www.lettera.bg     

ИЗКУШЕНИЕТО НА КОЛЕКЦИОНЕРКАТА

Елена Александрова

 


Цена: 8 лв.

ISBN: 978-619-179-016-6

 

Във всяко общество съществува специален Остров – този на преуспелите, извест¬ните, богатите. За хората извън него той е Остров на мечтите, ненавиждан и желан. Винаги са изпращали към него залпове от завист и омраза, но и страстно желание да се озоват на това магично място, където всичко е възможно. Всъщност мястото е коварно, под спокойната бляскава повърхност се крият подмолни течения и смъртоносни водовъртежи...
Главната героиня на романа – Сузи, е скромна, но пристрастена колекционерка, привлечена неудържимо от Острова, главно за да обогати колекцията си. И тя успява – вече се носи по морските вълни заедно с красив и преуспял мъж – архитект, към мечтаната цел. Предстои и да се сблъска с особените порядки на мястото, където я дебнат неочаквани опасности и нищо не е каквото изглежда.
Мъжът и жената на яхтата правят впечатление на влюбени и щастливи. Но за изненада на жената се очертава любовен триъгълник. Налага и се да участва в играта Двама са малко, трима са много, която се оказва много опасна. А има и четвърти – необикновената Къща, зад чиято прелест се крият мрачни дебри... Нейните обитатели уж са почтени, но само на пръв поглед...

 

Сузи, изцяло подвластна на материалния свят, не успява да преодолее магнетичното привличане на Острова и се налага да продължи тихата и подмолна борба със законната съпруга на архитекта.
Една съвременна импресия за живота ни...

ОЗАРЕНИ ЕВРЕЙСКИ ЖЕНИ

Ивет Анави

 

Стр. 258
Цена: 15 лв.

ISBN: 978-619-179-002-9

 

В този том авторката Ивет Анави подрежда биографиите на 380 жени еврейки като голяма част от тях се четат като увлекателен роман за падения и възходи, несполуки и разочарования. Подборът е лично неин. За да оформи този труд, Анави е изследвала огромен обем от източници. Авторката започва с “жените от Библията, тръгнали боси сред палещите пясъци на пустинята.. И стига до ...”майките, които под светлината на газена лампа са подготвяли чеиза на любимите си дъщери; девойките, навлекли скафандър; момичето войник с пушка на рамо, което пази земята на дедите си; жената над микроскопа, вглъбена в цифрите и формулите; или пък тази, която извисява красивия си глас на сцената..”
Анави е обособила няколко раздела според дейността на героините й: нобелисти, изобретатели, общественички, политици, актриси, художнички, спортистки и др.
Това е нейният скромен дар за блестящите еврейски жени, гордост и пример за идните поколения.

 

ИЗГУБЕНОТО ДАР- СЛОВО

Ойя Байдар


Цена: 12 лв.

ISBN: 978-954-516-997-7

 

Откъде започва насилието? Дали когато пренасяме собствените си амбиции в децата си, или безпристрастно регистрираме човешкото страдание? Или когато позволяваме различието да попречи на любовта?...

"Изгубеното дар-слово" е роман-калейдоскоп. В него всяко парченце от картината има свой живот, но е и неизменна част от цялото:
•Писателят вече не може да твори, изгубил е дар-словото си. Съпругата му е всецяло отдаден на науката изследовател, синът им отхвърля насаждания в него стремеж към успехи и бяга на далечен малък остров – убежището, където може да се скрие от разпалената по цял свят агресия.
•Подмамен в планината от легендите и от бунта срещу терора, млад кюрд бяга, разочарован от нейната жестокост.
•Младо девойче се спасява от догмите на традицията.
•Предател. Чужденка е взривена и разпръсната на парчета при самоубийствен бомбен атентат в Истанбул.
•Град в Югоизтока, особена жена, особен живот.
•На малък норвежки остров едно момченце очаква своята майка – приказната принцеса, която няма да се завърне никога...

Откъде започва насилието? Дали от научната лаборатория, където се разчленяват опитни животинчета, дали от бойното поле, където убиваш или умираш?

 

 

Дали когато пренасяме собствените си амбиции в децата си, или когато безпристрастно заснемаме човешкото страдание с фотоапарат? Дали при избора: да спазиш догмите на традицията, да се отдадеш на любовта или да отхвърлиш другия човек като различен?

ОСТАНА ТОПЛАТА ИМ ПЕПЕЛ

Ойя Байдар


Цена: 15 лв.

ISBN: 978-516-179-001-2

 

Изключителен роман, многолик и многоизмерен. За болка и загуби, надежда и възторг... За несбъднати мечти и споделени разочарования... За любов, приятелства, страсти и революции, чиято пепел още излъчва топлина...

"Остана топлата им пепел" би могъл да се нарече политически роман, но само дотолкова, доколкото в него дебатът е центростремителната сила на книгата. Тя всъщност е и увличащ трилър, документален, психологически, любовен разказ... И всичко това поднесено с много поезия и много вкус, както подобава на истински роман.

Действието бушува в Истанбул, Москва, Париж, Анкара, Мала Азия и още много региони в света. В посолства и резиденции, стаи за мъчения, морги, стари градини и лозя, университети, фабрики, гета, имения... Темите и героите също се сменят шеметно – сексът, околната среда, държавните звания, политици, дипломати, капиталовите разходи, тайните служби, работници, синдикалисти, лидери, журналисти и войнстващи млади герои...

 

 

ГАЛОПИРАЩИ КОНЕ, книга 2

Мишима Юкио

 

Стр. 504
Цена: 18 лв.

ISBN: 978-954-516-998-4

 

Началото на действието във втората част от тетралогията "Морето на плодородието" е 1932 г. Хонда е вече съдия, подчинен на принудите на кариерата и брака. Убеден е, че безвременната смърт на най-добрия му приятел Кийоаки е обезсмислила и собствения му живот. На турнир по кендо, където е отишъл служебно, Хонда е завладян от представянето на един млад боец, в когото разпознава преродения си приятел. Но възторгът му скоро се превръща в смут, тъй като младият Исао се оказва фанатик, запленен от самурайския морал на епохата Мейджи, който е убеден, че капитализмът е отговорен за деградацията на модерна Япония.
Момчето се увлича в безразсъдно рискована акция, замислена на практика като самоубийство, чиято цел е да бъдат екзекутирани представители на финансовия елит на страната. Заговорът е разкрит поради предателство...

В Галопиращи коне, Мишима Юкио брилянтно проследява конфликтите на времето, но отново показва превъзходно стилистично майсторство. Природата и сезоните са обвързани с дълбока символика, а кодовете на японската традиционна култура и религия са умело вплетени в тъканта на романа.

 

 

 

КОГАТО

Иван Странджев

 

Стр. 168
Цена: 12 лв.

ISBN: 978-954-516-996-0
 

 

 

 

Иван Странджев е роден на 12 май 1953 г. в Пловдив. Учи българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а след това завършва театрална драматургия във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. Живее и работи в Пловдив. Член е на Съюза на българските писатели.

 

 

 

ВЕРТИГО

Недялко Славов

 

Стр. 1630
Цена: 10 лв.

ISBN: 978-954-516-991-5

 

Тази книга се чете за часове, но се помни дълго

Недялко Славов е автор на сборници с поезия, разкази и пиеси. Книгите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. Авторът има особено място в съвременната БГ литература. Eкспресивен и изключително метафоричен, стилът му го поставя извън обичайните литературни практики. Творбите му са пропити със страстен хуманизъм и са далече от съвременните тематични клишета. Последният му роман „Фаустино” спечели държавната награда за литература „Хр. Г. Данов” за 2010 г. Новият му роман „Вертиго” е определян от мнозина като събитие за литературната 2012 г.
 

Вертиго
Четирима мъже и четири жени са изправени пред екстремна ситуация. Една история, която отключва ефекта на пеперудата и изправя модерния човек пред неговия Страшен съд.
Разбиващ роман! Гротеската е смайващо красива, а финалът – предизвестен апокалипсис на болезнено изплъзващото ни се битие. Както и във „ Фаустино” ( романа носител на най-престижната национална награда за литература „Хр. Г. Данов” за 2010 година) майсторството на Славов да разказва е забележително.

 

 

 

СВЕТЛИНАТА НА ОНЕЗИ ДНИ

Рашко Сугарев

 

Стр. 284
Цена: 12 лв.

ISBN: 978-954-516-990-8

 

Рашко Сугарев е роден в Пловдив на 1 април 1941 г. Завършва медицина във ВМИ – Пловдив през 1967 г., работи като лекар в продължение на 4 години. По-сетне, воден от вътрешната сила на призванието си, тръгва по пътя на литературния труд. Работи като редактор в пловдивския алманах Тракия, в Дружеството на писателите в Русе, редактор е в издателство Народна младеж. Петнайсет години е редактор във Военното издателство Св. Георги Победоносец. Умира на 16 март 1995 г. Членува в Съюза на българските писатели. Неговите произведения са преведени на немски, руски и чешки език. Носител е на редица литературни награди, между които и награда Пловдив за 1971 г. На негово име е учредена литературна награда за най-добър публикуван разказ.

Светлината на онези дни е сборник, представящ най-доброто от кратките творби на автора, писани през годините. В тях проличават както тематичните му предпочитания, така и ярката му и своеобразна стилистика. Пред съвременния читател се изправя отново един значим автор, с неговата дълбоко хуманна проза, населена с впечатляващи образи и характери.
И как да стане животът по-добър и по-справедлив? От тези антени, от тези станции, заради тия прогресивни въртележки, дето трептят, фучат и опипват света, едни в пенсия излязоха, други кръчми отвориха, а старшината при артилеристите иска да се напъха, ама кой знае дали ще е за добро? И как да отвинти бушоните на този свят, както във войнишката баня, и в здрачкавия полумрак да го разгледа от всичките му страни?

 

 

 

ДВОЙНАТА ПЛАНЕТА

Диана Петрова

 

Стр. 100
Цена: 12 лв.

 

В тази книга тъжни случки за големи хора са разказани така, че да бъдат разбрани от малки деца. Теми, които плашат възрастните и за които те предпочитат да не говорят, тук са посрещнати открито и с грижа. Феите и говорещите животни ще обяснят на детето и какво е да се родиш неповикан, и какво е да загубиш отрано майка си, и какво е да се чувстваш не на място в дома, който всъщност е единственият ти дом. Родителите също ще се почувстват по-добре, докато му четат книгата. Защото някой ще е казал на приетото от тях дете думите, които може те самите да не са намерили. Тези думи обаче ще припомнят не само загубата, но и щастливата среща; не само страха, че си ненужен, но и радостта, че си неповторим, достоен за обич и желан.
Трябва ли тези приказки, предназначени „за осиновени и осиновители“, да се четат само от осиновени и осиновители? Едва ли. Приказката си е приказка – чрез съдбата на героите си тя просто ни показва какви неща се случват и как да ги превъзмогваме. Тя подготвя за живота, предупреждава, показва колко трудно се пораства. А от това всеки – бил той осиновен или не –
ще има нужда.

 

 

 

ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК - ХЮРЕМ

Демет Алтънйелеклиоглу

 

Стр. 620
Цена: 23 лв.
ISBN:
978-954-516-988-5

 

Тя дойде, за да сподели короната
и трона на османския род...

Началото на XVI век. Кораб, брулен от суровия вятър на Черно море, докарва в Истанбул дар от кримския хан за султан Сюлейман. Подаръкът е младо момиче, отвлечено от руските степи. Красивата наложница Александра с месеци очаква деня, в който ще се яви пред владетеля. Сърцето й е изпълнено с мъка и страхове, но с времето започва да храни надежди и мечти. В самотните си нощи тя крои планове да омагьоса султан Сюлейман...
Но животът в османския дворец има висока цена – там съществува само днешният ден, бъдещето е неясно. За Хюрем е почти невъзможно да сподели престола и короната на Сюлейман. А и падишахът си има любимка – черкезката красавица Гюлбахар, от която има син.
Но хубавицата Хюрем е взела своето решение. Тя ще го следва неотклонно, дори да знае, че я чакат омраза, интриги, предателства и смърт. Макар да има едно-единствено оръжие – изкусителната усмивка, – тя е готова да преначертае съдбата, за да се издигне от харема до върховете на Османската империя, та ако трябва в името на това да се подпише в историята с кървавия печат на убийствата...

 

 

 

 

ПЛЪТ И КРЪВ

Джон Харви

 

Стр. 400
Цена: 15 лв.
ISBN:
978-954-516-986-1

 

Зловещ трилър за минали престъпления,
споменът за които ще преследва героите и в
настоящето, докато не бъде разкрита истината.
Преди 15 години изчезва 16-годишната Сюзън
Блаклок. Предполага се, че е изнасилена и жестоко
убита. Макар че криминалният инспектор Франк Елдър
се е пенсионирал, споменът за този случай все още го
измъчва. Главните заподозрени Шейн Доналд и Алън
Маккиърнън година по-късно са осъдени за друго
брутално изнасилване и убийство.
След като Шейн е освободен от затвора предсрочно,
още едно младо момиче е убито. Сега намесата на
Елдър е от решаващо значение. Убиецът изпраща
пощенски картички с предизвикателен текст. Със
собственото си разследване по замразеното досие
Елдър излага на смъртна опасност малолетната си
дъщеря...

Завладяващ трилър, който буквално наелектризира
читателя, върхово постижение на автора. Това
просто е най-доброто, което Харви някога е написал.
От издателя

Тази непредсказуема смесица от нежност и жесто-
кост е страховита и удивително добре обрисувана...
притежава такава дълбочина, каквато малко на
брой криминални книги притежават.
Индипендънт

 

 

 

 

Този британски полицейски роман е сред най-
добрите в жанра.
Таймс

АТЛАС ПО ФИЛОСОФИЯ

Величка Настрадинова

 

Стр. 240
Цена: 28 лв.
ISBN:
978-954-516-938-0

 

Настоящата книга представя историята на философското мислене, като се опира на най-значимите му представители. Читателят се запознава с основните въпроси на философията и с начините на отговарянето им, с нейните методи и понятия. Обзорът пред всяка глава очер тава историческия фон, върху който се откроява мисловното постижение на философите.
Замисълът за оформяне на системата атласи dtv позволява голяма прегледност, но изиск ва също и прецизен подбор и периодизация. Предвид краткостта не всички философи са обхванати детайлно. Затова тук се набляга на сбитото представяне на основни идеи и понятия на даден философ, съответно философска школа.
Опитът да се онагледят философски идеи чрез илюстрации и графики е нещо съвсем ново. Страниците с таблици илюстрират, допълват и обобщават текста. Целта им е да подпомогнат разбирането и да подтикнат към формулиране на собствени въпроси.
Изказваме благодарност за любезното сътрудничество на Аксел Вайс, превърнал скиците ни в илюстрации, както и за съдействието на Винфрид Грот от издателството dtv и неговите колеги, специално на Лизелоте Бюхнер и Габриеле Вурм за разбирането и отзивчивостта им, както и на всички, които ни подкрепяха със съвети.
От авторите

 

 

 

 

24 ЧИСТО НОВИ ПРИКАЗКИ

Величка Настрадинова


Цена: 12 лв.
ISBN:
978-954-516-973-1

 

„24 чисто нови приказки” са подобни на „33 приказки и половина”. Само че са чисто нови. И в тях става дума за сови, светулки, папагали, феи, котки, мравки, ветрове, мишлета, стрелци… и тем подобни персонажи. Приказките са весели и говорят на децата на разбираем език. Авторката се старае ненатрапчиво да внушава добри мисли, стремеж към духовно издигане и любов към всички твари, които населяват тоя свят, който ние, хората, считаме за лично наш. А той е за всички – и за охлювите, и за тревите.
Приказките се развиват в нашето време. Понякога и авторката участва в тях, без да претендира, че е приказна героиня. Там има и деца, и възрастни, чиито действия са реални, без да се нарушава приказната действителност.
Има приказки и от стари времена. Дори най-дългата е за една героиня на братя Грим. Въпреки това на лице е една хармония, която е не само устойчива, но и многоцветна. Както е пъстър животът, който ни обгръща, а ние понякога вървим през него без да забелязваме даровете, които той щедро ни поднася ежедневно.

 

 

 

 

СЮЖЕТ ЗА ПЕПЕРУДИ

Георги Алексиев

 

Стр. 148
Цена: 10 лв.
ISBN:
978-954-16972-4

 

Георги Алексиев (1927–2011) често е сравняван с Йордан Йовков, наричат го и „българския Маркес“. Учи в Пловдив, завършва право в София. Работи в списание „Тракия“, след 1975 г. е негов главен редактор. През 1990–1991 г. е депутат в VII Велико Народно събрание.

Национално признание за постиженията си в прозата получава за романите „Кръстопът на облаци“ (1973), „Духовете на Цибрица“(1976), „Горещници“ (1978), образували впечатляваща трилогия с ярко портретирани
герои, чиято съдба представя драматизма на българското историческо битие.
В следващите си книги – „Разпятие“ (1978), „Разсечено небе“ (1984), „Сказание за Млечния път“ (1987), „Върколакът“ (1997), „Заключване на гроб“ (2002), писателят черпи сила от езическите корени на народностните представи.

В творбите „Добър ден, неудачнико“ (1988) и „Господ е болен“ (1991) доминира остро полемичното отношение
към съвременността.Георги Алексиев е почетен гражданин на Пловдив от 2001 г., носител е на националната литературна награда „Йордан Йовков“.
Книгата “Сюжет за пеперуди” излиза от печат с логото на “Летера” 2012 година като спечелила проект

по Програмата на Община Пловдив за финансиране книги на

 

 

пловдивски автори и важни за Пловдив издания. Издава се в подкрепа кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 год. Рецензент на разказите и повестите, включени в това книжно тяло, е проф. Огнян Сапарев.

БОРСА ЗА ТРУПОВЕ

Недялко Славов

 

Стр. 160
Цена: 10 лв.
ISBN:
978-954-516-969-4

 

ПОСЛЕДНОТО БЯГСТВО НА ДОН ЖУАН В света на тотална феминизация легендарният любовник търси своето място под слънцето. Преследван от жените, прекосява континенти и океани. Дали ще може да намери миг покой, дали ще стигне някога до спасението.
 

БЯЛАТА ДАМА Стереотипите са превзели и последните интимни пространства на личността. Марионеттни жествове, автоматизирани реакции, реплики от телевизионни реклами. Едно семейство на XXI век, в което традиционните ценности те съществуват. Едно общество, в което абсурдът е основен закон.
 

БОРСА ЗА ТРУПОВЕ Лятна нощ на 2020 години и две автомобилни катастрофи, които ще поставят началото на жесток и безмилостен бизнес.
 

АЛЯСКА Духът на Бай Ганьо е не само жив, но се завръща още по-страховит и “дообразован” от модерните времена. Всяка година радостното очакване на едно погребение събира роднините от цял свят. “Ще има труп” – възкликва един от тях и наистина ще има такъв, но на кого от всички престъпници?
Драматургията на Недялко Славов следва европейските традиции на абсурдния театър. Провокативният й тон се ражда от свободната игра с клишетата на смъртта, живота, любовта.

 

 

 

Жанровите различия между отделните пиеси се подчиняват на една философираща клоунада, в която комичното и трагичното заедно търсят драматургично-поетичния смисъл в думите на Ницше. ...високите стойности се обезценяват. Целите липсват. Липсва и отговорът на въпроса “Защо?”.

ПЕТОТО ДЕТЕ

Дорис Лесинг


Цена: 15 лв.
ISBN:
978-954-516-968-7

 

Петото дете е смразяваща, завладяваща и дълбоко тревожеща книга, която може да се определи като роман на психологическия ужас.
В разгара на сексуалната революция от 60-те години на миналия век Дейвид и Хариет споделят старомодния идеал за щастливо семейство с много деца. В началото техният брак е точно такъв, какъвто са си мечтали – раждат се четири хубави, здрави и умни деца. С петата бременност на Хариет нещата се преобръщат –
рожбата Бен е истинско чудовище и превръща живота им в ад. Оттук насетне те насочват цялата си енергия за „очовечаването“ на петото дете, но се отчуждават един от друг. Четирите им „истински“ деца охладняват към вече мрачния си дом и едно по едно отлитат в свои посоки... Неумолимо извънземното присъствие превръща в отломки мечтата за щастлив семеен живот...
Още с излизането си романът е номиниран за Los Angeles Times Book Award и е отличен с италианската литературна награда Grinzane Cavour.
Кога детето се превръща в личност с мечти и цели, различни от тези на родителите си? Не е ли Бен символ на родителския страх, че детето им се превръща в самостоятелно същество, в което те не могат повече да проектират себе си? „Петото дете“ е провокираща книга, която се отплаща щедро за отделеното време.

 

 

 

ЕСЕНЕН ЧАСОВНИК

Иван Странджев

 

Стр. 68
Цена: 6 лв.
ISBN:
978-954-516-967-0

 

ИВАН СТРАНДЖЕВ
е роден през 1953 г. в Пловдив. Учи българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, след това завършва театрална драматургия във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. Автор е на стихосбирките „Думи за спасяване“ (1981), „Докосване на светлината“ (1984), „Врата в небето“ (1990), „Чудо“ (1990), „Сънища“ (1993), „Всичко това“ (2008) и на сборника „Три пиеси” (2005): „Навярно нежност“, „Луната всяка сутрин“, „Годеж“. Негови драматургични текстове са и „Любов до поискване“ и „Любов или нещо подобно“.
Носител е на национални литературни награди за поезия и драматургия.
 

 

 

 

 

 

ИСТАНБУЛ БЕШЕ ЕДНА ПРИКАЗКА

Марио Леви

 

Стр. 712
Цена: 19.95 лв.
ISBN:
978-954-516-748-5

 

Книгата според критиците е роман на столетието, дори по-откровен и категоричен от епохалните произведения на Джойс, Маркес или Грас.
Марио Леви започва своята приказка с историята на собственото си семейство и сътворява калейдоскоп от човешки съдби. Това са истории за изживени и неизживени сънища, за изпълнени и неизпълнени надежди. Многобройните сюжетни нишки се вият около житейските истории на истанбулските художници, търговци и безделници, но в дейст­вителност централното място се заема от самия акт на разказване, който Леви въз­приема като несекващ поток, вечна река, в която постоянно се вливат други животи, истории, възможности.
Нежно, поетическо ехо на залязващото турско-гръцко-еврейско общество в Мала Азия достига до нас от великолепния роман на Марио Леви, който със същия успех би могъл да се казва и “Истанбул беше една поема”, защото в същността си той представлява дълга поема за жителите на една от най-омагьосващите метрополии в света.
Юдише цайтунг
Отвъд границите на популярните митове Истанбул се превръща в одушевено приказно пространство, където традицията на устния разказ от Ориента e в органическо съзвучие с гласовете на постмодерната литература.
Нойе цюрихер цайтунг

 

 

 

БЕЗПОДОБНИТЕ

Райна Маркова, Юлий Давидов

 

Стр. 232
Цена: 10 лв.
ISBN:
978-954-516-949-6
 

 

Диагноза ли е странното състояние на ума, познато като „синдром на Аспергер“? Порочно ли е да си тъжен? Търси ли все още някого призракът на Диоген с фенера си в свят, в който вече никой не иска да бъде намерен?
Романът „Безподобните“ не е сърцераздирателната история на аутистичната програмистка Уника и оцелелия в наказателните халоперидолови соц-терапии Слупер. Това е разказ за неясното бъдеще на човешката интелигентност и чувствителност в един свят, доминиран от интелигентни устройства и интелигентен дизайн.
 


 

 

 

 

ОТКРОВЕНИЕТО

Роберт Шнайдер

 

Стр. 264
Цена: 15 лв.
ISBN:
978-954-516-947-2


РОБЕРТ ШНАЙДЕР e роден през 1961 г. Живее в планинско село в долината на Рейн във Форарлберг, Австрия. След дебютния си роман „Посестрима на смъртта“ (1992), превърнал се в световен успех (преведен на 32 езика), той публикува романите „Ходеща по въздуха“ (1998), „Недокоснатите“ (2000) и „Сенки“ (2003), както и новелата „Папата и момичето“ (2001). Последните излезли негови романи са „Кристос. Нечуваният живот на Ян Бойкел“ (2004) и „Откровението“ (2007).


Мистерията на музиката
На Бъдни вечер 1992 година наумбургският органист Якоб Кемпер открива в прогнилия корпус на църковния орган неизвестна оратория на Бах –
едно сензационно откритие, което ще промени живота му. Колкото по-задълбочено саможивият музиковед анализира мелодиите, толкова по-необичайни неща се случват. Скоро разбира, че партитурата крие тайна: тя не е просто музика, а съживява спомени за миналото, неизреченото и бъдещето. Сякаш в края на живота си Бах е открил космически закон, който има силата да оздрави душата на човек – или да я тласне в най-дълбоко отчаяние...

Едно бляскаво литературно творение
WAZ

Новата творба на Роберт Шнайдер поднася обезоръжаващ хумор, самоирония и един причудлив герой, който по саможивство би могъл да се сравни с Уди Алън.

 

 

 

 

 

 

Сп. Бригите
Обезоръжаващ хумор, язвителна ирония
и изумителен усет за комичност
на ситуациите

ТАЙНИ ПИСМА ДО БОЙКО БОРИСОВ

Евгений Тодоров

 

Стр. 320
Цена: 14 лв.
ISBN:
978-954-516-940-3

 

След главоломния успех на книгата “Особености на филибелийския характер" на Евгений Тодоров, която се превърна в световен бестселър и безспорно стана най-четената пловдивска книга, не само в Пловдив, но и отвъд океана, решихме да подпомогнем предизборната кампания по своеобразен начин със сборника “Тайни писма до Бойко Борисов и други явни и секретни писма и документи".
 

Част от текстовете вече са публикувани в Интернет. Едни са безжалостно възхвалявани, други – подмазвачески охулвани. Не липсват закани и заплахи към автора, които още си стоят в блога му, посетен до този момент от над 550 000 читатели.

Голяма част от коментарите са провокирани от пловдивски събития.
Нека обаче да не забравяме, че историята много пъти е доказвала, че това, което става в Пловдив, скоро започва да важи за цялата страна.
 

Позволил съм си и във възрожденски дух да добавя нещо към написаното – като приписка, с днешна дата.

 

 

Изкуших се да направя това, защото се оказа, че скромното ми перо е прогнозирало някои последвали събития. Мисля си, че даже познавам повече от врачката на Берлускони.
Дали да не се обадя на Силвио?
Евгений Тодоров

СОЛОН РЕЧЕ

Йордан Иванчев

Стр. 276
Цена: 12 лв.
ISBN:
978-954-516-925-0

 

СОЛОН РЕЧЕ
Античната мъдрост, поднесена в едно модерно повествование

Чрез колоритни художествени индивидуалности Йордан Иванчев задава обобщен вариант на продължаващото нашенско „живеене по ръба”...
Един художествен свят, в който човек е разломен, похабен и отдавна непринадлежащ на себе си.

Здравко Дечев

Смешни, тъжни, мрачни, жалки и нечистоплътни парчетии (абе, всичко си е в едно – въпрос на възприятие) из живота на неколцина тъпанари и една, дето се мисли за кучка. Което никак не `и пречи да е тъпанарка, че и в повече от другите. Има и един, който никак не е тъпанар, само дето е най-простият от всички. В смисъл, че тъпанарите и кучката са образовани – всеки донякъде и според силиците си, а той никак. И за още две кучки става дума, но на тях само задниците им се мяркат из романа, тъй че не си струва да се говори за тях. Не само за задниците им. Изобщо. То и за останалите не си струва да се говори, но няма как. След като животът е населен с хора и всички те шляпат през лайната на живота, налага се.

Йордан Иванчев

 

 

ЦВЕТОВЕТЕ НА УЖАС

Йордан Иванчев

Стр. 140
Цена: 8 лв.
ISBN:
978-954-516-750-8

ЦВЕТОВЕТЕ НА УЖАСА
Антиутопия, която разтърси литературната сцена на Европа

Йордан Иванчев (р. 1949 г., Бургас) е един от най-талант¬ливите съвременни български белетристи. Получава международна известност с романа си „Цветовете на ужаса“, с изключителен успех в Холандия с над 5000 продадени екземпляра и близо 200 представления по драматизацията му. Автор е на разкази, повести и романи – „Навикът да живееш“, „Млади и добре опаковани“, „Красив като смъртта“ и др. Романът му „Семейни подробности от края на седмицата“ е преведен на руски и чешки език. Негови са сценариите на игралния филм „Съдията“, както и на редица детски анимационни филми.


ЙОРДАН ИВАНЧЕВ Е ЕВРОПЕЙСКИ АВТОР,
ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ТАЛАНТ С ГОЛЯМО БЪДЕЩЕ.
Йаап Янсен, издател, „Ван Генеп“, Холандия

В този роман хлябът не стига, а къшей от него струва човешки живот. Животът пък е игра-преследване,
в която препятствията се създават от липсата на какъвто и да било човешки дух. Романът обрисува последиците от тоталитарната държава – една разпаднала се,
неуправляема и неуправлявана от никого държава,
място, където цари негово величество Хаосът.
 

 

 

Единствено е останала надеждата за бягство – но какво бягство – къде, при кого? Бягството на героите е като пътуване през царството на ужаса – бягаш от един кошмар, за да попаднеш в друг. Изведени са конкретни проблеми на българското битие от прехода: докъде води безкрайното ни търпение, имаме ли шанс като народ и държава.

ПРИКАЗКИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

Хедър Еймъри

Стр. 128
Цена: 14 лв.
ISBN:
978-954-516-883-3

 

Най-известните приказни истории
от цял свят са събрани тук,
в тази чудесна книга.
Приказки за смели герои и героини
се редуват с разкази за вълшебства,
за странни същества,
за това как е било някога,
в стари, стари времена...
Тези очарователни истории
са разказани
по такъв начин,
че младите слушатели
и читатели да ги разберат
лесно и да им се насладят.
Илюстрирана с въображение
от Линда Едуардс,
тази книга ще бъде източник
на интерес и удоволствие
за цялото семейство.

 

 

 

ИНДИЙСКИ ПРИКАЗКИ

Анна Милбърн


Стр. 96
Цена: 10 лв.
ISBN:
978-954-516-882-6

 

Потопете се в магическия свят на богове, маймуни,
смели герои, десетглави чудовища и умни животни!
Техните приключения оживяват по
страниците на тази книга – един приказен свят,
изпълнен с невероятни истории,
много въображение и красота.
В него е събрано най-доброто от
многовековната индийска приказна традиция.
Никой не знае кога за първи път
тези истории са разказани.
Индийците твърдят, че те
са дошли от боговете, дадени са
на хората, за да се докоснат те
до доброто и любовта.
Това живо творчество продължава да носи и днес
общочовешка мъдрост и радост за душата.

 

 

ИМПЕРАТРИЦАТА

Шан Са

 

Стр. 364
Цена: 17 лв.
ISBN:
978-954-516-927-4


Брилянтен роман за първата и единствена жена император на Китай, който ни грабва с големите теми за властта, религията, конспирациите, секса и страстта.За първи път след тринадесет века писателката Шан Са отваря вратите към Забранения град от времето на Червената императрица, за да ни разкаже историята на една силна жена, дръзнала да седне в трона на поднебесната империя. Романът създава жива и пълноцветна картина на епохата, без да се отдалечава от реалните факти.
Ву Зейтан, родена през VII век в семейството на придворни от династията Танг, става императрица през 690 г. и създава собствената си династия Зу. Тя живее 82 години и управлява през 50 от тях. По време на нейното владичество страната просперира, хората живеят в мир. Освен мъдростта на управлението, Ву Зейтан цени красотата на поезията, изяществото на калиграфията и нежността на музиката. Тя преживява
Името й обаче е охулено, историята й – изопачена, а споменът за нея – изтрит. Забулени в мрак остават интригите, дворцовото лицемерие и кръвосмешенията, отмъщението на мъжкия свят към жената, дръзнала да стане императрица.

 

 

КОГАТО ДУХОВЕТЕ ГОВОРЯТ

Мери Ан Уинковски

 

Стр. 280
Цена: 16 лв.
ISBN:
978-954-516-923-6

 

В тази забележителна книга Мери Ан ни разказва невероятната си история. Говори за разликата между странстващите по земята духове и онези, които са преминали в отвъдното; разказва ни защо някои от духовете остават на земята и колко време им остава, преди бялата Светлина да изчезне; споделя най-интересните и най-неизвестните си срещи със земните
духове – от този на Барбара Сануик до духа на детектив, който помолил Мери Ан да осведоми полицията какво се е случило с липсващото му тяло.
 

Тя ще ви каже още как да прецените дали къщата ви е обитавана или пък семейството ви е заплашено от духове. И какво да направите, ако край вас наистина има дух. Дава безброй полезни съвети и споделя с нас удивителни анекдоти. Учи ни как да се справим с паранормален феномен, който вдъхва едновременно недоверие и страхопочитание.
 

 

Защо някои духове остават на земята
- За любителите на парапсихологията, но тази, която се основава на истински факти, а не на измислици и мъгляви предположения.
- „Независимо дали го осъзнаваме или не, духовете са винаги сред нас. Те са част от моя живот още от ранното ми детство“, казва Мери Ан.
- „Мери Ан беше нашето вдъхновение и неоценим плюс в работата ни по Шепот от отвъдното. Тя не подлага на съмнение дарбата си, нито я анализира. Просто я използва възможно най-добре, за да помогне на голям
брой хора. Познанството ми с нея е чест за мен.“
 

 

Джон Грей, изпълнителен директор на сериала Шепот от отвъдното Мери Ан Уинковски, жената, която говори с духове, е родена и израснала в Кливланд, Охайо. Работи като изследовател на паранормалното. Тя е консултантът на хитовия телевизионен сериал „Шепот от Отвъдното”.

Бабата на Мери Ан забелязала необичайната й способност още когато тя била много малка. А когато станала на четири, Мери Ан вече посещавала погребенията в квартала, за да предава информация между покойниците и опечалените. Мълвата за необичайните й способности се разнесла и
скоро Мери Ан придружавала баба си в домовете на непознати, за да потвърди присъствието на духове в домовете. Сега Мери Ан Уинковски е най-търсеният консултант по паранормалните явления.

АФЕРАТА БАТЕНБЕРГ

Харалампи Г. Орошаков

 

Стр. 720
Цена: 35 лв.
ISBN:
978-954-516-825-8

 

Животът и приключенията на Гаврил Орошаков или Една Руско-европейска история

Гаврил Орошаков израства в бащиния си чифлик Орошанка в Украйна и през 1879 г. се запознавас избрания за първи княз на България принц Александър фон Батенберг. Чрез него той е въвлечен в дипломатическите и политическите конфликти на своето време. Наелектризираните рускоосмански отношения от края на 1880 г. до началото на Първата световна война и обтегнатият „Ориенталски въпрос“ изграждат историческия декор на тази драматична семейна сага.
„Аферата Батенберг“ рисува мащабна историческа панорама на „войната на културите“, която
по превъзходен начин съчетава история и истории и разчертава отново духовната карта на
Югоизточна Европа.
 

Харалампи Г. Орошаков хвърля нова светлина върху този изключително интересен епизод от
историята на България, позовавайки се на неизвестни за българския читател факти, които открива в семейния архив и в други, досега недостъпни, източници.
 

Харалампи Г. Орошаков – живописец, график и писател, е роден през 1955 г. в София. Правнукът надържавника Гаврил Орошаков произхожда от семейство, което е оставило многобройни следи висторията на България.
 

 

 

 

 

През 1964 г. емигрира в Австрия. Днес Харалампи Г. Орошаков работи и живеев Берлин и в Южна Франция. От началото на 80-те години на 20-ти век участва в международнатакултурна сцена с изложби, лекции и публикации.

ПОРТРЕТЪТ

Пиер Асулин

Стр. 252
Цена: 16 лв.
ISBN:
978-954-516-877-2
 

Какво може да разкаже една картина?

Трудно е да си представим това, което една картина може да види и чуе по време на своето съществуване. Какво би казала тя, ако можеше да свидетелства?
„Портретът“ е историята на една картина, която говори, но най-вече пътува – красивият портрет, нарисуван от Енгр около 1845 г. на баронеса бети, съпруга на барон Джеймс Ротшилд и самата тя дъщеря на друг барон Ротшилд. Асулин влива кръв във вените и, дарява я с туптящо сърце и с думи, за да си спомня. Картината първо познава живота в замъците на децата на Бети, след това е конфискувана от нацистите и прекарва дълго изгнание в Германия, преди да се завърне на мястото си в парижкия палат “Ламбер” и да продължи да странства по изложби. Пиер Асулин изучава подробно архивите на фамилията Ротшилд в Лондон, за да възстанови бурната съдба на това платно.

Пиер Асулин е роден в Казабланка през 1953 г. Френски журналист, романист, биограф. Бил е хроникьор в много радиостанции, работил е за вестниците “Монд” и ”Нувел Обсерватьор” и в списание “Лир”. Автор е на романите “Интелектуални предположения” (1996), “Клиентката” (1998), “Двоен живот” (2002), “Лютеция” (2005), на биографични книги за известни френски творци като Жорж Сименон и Гастон Галимар.

 

 

 

БАРАЖ СРЕЩУ ПАСИФИКА

Маргьорит Дюрас

Стр. 272
Цена: 18 лв.
ISBN:
978-954-516-769-0

 

Eдин от основните романи на Дюрас, номиниран за награда Гонкур

20-те години на миналия век. Майката, уморена и болна, живее с двете си деца в концесионна земя в Южен Индокитай, платена с многогодишните є спестявания. Тази земя е смисълът, но и проклятието на живота є. Защото подкупните колониални власти са є предоставили терен, периодично заливан от Океана. Децата, Жозеф на 20 и Сюзан на 17 години, мечтаят да избягат завинаги от Майката и от прокълнатата и земя.
Донякъде успяват...
 

Романът на Маргьорит Дюрас е безутешен и поетичен разказ за угнетяваща мизерия, за гладни деца, гладни кучета и гладни тигри. За богатите и бедните, за големия град и големите надежди. За съдби, които зависят от продажбата на един пръстен с диамант и от прищявките на плантаторски синове.

 

За неудържимата стихия на океанския прилив, който залива и опустошава земята и надеждата. Но и за бунта на непримиримия човешки дух срещу съдбата и слепите природни сили. Дори да е отчаян.
 

И обречен. Като баража пред Пасифика...

Маргьорит Дюрас (4 април 1914 – 3 март 1996) е една от най-значимите фигури във френската литература. Родена в Индокитай, в семейството на френски емигранти, тя напуска Сайгон, когато навършва 18 години.

 

 

Учи математика, право и политология, но скоро се насочва изключително към кариерата си на писателка. Смятана за представителка на течението на т. нар. нов роман (nouveau roman) в литературата, Дюрас всъщност има твърде индивидуален и неопределим почерк. Автор е на сценария на филма „Хирошима, моя любов“, както и на световноизвестни романи като „Морякът от Гибралтар“, „Вицеконсулът“, „Английската любовница“.

 

Романът є „Любовникът“ е отличен с престижната литературна награда „Гонкур“ за 1984 г.

 

В СЕНКИТЕ НА ДРЕВНИЯ ПЛОВДИВ

Никола Алваджиев

Стр. 192
Цена: 13 лв.
ISBN:
978-954-516-880-2

 

 

Новата версия на „В сенките на древния Пловдив” проследява историята на едно от най-старите европейски селища – от появата на първите му заселници, през времето на траките, на македонското владичество и римската епоха до неговия трагичен край, когато ордите на хунския вожд Атила разрушават един от най-бляскавите градове в древността. Занимателното повествование с лекота отвежда любознателния читател към безспорни и повече или по-малко спорни исторически събития, освежено от пъстрия език на автора с легенди, предания и поетически картини.Книгата на пловдивския летописец Никола Алваджиев не е научен исторически труд, нито е исторически роман. Тя е интересен прочит на част от богатото минало на българския вечен град.

 

 

 

 

 

ОСОБЕНОСТИ НА ФИЛИБЕЛИЙСКИЯ ХАРАКТЕР

Евгений Тодоров

Стр. 276
Цена: 12 лв.
ISBN:
978-954-516-856-7

 

Това е третата поредна книга на Евгений Тодоров. Предишните две – Записки по българ-ския преход и Наръчник на нос-талгика, описват случилото се в Пловдив през последния половин век. Сега авторът се връща още по-назад в историята – там, където може би са корените на всичко, случило се по-късно.

Да живееш в град, за чиято история не знаеш нищо, това е все едно да спиш с проститутка. Има и по-лош вариант – да се ожениш за жена, за която уж знаеш всичко, но да се окаже, че имате несходство на характерите. Тази книга има за цел да разкрие филибелийския характер, след което всеки да си прави сметката – става или не става за този град. Авторът – известен пловдивски телевизионен журналист, цял живот се рови в историята, за да извади личности и истории, които обясня-ват защо Пловдив е различен град и защо плов-дивчани трябва да ходят с гордо вдигната гла-ва. Поводите за гордост се редуват с поводи за горчив размисъл – неслучайно подзаглавието е За Пловдив – с любов и омерзение.В тази книга пловдивчанинът може да открие обяснение за начина, по който живее днес – добре или зле. Това не е книга за историята на Пловдив, а размисъл за неговата уникалност. И опит да се стигне до гените на предците ни, за да можем да бъдем наясно и със себе си.
 

 

 

АНЕКДОТИ И ИСТОРИИ ОТ ДРЕВНА ГЪРЦИЯ

Владимир Янев

Стр. 208
Цена: 10 лв.
ISBN:
978-954-516-859-8

 

 

Сборникът с анекдоти и ис тории от Древна Гърция е съставен въз основа на гръцки и римски източни-ци, на творбите на Херодот, Тукидид, Диоген Лаерций, Плутарх и Монтен, на изследвания от прочути няко-гашни и съвременни изследователи. Писаното от тях е представено съобразно изискванията на анекдотичния жанр – с лаконична сюжетност, остроумно, твърде често сентенциозно звучащо.В различните раздели са обособени анекдоти за от-делните творци – от Омир и Хезиод до лириците и художниците на Елада; за прочутите седем мъдреци; за философите; ораторите; за държавниците от древния свят. Последната част съдържа историите и крила-тите изрази на спартанците.Извличани от различни източници, събирани и об-работвани няколко десетилетия от преподавателя в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Вла-димир Янев, анекдотичните истории предизвикват и смях, и размисъл. Те са жизнерадостен вход към веч-ния свят на литературата, изкуството, историята, философията, политиката, мъжеството. Изданието е второ, основно редактирано и допълнено след едноимен-ната книга, публикувана през 1994 година и отдавна изчерпана.

 

 

 

КАМЕРИЕРКАТА

Маркус Ортс


ISBN:
978-954-516-808-6

 

Тайната история на търсещата личност, която иска да проумее как другите успяват там, където тя се проваля – в живота

Веднъж прочел тази книга, човек няма да пренощува в хотел, без да погледне под леглото

Лин Цапатек чисти стаите в хотел Рай, с маниакална педантичност изчиства всичко до блясък. С всеки изминал ден тя се задържа все по-дълго в стаите, запленена от всичко, което открива в тях: бележки, книги, несесери, лекарства... В началото Лин е плаха, с времето става все по-дръзка. В началото само пъха нос в чуждите дрехи, с времето се пъха изцяло в тях. Един вторник Лин чува стъпки в коридора – няма никакво съмнение, че ще спрат пред стаята, в която тя отдавна няма работа. Чува завъртането на ключа в ключалката, остава й само един път за спасение: пропълзява под леглото и прекарва нощта там. С госта над нея. Да дебне хората в гръб, да се прокрадва в техния живот: Лин разбира на мига, че ще го повтори, че задължително ще го повтори. От този ден прекарва всеки вторник под леглата на гостите, подслушва какво се случва над нея. Толкова близо до хората и все пак толкова далеч: като невидима...

Маркус Ортс е роден във Фирзен, Германия, през 1969 г. Следва философия, романска и английска филология. Преди да поеме по пътя на писателското поприще, работи като учител по английски език. Разказите, новелите и романите му са отличени с редица награди и стипендии, между които: литературна награда Мьорзер (2000), стипендия Хайнрих Хайне (2006), награда Сър Уолтър Скот и Златен лавров венец на авторския кръг за исторически романи Quo Vadis (2006), награда Телеком Австрия в рамките на наградата Ингеборг Бахман (2008) и др.

 

 

 

МИНУТА МЪЛЧАНИЕ

Зигфрид Ленц


ISBN:
978-954-516-807-9

 

Далечно топло лято на бреговете на Балтийско море. Бени Гудман и Рей Чарлз са на мода, по улиците свири латерна, все още се плаща с марки, а когато учителката по английски застава пред зрелостниците от гимназия Лесинг, всички са на крака и я поздравяват с Good morning, Mrs. Petersen. Как разцъфва любовта между Стела и Кристиан, как страстта и реалността се сблъскват и как ненадейно всичко свършва... Или може би не? Как любовта става безсмъртна именно в смъртта? Това са темите, в които се потапя Зигфрид Ленц с финес и майсторско умение.
Творчеството на Зигфрид Ленц е удостоено с редица отличия, между които литературните награди Рудолф Александер Шрьодер на град Бремен (1962), Герхарт Хауптман (1970), Андреас Грифиус (1979), Томас Ман на град Любек (1984), Жан Паул на провинция Бавария (1995) и Самуел Богумил Линде (1998), както и наградата Гьоте на град Франкфурт на Майн (1999).

Зигфрид Ленц е немски белетрист, есеист и драматург. Следва философия, английска филология и литературознание в Хамбург. После работи като журналист и редактор в авторитетния всекидневник Ди Велт. Още първият му роман – Имаше ястреби в небето
(1951), е посрещнат с интерес и това му дава възможност да премине на свободна практика. Писателят става член на литературното сдружение Група 47 заедно с Гюнтер Грас. Особено висока оценка и световен успех му донася романът Час по немски (1968). Автор е на десетки романи, откроява се и като майстор на краткия разказ. От 2003 г. писателят е гост-професор в Дюселдорфския университет Хайнрих Хайне.

 

 

 

 

ЛЮБОВЕН ПОЖАР

Феридун Заимоглу

Стр. 308
Цена: 18 лв.
ISBN:
978-954-516-752-2

 

 

Младият борсов посредник Давид заминава за Анкара, за да помогне на леля си в разрешаването на спор за наследство. Обратно към дома му в Германия автобусът, с който пътува, претърпява тежка катастрофа. Първата мисъл на Давид е, че е настъпил сетният му час, но спасението идва в лицето на красива непозната, която случайно минава оттам с колата си и му оказва първа помощ. Той е запленен на мига от нея, ала не успява да научи дори и името й, защото тя изчезва така ненадейно, както се е появила. Лумналият любовен пожар не дава покой на мислите и сърцето му и той тръгва по дирите й.

 

Феридун Заимоглу е роден през 1964 г. в анадолското градче Болу. Живее в Германия от 35 години. Следва изкуство и медицина в Кил, където и до момента работи като писател, сценарист и журналист. За творчеството си е отличен с редица литературни награди, сред които награда „Хебел“ (2002 г.), награда на журито в конкурса „Бахман“ в Клагенфурт (2003 г.), награда „Аделберт фон Шамисо“ (2004 г.), награда „Хуго Бал“ (2005 г.), литературна награда „Гримелсхаузен“ (2007 г.), награда „Корине“ (2008 г.).

 

 

ПОРТАТА НА ГРЕХА

Ойя Байдар

Стр. 536
ISBN:
978-954-516-918-2

 

Тео произхожда от така наречените истанбулски гърци. Неговият баща е антиквар, занимаващ се с нелегален трафик на исторически ценности. Семейството е принудено да напусне Турция през 1974 г. На 38 години Тео е уважаван византолог, привлечен от корените си и се завръща в родния Истанбул, за да открие Порфирената порта, на чиито следи попада случайно в древен византийски ръкопис. Дали легендарната порта е само мит, въображение или реалност – на този въпрос трябва да си отговори ученият, сблъсквайки се с ужасяващата действителност на политическите гонения и полицейските репресии в съвременна Турция. И всичко това на фона на пищните багри на буйно разцъфтелите истанбулски ергювани – лилаво-пурпурни, теменужено-морави, розови, алени.
Ойя Байдар води повествованието динамично и напрегнато, с много неочаквани обрати. Романът впечатлява с дълбок психологизъм, драматизъм и детайлно познаване на човешката природа. А изненадващият финал е венец на тази запомняща се книга.

Романът е получил литературната награда „Джевдет Кудрет”за 2004
 

 

 

 

ЦЕПНАТИНАТА

Дорис Лесинг

Стр. 240
Цена: 19.50лв.
ISBN:
978-954-516-748-5

 

Дорис лесинг е живият класик на английската литература. Нейната легенда. Произведенията є не се вместват в обичайните критически категории и „Цепнатината” не прави изключение. Алегория, митологизирана история, мистификация, роман? Предизвикателството е читателят сам да намери отговор – като се пусне по течението на притчата... „Цепнатината” излиза от печат в началото на 2007-а, а в края на годината Дорис Лесинг е удостоена с Нобелова награда за литература.

Някога в прастари времена, в зората на човешкия род, на някакъв райски остров живее първото човешко племе. То е еднополово и женско, еманация е на водата, обитава с еднаква наслада морето и сушата, пулсира с ритъма на лунните фази, на приливите и отливите. Докато един ден една от тях довежда на бял свят същество със странни образувания по тялото, мъжко същество, в което жените виждат природно отклонение, назовават го Изрод и бързо се отървават от него... Този мит за Сътворението и последвалите бурни трансформации преразказва в залеза на живота си един римски историк, сенатор от времето на Нерон. Описанието му се основава на древни устни предания, записвани по-късно, а сетне укривани през вековете от тъмничарите на знанието...
 

 

 

 

КРЪВНИ БРАТЯ
Микаел Оливие

 

Микаел Оливие е роден на е роден на 22 март 1968 г.
Петнадесетгодишен, в тъмната зала на своя любим киносалон, където гледа цикъл от филми на Хичкок, той решава, че това е неговото призвание. Какво обаче означава това, все още не му е известно. Запаленият киноман става ревностен читател. И на 25 години решава да зареже всичко останало, за да се занимава с писане. Следва поредица от романи за млади и възрастни, разкази, сценарии за телевизията и киното, трилъри и футуристични повести. Микаел Оливие става не само писател, а истински разказвач на истории, а това е юношеската му мечта.
 

Спокойна вечеря в семейство Льомьоние. На вратата се звъни и в миг всичко се преобръща. Брис, по-големият син, е арестуван от полицията, заподозрян в извършването на пет убийства. Доказателствата и мотивите се трупат бързо. Въпреки всеобщото мнение, Мартен е убеден в невинността на своя брат. Въоръжен единствено с това убеждение, юношата се впуска в едно вдъхващо ужас разследване, което ще му разкрие невероятни тайни. С риск за живота си, Мартен се движи напред, без да се огъне, готов на всичко, за да спаси Брис...

978-954-516

 

БЕГЛЕЦЪТ В СИБИР

Бригита Йосифова


ISBN:
978-954-516-876-5

 

Младият руски княз Александър Шереметев е един от бунтовниците-декабристи, осъдени на затвор и каторжен труд в Сибир. Романът разказва за бягството му от сибирските рудници. Един руски романтичен граф Монте Кристо бяга, за да отмъсти на самодържавието за другарите си, увиснали на бесилото заради своето свободолюбие.
Творбата е наситена с премеждия и необикновени срещи, чрез които пред читателя се разкрива животът в царска Русия. Картини от бита и обичаите на номадските племена в сибирските предели се редуват със сцени от дворцовия живот в столицата. Появяват се и образите на известни исторически лица: император Николай Първи, видни политици и творци от това време, посланици в царския двор. Пълзят и черните сенки на предателствата...
Втората част, озаглавена „Дневникът на Емили Симсън“ е своеобразен роман в романа. Осемнадесетгодишната Емили тръгва с кораб от Англия за Русия. Пътуването ù се превръща в личен университет, в извор на култура и знания. С интерес тя слуша разказите на различни хора за живота в Русия. В тях често се появява и името на княз Александър Шереметев. Двата сюжета – бягството на Шереметев и пътешествието на английската девойка, умело се заплитат с романтични нишки. Без да се познават, двамата младежи се стремят един към друг. Сякаш самата съдба е предопределила тяхната среща и любовта им...
Бригита Йосифова-Темпест е известна българска журналистка и писателка. От години живее в Лондон. Съпруга е на английския журналист и преводач Питър Темпест, а синът ù, проф. Ричард Темпест, е преподавател в Илинойския университет в САЩ по славянски езици, теория на културата и политология. Бригита Йосифова е автор на книгите „Купено дете“ и „Декабристите“.

 

 

 

НЕМАТЕРИАЛНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА БЪЛГАРИЯ

Стр. 84
Цена: 19.50лв.
ISBN:
978-954-516-911-3

 

От няколко дни вече можете да откриете на пазара книгата "Нематериалното културно наследство на България" с щемпел "Летера".

В настоящото издание, посредством илюстративен материал, се представя част от многообразието на нематериалното културно наследство у нас. Показани са най-типичните етнокултурни общности, фолклорни области и събори на народното творчество – елементи от една система, в центъра на която е живата традиция и нейните носители. За първи път се представя Националната програма „Живи човешки съкровища” и Националната листа на българските живи човешки съкровища. Специално място е отредено на вече световно признатите за шедьоври от ЮНЕСКО Бистришки баби и нестинарите от с. Българи. Регистрираните недвижими паметници на културата в България са над 40 000, а в държавните и общинските музеи се съхраняват повече от 5 млн. движими културни ценности. Седем паметника на културата и два природни обекта са признати за уникални обекти от световно значение и са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Изданието е не само още една стъпка в популяризирането на това богато културно наследство. То показва и общата ни грижа за неговата защита и предаване на поколенията. Поместеният кратък справочник дава възможност на читателя да се запознае с повече материали по темата, както и за преки контакти с институции и общности, работещи в областта.

 

 

АТАТЮРК И ФИКРИЕ
Хъфзъ Топуз

Стр. 384
Цена: 17 лв.
ISBN: 978-954-516-729-4

 

Документален разказ за една обречена любов. Любов, пожертвана в името на великата идея за свобода.

 

„Две бяха жените, които ме обичаха най-много. Едната заради мен самия, а другата заради поста ми.” (Мустафа Кемал)

 

 

Фикрие е единствената жена, която обича Мустафа Кемал всеотдайно и от цялото си сърце, само защото е „Той”. Дори да не стои непрекъснато до него по време на националноосвободителната борба, нейната духовна подкрепа винаги е била осезаема. За съжаление тази искрена и безрезервна обич е предварително обречена на огромно разочарование и нещастие.
 

 

В изключително увлекателен стил романът „Ататюрк и Фикрие”разказва за запознанството на Мустафа Кемал и Фикрие, за перипетиите, през които преминава любовта им и за трагичния край на тази драматична връзка. Но това не е биографична книга, а по-скоро документална и историческа белетристика. Според разказите на живите роднини на Фикрие, Мустафа Кемал се е оженил за безгранично обичащата го жена съгласно тогавашните канони и в условията, за които се разказва в книгата. Този факт обаче винаги е бил държан в тайна. Причина за това най-вероятно е било желанието на Мустафа Кемал да защити Фикрие, да я предпази от пожара на въоръжената борба. Тя от своя страна, благодарение на изключителната си чувствителност, затворения и силно честолюбив характер, удържа на поетото обещание и също никога не разкрива истината за този брак. От обкръжението на Мустафа Кемал до последно твърдят, че никога не са чували за бракосъчетание между двамата и не споделят мнението на роднините на Фикрие.

 

 

 

 Авторът на романа също не дава категоричен отговор на въпроса и изгражда сюжета върху тази дилема. Единствената безспорна истина е драмата, довела до смъртта на Фикрие.

Това момиче, лудо влюбено в Мустаф Кемал е наранено дълбоко, когато научава за женитбата на своя любим Паша с Латифе и изпада в тежка депресия. Все пак тя намира сили да се върне в чифлика, където живее любимият й мъж, но среща грубо и отблъскващо отношение, което окончателно прекършва и последните й сили и надежди. В момент на умопомрачение Фикрие посяга на живота си. Свидетелите на тайното бракосъчетанието пък си отиват от този свят без да оставят никакви писмени доказателства и така истината за тази връзка завинаги е погребана в потайните дълбини на историята.

ДУША БЕЗ ПОКРИВ
Дамян Дамянов

Стр. 360
Цена: 18 лв.
ISBN:
978-954-516-866-6

 

 

Дамян П. Дамянов обичаше безумно живота и заразяваше с тая любов поколенията, които го съпътстваха до последната му крачка към отвъдното. Неговата поезия е огън, който не може да бъде угасен от изменчивите ветрове на времето. Защото огънят на любовта всъщност е огън на безсмъртието. Един мъченик мина по нашия път и щедро разпиля в душите ни перлите на своя изумителен талант. Дамян П. Дамянов е жител не на миналото, а на бъдещето. Някъде високо над нас гори и звездата му. Да ни напомня, че поезията е къщата, в която земното и небесното живеят заедно.

Книгата излиза по случай 75 години от рождението на поета. Включва четири раздела: ранна и късна любовна лирика, общ раздел, включващ и няколко посвещения, стихове за България.

978-954-516

 

КАКЪВТО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДА
Георги  Лозанов

Стр. 184
Цена: 10 лв.
ISBN:
978-954-516-651-8

Изданието е сборник със събрани разкази, интервюта, анкети, есета, както и негови публикации в периодичния печат.

Георги Лозанов обикновено говори за медии в медиите. Или на студентите си пак за същото. В най-добрия случай си прибира папийонката в джоба и философства на тема фотография, изобразително изкуство, литература... Но той има и друг глас, който трудно можеш да чуеш, защото идва от личното, където добрият вкус изисква да се говори тихо и да се стъпва на пръсти.

И в тази книга известният медиен експерт тихо и на пръсти разказва за себе си, за детството си, близките си, илюзиите си, маниите си, лудостта, любовта, секса. Ту в изповеди, ту в самоанализи, ту в проза. Еротична. При това писана от човек, неспособен да изрече по-„мръсна дума от дупе.

“Всички тези литературни миниатюри са увлекателни. Мислите и образите живеят и се развиват пред очите ти. Абстрактни и театрални, дори бутафорни, съчиненията на Георги Лозанов те въвличат в някаква симултанна съпричастност.

Всеки текст в тази книга е изненадващ, неочакван, внезапен. Със сигурност това е така за читателя, но струва ми се, че това важи и за самия автор. Картите се раздават всеки път наново. Фразите се появяват неизвестно от къде и с тях може да стане неизвестно какво. Те са взривател на противотанкова мина, който прилича на високоговорител.”

Васил Василев, издател на списание „Петък вечер“

КОДЪТ НА НАПОЛЕОН
Влад  Доронин

Стр. 320
Цена: 16 лв.
ISBN:
978-954-516-654-9  

 

Руският учител по история Вадим Христенко и младата французойка Натали Бернар се срещат случайно в Африка и разбират, че търсят едно и също нещо – библейска светиня, която хилядолетия наред остава недостъпна за хората. Всеки от двамата притежава свой собствен „код за достъп“. Натали разполага с документ, подписан от самия Наполеон, в който са закодирани координатите на светинята, а Вадим пък е сред малцината, които биха могли да разшифроват текста.

Но този текст би могъл да разтресе устоите на християнството, тъй като показва друг път към Бога. Затова към документа се стреми и могъща тайнствена организация, засекретена като монашески орден. Вадим и Натали прекрасно разбират, че ако монасите се доберат до автографа на Наполеон, животът им ще виси на косъм.

ДЪЩЕРЯТА НА ПАЗИТЕЛЯ НА СПОМЕНИ
Ким Едуардс


През 1964 г. снежна буря принуждава д-р Дейвид Хенри да помогне на жена си при раждането на децата им – близнаци. Синът му, който се ражда пръв, е прекрасно здраво бебе. Но когато дъщеря му се появява на бял свят, той веднага разбира, че тя е със синдрома на Даун. Подтикнат от желанието да защити съпругата си Нора, той взема бързо решение, което ще промени животът на всички завинаги. Д-р Хенри моли медицинската си сестра да отведе детето в дом и никога да не разкрива тази тайна. Но Каролайн, медицинската сестра, не намира сили да изостави бебето и вместо това избира да избяга в друг град с детето и да го отгледа сама. Така започва тази невероятно добре разказана история, която се развива в продължение на четвърт век – история на две семейства, отдалечени едно от друго, са все пак дълбоко свързани от едно решение взето преди много години в студена зимна нощ. Нора Хенри, която знае само че дъщеря й е умряла при раждането, е неутешима –скръбта й тегна над брака им. Пол, техният син, израства самотен, в един студен дом, пропит от тъгата. В същото време Фиби, изгубената дъщеря, се превръща от слънчево и щастливо дете в енергична млада жена, чиято майка я обича като собствено дете.

Великолепно написан, поразителен дебютен роман, който разкрива неизказания страх, стаен в сърцето на всяка майка – какво ще се случи, ако загубиш детето си, и то израстне без теб? Богат, увлекателен и невероятно трогателен, романът проследява неочакваните обрати в живота и мистериозните връзки, които свързват едно семейство и му помагат да превъзмогне болката от разкриването на отдавна забравени тайни. Романът е и удивителен разказ за спасителната сила на любовта.

Ким Едуардс, най-голямото от четири деца, израства в щата Ню Йорк и завършва магистратура по литература и лингвистика. След дипломирането си заминава заедно със съпруга си за Азия, където преподава първо в Малайзия, после в Япония и Камбоджа.
По време на престоя си в Азия тя започва да издава разкази и през 1990 г. печели наградата „Нелсън Алгрен”. Продължава да публикува разкази и есета в пресата и печели множество награди, включително наград „Пушкарт” и включване в антологията „Най-добрите американски разкази”. Сборникът й с ракази „Тайните на огнения крал” е номиниран за награда ПЕН/Хемингуей за 1998 г.
Романът й „Дъщерята на пазителя на спомени” е избран за награда Откритие на годината от Барнс & Ноубъл и е удостоен с Литературна награда Кентъки за 2005 г. Романът е продаден в милионни тиражи и става бестселър No 1 на Ню Йорк Таймс. Преседен е на повече от 16 езика.

 

„Романът се разгръща от абсолютно хипнотизиращо ядро, като повлича читателя силно и неустоимо в заплетения живот на две семейства и опустошителната тайна, която ги оформя. Приковаващ разказ със сложни образи и прекрасен език.”

„Книгата е дар, пълен със загадки. Ким Едуардс пише с голяма мъдрост и състрадание за семейството, избора, тайните и спасението. Това е прекрасен, сърцераздирателен и опрощаващ роман.”

„Завладяващ роман, написан прекрасно. С невероятно съчувствие Ким Едуардс изследва ефекта на една семейна тайна, която променя границите на любовта и изкуплението.”„Романът на Ким Едуардс е толкова хипнотизиращ, че се поглъща на един дъх, като ще ви държи будни цяла нощ. Героите й ще ви запленят, докато ви разкриват как един брак, основан на най-нежни чувства, е съсипан от неизследвани страни на здравия разум, лъжи и тайни. От пепелта изникват/се раждат нови животи, достатъчно силни да се противопоставят на общоприетите норми и да дадат ново определение за семейството като подкрепа и любов. Страх, състрадание, изкупление – какво повече може да иска един читател? В този прекрасно написан роман има всичко.”

„Необикновен роман е завладяващ, изучаващ, смел и пълен с изненади, написан по запомнящ се и интелегентен начин.”

„Базиран на етична дилема и семейна драма, романът е предназначен за всеки, който иска увлекателно четиво с висока художествена стойност.”
Ню Йорк Таймс

„Трагедията на един мъж, който мисли че може да контролира и напътства живота на другите е толкова трогателна, колкото историята на медицинската му сестра, която знае, че любовта й може да благослови един накърнен живот... Ще бъдете поразени от изключителната сила и състрадание на тази книга”
Уошингтън Поуст

БЛЯСКАВ ЖИВОТ
Грегоар Поле

 

Един модерен роман за артистичния свят на Париж, номиниран за награда „Гонкур“ за 2007 г.

От носителя на литературните награди „Жан Мюно“ и „Виктор Росел“

За първи път на български език един от изявените таланти на съвременната френска литература

Грегоар Поле е роден през 1978 г. Белгиец по произход, живее и работи в Испания и Франция. Прави забележителен дебют през 2005 г. с романа „Мадрид не спи“, удостоен с наградата „Жан Мюно 2005“. Следващият му роман - „Простете грешките на кописта“ (2006 г.), получава наградата „Виктор Росел“ за млад автор. „Бляскав живот“ е предложен за наградата „Гонкур“ през 2007 г. и е отличен от литературната критика отличава през 2008 г. Последният му роман „Чучо“ (2009 г.) още с появата си става бестселър.

Впечатляващ с обхвата, размаха, житейската мъдрост и новаторството си роман

Париж, една седмица от месец май, горещина като в разгара на лятото. От понеделник до събота в квартала около черквата „Сен Сюлпис“, заради една сватба и едно погребение, героите на романа се разминават, сблъскват, обичат, разделят, някои увенчават с успех намеренията си, други виждат как рухва и последната им надежда... В последователно наслагващи се повествователни пластове авторът изследва удивително преплетените им съдби върху фината основа на една жизнерадостна и същевременно дълбока рефлексия за любовта и изкуството.

Критиците наричат романа полифоничен или роман - симфония, но съвсем в тон със заглавието романът може да се нарече бляскав експеримент...

 

 

"1989"
Димитър Коруджиев

 

1789 г. – падането на Бастилията
1989 г. – съборена е Берлинската стена

Историческият цикъл от 200 години завършва с края на комунизма в Европа

Сензационен роман на Димитър Коруджиев за годината на голямата промяна.

Историята на потомствен френско-руски аристократ, попаднал в капана на комунистическа България, е основата на този невероятен роман. Известният български писател, автор на бестселърите „Градината с косовете”, „Домът на Алма”, „Фантазия за Сашо Сладура” открива духовното значение на събитията, донесли края на желязната комунистическа система. Чудото на 1989 г. е между изключителните моменти от историята, когато прочути градове, царства, империи са изчезвали внезапно, като че ли с махване на Божията ръка. Как се преплита съдбата на едно потиснато, изгубено в неизвестността човешко същество със сблъсъка на могъщи сили? И може ли да влияе върху тях?
Книгата отговаря на въпроси, които не са задавани досега.

БИОГРАФИЧНА БЕЛЕЖКА


Димитър Коруджиев е роден в София. Бил е редактор в литературните списания „Пламък” и “Съвременник”, както и в издателство Български писател. От 1997 г. до 2001 г. е член на Националния съвет за радио и телевизия. Участва в дисидентското движение през 1988–1989 г. Основател е на СДС, първата опозиционна партия в България след 45 години комунистическа диктатура. В неговия дом е създаден първият опозиционен вестник – „Демокрация”, където води изключително популярна рубрика с политически есета в периода 1990–1997 г.
Автор е на 25 книги – романи, сборници с разкази и есета, романи за деца. Негови книги са издавани в САЩ, Германия, Австрия, Русия, Унгария, Румъния, Гърция и др.

ВЕРОНИКА И КОКОСОВИЯТ ДЯДО
Павел Шрут

Подходящ подарък за всеки първокласник!

366 истории за всеки ден

Със закачливите рисунки на Галина Миклинова, илюстрирала чешкото издание на “Хари Потър”.

Хубертови са едно съвсем обикновено семейство. Майката се нервира от леля Урсула, която всъщност не й е никаква леля. Таткото не обича загадките, но вкъщи непрекъснато се случват странни неща. Баба Агата тъгува за първата си любов и никак не обича морски свинчета. Шестгодишната Вероника има приятел Лукаш и нищо не й липсва… освен че си няма дядо. И ако щете вярвайте, но за Коледа получава колет чак от Хаити и в него намира най-забавния и най-странния дядо на света!

Павел Шрут (1940)
Поет и преводач, автор на текстове за песни, фейлетони и книги за деца.
През последните години излизат поетичните му сбирки „Лошата любима”,
„Неподвързани стихове” (награда „Ярослав Сайферт” за 2000 г.),
„Хартиени боти” и сборникът с разкази и фейлетони „Консул сред тагетеси”.
Сред най-новите му книги за деца са:
„Голяма книга с чешки приказки” и „Боб и Бобек в летящата шапка”.

Галина Миклинова (1970)

Режисьорка, художничка на анимационни филми, илюстраторка.
Авторка на анимационните филми за възрастни „Играта”, „Небивалици от градината”, „Киното” (Grand Prix на МФФ в Минск и други награди), както и на сериала „Юрганчето” от телевизионната рубрика „Сънчо”. Илюстрира книги за деца, напр.:
„Учех се да летя” от Нава Семелова, „Познай, що е то?” от Милада Мотлова,
„Хари Потър” (І – ІV част) от Дж. К. Роулинг.


Вълшебната шапка на учителката
от Айтюл Акал

Скъпи деца,
Тази книга ще отвори пред вас ВЪЛШЕБНАТА ВРАТА
към приказния свят на мечтите.
Ще научите, че във ВЪЛШЕБНОТО АТЕЛИЕ НА МАЙСТОРА стават чудеса.
В училище могат да се случват такива невероятни неща, че да забравите дори любимия компютър.
Ще разберете защо шапката на учителката е вълшебна.
И че зад всяка обикновена врата, дори зад вратата на гардероба, се крие един магически свят.
Четири забавни, остроумни и вълнуващи истории за магическата сила на въображението. Със сигурност ще ви харесат!

ПОРЕДИЦА „ВЪЛШЕБНАТА ВРАТА“

• ВЪЛШЕБНОТО АТЕЛИЕ НА МАЙСТОРА
• ВЪЛШЕБНОТО УЧИЛИЩЕ НА БРАТ МИ
• ВЪЛШЕБНАТА ШАПКА НА УЧИТЕЛКАТА
• ВЪЛШЕБНИЯТ ГАРДЕРОБ НА ДЯДО

Айтюл Акал е родена в Измир, Турция, през 1952 г. От 1972 до 1980 г. работи като журналист в различни списания, а след 1989 г. се потапя в магическия свят на децата като автор на приказки. През 1995 г. заедно с Айсел Гюрман и Айла Чънароглу създават издателска къща „Учан Балък“ и започват да издават детски книжки. Написала е над 80 книги за деца от всички възрасти. Айтюл Акал е писателка, коя то обича да мечтае и вярва във вълшебната сила на мечтите.
Мустафа Делиоглу e роден в Ерзинджан, Турция, през 1946 г. Започва работа като художник на корици, а после се насочва към илюстрирането на детски книжки и става известен с индивидуалния си стил. Паралелно със своята работа по илюстрациите той рисува и картини, които са участвали в многобройни изложби. В момента е един от най-продуктивните илюстратори.

www.lettera.bg

Copyright © 2013 Nextel