НИКОГА ПРЕДИ ЗАЛЕЗ

Йохана Синисало


Стр. 304
Цена: 11.98 лв.
ISBN: 978-619-161-041-9

 

Един оригинален световен хит, изстрелян от Финландия. Роман, провокиращ човешките страсти с актуално звучене и щипка фантастика.

Младият фотограф Микаел открива в двора на жилищния блок, в който живее, малко човекоподобно създание, пребито от агресивни тийнейджъри. Това е млад трол, обречен на изчезване, интелигентен и ловък митологичен звяр с човешки черти. Изпълнен със съчувствие, Микаел го взима в апартамента си, скрива го от злонамерени хора и му дава име - Песи. Младият мъж проучва всевъзможни изследвания и публикации, за да разбере с какво се храни той и как може да го излекува. Но това, което липсва там е, че троловете излъчват феромони. Самият той поема от тази миризма, която се оказва афродизиак върху околните. Когато Микаел е изправен пред най-голямото предизвикателство в кариерата си - да заснеме реклама за ултрамодерна марка дънки, източник на вдъхновение става тролът. Но младият мъж няма представа, че неговият приятел, неусетно превърнал се в най-близкото му същество, може да провокира най-тъмните и забранени импулси на човека.


 

ВОЙНАТА НА ОЛИГАРСИТЕ

Александър Бушков


Стр. 416
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-619-161-040-2

 

Кой разцепи Украйна? Защо се води битката за разединението?

Млада жена, красив дом и солидна банкова сметка - това като че ли е достатъчно за един адмирал в оставка след героична служба в елитните части на военноморския флот на Русия. Но когато този адмирал е Кирил Мазур, е ясно какво може да му липсва - адреналинът и тържеството на победителя след добре изпълнена мисия. Затова той се хвърля в нова авантюра: става приближен и главен специалист по сигурността на олигарха Малишевски, една от най-влиятелните фигури в промишлеността и финансите не само в Русия, но и в бившите ѝ републики. Ала там, където са големите пари, са и големите неприятности. Мазур ще разбере кой дърпа конците на политиката и кой държи природните и промишлените ресурси на Украйна. А именно за тях е голямата битка.
 


ЛЪЖИТЕ НА БАЩИТЕ

Том Егеланд


Стр. 416
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-619-161-038-9

 

Трима герои. Три съдби. Три тъмни тайни.

Покрай бреговете на Барбадос е намерен дневник, хвърлящ светлина върху съдбата на учения Карл Скот и изчезването му в Гренландско море преди двадесет години. Дневникът ще се окаже и повратна точка за сина му, младият журналист Виктор Скот.
На Виктор е възложена задачата да напише книга за тримата си известни предци: баща му, който е изчезнал в Гренландско море, дядо му, писател, носител на Нобелова награда и герой от войната, и неговият прадядо, който е живял 20 години на необитаем остров. За да събере информация, Виктор тръгва на пътуване по света - пътешествие, което ще промени живота му.

"Лъжите на бащите" е завладяващ семеен епос, за трима мъже и техния млад потомък, който разкрива тайните им. Написан в характерния за Том Егеланд емоционален, проникновен и завладяващ стил, този литературен шедьовър спечели признанието на критиката и на многобройните почитатели на писателя по света.
 


 

ЦАРИГРАДСКИ ДРУМ

Братислав Петрович


Стр. 256
Цена: 9.98 лв.
ISBN: 978-619-161-039-6

 

Иманяри и хайдути. Легенди и истина. Настояще и минало. Тайните им крие Цариградският друм. Белград - Ниш - София - Истанбул.

Какво се случва на Цариградския друм - някогашният римски път Виа Милитарис, днешната магистрала Белград - Ниш - София - Истанбул, пътят, който свързва Изтока и Запада? В днешни дни и преди близо три века? Какви тайни крие той? Сръбският писател Братислав Петрович търси истината в легендата за българските хайдути - поп Мартин и Вълчан войвода.

Две сюжетни нишки (от XXI и XVIII век) водят към едно: истината, скрита в легендите за заровените съкровища на прочутия хайдутин поп Мартин и неговия побратим Вълчан войвода. Легенди, които и днес амбицират иманярите да търсят заровените съкровища, да разпространяват тайни карти и да рушат светини в преследване на митичното злато. За това разказва този роман, вплел реални факти с вълнуващи човешки съдби - с неподправено писателско любопитство, с нетрадиционен поглед върху легендата, пречупен през неговата жизнена философия и безспорен белетристичен талант.


 

 

ТРИСТАНА. НАЗАРИН

Бенито Перес Галдос


Стр. 416
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-619-161-036-5

 

Обрекъл се на бедност и изпълнен с вяра, Назарин от едноименния роман твори добрини, дава последния си залък и пари на нуждаещи се, пробужда вярата и доброто в душите на престъпници, блудници и свирепи феодали. Но добрите му дела и смиреното му поведение остават неразбрани от околните, в очите на които той е глупак или луд, борещ се с вятърните мелници на нищетата, злото и безверието. Единствените, които го разбират, са проститутката Áндара и приятелката ѝ Беатрис, които стават негови сподвижници...
"Назарин" е изключително интересен с проблематиката и внушенията си роман. Героят е едновременно Христос и Дон Кихот. Името му, послужило и за заглавие на романа, е директна препратка към библейския мит и образа на Христос (Иисус от Назарет), а областта от която е - Ла Манча, към героя на Сервантес. Обрекъл се на бедност и изпълнен с вяра, Назарин твори добрини, дава последния си залък или парá на нуждаещи се, пробужда вярата и доброто в душите на престъпници, блудници и свирепи феодали. Проститутката Áндара също така недвусмислено асоциира образа на Мария Магдалена, като става сподвижница на отец Назарин, съпътствайки го в бедността и страданието. Добрите дела и поведението на свещеника често остават неразбрани от околните, в очите на които той е глупак или луд - един Дон Кихот, борещ се с вятърните мелници на нищетата, злото и безверието.


 

 

 

САМ

Юхани Ахо


Стр. 128
Цена: 8.99 лв.
ISBN: 978-619-161-037-2

 

Модерна любовна история, разказана от най-големия класик на финландската литература - Юхани Ахо. Удачен фон е Париж, столицата на свободния творчески дух.
Интелектуалец на средна възраст се влюбва в сестрата на свой приятел. Когато я е видял за пръв път, тя е била малко момиченце, което израства пред очите му, и в момента, в който у нея разцъфва девойката, той осъзнава, че това е тази, за която винаги е жадувал. Между двамата има духовна близост и доверие, но когато мъжът прави опит да разкрие чувствата си, момичето се отдръпва. Той трябва да замине за Париж, но любовта продължава да подхранва надежди у него, докато не идва сломяваща вест, която го тласва към абсента и бордея…
С появата си романът разбунва духовете и става предвестник на модернизма. В основата му са автобиографични елементи. Няколко години по-късно именитият композитор Жан Сибелиус чете произведението и разпознава в героинята Ана своята годеница, което го провокира да призове Ахо на дуел.


ЖИВОТЪТ НА КЛАСИКАТА

Пламен Тотев


Стр. 320
Цена: 11.98 лв.
ISBN: 978-619-161-035-8

 

Литературна история

Кои са основните характеристики на класическите епохи и литературни направления от древността до днес? Кои са знаковите автори и произведения, задължителни за всеки четящ човек? Кои са доминиращите теми и проблеми? Какви са различията в развитието на българската литература и на европейската?

Отговорите на тези въпроси търси в книгата си „Животът на класиката” литературният критик и изследовател Пламен Тотев. Изследването хвърля светлина върху историческото развитие на античната, европейската и българската литература, като дава ориентири – кой кой е и къде е в литературноисторическия процес, кои са закономерностите в развитието на големите световни литератури и с какво е по-различен пътят на българската литература през вековете.
 


НАГЛИТЕ ПРИЗРАЦИ

Александър Бушков


Стр. 320
Цена: 12.99 лв.
ISBN: 978-954-830-865-6

 

Бивша британска колония, днес независима и суверенна държава, се превръща в арена за сблъсък на нови имперски интереси. Назрява държавен преврат, защото президентът Аристид замисля национализация, от която са недоволни едрите предприемачи и затова те замислят да го свалят от власт. За тази цел е привлечен легендарният наемник и авантюрист Майкъл Шор, специализирал се тъкмо в това – извършването на преврати в малки държавички, където се пресичат крупни интереси. За четвърт век Шор не е губил нито веднъж...

На двама офицери от елита на руските военноморски спецчасти – Кирил Мазур и Лаврик, е поставена задачата да предотвратят преврата. Но присъствието им в страната не минава незабелязано, макар двамата да са под прикритието на австралийски авантюристи. Някой тайно претърсва наетото от Мазур жилище, а самият той става обект на различни домогвания и хитроумни капани. В бясна надпревара с изтичащото време и опасния съперник Мазур трябва да изпълни мисията си.


 

МИКЕЛАНДЖЕЛО. КОПИЕ, ЗАХВЪРЛЕНО С ЛЮБОВ

 


Стр. 160
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-619-161-033-4

 

Микеланджело Буонароти (1475-1564) е многостранният гений на Ренесанса – едновременно скулптор, художник, архитект и поет. Векове след него името му става символ на епохата му, а творбите му се превръщат в образци за съвършенство, вдъхновявайки поколения творци и ценители. Множеството неизвестни около личния му живот продължават да човъркат любопитството, карайки и съвременните изследователи да търсят скрити послания в шедьоврите му или отговор на въпроса кой е бил най-близо до сърцето му. Булото над някои от тези тайни повдига тази книга – едно себеразкриване на Микеланджело чрез неговите стихове, писма, скулптури и фрески. В съвременниците си и първите си биографи Микеланджело оставя впечатлението за въздържан и затворен човек, изцяло отдаден на изкуството, за който елементарни неща като храната и условията на живот са били повече необходимост, отколкото удоволствие. А може би точно в това е разковничето да създаваш шедьоври.


 

Книгата е богато илюстрирана с известните произведения на Микеланджело в областта на изобразителното изкуство.

ЕСТЕР УОТЪРС

Джордж Мур


Стр. 416
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-619-161-029-7

 

Често сравняван с „Тес от рода д’Ърбървил” на Томас Харди, романът „Естер Уотърс“ разказва историята на девойка, която започва работа в богато провинциално имение. Там тя за пръв път се влюбва, но забременява и е изоставена от любимия си. Налага  се да направи труден избор, да понесе клеймото на „паднала жена” и да се изправи срещу всички изпитания на съдбата. Естер често се оказва на кръстопът, неведнъж трябва да взима нелесни решения, за които да плаща скъпо, но тя неизменно следва могъщите желания на сърцето си.

Издаването на романа поражда истински скандал и той е забранен в големи обществени библиотеки в Англия и Ирландия.

 

 


 


КОНСПИРАЦИЯТА КАРАВАДЖО

Уолтър Елис


Стр. 384
Цена: 14 лв.
ISBN: 978-619-161-034-1

 

Преди 400 години художникът Караваджо рисува картината си „Залавянето на Христос”. Освен Иисус, ключови в нея са фигурите на Юда (изобразен с плешивина, наподобяваща кардиналска шапчица, и недоразвити пръсти на лявата си ръка), бягащ ученик на Христос в единия край на картината, а в другия – мъж с фенер, осветяващ всичките фигури.
Картината се оказва не просто интерпретация на религиозен сюжет, а много повече – ключ към събития, реално ставащи днес и от които зависи дали Европа ще бъде същата, каквато я познаваме.
След дълги проучвания на живота и творчеството на великия ренесансов художник ирландецът Уолтър Елис създава разтърсващия трилър „КОНСПИРАЦИЯТА КАРАВАДЖО” (изд. на „Персей”) в традицията на Том Егеланд и Дан Браун.
 

 

 


 

БОРДЖИИТЕ

Албександър Дюма


Стр. 320
Цена: 11.98 лв.
ISBN: 978-619-161-030-3

 

„Борджиите” е документална биография на прочутия род, оставил кървава следа в световната история, а не поредният роман от автора на „Тримата мускетари” и „Граф Монте Кристо”, най-продаваният френски автор в света и най-екранизираният (с над 200 филма по негови творби). Александър Дюма е един от първите изследователи, които проучват документалните извори и написват исторически труд върху Борджиите. Тук не важи знаменитото правило на писателя, че историята е просто пирон, върху който закачва произведението си. Напротив, в тази си книга Дюма, освен че е превъзходен писател, е добросъвестен изследовател, който е събрал и систематизирал историческите факти, за да добием реална представа за личности като папа Александър VI и децата му Чезаре и Лукреция Борджия. А тяхната история е достатъчно интересна сама по себе си, за да има нужда от разкрасяване. „Борджиите” е от документална поредица на Дюма „Знаменити престъпления”. Книгата за пръв път излиза на български сега, в издание на „Персей”.


 

БЬОРНДАЛ

Трюгве Гюлбрансен


Стр. 672
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-161-020-4

 

 

В едно трудно време, когато новото прониква бавно в стария консервативен свят, благодарение на интелекта и предприемчивостта си семейство Бьорндал натрупва земи и богатства. Съседите им мислят, че е опасно да си имаш вземане-даване с тях, но мъжете Бьорндал са силни, смели и честни, макар и нерядко сурови хора. Сплетните, завистта и злото стават неизменна част от живота на семейството. Но това не пречи на Бьорндал да търсят любовта и да постъпват така, както диктува съвестта им, за да устоят на превратностите на времето и съдбата, да открият смисъла на живота и да прозрат във вечността.

 

 

 


 

РАЗРУШАВАНЕ НА ПАМЕТНИКА

Евтим Евтимов


Стр. 192
Цена: 7.99 лв.
ISBN: 978-619-161-028-0

 

В книгата е отразена гледната точка на писателя към процесите и промените в обществения, културния и духовния живот през втората половина на ХХ век.

Поетическият гений на Евтим Евтимов получава високи оценки още с издаването на първите му книги и през 1966 г. той е изтеглен в София, като е назначен в отдел „Поезия” на издателство „Народна младеж”. По-късно десет години е заместник главен редактор на списание „Пламък” – средище на младото поколение в българската литература. След това десет години е директор на издателство „Народна младеж”. Той поема отговорност и пуска за печат скандалната за онова време книга на Жельо Желев „Фашизмът”, в която мнозина откриват и характеристиките на тоталитаризма. По-късно, когато е главен редактор на писателския „официоз” – вестник „Литературен фронт”, е свален по височайше разпореждане година преди промените заради публикуването на преводни руски статии за „перестройката” и статиите му за обгазяването на Русе и хидрокомплекса Рила, който би нарушил екологичното равновесие чак до Бяло море.


 

ВЕСТАЛКА, НЕРАЗБУЛЕНА МЕЧТА

Мара Белчева


Стр. 128
Цена: 8 лв.
ISBN: 978-619-704-015-9

 

Мара Белчева е една от най-значимите български поетеси. Съдбата й е трагична, защото Мара е обречена два пъти да скърби за мъжете, които бележат жизнения й път. На двадесет и три години тя става вдовица – съпругът й Христо Белчев (финансов министър на Стамболов) е убит. Това е голяма трагедия за нея и всички са покъртени от мъката й. Дворцовите ухажори, сред които е и княз Фердинанд, се мобилизират, но нямат успех. Когато Мара свързва живота и творчеството си с поета Пенчо Славейков, отново й е съдено да изживее същата трагедия и да се прости с любимия си.

Животът, личността и интелектът на Мара Белчева намират отражение в стиховете й. По повод 145-годишнината от рождението на поетесата издателство „Изида” издаде книгата „Весталка, неразбулена мечта”. В нея са включени не само стихотворения на Мара Белчева от трите й книги, но и нейни по-късни публикации в печата. Изданието представя разностранния гений на поетесата, която се вълнува както от дълбоко интимни човешки преживявания, свързани с любимия човек и сбогуването с него завинаги, но и от вселенски въпроси и


 

проблеми (в последните десетилетия от живота си поетесата прегръща дъновизма и го превръща в свой прозорец към материалния и духовния свят). Книгата е спечелила конкурс на Министерство на културата.

С ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ

Николай Николов


Стр. 28
Цена: 7 лв.
ISBN: 978-619-704-013-5

 

 

„Искате ли денят Ви да започне добре? Рецептата е проста. Пускате компютъра си и създавате файл „Станишев и Орешарски”. След това го премествате в кошчето за боклук. Компът Ви пита – наистина ли искате да се отървете от „Станишев и Орешарски”? Вие отговаряте – да!!! Чува се шум от дръпнато тоалетно казанче и на лицето Ви изгрява усмивка. Светът е хубав и поне от персоналния Ви компютър дебне спасение...
Ако този анекдот не Ви възмути, сборникът, който държите в ръцете си, е именно за Вас. За онези, които изписват думата „Протест” с главна буква... И са наясно, че в нашия език думата „морал” не се пише с „у”!
Всички протести по нещо си приличат, но тук ще говорим за Протеста – събитието, което чакаме вече 23 години...“
Николай Николов

 

 


ЧЕТИРИМАТА КОННИЦИ НА АПОКАЛИПСИСА

В.Бласко Ибанес


Стр. 448
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-619-161-004-4

 

Зловещите фигури на четиримата конници на Апокалипсиса присъстват в представите на модерната цивилизация не само с библейските си характеристики (според Откровение на св. Йоан появата им вещае края на света), но и със символичния образ, създаден от испанския писател Висенте Бласко Ибанес в едноименния му роман. Веднага след първото ѝ издание книгата е преведена на всички големи световни езици, а Холивуд няколкократно я претворява на екрана с едни от най-големите си звезди. Малко са произведенията на световната литературна класика с такъв култов статут и с такова огромно влияние едновременно върху масовото съзнание и модерното изкуство.

„Четиримата конници на Апокалипсиса” е роман за насилието и агресията, които противоречат на ценностите на модерната цивилизация, за войната, която отключва демоничното в човека и го настървява да убива и да издевателства над себеподобните му. Но въпреки че е роман за войната, тъкмо представянето на военни действия почти липсва в произведението на В. Бласко Ибанес.


 

 

ПИРАТСКИ ВЪЛНИ

Александър Бушков


Стр. 320
Цена: 12.99 лв.
ISBN: 978-619-161-023-5

 

На Карибите – легендарния див свят на свирепи пирати, на заровени кости и приказно богати съкровища – и до ден днешен няма закон и ред. И ето, сред горещите местни хора и сблъсъци попада капитан Кирил Мазур, скрит зад прикритието на търсач на съкровища. Компания му правят такива като него мъже – нямащи милост нито към себе си, нито към врага си. Те имат специална мисия и цел, намираща се на морското дъно. Но брутални и здрави непознати заставят Мазур да се качи на катер с тях и да намери друго тайнствено „съкровище”. Поредицата от непредвидими събития едва сега започва...

Приключения, екзотика, шпиони, авантюристи и непредсказуеми красавици (сред които и изгряваща холивудска звезда) изпълват новата творба на популярния руски писател Александър Бушков. Ако сте сред верните му почитатели, ви е ясно: предстои среща с „морския дявол“ Кирил Мазур в един роман, който ще изчетете на един дъх. А ако досега не е попадала в ръцете ви книга от серията „Пираня“, никога не е късно да се включите – всеки от романите е със самостоятелен сюжет.


 

 

ЧИСТКА

Софи Оксанен


Стр. 352
Цена: 12.99 лв.
ISBN: 978-619-161-009-9

 

„Чистка“ е романът феномен, преведен на 43 езика.

Най-големият международен литературен пробив през последните години.

„Чистка“ е история за дългогодишна завист между сестри, отнета любов, фатална ревност, предателство, отмъщение и трескава борба за живот. Роман за изборите, които жената прави, за да оцелее в един свят на жестокост, унижения, злоупотреба, болка и срам. Пулсираща история, заличила границите между поколенията и режимите, и показваща нагледно как страданията промиват ума, ако човек не дръзне да разчисти сметките си с тях.

Старица, живееща усамотено в провинцията, открива в двора си припаднала млада жена. Когато идва в съзнание, тя се оказва чужденка, която все пак говори, макар и лошо, езика ѝ и ѝ разказва, че е избягала от агресивния си съпруг. Срещата извиква в съзнанието на старицата мъчителни спомени за трагичната ѝ младежка любов и решенията, преобърнали съдбата на най-близките ѝ. Състоянието на младата жена, от своя страна принудена да прибегне към отчаяни действия, показва, че макар времето да е друго, преследванията не са приключили, а само са променили формата си.


 

 

 

КРЕХКА СУЕТА

Анжела Димчева


Стр. 160
Цена: 10 лв.
ISBN: 978-619-161-017-4

 

"Поезията е пеперуден мост... По него душата пристъпва чисто гола. Тя е и реална, и виртуална душа. А мостът не е от бетон, а само от въображение, попило очаквания. Затворих рисунки от думи, усмивки, страхове и сънища в хартиените стени на три книги – "Предспомен" (1989), "Температура на духа" (1996) и "Сезони на душата" (2009). Вглеждането в детайлите на времето ме подтикна да съградя една нова поетична къщичка – "Крехка суета" (2013).
Изкуството е цветният сън, който ни спасява от баналното. Изданието е съвместен арт проект с художничката Ангелина Павлова, с чиито стъклени фигури моите текстове дишат по нетривиален начин. Ангелина Павлова "оковава" говора на самотата в пластичността на стъклото и проглежда по-навътре и от сърцето...
Тази книга е подчинена на нашия общ, променлив фокус към тялото, душата, фикцията "живот" и диханието на въображението."
Анжела Димчева


 

И КРИТИКАТА Е ЛЮБОВ

Анжела Димчева


Стр. 256
Цена: 12 лв.
ISBN: 978-619-161-018-1

 

 

Настоящата книга включва статии за Радой Ралин, Николай Кънчев и Любомир Левчев; рецензии за Блага Димитрова, Добромир Тонев, Йордан Янков, Елка Няголова, Валентина Радинска, Виктор Самуилов, Николай Милчев, Павлина Павлова, Неда Антонова, Донка Петрунова, Александър Томов, Николай Табаков и още десетина известни имена на съвременната литература. Третият раздел е събрал интервюта с известни фигури от културния ни живот - Леда Милева, Валери Петров, Любомир Левчев и други.

В тази книга няма клюки, но не е и академично четиво. Тя е едно калейдоскопично око към съвременната българска литература.

 

 


 

 

ДРАСКОТИНИ

Кети Бозукова


Стр. 69
Цена: 9.98 лв.
ISBN: 978-619-161-019-8

 

Дело на талантлив поет, книгата впечатлява с лаконичния си, но богат на внушения изказ.
"Драскотините" - един нов жанр в българската поезия, в който всяка дума е пестелива и тежи на мястото си.

"Смисълът е във движението –
да налееш вино от бутилката,
да нарежеш хляба на приятеля
и да проследиш на птицата крилете."
Из "Драскотини"


 

 

 

АКО ТИ СИ ОТИДЕШ ЗА МИГ

Евтим Евтимов


Стр. 160
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-619-161-016-7

 

В навечерието на Деня на влюбените излиза нова книга на най-големия съвременен класик на българската любовна поезия – Евтим Евтимов. Заглавието й е „Ако ти си отидеш за миг” (издание на „Персей”) – по едно от най-популярните му стихотворения, превърнато от група „Импулс” в един от вечнозелените хитове на попмузиката ни. С изданието се отбелязва предстоящата 80-годишнина на писателя.
Книгата ще се появи в книжарниците на 5 февруари, а премиерата й ще бъде на 13 февруари в Столична библиотека, когато почитателите на поета ще могат да се срещнат с него. Изданието с луксозна твърда подвързия и цветни илюстрации е подходящ подарък, с който всеки може да изрази чувствата си към любим човек. Илюстрирано е с фотографии от личния архив на поета и репродукции на картини на талантливата художничка Ралица Денчева, която по същото време ще открие своя самостоятелна изложба в Париж.
 

Но книгата е и нещо повече – тя разказва в стихове и лирически любовни послания за непозволената любов на Евтим Евтимов с колежката му перо Петя Йорданова. Тя е вдъхновителката на шедьоврите му „Горчиво вино” и „Обич за обич”, но и самата е поетеса (по нейни стихове е най-известната песен на Маргарита Хранова „Устрем”). Обстоятелствата около връзката им излизат наяве за пръв път сега, половин век след срещата им и 30 години след смъртта на Петя.


 

 

Любовта им е скандална за времето си, двамата са викани на най-високо партийно ниво, за да бъдат хокани и наказвани. Когато Евтим Евтимов и Петя Йорданова се срещат, всеки от тях има семейство, но се ражда онова чувство, което ще ги накара да загърбят нормите и предразсъдъците на обществото тогава. Тази непозволена, но голяма любов е емоционалният подтик за създаването на едни от най-великите шедьоври на българската любовна поезия.

КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ПЪРВА: ТРИУМФЪТ

Алисън Уиър


Стр. 418
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-619-161-002-0

 

Благодарение на своите остър ум, огнен темперамент и невероятна енергия кралица Елизабет I се превръща в най-великия владетел, който Англия е имала. Тя не само успява да оцелее в един свят на борба за власт и надмощие, но става любимка на народа и слага своя отпечатък върху цяла една епоха. Елизабет можела да бъде и плашещо непредсказуема: в един миг да утешава, да се заиграва в любезности и да споделя своите въжделения, а в следващия да е властна, заплашителна и нетърпяща никакви възражения – с една дума: родена била за примадона. Ала същевременно притежавала и завидно чувство за хумор.
Царувала във време на мащабен сблъсък между протестанти и католици, Елизабет I се превръща в европейски водач на протестантството. Тя става обект на заговори за убийство и планове да бъде детронирана, а на английския престол да се възкачи Мария Стюарт. Но благодарение на мрежата си от шпиони кралският съветник Уолсингам винаги получава информация за тях.

 


КОЯ СЪМ...?

Емилия Радева


Стр. 208
Цена: 12 лв.
ISBN: 978-619-161-012-9

 

Помним я като Султана в „Иконостасът” (по романа „Железният светилник” на Д. Талев), Юрталанката в „Снаха” (по Георги Караславов), Зюлкяр от „Ребро Адамово”, Марьола в „Татул” (по Георги Караславов), Екатерина Каравелова в „Дело 205/1913 П. К. Яворов”, Невена Алданова в „Дом за нашите деца”… Тя създаде най-запомнящите се екранни и сценични образи на майка в българското изкуство. Наричат я „ледената кралица на българския театър”.
В тази книга голямата българска актриса разказва за личните и професионалните си успехи и разочарования, за голямата си любов, за различните си лица на сцената и в живота – влюбена, майка, героиня, звезда… Това е откровен, понякога забавен, друг път пропит от болка и философска дълбочина разказ, който ще развълнува всеки читател.

След толкова много предателства и разочарования си давам сметка, че съм горяла не само на „неприятелска”, но и на „приятелска” клада. Само огромното желание за живот и работа ми е давало сила да се отърся от пепелта на злото и завистта. И тогава тлеещата жар на живота отново е избухвала в пламък, напук на всички злонамерени хора.


 

 

 

В ИНТЕРЕС НА НАЦИЯТА

Ян Гиу


Стр. 480
Цена: 16.99 лв.
ISBN: 978-619-161-008-2

 

Безметежното ежедневие на шведския посланик в Кайро е нарушено заради нещо, което може да разтърси световната политика. Заместник главнокомандващият и началник на всички руски разузнавателни и диверсионни служби в Балтийския регион се появява в посолството на Швеция и потърсва политическо убежище. Готов е да предостави изключително важни сведения, но има своите искания. Шведският посланик се оказва неподготвен за подобна деликатна ситуация и затова не само уведомява правителството си, но и потърсва съвета на офицер от тайните служби на Египет. Това обаче е фатална стъпка.

Информацията на дезертьора е от изключително значение. Но руската шпионска мрежа вече е задействана – смъртната му присъда е подписана и той трябва да бъде екзекутиран, преди да е осъществил сделката си. За шведите е важно беглецът дискретно и бързо да бъде превозен до Стокхолм. Но египетските власти не желаят пряк сблъсък на чужди сили в страната си. Затова поставят условие: само един придружител, без афиширане на чуждо военно присъствие. Мисията е поверена на Карл Хамилтън. Нарежданията са кристално ясни: всички средства са позволени в интерес на нацията.


 

 

БРОДЕЩОТО СЪКРОВИЩЕ

Александър Бушков


Стр. 416
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-619-161-007-5

 

Спецотряд руски „морски дяволи” извършва секретна операция в американска военна база в Южна Америка. От последен модел самолет-разузнавач е иззета цялата микроелектроника, за да е в час руската военна мисъл с развитието на американската бойна техника. Базата е взривена, а наоколо са разхвърляни улики, навеждащи бъдещото разследване, че нападението е извършено от местни бунтовници.

След операцията шестимата руски бойци се разделят. С австралийски паспорт и трудно запомнящо се име, капитан Кирил Мазур тръгва през джунглата, а в раницата му е част от микроелектрониката. Когато се оказва, че пътят му за връщане в родината е отрязан, на Мазур се налага да се вживее в самоличността на австралийски авантюрист. Така попада сред политически и шпионски сблъсъци, местни избори и жени с велики планове. И тайната за едно съкровище.

Майстор на жанра, Бушков разгръща увлекателен и изпълнен с много приключения роман, който още от първата страница сграбчва вниманието на читателя и го приковава до финала.


 

 

ПЕПИТА ХИМЕНЕС. ДОНЯ ЛУС

Хуан Валера


Стр. 352
Цена: 12.99 лв.
ISBN: 978-619-161-003-7

 

„Пепита Хименес”


Завършил семинарията, амбициозният дон Луис де Варгас се връща в родния си град за няколко месеца, преди да започне нов живот като свещеник, което счита за свое призвание. Но там той среща красивата, обаятелна и заможна 20-годишна вдовица Пепита Хименес, за която мечтае да се ожени собственият му баща. И плановете му ще се променят.

„Доня Лус”

Незаконородената девойка с аристократично потекло доня Лус трябва да се откаже от живота в Мадрид, за да се пресели в Андалусия. Красива и желана от всички младежи в околността, тя обаче не иска да сключи брак с мъж, който не е на интелектуалното й ниво, и обявява, че никога няма да се омъжи. Но на пътя й се появяват високо интелигентният и извисен отец Енрике, който я привлича духовно, и мъжественият и красив мадридски аристократ дон Хайме, който й въздейства чувствено. Скоро ще бъде разпръсната и неизвестността около произхода на доня Лус.


 

 

ДУША

Александрина Железова


Стр. 224
Цена: 9.98 лв.
ISBN: 978-954-8308-97-7

 

 

Дара притежава необикновена дарба, към която се стремят различни сили. Когато тя се оказва на прага между живота и смъртта, непознат демон обсебва тялото й, а душата й се оказва затворена в паралелно измерение заедно с тази на загадъчния й любим Евиан. Двамата трябва да разберат коя е тайнствената тъмна сила, която ги е затворила. Те попадат на скрито заклинание и скоро научават, че единственият начин да получат обратно свободата си е като сключат сделка, която завинаги ще преобърне баланса между доброто и злото във вселената. Ангели и демони се оказват съюзници по неволя и се впускат в търсене на Ангела на Смъртта, единственият, който може да освободи душата на Дара. Но само до следващото Пълнолуние.
 

 

 


 

 

НЕВИДИМО БРАТСТВО

Курт Ауст


Стр. 416
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-954-8308-95-3

 

Бил ли е Нютон член на тайно общество?

Ще умреш ли, ако разкриеш тази тайна?

Показно самоубийство в центъра на Париж.

Скоро след това близките на мъртвата, застреляла се пред очите на десетки шокирани свидетели, започват да получават кодирани съобщения и безценни пратки от нея.
Един брилянтен математик трябва да разчете шифрованите послания, получени от жената, която не е преставал да обича. За да разбере причината, накарала я да пожертва живота си.

Защо триста години след смъртта на Исак Нютон неговите окултни и алхимични тайни са толкова ценни и опасни?
Зад завладяващия сюжет на този напрегнат роман са скрити реални факти и документи, свързани с тайните занимания на гениалния Нютон. Векове по-късно е открит мистериозният код, използван от него, за да скрие откритията си в областта на непозволените науки.


 

 

ТЪМНОТО МЯСТО

Сам Милър


Стр. 256
Цена: 9.98 лв.
ISBN: 978-954-8308-86-1

 

Карл Кейн, най-добрият частен детектив в Белфаст, няма представа с какво се захваща, когато приема да работи по случай с безследно изчезнало 16-годишно момиче. Той попада по следите на садистичен сериен убиец, който отвлича, измъчва и убива по особено жесток начин. Скоро Карл разбира, че полицията ще направи всичко възможно, за да не открие убиеца.

Той трябва да разчита единствено на собствените си способности, за да спре това чудовище в човешки облик.
Безнадеждно мрачен и безкрайно напрегнат, този роман е пропит от чувство за черен хумор – така, както ако Чандлър беше написал „Мълчанието на агнетата”.

Криминална проза от най-висока класа: с оригинално въображение, с ярки, незабравими персонажи, вълнуващ и скорострелен сюжет и безмилостна развръзка, която ще ви остави без дъх.

 

 

 


 

ПРАВОСЪДИЕ В " КРЪСТОВЕТЕ"

Александър Бушков


Стр. 320
Цена: 12.99 лв.
ISBN: 978-954-8308-92-2

 

Притиснати от обстоятелствата, Алексей Карташ и Маша Топтунова приемат задача от тайните служби. Заданието е наглед приятно и неангажиращо – да заминат за Петербург, където да се настанят в шикозен хотел, да посещават в уречен час баровски заведения и купони, да се обаждат по телефона…

Но един ден Алексей Карташ осъмва с два трупа до себе си, а върху оръжието, с което е извършено престъплението, са открити неговите отпечатъци. В резултат на това е затворен в прочутия петербургски затвор „Кръстовете”. Там, зад решетките, над живота му надвисва смъртна опасност, сякаш всички – ченгета, престъпници и олигарси, тайни и явни служби – са се обединили срещу него.

За да проумее какво точно се случва, ще се опитат да му помогнат тримата му печени съкилийници, които имат не само завиден „стаж” в „Кръстовете”, но и непрекъсната връзка с външния свят.

Това е най-новият роман на Александър Бушков, майстор на криминалния жанр и един от най-популярните руски писатели днес.


 

 

АЗ ИСКАМ ДА ТЕ ПОМНЯ ВСЕ ТАКА

Димчо Дебелянов


Стр. 160
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-954-8308-89-2

 

Съдбата отрежда на Димчо Дебелянов да живее точно 29 години, 6 месеца и 4 дни. Нито повече, нито по-малко. Талантът няма нужда да живее век, за да се изяви. Но е тъжно, че големите български поети умират млади. Смъртта ги спасява от един свят, за който не са били родени – нито са го разбирали, нито пък той ги е приемал приживе с почести и слава.
 

Най-нежният български лирик се ражда в Копривщица на 28 март 1887 г., през нощта срещу един от най-хубавите християнски празници – Връбница. Той е най-малкото, шесто дете в семейството на Вельо и Цана Дебелянови. По външен вид и характер детето прилича на легендарния си дядо Динчо Дебелян, за който казват, че бил болярски потомък, от онези, скрили се от турците в горите и основали Копривщица.
Майката първа усеща, че детето й има Божа дарба.

 

Още в Пловдив, където семейството се премества след смъртта на бащата през 1896 г., както си играел, малкият сядал и записвал нещо. После прочитал на близките си стихотворение. „Мен стихотворенията ми се плетат отвътре и тъй текат, текат” – споделя по-късно поетът.
Любопитен факт е, че първият автограф на бъдещия поет днес е притежание на известния литературен историк и критик проф. Симеон Хаджикосев, чиято съпруга Мария е от Дебеляновия род. Този автограф е върху семейната читанка („Бащин език” на Драган Манчов), по която са учили всички деца във фамилията и са оставили първите си подписи върху нея.


 

 

 

Източник за вдъхновение на поета са красавиците, които пленяват влюбчивата му природа. Подобно на Яворов, всичките му любови са трагични – или любимите му жени умират, или не отвръщат на чувствата му.
Най-дългата връзка, която белязва живота и творчеството му, е с ихтиманската учителка Иванка Дерменджийска. Между двамата тече дълга кореспонденция, немалка част от която е достигнала до нас благодарение на близките роднини и приятели на поета, както и на самата Иванка.

КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ПЪРВА : КРАЛИЦАТА ДЕВА

Алисън Уиър


Стр. 416
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-954-8308-12-0

 

Дъщеря на крал Хенри VIII, Елизабет още не била навършила три години, когато майка й Ан Болейн била осъдена на смърт, а на нея й отредили сурово и несигурно бъдеще. За да оцелее, от малка тя се научила да следва единствено здравия си разум, майсторски да мами, да се преструва, да надхитря всички около себе си.

И когато неочаквано се оказала на престола, тези й способности я превърнали в изключителен владетел.
Като използвала ловко “слабостта на своя пол”, Елизабет я преобразила в сила, с която да успее в един свят, принадлежащ на мъжете. Преодоляла многобройните предразсъдъци на епохата си, с острия си ум и неизчерпаема енергия тя манипулирала всички – както собствените си поданици, така и монарсите на Испания, Франция и Германия.
 

Основавайки се на изключително прецизните си проучвания на документи и исторически източници, Алисън Уиър създава най-детайлната, богата и интригуваща биография на Елизабет I. “Таймс” я определя като много по-увлекателна от всички романи, писани за великата кралица.
Вижте как Елизабет се превръща в кралицата дева, разигравайки до съвършенство играта с прословутата си женитба, което подхранва безброй спекулации в продължение на векове. Открийте докъде са стигнали отношенията с фаворита й Робърт Дъдли и дали кралицата е замесена в смъртта на съпругата му.
 


 

 

Разплетете мрежата от интриги, оплела големите европейски кралства, и открийте истината за великата неудачница Мария Стюарт.

Авторката ще ви въведе в свят на борба за власт и надмощие, където една жена с остър ум, огнен темперамент и невероятна енергия слага своя отпечатък върху цяла една епоха.

ПЕРОТО НА ДИНОЗАВЪРА

Сисел Йо-Гейсен


Стр. 448
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-954-8308-87-8

 

Ана Бела Нор е млад биолог. Тя е разгневена. На родителите си, на живота си като самотна майка, на специализацията си по биология и не на последно място на научния си ръководител в Биологическия институт, който за последната половин година е станал нетърпим. Остават две седмици до защитата на докторантурата й, а той не се интересува от изследването й, посветено на родството на птиците с динозаврите. Прави й впечатление, че в световен мащаб са се оформили две групи учени, защитаващи противоположни мнения по проблема.

Противник на нейната теза е проф. Клайв Фрийман, изтъкнат орнитолог от Канада, който неведнъж е влизал в стълкновение (дори и физическо) с научния й ръководител проф. Ларс Хеланд и външният й рецензент проф Ерик Тюбяу. Напоследък Хеланд е започнал да се държи странно с всички в института, а Тюбяу като че ли е развил страхова психоза и се крие сред експонатите в Зоологическия музей на института.
Един ден проф. Хеланд е открит в кабинета си мъртъв, държейки в скута си напоената с кръв докторска дисертация на Ана, а върху гърдите му е собственият му език, изтръгнат от устата.


По всичко изглежда, че престъплението е извършено за отмъщение. Но дали Ана го е убила? Полицай Сьорен, най-младият и най-перспективен детектив в датската полиция, поема случая.

НОЩТА НА ВЪЛЦИТЕ

Том Егеланд


Стр. 416
Цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-954-8308-85-4

 

Започва поредният брой на най-рейтинговото телевизионно шоу. Гостуват известни политици, а също и министърът на външните работи. Но още в първите минути на живото предаване един от гостите вади пистолет и го насочва към водещата – популярната разследваща журналистка Кристин Бюе. Терористичната акция се превръща в риалити, излъчвано от най-гледаните световни тв канали. Докато спецотрядите затягат обръча около тях, въоръжените с експлозиви терористи вече са заложили стръвта си, за да постигнат тайната си цел.
В същото време висш дипломат е изнудван да се превърне в марионетка, обслужваща нечии висши интереси.
Дали тази наглед терористична акция не е нещо много по-голямо?
 

 

 


 

ЦЯЛОСТНА ПОДГОТОВКА ЗА МАТУРА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

Пламен Тотев, Миглена Севдалинова, Светослав Минчев


Стр. 288
Цена: 9.98 лв.
ISBN: 978-954-8308-81-6

 

Помагалото е съобразено с най-новите параметри и изисквания за държавния зрелостен изпит по български език и литература и предлага:
• тестове по новия модел на изпита;
• подготовка за създаване на аргументативен текст върху матуритетните произведения.
Предложени са както готови аргументативни текстове, така и много насоки за работа върху произведенията. Даден е необходимият минимум за успешно справяне с изпита, но се предоставя и възможност на по-амбициозните зрелостници да надграждат знанията и уменията си в създаването на аргументативен текст. Това прави помагалото подходящо както за работа в клас, така и за самостоятелна подготовка.
Обърнете внимание: В новия модел на изпитния тест има немалка част въпроси със свободен отговор, свързани със знания и умения да се работи върху текстовете на изучаваните произведения. Такива знания дава втората част на това помагало.


 

ВЪЗЕЛЪТ НА КРЪВТА

Агустин Санчес Видал


Стр. 480
Цена: 14.99 лв.
ISBN:  978-954-8308-70-6

 

 

Една хроника, пазеща смъртоносни тайни.

Един смел мъж, решен да открие убиеца на баща си.

Една принцеса, търсеща корените си.

Един могъщ орден, обречен на прогонване.

Един Изгубен град, съхранил богатствата на древна цивилизация.

Една нишка, в която са кодирани отговорите на всички загадки.Една нощ през 1573 г. мистериозният Черен кораб, на който се приписват тайни мисии на йезуитите, сваля на испанския бряг мистериозен товар от Перу.

Двеста години по-късно съдбите на младия аристократ Себастиан Фонсека и принцесата на инките Умина се оказват тясно свързани с онова, което се е случило тогава. Попаднали в мрежа от интриги, достигаща чак до Андите, те се оказват в търсене на изгубения град Вилкабамба и неговите прочути съкровища…Съчетание от историко-приключенски и модерен конспиративен роман с кодове и загадки (Александър Дюма се среща с Дан Браун), книгата „Възелът на кръвта” донесе на автора й Агустин Санчес Видал награда „Примавера” за най-добър испаноезичен роман.

 

Паричното й измерение е 200 000 евро, а в битката за наградата са участвали автори от 22 страни.
 


 

 

 

Агустин Санчес Видал е писател с изключителен интелект и богата ерудиция. Той е преподавател по история на изкуствата в университета на Сарагоса, автор на десетки научни книги. Бил е гостуващ професор в Принстън. Работил е с известния испански режисьор Карлос Саура.

 

Романът „Възелът на кръвта” е неговият пробив сред най-значимите и авторитетни писатели днес. Създава го след дълги проучвания на документи и изследвания върху инките, както и на опитите на съвременните учени да разбият кода на прочутото им кипу.

„Видал е майстор на перото, който прониква в сърцето на културата на инките. Пише завладяващо, като поднася на читателя исторически разкрития, увлекателни приключения и добра литература.”

 

ТОРБА ПРИКАЗКИ


Стр. 192
Цена: 7.50 лв.
ISBN: 978-954-9420-03-5

 

 

52 приказки на Шарл Перо, Братя Грим, Андерсен, Вилхелм Хауф, Пушкин, Оскар Уайлд, “Хиляда и една нощ”, български и други народни прикази

В сборника са събрани изучаваните в училище и препоръчителни за извънкласно четене приказки от II до V кл. Книга с най-хубавите народни и авторови приказки. Тези приказки са забавни, отвеждат ни на чудни пътувания, в които принцът е красив и храбър, принцесата също е красива, но не обича да спи върху грахови зърна... Златните момичета обаче, за разлика от принцесите, не са капризни, а много работливи, затова им се случват хубави неща... Хубави неща всъщност се случват на всеки, който обича да чете и препрочита приказките и иска да бръкне в торбата с хитростите, мъдростите или пък вълшебствата - в такива три части са обособени творбите в книгата.
 


 

ТОРБА БАСНИ


Стр. 192
Цена: 7.50 лв.
ISBN: 978-954-9420-24-8

 

205 басни на Езоп, Жан дьо Лафонтен, Лесинг, Иван Крилов, Петко Р. Славейков и Стоян Михайловски

В сборника са включени изучаваните в училище и препоръчителни за извънкласно четене басни от II до V кл. Преди 26 века на един роб с остър ум – Езоп, му хрумнало да изрича нелицеприятни истини, разказвайки на пръв поглед забавни истории, герои на които най-често били животни. Така непосредствената прилика с действителните хора и събития ставала още по-далечна, а истината можела да се приеме по-безболезнено. През XVII век – времето на Краля-слънце Луи XIV, баснята била възродена благодарение на Жан дьо Лафонтен. Той станал учител на следващите големи автори, благодарение на които баснята преживяла нов възход – Лесинг в Германия, Крилов в Русия, Петко Р. Славейков и Стоян Михайловски – в България. И днес техните басни ни учат как да живеем, какви да бъдем и какви не. Неща, които са важни за всяка епоха и всеки човек.
 


 

ЛЕГЕНДИ И МИТОВЕ


Стр. 224
Цена: 6.99 лв.
ISBN: 978-954-9420-70-8

 

52 старогръцки, скандинавски, библейски, български, славянски, арменски, индийски, египетски, германски, келтски, ромски и други митове, изучавани в училище и препоръчителни за извънкласно четене.

Легендите и митовете са адаптирани за деца и са съобразени с учебната програма. Включени са 52 легенди и митове като: Възходът на Зевс, Борбата на Зевс и Тифон, Аполон и Дафна, Фаетон и огнената колесница, Прометей и огънят, Кутията на Пандора, Хитруванията на Сизиф, Язон, златното руно и аргонавтите, Едип цар, Дедал и Икар, Троянската война, Приключенията на Одисей, Имир, леденият великан, Пръстенът на нибелунгите, Крали Марко, Битката на Рама с демоните, Вахагн и красавицата Астхик, Легенда за рома, Крал Артур и рицарите на кръглата маса, Тристан и Изолда, Сътворението на света и човека, Моисей, Самсон и Далила, Иисус Христос и др.
 


 

РОМАНЪТ -  ЩО Е ТО?

Симеон Хаджикосев


Стр. 160
Цена: 7.99 лв.
ISBN: 978-954-9420-66-3

 

 

Най-авторитетният български специалист по история на античната и западноевропейската литература разплита в новата си книга загадката на най-популярния литературен жанр. „Романът – що е то?” е любопитно пътуване през вековете, творците и шедьоврите в търсене на истината и изглаждане на противоречията. Специалистите биха казали, че тази книга е първото по рода си българско изследване едновременно върху теорията, възникването и развитието на романа.

 

Но непредубеденият читател би се потопил в морето от автори и творби, „да свери часовника си” с литературната класика и да открие шедьоври, които са му убягнали. На базата на широките си познания в необозримия свят на историята на световната литература авторът извежда основни изводи относно жанровата природа, поетиката и еволюцията на най-обичания и предпочитан литературен жанр от античността до днес: от древните „Синухе Египтянина”, „Киропедия” и „Анабазис”, елинистичните „Дафнис и Хлоя” и „Златното магаре”, рицарските „Смъртта на Артур” и „Амадис де Гаула”, ренесансовите „Дон Кихот” и „Гаргантюа и Пантагрюел”, „галантните” романи на г-ца дьо Скюдери и мадам дьо Лафайет, просвещенските романи на Филдинг, Дефо, Суифт, Дидро и Русо, готическият „Франкенщайн” до шедьоври на реализма, модернизма и постмодернизма като „Война и мир” на Толстой, „Одисей” на Джойс и „Игра на дама” на Кортасар.
Както и с другите си книги, така и с тази, Симеон Хаджикосев успява да заинтригува едновременно и специалистите, и най-широката читателска публика.


Романът е един от най-загадъчните феномени в литературата. Само на ръка разстояние от масовия читател, четен, обичан и предпочитан от милиони хора по земята, той се укрива ревниво от погледа на изследователите като древно божество, което се пази от профанация


 

 

 

 

 

 

 Какво представлява романът – литературен род или обикновен литературен жанр? Каква е възрастта на този достолепен спътник на човечеството – четири хиляди или две хиляди години, или може би само триста? Литературоведите не са постигнали единство и по този въпрос. Утешителното е, че този поданик на словесността е от мъжки род, та въпросът за рождената му дата не е свързан с извънлитературни усложнения. Романът, все едно как ще го определяме – като литературен род, жанр или нещо друго, заема лидиращо положение в литературата и в началото на третото хилядолетие. Явно и бъдещето е негово.

 

 

НАСЛЕДСТВОТО НА АРН

Ян Гиу


Стр. 416
Цена:14.99 лв.
ISBN: 978-954-8308-26-7

 

 

Самостоятелен роман, продължение на прочутата в цял свят трилогия „Рицарят тамплиер”.

Един болнав крал, но в сянката му четири вдовици решават съдбата на кралството. Едната от тях е Сесилия, вдовицата на рицаря тамплиер Арн Магнусон. Сред младите воини изпъква фигурата на Биргер Магнусон, внукът на Арн, който събира сили и опит да се превърне в личността, която ще обедини всички срещу апетитите на чужди завоеватели. Той израства във Форшвик и става опитен воин, но получава и допълнително духовно обучение, владее военната стратегия и умения, с които е бил прочут дядо му. След две години пътувания и много години труд той успява да стане ярл на рода на Фолкунгите, а след това и на цяла Швеция. Учи се да обича и да властва, да покорява и да побеждава...
 


 

ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ТЕРОРИСТ

Ян Гиу


Стр. 416
Цена:14.99 лв.
ISBN: 978-954-8308-46-5

 

Кой стои зад световния тероризъм?

Извършен е терористичен атентат в Хамбург. Силите, които стоят зад него, са пуснали пипалата си от информатори в немската служба за сигурност. Затова тя има належаща нужда от външен агент, който да бъде внедрен сред тях. Младият шведски агент от ново поколение Карл Хамилтън точно съвпада с профила на човек, когото терористите биха приели в редиците си.
За да спомогне за разкриването и обезвреждането на дръзката и безмилостна терористична организация, Хамилтън се внедрява в престъпния свят на Хамбург, след това и в този на Сирия и Ливан, за да стигне до истината, колкото и жестока да е тя.

В шведската литература днес Ян Гиу е това, което е „АББА” в попмузиката и „Волво” в автомобилната индустрия.
Прочутият автор на мегахитовата трилогия „Рицарят тамплиер” лежи 10 месеца в затвора, осъден по обвинение в шпионаж. Собствения си опит и журналистическите си разследвания той превръща в изобличаващи шпионски трилъри от класата на Лъдлъм и Форсайт. Романите „Хамилтън” са многократно екранизирани с участието на звезди като Марк Хамил („Star Wars”), Лена Олин, Питър Стормеър, Стелан Скарсгард...
 


 

 

 

ЕВАНГЕЛИЕТО НА ЛУЦИФЕР

Том Егеланд


Стр. 416
Цена:14.99 лв.
ISBN: 978-954-8308-62-5

 

Нов трилър от автора, по чиито дири върви Дан Браун.

325 г.: Император Константин свиква в Никея събор, който трябва да спре разногласията в християнската църква. Обявените за еретични ръкописи трябва да бъдат унищожени.
1970 г.: Джовани Нобиле, професор по теология в Григорианския университет във Ватикана, изследва противоречивите хипотези около изчезнал древен ръкопис, наречен „Евангелието на Луцифер”. Негов приятел антиквар го изпраща в Луксор, Египет, за да удостовери автентичността на пергамент, открит в пустинята. Чисто научното занимание преобръща живота на Нобиле и семейството му.
2009 г.: Консерватор в Киево-Печерската лавра, Украйна, открива мумия на монах от XII в. и древен пергамент с мистични символи.

Тъй като страната му не притежава необходимите ресурси за изследване на ръкописа, той го поверява на археолога Бьорн Белтьо.

 

Дни по-късно консерваторът става жертва на ритуално убийство. Оказва се, че по същия начин са били убити в различни европейски градове и други, посветени в съществуването на ръкописа. Какво съдържа той – древна тайна или пророчество за вече недалечното бъдеще?
 


 

Това трябва да открие Белтьо, ако успее да оцелее и да намери верния път между могъщите групировки, домогващи се до ръкописа.
Роман с богата документална основа и във въздействащия, динамичен и емоционален, стил на Том Егеланд. Той ще ви проправи път през мъглата на времето към отговора на загадки от Стария завет и древността. И ще преобърне представите ви за Бог и Сатаната, за небето и ада.

 

НЕ БОЙ СЕ И ЕЛА

П.К.Яворов, Дора Габе, Мина Тодорова, Лора Каравелова


Стр. 192
Цена:14.99 лв.
ISBN: 978-954-8308-68-7

 

Три изключителни жени пресичат пътя на поета П. К. Яворов. Дора Габе и Мина Тодорова го вдъхновяват, за да създаде шедьоври на любовната лирика. Лора Каравелова го кара не да напише, а да изживее най-голямата драма в живота си.
И трите принадлежат към известни, богати и уважавани семейства: Дора е дъщеря на заможен чифликчия от Добруджа, Мина – на един от най-богатите българи тогава, а Лора – на министър-председател на следосвобожденска България. Никое от трите семейства не приема поета, но това не може да унищожи любовното чувство. То оцелява като бледа теменуга сред тръни, в погледа на две хубави очи или в един стон на душата… За да се стигне до най-фаталната любов, започнала не къде да е, а на гробището – в Бианкур, на гроба на Мина. Любовта, която Яворов ще заплати с живота си.

 

Освен любовните шедьоври на поета, книгата представя интимните истории на поета, като те са разказани не от някой друг, а от самите участници в тези любовни драми: Яворов и жените в неговия живот. Някои от документалните материали се публикуват за пръв път.
 


 

 

 

Новото в книгата е, че за пръв път пред широката публика се разкрива историята на любовта на Яворов с Дора Габе. Флиртът на двамата от 1905 г. достига неизмерими дълбочини, за които човек може да се досети, ако прочете Яворовите писма до Дора Габе и стиховете, които двамата си разменят.
 

САМО ЗА ТЕБ + CD

Най-доброто от българската женска любовна лирика


Стр. 192
Цена:17.99 лв.
ISBN: 978-954-9420-99-9

 

Изданието събира най-прекрасните любовни стихове на 119 български поетеси от различни епохи и поколения. Сред тях се открояват имената на Екатерина Ненчева, с чиито стихове са пламвали сърцата на всички български ученички от началото на 20 век, голямата любов на Пенчо Славейков Мара Белчева и отдавна признатите за класика - Елисавета Багряна и Дора Габе. В «Само за теб» са включени и произведенията на любимите съвременни поетеси като Станка Пенчева, Блага Димитрова, Петя Дубарова, Маргарита Петкова, Надежда Захариева, Ваня Петкова, Валентина Радинска, Ива Николова, Камелия Кондова, Миглена Николчина, Силвия Чолева...
Изненада за влюбените ще представляват и лирически творби на пеещи и пишещи творци като Богдана Карадочева, Нона Йотова, Мери от „Мери Бойс Бенд”, Ваня Щерева…
 


 

 

 

ОБИЧАМ  ТЕ + CD

Шедьоври на световната любовна лирика

 
Стр. 192
Цена:17.99 лв.
ISBN:
978-954-8308-04-5

 

114 шедьоври на 83-ма поети от цял свят – от античността до днес: Соломон, Сафо, Шекспир, Робърт Бърнс, Емили Дикинсън и др.
Репродукции на картини на Рафаело, Леонардо, Тинторето и др. прочути художници.
CD с любими песни: Ваня Костова, Боян Михайлов и Дани Милев пеят стихове на Робърт Бърнс – „За старата любов” и „Джени в цъфналата ръж”, братя Аргирови – „Както те обичам” на Петър Анастасов, Богдана Карадочева – „Престъпник” на Маргарита Петкова, Фамилия „Тоника” - „Лястовички” на Пеньо Пенев и др... „Шик” и Нона Йотова участват с най-големите си хитове – „Обич” и „Омана”. Включени са завладяващи динамични песни на Петя Буюклиева (от продукцията й, записана с германски продуценти), Нели Рангелова, Силвия Кацарова, Венета Рангелова, Деян Неделчев и Краси Гюлмезов, както и нежни балади на Ваня Костова, Дани Милев, Катя Филипова, Рени, Таня Боева... Дискът към книгата е първият звуконосител, на който излиза парчето Illusion на Красимир Аврамов, което ще представя България на Евровизия 2009.
 


 

 

 

СВЕТЪТ Е ЗА ДВАМА + CD
Шедьоври на  любовния сонет


Стр. 192
Цена:17.99 лв.
ISBN
: 978-954-9420-78-4

 

Светът е за двама, когато има любов. Тя ще бъде светлината, която ще ги води напред дори и сред мрака на загасналите звезди. Нека с тези поетични шедьоври светлината на любовта огрее и твоя път. Родена в зората на Ренесанса, изящната форма на сонета векове наред е мерило за таланта на всеки голям поет. Насладете се на поетическото съвършенство, сътворено от автори като Шекспир, Петрарка, Микеланджело, Данте, Бокачо, Ронсар, Верлен, Гьоте, Рилке, Пушкин, Лилиев, Дебелянов, Елисавета Багряна, Яворов, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова, Матей Шопкин, Георги Константинов, Кръстьо Станишев, Романьола Мирославова, Петър Велчев, Чони Чонев, Иван Станев и др. Вижте как Данте обезсмъртява в сонети своята Беатриче, Петрарка – своята Лаура, а Шекспир – тайнствената смугла лейди. На това многолико чувство са посветени 128 сонета.
Изданието е богато илюстрирано, а в компактдиска (подарък към книгата) влизат популярни и обичани песни на любовна тематика в изпълнение на известни български изпълнители и групи – Тони Димитрова, Петя Буюклиева, Орлин Горанов, Мими Иванова, Богдана Карадочева, Катя Филипова, Росица Кирилова, Нели Рангелова, Маргарита Хранова, Веселин Маринов, Рени, Венета Рангелова, “Шик”, “Ритон”, “Сигнал”, Борис Гуджунов, Ивелина Балчева, Искра Радева, Панайот Панайотов и др.

 


 

 

 

 


 

ДА ТЕ ЖАДУВАМ + CD

Шедьоври на българската любовна лирика

Стр. 192
Цена:17.99 лв.
ISBN
: 978-954-9420-30-2

 

138 творби на 75 български поети: от Вазов и Яворов до Блага Димитрова, Станка Пенчева, Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Любомир Левчев, Недялко Йорданов, Стефан Цанев, Георги Константинов и др.
Към изданието има подарък компактдиск с 22 песни, създадени по стихове на автори, представени в книгата. Така може да се види и другият живот на тези стихове – в музика и песни. Включени са любими песни като “Незабрава” на Тончо Русев и Калин Донков в изпълнение на Катя Филипова, “Да те жадувам” на Любомир Левчев и Георги Костов в изпълнение на “Сигнал”, “Добри познати” на Хайгашод Агасян и Блага Димитрова в изпълнение на Искра Радева, “Горчиво вино” на Тончо Русев и Евтим Евтимов в изпълнение на Веселин Маринов, “Вишна” на Тончо Русев и Блага Димитрова в изпълнение на Ваня Костова, “Иване, Иване” на Стефан Димитров и Маргарита Петкова в изпълнение на Богдана Карадочева, “Ти ли си тази” на Кристиян Бояджиев и Павел Матев в изпълнение на Орлин Горанов, “Миг като вечност” на Владимир Наумов и Георги Константинов в изпълнение на Тодор Върбанов, “Не умирай, любов” на Недялко Йорданов, “Ако има рай” на Владимир Ампов – Графа и др. В диска се представят общо 55 творци – 17 поети и 38 музиканти (композитори, аранжори и изпълнители).
 


 

 

 

 

   

Copyright © 2014  Nextel