Л Е К А Р И Т Е   О Т Г О В А Р Я Т

лекарите отговарят 

Уважаеми дами и господа, поради многобройните Ви писма не можем да отговорим на всички ваши въпроси, затова молим да ни извините! 

 


Filibe.com стартира тази рубрика за да ви даде възможност да задавате  въпроси в областта на медицината. На ваше разположение, с компетентни отговори ще бъдат нашите специални консултанти:

 д-р М. Милчева и д-р К. Тодоров

Вашите въпроси и отговори ще се публикуват всяка седмица. 

 

____________________________________________________________________

30.09.2003

Здравейте. искам да попитам какво представлява гинекомастията  и начините и за лекуване? стоян стоянов

Гинекомастията е нарастване на гърдите при мъжа с повишаване на жлезистата и мастната тъкан. Причините могат да бъдат много: Ендокринни заболявания (тестикуларна недостатъчност, хипертироидизам, заболявания на хипофизата и др.), Хронични вътрешни заболявания (чернодробна цироза, хронична бъбречна недостатъчност и др.), някой медикаменти също причиняват гинекомастия. Лечението е в зависимост от основното заболяване.

Здравейте    Можете ли да ми препоръчате добър специалист ендокринолог в София. От направените ми изследвания показва че TSH ,FT3, FT 4, TAT ,  са в норма а MATпри допустимо 150 е увеличен на 850 какво означава тази промяна и може ли да бъде пречка при евентуално забременяване? Благодаря Ви.  Саня от София

Повишените стойности на МАТ показват, че организма ви образува автоантитела срещу микрозомите на тироидните клетки. При такава лабораторна констилация най- разумно е да се повторят изследванията, особено ако имате оплаквания, които могат да се свържат с повишена функция на щитовидната жлеза. Принципно Тиреотоксикозата е заболяване водещо до стерилитет, като след правилно проведено лечение възможността за забременяване се възстановява.

На 32г. съм и от 2 год.не мога да забременея.Със съпруга ми направихме пълни изследвания и не се установи някаква причина.На мен ми направиха лапароскопия,откриха малка миома и я оперираха.Според лекаря ми няма никаква пречка за бременност,аз обаче все още  не мога да забременея.Каква би могла да бъде причината и какво още мога да направя?  Миглена

Не мога да взема отношение, причините за стерилитет се обсъждат на базата на комплексна преценка на здравословното състояние на партньорите. Освен гинекологични заболявания при жената, редица вътрешни болести при двата пола могат да доведат до стерилитет. Най- добре ще е да се обърнете към някой специализиран център за борба с безплодието.

имам ставни възпаления като последствие от хламидна инфекция  .Какво лечение бихте ми препоръчали тъй като предписаните ми от лекаря лекарства имат кратковременно действие.
 / Киро

Не мога да ви препоръчам лечение без клиничен преглед, информация от необходимите параклинични изследвания и яснота за проведеното до момента лечение.

Лекува ли се Базедовата болест? Има ли влияние върху плода. Бременна съм // Диана

Базедовата болест е заболяване, което се лекува успешно. Характерно за съчетаването на заболяването с бременност е неговото влошаване в около 60% от случаите, което е твърде опасно за майката и за плода. Ако имате доказана Базедова болест се нуждаете от по- специално наблюдение, както от Гинеколог (занимаващ се с патологична бременност) така и от Ендокринолог.

Здравейте! От доста време имам вагинално течение. Обиколих доста кабинети, смених много хапчета, но резултат няма. Какво бихте ме посъветвали?  Антоанета

Вагиналният флуор е най- честият симптом при всички възпалителни влагалищни заболявания, както и при някои неинфекциозни заболявания т.е. това е симптом , а не заболяване. Не мога да имам мнение без да знам точната диагноза.

Преди известно време започнах да не спя нощно време от нерви и си чувствам главата изтръпнала както и крайниците, имам страхотно напрежение в ушите и понякога изпитвам непоносимо напрежение в главата към какъв специалист да се обърна, психиатъра ми написа хапчета които нямат особен ефект. Ради

Вероятно правилно сте се насочили към психиатър, но по разумният вариант е първо да се обърнете към общо практикуващ лекар, който да отхвърли органична причина за оплакванията.

Здравейте!Следствие операция от апандисит/перитонит/ имам множество сраствания,как ще забременея?Помогнете ми! С.Б.от гр.С.

Не е задължително след перитонит срастванията да предизвикват стерилитет. Това се случва само когато има засягане от възпалителния процес на органите в малкия таз по специално на маточните тръби, което не се случва толкова често при перитонит в следствие апандисит. Ако е настъпила пълна непроходимост на маточните тръби, което се доказва чрез хистеросалпингография (контрастно рентгеново изследване), единственият начин е забременяване ин витро оплождане.

с какви медикаменти се лекува летния грип и по какво се познава, че е грип а не обикновена настинка?  хриси христова

Няма диагноза “настинка”. Простудният момент много често предхожда, като играе роля на отключващ фактор за различни най- често респираторни инфекции (вирусни или бактериални). Лечението на респираторните вирусни инфекции е симптоматично- противовъзпалителни, температуропонижаващи медикаменти и витамини.

имам назална стафилококова инфекция и алергия към нея.какви са алтернативите?  мария

Не разбирам въпроса ви. Алтернативите за какво? При всички случай лечението при вас трябва да е комплексно, насочено към инфекцията и към алергичните прояви.

ЗДРАВЕЙТЕ!  ЖЕНАМИЕ В 3 МЕСЕЦ БРЕМЕННОСТ,НО ОТ 5 ДНИ ИМА РАЗСТРОЙСТВО<ОПИТЖАМЕ ДИЕТИ САС ПЕ4ЕНИ ФИЛИЙКИ,НО НЕПОМАГА 1ВАПРОСАТ МИ Е: ЯБЪЛКОВ ПЕКТИН МОЖЕ ЛИ ДА ПОЛЗВА?И КАКЖО ДРУГО<ИЛИ НИАКАКЖО ЛЕКАРСТВО,КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ОТ БРЕМЕННИ ПРОТИВ РАЗСТРОЙСТВО! БЛАГОДАРИА ВИ!  ГЕОРГИ

За да бъде успешно лечението е важно да се установи причината за диарията. Обърнете се към личния лекар за да извърши необходимите изследвания и да предпише лечение или да ви насочи към специалист.

ot nai-lek udar po tialoto poluchavam sinini. Ima li nechto s koeto da se majat za po-burzo premahvane  /  mimi

Хепароид или Лиотон крем имат добър ефект. Добре е да направите курс лечение с капиляротоничен медикамент през устата, а също така да консумирате повече храни съдържащи Вит. “С”.

менструацията ми заъснява вече 40 дена.Тестът за бременност е отрицателен.На какво може да се далжи това.Нямала съм някакъв емоционален стрес.

Причините могат да бъдат много обърнете се към гинеколог.

бременна съм в 5 месец и получавам контракциите на бракстон-хикс,които са нормални ,но при мен са малко болезнени крие ли риск това и какво да предприема? ЛИЛИ ВЕНКОВА

Обърнете се към гинеколога, който ви наблюдава. По информацията, която давате риска да допусна грешка в преценката си е твърде голям.

Болна съм Системен лупус еритематодес - кожна форма. Петната са локализирани върху лицето и кожата на главата. Лекувана съм с кортикостероиди и синтетични антималарийни средства. Имунологичните изследвания са много добри. Кажете ми може ли заболяването да се лекува с нетрадиционна медицина и как.Интересува ме лечение с билки и подобни добавки.  ........ Галина Райкова – Бургас

Съветвам ви да не се доверявате на “нетрадиционната” медицина. При вашето заболяване, ако стандартното лечение е правилно и своевременно прогнозата е добра.

Искам да напълнея.Какво ще ме посъветвате?

Режим на рационално, достатъчно по количество и редовно хранене с преобладаване в хранителните продукти на белтъчините.

Дъщеря ми е на 22г. и има видимо оплешивяване. Моля, помогнете с идеи да лечение, до сега нищо не помогна.

Не мога да ви дам съвет без да зная причината за оплешивяването, а причина могат да бъдат множество кожни и вътрешни заболявания.

kolko dni trybva da ima ot ednata do drugata menstruacia.Pri men se slu4va dva puti v meseca,no ne vinagi.BLAGODARIA!

Физиологично интервала на менструалния цикъл е от 21 до 31 дни измерен от първия ден на една менструация до първия ден на следващата. Интервалът не може да бъде критерии за норма или абнормност на даден цикъл, по- важно е да се докаже овулацията.

Правих си изследване за потвърждаване на болестта на Бехтерев \"В2\" ако не бъркам името. То беше отрицателно. Но гърба и ставата на крака ме болят. Може ли при отрицателно изследване да имам Бехтерев. Цветан

При клинично проявените случаи на Болестта на Бехтерев HLA- B27 антиген е положителен в 95% от болните, което говори за генетична диспозиция. С други думи отрицателният резултат не изключва наличието на заболяването.

Лекуват ли се коките вьв влагалището и вьзможно ли е да не са предадени по полов пьт?

Лекуват се успешно с подходящ антибиотичен курс. Ако не става въпрос за Гонококи /причиняващи гонорея/, напълно възможно е инфекцията да не е предадена по полов път.

Може ли диагноза ендометриоза да бъде установена при рутинен гинекологичен преглед.

Диагнозата Ендометриоза се поставя на базата на субективните оплаквания, клиничен гинекологичен преглед, ехография и при трудните случаи лапароскопия.

Здравейте на 22 години съм и на наборна комсия ми поставиха диагноза \"Артериална хипертония\".Лекар ми изписа atenolol, но от него ми се вие свят и ми се снижава кръвното налягане.Има ли смисъл да приемам някакви лекарства или по-скоро да обърна внимание на начина на живот и други фактори?

Артериалната хипертония на тази възраст най- често е симптоматична т. е. има друго заболяване което я предизвиква. Съветвам ви да се обърнете към Личният си лекар който да прецени и да ви насочи към съответния специалист.

Posinqvat mi noktite na krakata.Na kakvo se dalji tova? plamena

Не мога да преценя по информацията която давате.

След операция и отсраняване на единия яйчник поради ендометриозна киста, какви са шансовете за забременяване?

Шансовете за забременяване са големи, ако няма заболяване на другия яйчник и тръбите.

lekuva li se diabet ot tip1(mladeshki)v balgaria i kak
vladoo

Лечението на първи тип Диабет е заместително с Инсулин, ако имате предвид трайно излекуване с присаждане на панкреас в България не се прави, а по света все още проучванията са на много ранен стадии.

Na 18 godini sym i imam nesto kato pori4ki v dolnata 4ast na glavi4kata na poloviqt organ kato ne sym spal do sega s momi4e.Vymojno li e tova da e nqkakva veneri4eska bolest?  Ilia P.Iliev

Нямате основание за притеснения това е нормалната анатомия.

Искам да забременея, нямам никакви заболявания на половия апарат,но не се получава, има ли вероятност да нямам овулация, цикълът ми е редовен на 30 дни. Благодаря
Лили

Редовният менструален цикъл не е доказателство за наличието на овулация. Има много начини за определяне на овулаторните дни, като най- достъпен и лесен е този с измерване на базална температура. Обърнете се към гинеколог, който да ви обучи как да извършите измерванията и да ги отразяване.

Здравейте! Възможно ли е след лечение на ентерококи с ципрофлоксацин и макмирор вагинално да се появят гъбички кандида. Благодаря

Да напълно възможно. Получава се в следствие унищожаване на нормалната бактериална флора и промяна в киселинността на средата, което създава условия за развитие на гъбна инфекция.

На 22г. съм и над 2г. взимам хормонални таблетки regulon и имам прекомерно изпотяване. Има ли някаква връзка между двете?

Няма връзка.

Моля да ме извините за въпроса,но тъй като,непознавам по опитни хора,към които да се обърна бих искала да ми кажете дали е възможно да се забременее от гълтането на сперма ???

Абсолютно невъзможно.

Imam silen astigmatizam na ednoto oko.Kak trjabva da rodja, normalno ili sas sekzio.Nosi li risk edno normalno ragdane?

Можете да родите нормално без особен риск.

Kak se lekuva sindroma na Raino na vegitativnata nervna sistema? Emil Georgiev

Съдоразширяващи медикаменти и физиотерапия.

Два месеца след обгарянена ерозио (трето) си направих цитонамазка и излязоха-нормални ектоцервикални клетки,единични и групи парабазални и базални,много левкоцити,лактобацили ,фрагменти от кандида,бактерии-PAP2б.Какво означава този резултат?Не ми е предписано лечение.

Цитологичната находка е нормална. Ако нямате оплаквания всичко е наред.

Molq  kajete mi povece za bolestta FIBROMIALGIQ - sledstvie na kakvo se poqvqva,
lekuva li  se i  s kakvi medikamenti.Blagodqrq  predvaritelno .  Nelly Hristova

Фиброзит- миалгията е синдром включващ спектър от не ставни ревматични оплаквания. По същество е дисфункция, а не осакатяваща болест. Етиологията (причината) не е установена. Протича с три главни клинични прояви: Мусколно- скелетна болка, схванатост, лесна умора. Важно за лечението е да се намалят стресовите ситуации, да се подобри съня, да се подържа адекватен двигателен режим. С добър ефект са различни физиотерапевтични процедури и локално медикаментозно обезболяване. Аспирина и другите противовъзпалителни медикаменти нямат ефект.

Mоя близка приятелка,претърпя операция в онкологията.Предстои и химиотерапия. Много е притеснена,че няма платина за химиотерапията.Можем ли да намерим по частен път и колко ще струва това? Юлия Михайлова

Можете да закупите препарата с поръчка от по- големите аптеки, но за цената информация не мога да ви дам.

Какво представлява реактивният артрит, Какви са симптомите му?  Милена

Реактивните артрити са група заболявания при които инфекциозен агент (бактерии, вируси и др.) предизвикват ставно възпаление, но не директно, а по имунни механизми. Протичането е остро или подостро. След правилно лечение на инфекциозното огнище симптомите на артрит отзвучават.

вече 1 година ме изследват за огнище за реактивен артрит и нищо. моля дайте ми някаква насока . ////////// таня

Не бих могъл без да имам някакво клинично наблюдение и повече информация.

наскоро ми открита бе стафилококова ифекция и алергия към нея/страданието ми продължава 3 г/.какви са прогнозите  ''''''''''мария

По информацията която давате прогноза не може да се направи.

Na 14 god. sam i imam nenormalno okosmqvane po racete , krakata, krasta, okolo 3arnata i gardite. Pravila sam si i3sledvaniq, no hormonite mi sa v red. Kakvo da pravq ]]]] jpn

Потърсете съвета на гинеколог и ендокринолог. Най-често състоянието се дължи на смутена яйчникова функция, но причините могат да бъдат и други.

maika mi ima dipresia lekuva se s xidifen i revotril.Polushi lekarstven delirium Lekarstvata sa smeneni s amitreptilin v po malki dozi ot psixiatarBazmozgno li e nastapvane na normalno zdravno pologenie Tia e na 69 godini .Dosega vinagi imashe podobrenie no sega neshtata se uslognixaSamo na goliamata doza ot lekarstva li se dalgi tova 

Не мога да преценя. Най- точна информация ще получите от психиатъра, които
я наблюдава и лекува.

Бременна съм. За лечение на бяло течение ми изписаха POLYGYNAX gl, но в листовката към препарата той не се препоръчва при бременни. Посъветвайте ме!

Въпроса в случая е преценка на евентуалната полза и евентуалната вреда. Категорична мнение не мога да дам поради това, че не познавам състоянието ви. По принцип препарата има малка резорбция (навлизане в кръвообращението) поради, което вероятността да навреди на плода или на вас е малка, ако се прилага в лечебни дози препоръчвани от производителя.

Kak moga  traino da se oturva ot purhot? Nasko

Това е състояние което изисква непрекъснато подържане.

 Ново | Цени | Контакти | Познай и спечели | home

Copyright © 2002 Nextel