ЮБИМИ ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ"

  Баници, пити и хлябове

 

Стр. 32
Цена: 1.99 лв.
ISBN:  978-954-386-047-0

 

Житената питка

Странна е тази житена питка – вместо да си седи на прозореца и кротко да изстива, за да нахрани бабата и дядото, тя се втурнала стремглаво да опознава света. Избегнала някои препятствия, но накрая и тя си намерила майстора в лицето на лисицата. Поне попътувала... Този житейски урок е малко тъжен, но няма нищо по-весело от това да си замесиш питка! И нека не ви притеснява фактът, че цялата кухня е в брашно, което полепва по мебелите и шкафовете. Ароматът на току-що изпечен хляб би накарал дори съседите, които не ви говорят от години, да позвънят на вратата. Почерпете ги и замесете пак – следващото тестено изделие ще стане още по-хубаво! Защото и тук важи максимата „Повторението е майка на знанието“. И така, докато приготвите всички рецепти от книгата, неусетно ще се превърнете в уважаван и единодушно признат от всички съседи, близки и роднини кулинар.

 


 

 

 

ЮБИМИ ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ"

  Кексове и торти

 

Стр. 32
Цена: 1.99 лв.
ISBN:  978-954-386-046-3

 

 

Няма какво да се лъжем – най-вкусните кексове и торти са домашно приготвените. „Е да, но в магазина всичко има“, ще си помислят повечето от нас. Така де, защо да губим време? Ами има защо... Друго си е да запретнем ръкави, да набрашним ръце, като истински магьосници да отделим жълтъците от белтъците, да доловим миризмата на ванилията, да топнем с пръст в разтопения шоколад... Ето за това преживяване си заслужава да се доверим на собствените си възможности, да съберем кураж и да атакуваме крепостта на домашно приготвените, малко позабравени, но любими на всички ни сладкиши.
 


 


 

 

ЮБИМИ ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ"

  Дребни сладки  и бисквити

 

Стр. 32
Цена: 1.99 лв.
ISBN:  978-954-386-045-6

 

Дребните неща – ех, как да ги подминеш, толкова са малки, а събират в себе си неповторим чар и ха си погледнал към тях и вече ги искаш. Разбира се, не с всички малки неща е така, но има едни определени, на които няма как да им обърнеш гръб или дори да можеш, просто не ти се иска.
Точно такива дребни, грабващи вниманието, обонянието и вкуса вкуснотийки може да си направи всеки един от вас – добавя се само по щипка желание и въображение, няколко капки ванилова есенция, поръсва се с пудра захар и ето, че сте готови за сладкия свят на дребните неща, които обаче носят голямо удоволствие. Та така... Вече трябва на сто процента да сте го решили, било за празници, било за партита, ако щете дори и за следобедната чаена или кафеена сладка раздумка с приятели, именно тези сладки, курабийки или бисквитки са най-доброто решение. И не само защото са любими, не само защото внасят настроение с разнообразните форми, под които могат да бъдат приготвени, но и защото са ваше лично творение.
 


 

 

 

ЮБИМИ ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ"

  Боб и картофи

 

Стр. 32
Цена: 1.99 лв.
ISBN:  978-954-386-043-2

 

Те са абсолютната класика на трапезата на българина. Хич друго да няма, боб и картофи като има, значи всичко е наред, е логиката на повечето от нас. И истината е, че бобът и картофите никога не омръзват. Имат толкова варианти на приготвяне с различен вкус, че всеки път се превръщат в нови, вълнуващи и изкушаващи ястия... Точно такива разнообразни, апетитни и неустоими са и рецептите в тази книга, подбрани с усет, сготвени с внимание и аранжирани така, че когато и да ги видиш, да ти се прииска да ги изядеш... Повечето от тях са лесни и много близки до нашия балкански вкус, но има и по-засукани, и такива, които носят индийски, средиземноморски или испански нюанси... Наследете им се!
 


 


 

ЮБИМИ ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ"

  Кайма

 

Стр. 32
Цена: 1.99 лв.
ISBN:  978-954-386-041-8

 

 

Долавяте ли вече неповторимото ухание на хубавата нашенска традиционна скара? Факт е, че когато чуем мляно месо, първото, за което се сещаме, са кебапчета, кюфтета, плескавици и тем подобни балкански изкушения. Домакините ще споменат и любимата на поколения българи супа топчета, мусака или руло „Стефани“ и толкоз... А от мляно месо могат да се приготвят и други, не по-малко вкусни ястия. В книгата, която държите в ръцете си, сме събрали и традиционни, и не толкова, рецепти с кайма. В едно обаче сме сигурни – всички те са достойни да присъстват на вашата трапеза – и в делник, и в празник.
 


 


 

 

ЮБИМИ ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ"

  Разядки и мезета

 

Стр. 32
Цена: 1.99 лв.
ISBN:  978-954-386-042-5

 

Можем да наречем разядките и мезетата най-тънката част от кулинарното изкуство. Те трябва да възбудят апетита, но не и да засищат, да си партнират с предложените напитки, но не и да те карат да стигаш докрай. Те са флиртът, прелюдията, провокацията, след които следва нещо друго... Длъжни са да изглеждат красиво, за да възбудят, но не бива да са разточителни, за да не станат досадни. Затова и тук обемите са малки, а формите – изящни. Всеки истински ценител знае колко е важно да им хване мярата, цаката и момента. И всяка добра идея му е добре дошла. А тук са цели 28... Бон Апети!
 


 

ЮБИМИ ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ"

  Пиле

 

Стр. 32
Цена: 1.99 лв.
ISBN:  978-954-386-048-7

 

Ако искаме да се храним хем вкусно, хем диетично, а ако може и да не е много скъпо, то е ясно, че ще се спрем на пилешкото месо. Не случайно дебелите кулинарни книги на всички народи по света изобилстват с коя от коя по-апетитни рецепти, в които главната роля е отредена именно на него. Ние българите също го ценим и си имаме достатъчно гастрономически доказателства за това. Най-хубавото е, че поради деликатния си вкус и ненатрапчивото си присъствие, пилешкото няма как да ни омръзне. Комбинира се с най-различни продукти и затова всяка рецепта с него е неповторима. Сигурни сме, че и нашите предложения ще ви допаднат и ще внесат нови, свежи нотки на семейната ви трапеза.
 


 


 

ЮБИМИ ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ"

  Риба

 

Стр. 32
Цена: 1.99 лв.
ISBN:  978-954-386-040-1

 

„Как само ми се яде риба!“ си мисля, докато обикалям поредния хипермаркет. И както се случва повечето пъти – краката ми сами ме отвеждат към хладилната витрина с наредени представители на водния свят. Избирам си един екземпляр (ясен поглед и свеж аромат на море) и със задоволство го поставям в количката с останалите продукти. На видно място, за да му се радвам! Винаги след подобен пазар се чувствам добре – покупката на риба ме оставя с усещането, че съм направила нещо полезно за себе си, за своето здраве и за здравето на близките си. Повече омега 3, повече добро настроение, по-добра концентрация. Какво друго му трябва на човек? А, сетих се – подходяща рецепта. Хайде, започвайте да търсите из страниците на книгата, която държите в ръцете си! Със сигурност ще намерите.

 

Не може да не ви се е случвало, докато обикаляте поредния хипермаркет, изненадващо да си помислите „Как само ми се яде риба!“. И естествено краката, подвластни на мисълта, тръгват към хладилните витрини с наредени представители на водния свят. После да изберете един екземпляр – с ясен поглед и свеж аромат на море и със задоволство да го отнесете в пазарската количка.
 


 

 

 

И колкото по-често правите този избор, толкова по-добре, все пак рибата е в челните места на най-здравословните храни.
Така че хапвайте по-често риба за повече лекота на тялото и за по-добра концентрация на мисълта. Какво още му трябва на човек – рецепта по негов вкус. Хайде, започвайте да търсите из страниците на книгата, която държите в ръцете си! Със сигурност ще откриете вашата любима.

ЮБИМИ ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ"

  Свинско месо

 

Стр. 32
Цена: 1.99 лв.
ISBN:  978-954-386-039-5

 

Има ястия, които са безспорно вкусни, но има и такива още по, които ни карат да забравим доброто възпитание и до последно да обираме със залък чинията, нищо, че тя отдавана е изтъркана до блясък. Няма място за безпокойство, защото всеки е изпадал в такава ситуация при поднесена тава със сочен свински джолан с картофи, мариновани свински ребърца, до златисто изпечена вратна пържола или друсан кебап. При ребърцата даже е още по-сладко, защото можеш до насита да си ближеш и пръстите.
И хич да няма друга причина, за една банска капама е редно да се извади глинения гювеч от дъното на шкафа. Ред месце, ред кисело зеле, розова сланинка, чубрица и чесън, после няколко часа на бавен огън и, за да се подсили апетита у чакащите, се пълнят чашите с червено вино. Ей това е хубавото на зимата, че все ще намерим оправдания, когато прегрешим с ядене и пиене. Празници много, фурната щедра на топлина и аромати, чаши пълни. Как да устои човек на такива изкушения?!
 


 

 

 

 

ЮБИМИ ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ"

  Кисело зеле

 

Стр. 32
Цена: 1.99 лв.
ISBN:  978-954-386-044-9

 

По нашите земи зимата не е зима, без бидон кисело зеле в мазето или на балкона. От край време сме стриктни в спазването на този ноемврийски ритуал – избиране на зелето, товарене в багажника, забъркване на саламурата, претакване... и нататък е ясно – кеф и половина при хапването. Но като във всяка друга, така и в тази работа си има чалъм, та затова често чуваме „Абе дай да ти дам от моето да пробваш за мезе довечера – не много киселко и леко пикантно съм го направил!“. Нещо като при размяната на парче кекс между съседки, придружено с обсъждане на рецептата (с часове). Честно казано зимната трапеза ще е несправедливо ощетена без зелеви сарми, свинско с кисело зеле или ситно нарязана салата, подправена с червен пипер и олио и разбира се, комплимент от домакина – ароматна домашна гроздова или сливова с конкурентен градус. Така е, на разбирачите сърце не им дава да лишат домашната ракийка от най-верния й другар. Все едно да делите друсания кебап от червеното вино – абсурд! Но това е друга тема.

 


 

 

 

1500 РЕЦЕПТИ ЗА ВСЕКИ ДЕН

 

Стр. 384
Цена: 19.95 лв.
ISBN:  978-954-386-026-5
 

Всички с носталгия си спомняме дебелите книги с рецепти, по които майките и бабите ни с любов приготвяха ястия за делници и празници. Дори и сега, тези книги имат своята стойност. Идеята да направим съвременна голяма кулинарна книга с рецепти за всеки ден се роди поради една основна причина – изобилието от нови продукти на пазара, които вече станаха част от ежедневието ни, и навлизането на чужди кухни в менюто на българина. За да създадеш такава книга обаче, трябва да имаш и натрупан опит.
Събирани години наред от всички краища на България и света и изпробвани в кухнята на „Бон Апети“ – това са 1500-те рецепти, които ви предлагаме в тази книга.
Сред тях ще срещнете познати и непознати български традиционни ястия, на някои от които дори имената ще ви се сторят странни – мурузник, чуфки, гюзлеме и т.н. Запазили сме оригиналните им названия, такива каквито сме ги чули от хората от различните региони на страната ни. В пъстрата палитра от вкусни предложения ще срещнете класическите европейски рецепти, но ще усетите и пикантни нотки – те идват от богатите на подправки арабски и азиатски ястия. А ако случайно ви залюти малко повече, отколкото можете да понесете, това вероятно е приятелският поздрав на някой колоритен мексикански готвач, донесъл в кухнята на „Бон Апети“ лютиво чушле „Чили“ за цвят.
Страница след страница, рецепта след рецепта – ние ще бъдем вашият кулинарен гид из континенти, държави и региони...

Приятно четене и... Бон апети!
 


 

 

 

 

КУЛИНАРНА БИБЛИЯ

 

Стр. 512
Цена: 49.95 лв.
ISBN:  978-954-386-027-2


 

Освен всички известни връзки между храната и живота, има една не толкова популярна, а по-скоро метафорична, и тя е в еднаквия привкус. И в двата случая определяме крайния резултат като пикантен, сладък, солен, горчив, кисел, стипчив... а при всички положения неприемливия – като безвкусен. Добре е, че при толкова прилики има и една, за наша радост, основна разлика и тя е, че в приготвянето на храната няма случайно стечение на обстоятелствата и предопределеност – поне не толкова, колкото в живота. В кухнята ние сме творците – приготвяме специално избраното от нас меню с очакван краен резултат и вкус и в повечето случаи – с идеята да бъде съвършено.

 

Именно затова създадохме тази книга. Нарекохме я библия, защото знаем, че тя ще се превърне в книгата на книгите за всеки изкушен от кулинарното изкуство. А и защото храненето не е само задоволяване на апетита, а ритуал и общуване, в което не може без духовна храна. Затова и акцентът в книгата не е толкова върху рецептите, тя е вълнуващо кулинарно пътешествие през векове, държави, традиции и обичаи... От нейните страници ще научите колко важна е цялостната подготовка на готварския процес – познаването на техниките при обработване на продуктите, изборът на подправките, на уредите, съдовете и аксесоарите, подредбата на масата и съчетаването на ястията с вина.

 


 

Ще се уверите колко съществани са подробностите, ще започнете да изпипвате детайлите, ще научите много за историята на рецептите и символиката на празничните ястия... Стотиците специално подбрани рецепти и съпътстващите ги снимки ще провокират фантазията ви с фини предястия, леки салати, ефирни супи, печени меса с хрупкава коричка и изтънчени десерти. Защото съчетаването на вкусовете е талант, който носи всеки и може да разкрие, стига да му се посвети.

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ

100 най-добри оригинални рецепти

Стр. 244
Цена: 29.95 лв.
ISBN:  954-9428-05-2

 

 

Най-известните и обичани рецепти от българската национална кухня са събрани в едно почти ювелирно издание. Със страхотните си фотографии то ще ви пренесе във вкусния свят на традиционната ни кухня. Страница след страница, рецепта след рецепта и стъпка след стъпка ще опознавате кухнята на дедите ни със всичките й достойнства и влияния.
Желаем ви приятни мигове с най-добрите 100 рецепти от българската национална кухня! Наздраве и добър апетит!

 

 


 

 

 

"ДНЕС ГОТВЯ АЗ"

Книга за малките шефготвачи и техните родители


Стр. 96
Цена: 19.99 лв.
ISBN:  978-954-386-033-3

Как се раждат великите майстори готвачи? Възможно ли е приготвянето на семейната закуска, обяд или вечеря да се превърне в игра и може ли тази игра да бъде поучителна?
За първи път на българския пазар излиза книга, в която главната роля в кухнята е отредена на децата. Възрастните поемат ролята на режисьори и внимателно контролират процеса на сбъдване на най-вкусните детски мечти. Сред фонтани от разтопен шоколад, пръски от брашно и купища плодове и зеленчуци – изпод малките ръчички оживяват най-вкусните мишки от сирене, мечета и зайчета от курабийки, на плаване се отправят лодки от яйца и търсят острови, пълни със съкровища, а таванът става небе, огряно от слънчеви спагети...
Това е най-забавната книга за готвене, създавана някога. И най-възпитателната. От нея децата ще научат, колко е важно да се хранят здравословно, ще получат съвети за безопасност при боравене с уредите, ще си създадат хигиенни навици, ще развият своето въображение и ще се научат да поемат отговорност.
Пълна със забавни илюстрации, стъпки на приготвяне и съвети, „Днес готвя аз“ е книга и за малки, и за големи деца, а и за техните родители.
 


 

 

70 РЕЦЕПТИ ЗА ЕСЕНТА

 


Стр. 128
Цена: 5.99 лв.
ISBN:  978-954-386-038-8

 

 

Палитрата от цветове и вкусове е толкова богата, че запалените кулинари ще имат възможността да изпъстрят есенното си меню и да се насладят на неповторимите му аромати. А те са смайващи особено когато в ястията присъстват тиквата, смокинята, дюлята, гроздето, кестените, гъбите, чушките, крушата... За да се полюбувате на есенните дарове като истински художник, ние подбрахме 70 наистина пъстри рецепти, които не само да ви вдъхновят за нови кулинарни подвизи, но и да накарат трапезата ви да грейне в ярки, топли тонове. Усещате ли вече жълто-оранжевата магия? Тя е навсякъде, а с есенно настроение и малко повече въображение ще я внесете и във вашия дом.

 


 

 

70 КОКТЕЙЛА
 

Стр. 128
Цена: 5.99 лв.
ISBN:  978-954-386-036-4

 

Хайде, авантюристи, пуснете духа от пъстрите бутилки на домашния бар! Заредете ледарките, наредете чаши с различни форми, шпаги, чадърчета, сламки и „отвържете“ фантазията си. Задайте ритъм и поканете приятели. Едно меренге ще е прекрасно начало на безкрайна фиеста, без да се харчите за Хаваите. Какво още! Докарайте загадъчната усмивка на бармана, който прави бърз психологически анализ на това, какво ще бъде днес – нещо класическо или ще експериментира, силно или слабо, късо или дълго. И после ще ни омае с трикове с тумбеста бутилка или с шейкър. Но каквото и да прави, ще усетите страстта във всяко движение. После идва нескритото задоволство от крайния резултат в запотената чаша. Ами да, истинският професионалист се отнася към създаването на един коктейл отговорно, както алхимикът към забъркването на еликсир за дълголетие. А кой, как и кога – вкусовете са със знак за безкрайност. Като се започне от това как е минал денят, кой сезон е и стигнем до „дали съм достатъчно, или по-малко влюбен“. Добрият коктейл обаче е доказан регулатор на настроението в полза на повече смях и неподозирани умения в танците. Така че, навийте ръкавите, откопчайте едно копче надолу и „дръпнете опашката на петела“ – животът може да има и друг вкус и ритъм!

 

 
 


 

 

  

70 ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ ЗА ЗИМНИНИ


 

Стр. 128
Цена: 5.99 лв.
ISBN:  978-954-386-037-1


Макар че през зимата има зеленчуци и плодове, от които могат да се приготвят пресни и витаминозни салати и ястия, ние българите не се лишаваме от удоволствието на домашно консервираната храна. Какво да се прави, по душа сме си такива – да си се подготвим, да сме сигурни, че и туршийката за ракията ни ще я има, че и червеното винце без мезе няма да остане, защото и през тази зима ще му „другаруват“ старецът, суджукът, кървавицата. А филиите хляб едва ли ще останат ненамазани... Ех, няма две мнения – съдържанието на собственоръчно напълнените малки и големи буркани ни задържа по-дълго на сладки приказки около зимната трапеза. А и спомените сякаш оживяват: с топъл комат в ръка се отправяш към големия казан с лютеницата на баба или с пръст бъркаш в топлото сладко и след секунда вече по теб остават само лепкави следи. Колко е сладко, нали, точно колкото сладки са самите спомени?! Ето защо тази книга е ценна, най-вече заради това, че разбулва тайните на стари фамилни изпитани рецепти.


 

 

   

Copyright © 2010  Nextel