СТЪКЛЕНАТА РЕКА

Емил Андреев

 

Стр. 328
Цена: 8 лв.

ISBN:  954-775-525-0

 

Какво се крие зад буквите ND, изсечени в темелите на православен храм? Какви са загадъчните каменни човечета от църквата в село Градище и чий е бродещият в нея дух? С тези въпроси ще се сблъска младата французойка Елен Тибо, пристигнала в България, за да търси следи от късно богомилство. Тук Елен среща група студенти, които реставрират църквата заедно със своя преподавател Стефан Методиев. След като се настанява в къщата на баба Монка, където живее и красивата художничка Марица, Елен се запознава с Виктор Марков. Започват да се случват необичайни неща, които въвличат всички в неподозирани и спиращи дъха събития. Сънища, предания и реалност се смесват в едно ужасяващо двудневно пътуване в земния ад на любовта и страстите.

Едва ли в българската литература има много книги, които взимаш вечер и не можеш да оставиш, докато не ги прочетеш! "Стъклената река" е една от тях. Eмил Андреев майсторски разказва и гради естетиката на ужаса, напрежението и загадката. Романът е и приключенски, и готически, и много български.
Галя Симеонова-Конах, д-р на Ягелонския университет, Полша
 


 

 

НЯКОЙ ОТДОЛУ...

Валери Стефанов

 

Стр. 112
Цена: 10 лв.

ISBN:  978-954-91767-6-6

 

Някой отдолу" е новата книга на професор Валери Стефанов, която спечели Наградата за литература на Столична община за 2009 г.

След "Изгубените магарета" и "Дяволът" сега историкът на литературата търси притчите на съвременния човек в миналото. Авторът твърди, че тази книга е за всички, които са писали и дописвали заедно с него.

В тази книга ще срещнете съвременната Гретел и други приказни герои. Трябва да прочетете детските спомени и да чуете музиката на отминали времена. Трябва да погледнете назад, за да разберете себе си.

Проф. Валери Стефанов: "За да разберем настоящето, изключително важно е да познаваме миналото и това не е просто клише, а съдбовен въпрос за всички нас."

Някъде по средата на четенето разбираме, че един живот не стига, за да оценим свободата и самите ние си пречим и поставяме бариери пред любовта и светлината. Съвременната Гретел има различни лица и наивността на Червената шапчица е само едно от тях. Тя може да бъде смела, дори отмъстителна, когато върви през лабиринта на самотата.

Проф. Валери Стефанов: "И ако се научим мъдро да общуваме с текстовете от миналото, ще бъдем в компанията на много култури и много хора струва си да бъдем в тази компания, убеден съм."
 


 

 

Така професорът обяснява лабиринта на съвременните притчи. Да познаваме себе си и миналото е по-важно отколкото да се мръщим на неуспеха. Той ни съветва да не се страхуваме от лошите вести, защото след време и те се превръщат в обикновени новини. Просто трябва да се отворим към опита на живелите преди нас.

ЛУДИЯТ ЛУКА

Емил Андреев

 

Стр. 392
Цена: 15 лв.

ISBN:  978-954-400-236-7

Стара войнишка каска, шепа седефени копчета, листи от тефтерче, ликът на една Мадона в черен цвят и вътрешни съмнения: Съществува ли друг, нетленен и вечен свят, обитаван от нашите радости и надежди? Остават ли енергиите от човешките чувства след смъртта? А може би си луд, ако вярваш, че душата не умира?
С тези въпроси пътува героят от поредния роман на Емил Андреев Лудият Лука. Призован от мистичен женски глас, художникът Лука Каменов тръгва по следите на загадъчна икона, за да попадне в светилището Рокамадур, откъдето ще последват „случайни“ срещи, разкриващи неподозирани тайни. Така заедно с него и ние потегляме през времето и пространството — от бреговете на Дунава, през Франция и Италия, до Америка и обратно — отвъд историята, отвъд реалното и привидно нормалното.
 

След романите „Стъклената река“ и „Проклятието на жабата“
Емил Андреев отново ни въвежда в свят, населен с живи и завладяващи образи. С присъщия си приказен стил и чувство за хумор авторът ни съпричастява с техните страсти, сънища и любови и не ни оставя на мира, докато не прочетем книгата докрай.

 


 

ЗАЩО ОБИЧАМЕ ЖЕНИТЕ

Мирча Картареску

 

Стр. 184
Цена: 7 лв.

ISBN:  978-954-775-600-7

 

Защо обичаме жените излиза в навечерието на Коледа през 2004 г. и е изчерпана за една седмица. Препечатвана е многократно и до края на 2005 г. в Румъния са продадени 100 000 екземпляра.
Защо обичаме жените е най-продаваната книга не защото смалява ръста на автора си, а защото е най-дружелюбна към читателите. Дори леко фамилиарна. Но това не бива да заблуждава. М. Картареску винаги играе и никога не е еднозначен. „Ослепителният” свят на писателя се отразява в тази малка книжка с всичките си характерни черти.
Защо обичаме жените е сборник с разкази, макар да оставя впечеатление, че авторът разказва мемоари. Разказани са няколко невъзможни любовни „истории”, няколко провокационни мистификации, няколко праволинейни есеистични текста на интимна тематика. Книгата оставя впечатление за особена, красива изоморфност, характерна и за другите прозаически книги на писателя. Макар да е „стъкната” от публикувани в женски списания разкази, сборникът е органична част от големия свят на Картареску, светът на „запазената марка М.К."

 


 

СЪВРЕМЕННИ ИТАЛИАНСКИ РАЗКАЗИ
Антология

 

Стр. 172
Цена: 14 лв.

ISBN:  978-954-400-509-2

Поредицата е под общата редакция на проф. Валери Стефанов

Чест е да представя тези италиански разкази в превод на български с няколко уводни думи, които имат за цел да прозвучат като поздравителна картичка по случай тяхното балканско пътешествие, като знам, че ги поверявам на вещината и ентусиазма на Дария Карапеткова. Това са кратки истории, които носят подписите на много популярни и ценени в Италия автори. Някои, като Микеле Сера, са известни фигури в полето на политическата и нравствената сатира; други като Стефано Бени, Маурицио Маджани и Алесандро Барико са писатели и творци с вече значителен стаж и неизчерпаема самобитност. Споменавам също така Лука Ричи, Антонио Паскале, Елвира Семинара, Валерия Парела, Орнела Ворпси, Габриела Курувила, Донатела Контини, присъстващи в тази антология всеки със своята солова поява. Защото разказът е като солова поява в мащабния спектакъл на художествената литература. Кратък и мълниеносен гастрол, силно актуален и ярко характерен, който трябва да остави следа във възможно най-малкото пространство, на площ от броени страници, и от първия миг да е запомнящ се. Включително и заради тази своя така концентрирана и събрана същност, в трезвата си и необходима мяра, в сходството си с мига на фона на протичащия времеви континуум разказът винаги е предизвикателство, рискуващо да бъде печелившо или губещо, лишено от предпазната мрежа на обширната и солидна уютна канава на романа.

Из "Разказът е леко огнестрелно оръжие", предговор от проф. Марино Бионди

 


 

  

ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪСТАНИЯ том 1- 3

Захарий Стоянов

 

Стр. 986
Цена: 50 лв.

ISBN:  978-954-400-112-4

 

Днес не сме в състояние да си представим нашата литература без Захарий Стоянов, не е възможно да си представим журналистиката ни без него. Не е възможно да си представим българската историография без фигурата и творчеството на котленския овчар. Той е навред. И където и да се намира, винаги излиза напред – на огневата линия на събитията, оставяйки личния си отпечатък. Съвременниците му се съобразяват с него. Потомството го помни. С преклонение. (Ефрем Ефремов)
 

Уникално издание на "най-важната българска книга", възпроизвеждащо точно първото издание, като са премахнати всички "наноси на времето" - направени впоследствие поправки, редакционни промени и съкращения.
Трите тома са поместени в масивен футляр и са придружени от книгата "Дявол на кантар" на доц. д-р Иван Русков, която представлява "Приписки към Записките" - тълкувания и обяснения, речници и справочници за личностите, географските имена и понятията, споменати в произведението на Захарий Стоянов.
 


 

БАЛКАНСКИЯТ КРЪСТОПЪТ НА КУЛТУРИТЕ

Греди Асса

 

Стр. 92
Цена: 25 лв.

ISBN:  978-954-400-049-3

 

Клишетата казват, че Балканите са кръстопътни, проблемни, размирни, сложни или неразбрани. Но в 70-те рисунки на Греди Асса, включени в книгата, този толкова тревожен и неразгадан свят се е превърнал в сигурно, цветно, напълно завършено в щастието си място.

България, Сърбия, Македония, Гърция и Турция се появяват в много цвят и в очевидни или закодирани знаци, които разказват за културата, музиката, въздуха, земята, храната и хората в тези страни. Тук не става дума за регионална политика, исторически наслоявания или феномени на манталитета, а за балкански "лайфстайл" през всичките му етажи - от сафрида с бирата, през въртящите се дервиши до античните мраморни бюстове. Греди Асса започва да прави рисунките на тема "Балканите" още от 1996 и продължава да ги прави и досега при всяко пътуване, понякога и в търсене на фамилните му корени, които са в Турция, Сърбия, Гърция и Румъния.
 


 

 

 

Неговите Балкани са свят, абсолютно незасегнат от глобализацията и последствията й, най-известното от което е страхът от еднаквост и в крайна сметка прословутата загуба на идентичност. Вероятно и оттук идва ведрият и успокояващ ефект на рисунките - те по всякакъв начин убеждават, че светът никога няма да изгуби цветовете си.
(из рецензията на Марина Караконова)

СЛАВЯНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Анчо Калоянчев

 

Стр. 336
Цена: 20 лв.

ISBN:  978-954-775-738-7

 

В монографията е осъществена достоверна реконструкция на поместен събор на Българската църква през 894 г. в Плиска, на който на 28 март е бил одобрен внесеният от Симеон Закон за съдене на хората (и свързаното с него решение за въвеждането на старобългарския език в богослужението). Законът ограничава автономията на свободната селска община и засилва централизацията на държавата, чиято мощ заставала зад старобългарския език като трети свещен за Европа език, а с последвалия Златен век във Велики Преслав се полагат основите на славянската православна цивилизация.
Ето защо 28 март 894 г. може да се смята за нейна рождена дата.
 

 

 

 


 

СЪВРЕМЕННИ СЛОВАШКИ РАЗКАЗИ. Антология

 

Стр. 200
Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-400-130-8

 

 

„Въпреки че избирахме „текстове за четене“, опитахме се да постигнем определена пъстрота, и то пъстрота тематична и естетична: предлагаме кафкиански делюзивния Балла, повлияния от постмодернизма Касарда, имащия наклонност към популярните методи Хворецки, ориентирания към абсурдността и жестокия хумор Хорват, Беньова със своя афинитет към стилизираната автобиография, нескриващия магическо-реалистическите корени или вдъхновения Ранков, насочените към модерната проза Отченаш, Павлац и Хохел, по-традиционните Шебеста и Крищуфек. Или поне вярваме, че сме успели да покажем тези тенденции и стилистики чрез избраните текстове...”
 

Из предговора на антологията от съставителя Браньо Хохел
 


 

   

Copyright © 2013  Nextel