МИСТЕРИЯТА НА ПАСИАНСА

Юстайн Гордер

 

Стр. 384

Цена: 14 лв.

ISBN: 978-954-527-545-6

 

Съдбата е змия, която е толкова гладна, че поглъща сама себе си. Вътрешната кутия отваря външната, докато външната отваря вътрешната...

Безсмислени изрази или предсказания, произнасяни в транс от оракули, родени от въображението, мистериозни срещи и фантастични ситуации, оформящи кръг на родово проклятие около баща и син... Умовете им се лутат между вечните истини и илюзии и приказката за съдбата. Пророчески текст свързва пътешествието им в реалния свят с нещо, което се е случило преди сто и петдесет години. Фантазиите са се вдигнали на бунт срещу създателя си. Защото се е появил жокер...
Жокерът е различен. Той не е нито спатия, нито купа, не е крал или вале. Прибран е в една и съща кутия заедно с другите карти, но не му е там мястото. Като всички жокери – и в малките, и в големия пасианс на човеците, той разкрива каква необяснима приказка е светът. И ако се оставим животът ни да се превърне в навик, на Жокеровден отнейде ще изпълзи някой Жокер и ще ни отвори очите за самите себе си.


 

 

ИЗОЛА

Изабел Абеди

 

Стр. 256

Цена: 13 лв.

ISBN: 978-954-527-544-9

 

Дванадесет младежи. Самотен остров. Три предмета, които могат да вземат със себе си. И безброй камери, които ги наблюдават...
Реалити без телевизионни зрители, предназначено единствено за участниците и... продуцента...

Може ли една изтеглена карта да те преобрази в Жертва или Похитител?

"Бих могла да избягам. И до днес тази мисъл ми минава често през ума. Можех тайничко да се отдалеча от групата, имаше достатъчно възможности. Но дали с това щеше да се промени нещо? Щеше ли проектът да бъде прекратен? А може би нямаше да бъде пролята кръв? Безсмислено е да си задавам тези въпроси. Разумът ми го разбира. Но въпросите нахлуват без изобщо да почукат и без да се осведомят, дали появата им е подходяща...
 


 

МОЯТА ЛИЧНА БОРБА

Карл Уве Кнаусгор

 

Стр. 504

Цена: 14 лв.

ISBN: 978-954-527-529-6

 

Противоречив по съдържание и форма, романът е предмет на разгорещен дебат върху въпроса докъде стигат границите на творческата свобода в литературата. Да озаглавиш автобиографичен роман "Моята борба" е рискована постъпка, която се нуждае от аргументация, за да не бъде разбрана погрешно. Буквалното заимстване на заглавието на манифеста на националсоциализма, написан от Адолф Хитлер, прави асоциацията неизбежна. Читателят обаче няма да открие прояви на симпатия или опити за пропаганда на националсоциалистическата идеология нито в настоящата, първа част на "Моята борба" на Карл Уве Кнаусгор, нито в която и да е от останалите части на книгата или в изказванията на автора в публичното пространство. Връзка между двете книги има, доколкото те отразяват двете страни на една и съща монета. Това става ясно от интервю, взето от Кнаусгор на Панаира на книгата в Хелсингфорш през 2012 г., в което авторът дава отговор на въпроса как заглавието се отнася към темата на романа му.
 


 

ДАО НА УСПЕХА

Дерек Лин

 

Стр. 204

Цена: 14 лв.

ISBN: 978-954-527-527-2

 

Петте древни кръга на съдбата

Една модерна книга за съдбата и мощта, основана на древните принципи на Дао Дъ Дзин.
Идеята на тази книга e не просто да постигнем повече спокойствие и самообладание. Целта е да разберем как да установим здрава връзка с духа, който на свой ред ще ни позволи да използваме неговата неизчерпаема сила. Първата стъпка е да освободим нашата истинска същност, скритата ни сила за духовно пробуждане.
В житейския поток или на ловното поле за успехи самият ти си и лъкът, и стрелата. Виж как можеш да избираш точните мишени и да търсиш верните ориентири и помни, че винаги има друго, по-добро решение. Когато Дао те води, ставаш архитект на собствената си съдба и неин строител, а от постигнатата якост на духа ти зависи дали от парче мрамор ще се превърнеш в стъпало или в статуя.
•Дао е пътят, постигането и целта.
•Пътят може да бъде широк и равен, а целта – близо до нас.
•Но хората обичат странични пътища.


 

 

 

ВРАБЧЕ В ЧЕРУПКА

Златна Костова

 

Стр. 98

Цена: 10 лв.

ISBN: 978-954-527-522-7

 

Тази малка книжка е доказателство за това. Кратките стихове на Златна са уловени емоции, мигновени възприятия, изплъзнали се съкровени признания, неочаквани ракурси в делничното, които те карат да се чувстваш празнично.
Стихове ефирни, свободни, наситени с размисъл.

Златна Костова е преводач от и на английски, радиоводещ, журналист, поет, и най-вече артистична натура. Талантът й на преводач е безспорен и в това са убедени всички, които помнят репликите на героите в култовия телевизионен сериал „Ало, ало”, които за пети път следят „Приятели”, „Женени с деца” и много други. Превежда поезия, проза и драматургия. Номинирана е за Наградата на София 2003 за превода на сериала „Ало! Ало!” (излъчван 11 пъти) и за Наградата на СПБ за 2004 г. за същата книга.


 

 

 

Работи в БТА. Завежда „Международна дейност и протокол”. Водеща е в ежеседмично предаване в БНР „Приключения в страната на радиото”.
„Врабче в черупка” е първата поетична книга на Златна Костова.
Художник на изданието е Рада Якова.

„Всичко, с което се захващам, правя с лекота и обич”
Златна Костова

МОНАШЕСКИ ПРИТЧИ

Иво Андрич

 

Стр. 176

Цена: 8.90 лв.

ISBN: 978-954-527-524-1

 

Сборникът "Монашески притчи" е част от идеята на сръбската фондация "Иво Андрич" да осветли по нов начин творчеството на нобелиста, обединявайки неговите разкази по теми и мотиви. Андрич има особен интерес към францисканските монаси, населили Босна в края на XIII век, и още като млад автор се рови в летописите, хрониките, преписките на манастирите, дружи с монаси, слуша и записва техните разкази и анекдоти, от които по-късно ще се роди монашеският цикъл. "Сиромасите на Христа" обикалят боси неравните боси неравните босненски пътища в препасани с връв хабити от грубо сукно, водят изпълнен с лишения живот в своите изложени на беди и заплахи манастири. Между тях има ентусиасти и мечтатели, рационални и мъдри духовници, намръщени и лукави борци за вярата, особняци и хитреци.
Незабравим в този цикъл остава образът на фра Марко - монах простодушен, инатлия, бързорек и неук, но благороден, чувствителен, чист и великодушен, неспокоен мислител по свой си начин. И така, образ след образ и история след история разкриват свят интригуващ, необичаен, странен...


 

 

ЦАРСТВОТО НА СЛАВЯНИТЕ

Мавро Орбини

 

Стр. 560

Цена: 80 лв.

ISBN: 978-954-527-521-0

 

История от Дон Мавро Орбини от Рагуза, Абат от Млетския орден

Книгата е историографски труд, който Паисий Хилендарски използва като фактологичен източник при написването на своята "История Славянобългарска".
Тази книга излиза през 1601 г. в италианския град Пезаро и нейното заглавие предизвиква удивление, защото подобно царство не съществува в тогавашното европейско политическо пространство. Затова и целта на Орбини е да постигне реабилитация на правото на славянските народи да бъдат смятани за равноправни на всички други европейски народи, и че миналото на славянството е част от европейската история. Заради своя труд съвременниците на Орбини го наричат далматинския Тукидит.
Настоящото издание е пълен академичен превод на труда на Мавро Орбини, подготвен вследствие на изключителна изследователска работа и е изпълнено в най-добрите традиции на българската полиграфска индустрия.


 

 

ЛЯТНА КНИГА

Туве Янсон

 

Стр. 176

Цена: 8.90 лв.

ISBN: 978-954-527-520-3

 

Туве Янсон е родена в Хелзинки в семейството на баща скулптор и майка художничка. Израства в творческа - бохемска атмосфера. Публикува първата си рисунка на 15-годишна възраст в Garm, либерално списание, основана от нейната майка, и се превръща в един от най-забележителните млади художници на Финландия през 30-те и 40-те години на ХХ век.

Туве Янсон става световно известна с поредицата за муминтролите – очарователни същества, които живеят в идиличната Муминска долина. Фантастичните истории за малкото им семейство и странните им приятели се разпространяват по целия свят чрез книги, комикси и мултипликационни филми. Илюстрираните от самата авторка книги в милионни тиражи бият всички рекорди по популярност в средата на ХХ в.

„Лятна книга” е една от 10-те творби, които Т. Янсон пише за възрастни. Но не по-малко магическа...
„Лятна книга” е отделен свят – за малкия остров, на който баба и внучка заедно умуват и лудуват. Хубаво е да го има отново.


 

 

ЛЕГЕНДИ ОТ ХАЙДУШКИТЕ ПЕЩЕРИ

Милка Стефанова

 

Цена: 6 лв.

ISBN: 978-954-527-519-7

 

Книгата „Легенди от хайдушките пещери” не е пътеводител за туристически обекти. Пещерите, описани в нея, най-често са труднодостъпни, повечето от тях не смайват с чудни образувания, не внушават респект с размерите си. Те имат друго достойнство, не по-малко значимо – свързани са с едни от най-тежките и същевременно най-величави периоди в 13-вековната история на България.

Преданията за пещери – хайдушки скривалища или убежища на народа по време на османското робство, заемат значителен дял в българското народно творчество. Много исторически сведения и документални източници показват, че пещерите са играли важна роля във вековната борба на народа ни за свобода и независимост.

 

 

 


 

 

АПРИЛСКАТА ВЕЩИЦА

Майгул Акселсон

 

Цена: 15.80 лв.

ISBN: 978-954-527-518-0

 

 

Романът е мистичен психологически трилър с фантазни елементи, главно чрез включването в своята структура на водещата мистична линия на главната героиня.

Още с появата си романът носи на Майгул Акселсон главозамайващ успех и най-престижните литературни награди на Швеция. Книгата е преведена на повече от 25 езика в милионни тиражи.
В центъра на пронизващата съвременна драма е сложно преплетената съдба на четири жени, които по силата на обстоятелствата стават сестри – лекарката Кристина, физикът-изследовател Маргарита, алкохоличката и наркоманка Биргита и парализираната по рождение Десире, която не може нито да ходи, нито да говори. Изоставена от майка си на милостта на социалните служби, Десире е надарена с остър ум и удивителни способности. Запознавайки се с трудовете на гениалния физик Стивън Хокинг, тя прониква в тайните на атомите и осъзнава своите свръхестествени способности. Тя е априлска вещица и, следвайки персонажа от разказа на Рей Бредбъри, може лети през времето и пространството, да прониква в тялото на всяко живо същество или дори в неодушевен предмет, да влиза в съдбите на своите сестри и с ръцете на невидимо момиче да прегръща своя единствен любим. Но всяко нещо има своята цена. Своята разплата.


 

 

КАЖИ, ЧЕ МЕ ОБИЧАШ

Златни стихове в музика

 

Стр. 296

Цена: 18 лв.

ISBN: 978-954-527-515-9

 

Новият сборник със стихове от български автори съдържа знакови текстове, превърнати в музикални хитове и звучали десетки години у нас. Тук всеки ще намери своето любовно стихотворение, което помни с гласа на някой от незабравимите ни изпълнители. Диапазонът е твърде голям – от песента Неразделни по стихове на Пенчо Славейков до Луната спи на Дони и Нети.

Да пишеш и пееш за любов е несравнимо душевно състояние. Както казва един от авторите, включени в сборника, такива хора са любимци на съдбата и най-големи щастливци.

 

Изживяли са Любовта, изразили са емоциите си в стихове, успели са да въодушевят други хора и да съпреживеят и чуждата любов чрез музиката, създадена по техните стихове.

 

Когато вашите думи не стигат – подарете книга. Оставете поетите да говорят за любовта, а вие закрепете всичко това с... целувка!


 

Сборникът е поредното издание от луксозната поетична поредица на издателството и със сигурност ще оправдае очакванията на читателите за много добро полиграфско изпълнение.
 

Автор на графичния дизайн, илюстрациите и корицата е художничката Рада Якова.

ДЪЛБОКА ГЛЪТКА ЖИВОТ

Алан Коен

 

Стр. 376

Цена: 16.80 лв.

ISBN: 978-954-527-514-2

 

„Дълбока глътка ЖИВОТ” е съкровищница от мъдрост. Моят ден започва с четенето на страница от тази невероятна книга.
Луиз Л. Хей

„Дълбока глътка ЖИВОТ” е ДУХОВЕН ПЪТЕВОДИТЕЛ, който предлага МИНУТА ЗА РАЗМИСЪЛ за всеки ДЕН от ГОДИНАТА.

Уникалната духовна практика на Алан Коен предлага момент на чисто съзерцание за всеки нов ден, независимо дали търсите миг на спокойствие в началото на деня, или вдъхновение за презареждане в края. Медитирането ще ви отнеме само няколко минути за четене, но мъдростта, която ще усвоите, ще резонира много по-дълго.
Всяко послание включва тема, цитат, притча, основана върху истинския живот, молитва и утвърждаване. Тази книга е спътник, който ще остане с вас през целия ви живот. „Дълбока глътка ЖИВОТ” е класика, предоставяща мъдрост, която избуява всеки ден.
 


 

 

ЗА ВАС Е ПЕСЕНТА МИ

Барак Обама

 

Стр. 32

Цена: 15 лв.

ISBN: 978-954-527-513-5

 

В това нежно и прочувствено писмо до дъщерите си президентът Барак Обама по
вълнуващ начин отдава почит на тринадесет американски пионери, чиито новаторски
идеи са формирали американската нация. От артистичните платна на Джорджия
О’Кийф до смелостта на Джаки Робинсън, от волята на Хелън Келър до патриотизма
на Джордж Вашингтон президентът Обама открива чертите и качествата на своите герои в собствените си деца, както и във всички деца на Америка.
Смайващите, изпълнени с емоции илюстрации на многократно награждавания худож-
ник Лорън Лонг са уловили безпогрешно облика и постиженията на тези велики аме-
риканци, както и невинността и очакванията на детството.
Тази красива книга е за потенциала у всеки от нас да се стреми към своите мечти и да кове собствената си съдба. Тази книга прославя всичко, което обединява американската нация – от основателите й до поколенията, в чиито ръце е бъдещето. Тя е съкровище за
всяко семейство, завинаги.


 

 

НЕВИДИМИЯ ГРАД

Емили Розалес

 

Стр. 272

Цена: 18 лв.

ISBN: 978-954-527-506-7

 

Сред руините в градчето местните хлапета изследват тунели и останки от легендарен град, строен преди два века, за който сякаш никой нищо не знае и не помни. Но попадат на стара карта – и Невидимия град вече не е мит.
Позабравените вълнения от детството обсебват съзнанието на младия галерист Емили Розел, когато неизвестен подател му изпраща копие от мемоари на италианския архитект от 18 век Андреа Розели. Магнетизмът на неразкритата загадка се засилва – Розели е бил поканен от Карл III де Бурбон да построи красив модерен кралски град с пристанище… в делтата на Ебро. Освен за историята и изкуството в Италия, Испания и Русия по онова време и за личните си мечти и планове, архитектът с възторг пише за рисуваните в Испания творби на свой приятел - последния велик венециански художник Тиеполо. По следите на няколко липсващи картини тръгват и резките обрати в личния живот на Емили. Така в паралел покосена любов, смърт на приятел, мистика и непредвидими ходове насреща маркират пътя на двамата герои към мечтания град и към отговора - кой и защо го е оставил невидим завинаги.

 


 

 

УЧИЛИЩЕ ЗА ВЪЛШЕБСТВА И ДРУГИ ИСТОРИИ

Михаел Енде

 

Стр. 264

Цена: 9.80 лв.

ISBN: 978-954-527-512-8

 

Михаел Енде е сред най-известните разказвачи на приказни истории. Повече от половин век неговите писани фантазии се четат от деца и възрастни. Книгите му са преведени на повече от 40 езика, от тях са продадени над 20 млн. копия по света. Този мъдър човек завинаги остава с душа на дете и пише своите безкрайни истории, пълни с фантазия, смях и истински вълшебства.

За това как да омагьосвате и как да разберете кои са истинските ви желания ще научите от книгата „Училище за вълшебства и други истории”.

В нея има и уроци по летене: по време на излитане да се диша в определен ритъм, след това за секунди да се задържи дишането, да се повдигнат лактите и с няколко „размаха на крилете” да се откъснем от земята.

Жителите на Страната на сбъднатите желания отказват да развиват масов туризъм. Трябва лично да си поканен, за да идеш там. И ето тази веселошеметна и чудатознателна книговорителница е покана за всеки умен плетиплетковец!
 


Остави фантазията си да избухне и да те спаси от целия тоз родителоучителски скукотормоз! Ще участваш в такива шантавостранни пътешествия и произшествия,
че после трудно ще се приземиш и сдобриш с нормалния свят.

ЗА ЛЮБОВТА И ЖЕНИТЕ

Иво Андрич

 

Стр. 280

Цена: 15 лв.

ISBN: 978-954-527-509-8

 

Сборникът съдържа непревеждани на български език разкази.
 

Зад прихлюпените кепенци на привидно дремещо планинско градче припламват и плъзват през мегдана тихи и кротки погледи на обич, тежки и святкащи стрели на страст, сподавени и злокобни клетви на мъст. И сякаш самият въздух се превръща в парещо пространство, в нечии очи и сърце се възцарява лудост, разум не остава, кипва балканската кръв, кънти зов за близост.
 

Това са истории за любов и за игра на любов, за реалност и будни сънища, за яснооки девойки и разпътни красавици, за мъже омаяни и минаващи клетници, за блажени мечтания и мрачни избори – няколко от мостовете на великия Андрич към отминало време и към всевечни човешки жарави.
 

 


 


 

ГЛАС

Анета Иванова-Радко Стоянчова

 

Стр. 920

Цена: 15 лв.

ISBN: 978-954-527-510-4

 

Това е прекрасно – да има такава книга! Защото животът човешки отминава без спомен, като филм, който свършва и в залата не остава дори светлината от екрана. А ГЛАС отразява тайнството и красотата на всяко събитие и състояние... В ГЛАС ... животът минава през теб... И се чудя ти ли пишеш ГЛАС или ГЛАС пише теб...”
Росата
(героиня от книгата)
 

Че събитията във всеки човешки живот са неповторими и важни, едва ли е спорно. Но личното търсене и откриване на смисъла, който тези събития разкриват, е истинско предизвикателство.

Тази книга започва с един SMS, който прелива в стотици страници, защото се оказва, че изразяването на себе си в даден момент, е всъщност акт на безкрайност - безконечен път на себетърсене и изпитателно себеузнаване. А това, винаги, е и пътят на ЛЮБОВТА.
Събитията тук, втъкани в процеса на личното откриване, са интересни по различен начин и са увлекателно разказани, от вътрешен и страничен поглед. Но това, което се случва, всъщност съвсем не е най-важното, ако и да е любопитно. То е само тъкан на видимата реалност, която докосваме със сетивата и ума. Това, което човек – едновременно откривател на миговете и техен творец в безкрая, като разказвач на живота си, разкрива е, че:
 


 

 

- реалност се твори само с осъзнатото присъствие в реалността;
- истински важното е онова, което преживяващият открива, докато случването става;
- значимостта е осъзнаване на тайнството на случването, в което всеки от нас участва.

ЛУЦИАН

Изабел Абеди

 

Стр. 480

Цена: 18 лв.

ISBN: 978-954-527-505-0

 

Ребека среща Луциан - момче, което не помни нищо за себе си. Те са силно
привлечени един от друг. Чувстват се в пълна хармония, когато са заедно и изпитват
непоносима болка, когато са разделени.
 

Кой е Луциан? Защо той си спомня всяка минута от живота на Ребека? Защо той
знае подробности дори от моменти, в които Ребека е била съвсем сама? Ситуацията
става още по-драматична, когато Ребека започва да сънува собствената си смърт,
защото Луциан сънува същото.
 

Но преди да разберат коя е общата им тайна, те се разделят. Раздялата е с тежки
последици и за двамата, защото това, което ги свързва, е далеч повече от любов.
Ребека открива, че Луциан е същество, което следва мълчаливо своето човешко
превъплъщение. Но какво се случва, ако тези същества бъдат отделени от техните
човешки въплъщения? Има ли връщане назад?


Какво би било ако не сме сами? Какво би било ако всеки от нас е роден с ангел
до себе си, ангел, който да ни следва от раждането до смъртта?
И какво би било, ако този ангел е влюбен в нас?
Новият бестселър на Изабел Абеди
Магически

ТИ МЕ ПОВИКА, ЖИВОТ

Михаил Белчев

 

Стр. 152

Цена: 15 лв.

ISBN: 978-954-527-511-1

 

Книгата е естетски оформена и илюстрирана. Заслуга за това издателско постижение има художничката Рада Якова, която затвърди своето участие в представянето на цялата поетическа поредица на издателство “Дамян Яков”.

Илюстрираните от нея книги грабват окото на ценителите и затова присъстват в много домашни библиотеки. Всяко томче носи различен облик и послание, читателите се радват еднакво и на поезията и на формата, в която е облечена.
 

Юбилеят на обичания от няколко поколения творец – Михаил Белчев, ще бъде отбелязан именно с такава нова книга.
 


 


 

 

ДЕЛО № 4

Венцислав Йорданов


 

Стр. 400

Цена: 14 лв.

ISBN: 978-954-527-500-5

 

През 1991 г. Главна прокуратура започва мащабно разследване на причините и виновниците за икономическата катастрофа на България. Следствието е известно като Мегадело №4. То не стига до съда, защото няма повдигнати обвинения.

През 1992–1993 г. като офицер от Дирекцията на полицията авторът е командирован към Главна прокуратура като икономически експерт по Дело №4. Така той има достъп и личен контакт с всички обвиняеми, разрешено му е да си води записки по време на разпитите им и да получава допълнителна информация от тях по основните въпроси на делото.

Книгата „Дело №4” е изградена изключително върху документални факти и автентични свидетелства на непосредствените политически и икономически ръководители на държавата в близкото минало – четирима бивши министър-председатели на България и 23-ма министри, членове и кандидат-членове на Политбюро на БКП.

 

Техните разкази са непосредственото огледало, в което се отразява биографията на дългогодишния лидер на партията и държавата – Тодор Живков. Той говори специално пред автора на книгата за това, което не е успял да каже на българския народ: “Ще кажа с ясно съзнание и след дълго преосмисляне, че като партиен и държавен ръководител на България в продължение на тридесет и три години нося най-голямата политическа отговорност за всичко, което се случи в страната ни през тези години.
 


 

 

Оценка за това аз не мога да дам и нямам моралното право да го правя. Нека мои съдници бъдат историята и българският народ. Но искам да се знае, че при всичкото, което съм правил за хубаво или за лошо, съм се водил от чувството, че го правя за България. Допуснах много грешки. Но има ли такъв, който да е работил и да не е грешил? Поемам изцяло политическата отговорност за тях. Но едно искам да знае българският народ – престъпления срещу него не съм допуснал.”

От своя страна Андрей Луканов само за тази книга предоставя материали и споделя оценки, предназначени да станат основа на непубликуваната му книга „Криза или катастрофа.”

ПО - ГОРЕ КЪМ БИЛОТО

Кенет Славенски


 

Стр. 520

Цена: 18 лв.

ISBN: 978-954-527-498-5

 

Това е първата биография на Дж.Д.Селинджър, публикувана след смъртта му през януари 2010 г. Много е изписано за избора на писателя да живее в далечна тишина цели пет десетилетия, упрекван за отказа да публикува – сякаш дължи на света повече, отколкото иска да му даде. С тази книга Кенет Славенски помага на читателя да намери обяснения и отговори за това бягство.
Той е посветил седем години на проучвания, интервюта, издирване на писма, лични и семейни документи и работни архиви. Неразкривани събития и факти с необратимо
отражение, цитати от писма и редки изявления градят образ на творец, за когото писането от амбиция се превръща в религия, в спасение за духа.
Неприемане, невъзможност и нежелание да бъдеш част от урбанизираната пустота сякаш дамгосват живота на писателя и на неговите герои. „Спасителят в ръжта” си
остава изповед, молитва и просветление в един изказ – толкова уникален, че променя светоусещането на поколения в търсене на собствена връзка със света, на устойчивост, на бунт от дълбините на скритото в душата на всеки, чийто взор търси прозорец.
 


 

 

НА КАКВО УХАЕ ЗИМАТА

Мая Дългъчева


 

Стр. 32

Цена: 3.80 лв.

ISBN: 978-954-527-495-4

 

За зимните празници Издателство “Дамян Яков” ще зарадва своите малки почитатели с поредната си коледна книжка. “На какво ухае зимата” е нов сборник на талантливата писателка Мая Дългъчева с три коледни стихотворения и две зимни приказки, разказани в рими и изящно илюстрирани от младата художничка Кристина Йовчева. Веселите и остроумни герои на Мая Дългъчева създават чуден свят на приключения и приятелство, на доброта и очаквани вълшебства и със сигурност ще се харесат много на малките читатели.
Това е чудна книжка - топла, нежна и незабравима. С приказки – стихотворения и стихотворения – приказки. Със симпатични герои, обичливи и пакостливи. С шейни и джуджета, с мечета и живи играчки. С баба Зима и дядо Коледа, които правят всичките деца щастливи.


 

 

СИНЯТА СТРЕЛА

Джани Родари


 

Стр. 160

Цена: 8 лв.

ISBN: 978-954-527-499-2
 

Това е история за нечувано дързък бунт на играчки! Една нощ те решават сами да избират при кое дете да останат като подарък и потеглят през града със своето влакче. Сладки суетни кукли, всеотдайни плюшени животинчета и храбри оловни войници се качват във вагоните, калени каубои и мъдри индианци ги охраняват на коне, войнствен генерал непрекъснато заповядва стрелба по врага, а старият морски вълк Полубрада нарича куклите маймуни и сипе грубиянски шеги…
Седни и ти в някое купе и преживей бурните събития при сблъсъка им с реалния свят! Ще разбереш защо онези, които имат добро сърце, се стараят да скрият това от другите, защо майките не казват на децата си неприятните неща, по какво си приличат децата и мечетата, защо марионетките нямат сърца и че дори нарисувано сърце може да топли. И не се стряскай, ако над главата ти прехвърчи смръщена бабка на метла…
 


 

 

ЗАЙЧЕНЦЕТО БЯЛО

Леда Милева


 

Стр. 98

Цена: 12 лв.

ISBN: 978-954-527-490-9

 

За да зарадва своите малки читатели, Издателство “Дамян Яков” издаде “Зайченцето бяло” в навечерието на 15 септември. Луксозната книжка е втора стихосбирка на Леда Милева, която “Дамян Яков” пуска на пазара през последните няколко месеца.

Книжката “Зайченцето бяло” е с твърди корици и съдържа 55 стихотворения, залъгалки и гатанки. В нея малките читатели ще намерят обичаните си герои - деца и животни, които преживяват най-разнообразни приключения, винаги с добър и поучителен край. Стиховете се запаметяват лесно, защото са написани с много обич към децата и с голямо поетично майсторство. Книжката е много привлекателна и с пъстрите рисунки на Маглена Константинова, под чиято четка оживяват глигани и крокодили, кукли и птички, музикални инструменти и мечоци.
 


 

 

ЧИЧО ФЬОДОР, КУЧЕТО И КОТАРАКЪТ

Едуард Успенски


 

Стр. 128

Цена: 8 лв.

ISBN: 978-954-527-451-0

 

Как да си купим крава? И защо да я купуваме, ако с млякото й ще трябва да я изплащаме? И въобще защо за да купим, първо трябва да продадем? И кого да продадем?... И защо не можем да намерим на никоя карта селцето Простоквашино, което си има дори собствен пощальон?

Ето такива и още стотици други въпроси вълнуват непрестанно героите в тази повест - приказка, която отдавна е прекрачила границата между авторска творба и фолклорна легенда. За чичо Фьодор и неговите неразделни приятели говорещия котарак Матроскин и кучето Шарик, за селото Простоквашино и пощальона Печкин има мултипликационни филми, има клубове на приятелите, има анекдоти и скечове. Има преди всичко искрени симпатии. Защото добрите и храбри герои на Едуард Успенски са симпатични и весели, забавни и интригуващи. Защото техните забележителните истории се помнят завинаги и защото в Простоквашино всеки миг се случва нещо необикновено и много интересно. И защото пълният с приключения и динамика живот на верните приятели е толкова привлекателен – и за деца, и за възрастни. Каквито впрочем са всички истории на един от най-любимите руски писатели, превеждан в милионни тиражи по целия свят.
 


 

 

 

Една от трите истории за Простоквашино – сега в ново издание на “Дамян Яков” с оригиналните илюстрации на Ирина Памятних. След “Крокодилът Гена” това е втората книга на Едуард Успенски, която “Дамян Яков” дарява на добрите български деца.

ПО СЛЕДИТЕ НА... ОДИСЕЙ

 

Стр. 128

Цена: 12 лв.

ISBN: 978-954-527-397-1

 

Поредица от детски енциклопедии, в които се проследява историята на света чрез преразказан текст и страници с документална информация. Текстът съдържа от епични приключения, митични и легендарни истории до научни открития, артистични гении и исторически герои. Всяко заглавие е структурирано в от 10 до 12 кратки глави, всяка от които е посветена на отделна история, епизод или разказ, умело фокусиран върху определен аспект от съответния период или цивилизация. Текстът е адаптиран от специалист за съответния исторически период в интригуващ стил, като това позволява на читателя да проследи пътя на героя, неговите приключения, както и да се идентифицира с него.
Всяка глава завършва с тематичен енциклопедичен откъс на две страници. Тези откъси разглеждат документално специфични аспекти на периода: начин на живот, религия, история, архитектура.
Историите са допълнени с описателните илюстрации на едни от най-добрите френски илюстратори, внимателно подбрани с оглед тяхната пристрастност към съответната тема.
 


 

 

ПО СЛЕДИТЕ НА... КРАЛ АРТУР

 

Стр. 128

Цена: 12 лв.

ISBN: 978-954-527-376-6

 

Поредица от детски енциклопедии, в които се проследява историята на света чрез преразказан текст и страници с документална информация. Текстът съдържа от епични приключения, митични и легендарни истории до научни открития, артистични гении и исторически герои. Всяко заглавие е структурирано в от 10 до 12 кратки глави, всяка от които е посветена на отделна история, епизод или разказ, умело фокусиран върху определен аспект от съответния период или цивилизация. Текстът е адаптиран от специалист за съответния исторически период в интригуващ стил, като това позволява на читателя да проследи пътя на героя, неговите приключения, както и да се идентифицира с него.
Всяка глава завършва с тематичен енциклопедичен откъс на две страници. Тези откъси разглеждат документално специфични аспекти на периода: начин на живот, религия, история, архитектура.
Историите са допълнени с описателните илюстрации на едни от най-добрите френски илюстратори, внимателно подбрани с оглед тяхната пристрастност към съответната тема.

 


 

 

ПО СЛЕДИТЕ НА... ГРЪЦКИТЕ БОГОВЕ

 

Стр. 128

Цена: 15 лв.

ISBN: 978-954-527-488-6

 

Поредица от детски енциклопедии, в които се проследява историята на света чрез преразказан текст и страници с документална информация. Текстът съдържа от епични приключения, митични и легендарни истории до научни открития, артистични гении и исторически герои. Всяко заглавие е структурирано в от 10 до 12 кратки глави, всяка от които е посветена на отделна история, епизод или разказ, умело фокусиран върху определен аспект от съответния период или цивилизация. Текстът е адаптиран от специалист за съответния исторически период в интригуващ стил, като това позволява на читателя да проследи пътя на героя, неговите приключения, както и да се идентифицира с него.
Всяка глава завършва с тематичен енциклопедичен откъс на две страници. Тези откъси разглеждат документално специфични аспекти на периода: начин на живот, религия, история, архитектура.
Историите са допълнени с описателните илюстрации на едни от най-добрите френски илюстратори, внимателно подбрани с оглед тяхната пристрастност към съответната тема.

 


 

 

ПО СЛЕДИТЕ НА ЕГИПЕТСКИТЕ БОГОВЕ

 

Стр. 128

Цена: 15 лв.

ISBN: 978-954-527-489-3

 

Поредица от детски енциклопедии, в които се проследява историята на света чрез преразказан текст и страници с документална информация. Текстът съдържа от епични приключения, митични и легендарни истории до научни открития, артистични гении и исторически герои. Всяко заглавие е структурирано в от 10 до 12 кратки глави, всяка от които е посветена на отделна история, епизод или разказ, умело фокусиран върху определен аспект от съответния период или цивилизация. Текстът е адаптиран от специалист за съответния исторически период в интригуващ стил, като това позволява на читателя да проследи пътя на героя, неговите приключения, както и да се идентифицира с него.
Всяка глава завършва с тематичен енциклопедичен откъс на две страници. Тези откъси разглеждат документално специфични аспекти на периода: начин на живот, религия, история, архитектура.
Историите са допълнени с описателните илюстрации на едни от най-добрите френски илюстратори, внимателно подбрани с оглед тяхната пристрастност към съответната тема.

 


 

 

   

Copyright © 2013  Nextel