МЕД, МОРЕ И АФРОДИТА

Дженифър Баркли

 

Стр. 320

Цена: 12.99 лв.

ISBN:  978-954-742-206-3

 

Дойдох тук, за да потърся щастие... Мисля, че това може да е най-мъдрото, което някога съм правила.

Море и любов, изумително красиви изгреви и залези, нощно къпане, танци, вкусни ястия и техните рецепти. И всичко това, пренесено на един сякаш измислен гръцки остров. Но Тилос не е измислен. За младата англичанка Дженифър, той се превръща в упование и сила, в спасение, в очакване и надежда. Тя посвещава на него книгата си „Мед, море и Афродита”. И като всяка житейска история е изпъстрен с върхове и разочарования, с неочаквани обрати и решения, с много размисли за смисъла на съществуването, за предназначението на жената, за истинските стойности на живота.
 

 

 

 

 

РАЗБИТО СЪРЦЕ И СПАГЕТИ

Джулия Мелучи

 

Стр. 320

Цена: 12.99 лв.

ISBN:  978-954-742-205-6

 

"Разбито сърце и спагети" е изключително смешна история за любовните неуспехи на Джулия Мeлучи, както и за апетитните рецепти, които използва, за да съблазнява мъжете и за да се утешава след като връзката приключи.
Джулия готви на всевъзможни типове мъже - от любящ алкохолик до типичен нюйоркчанин, който се страхува от сериозно обвързване, застаряващ антиконформист и цели двама писатели. Всяка от любовните връзки ѝ носи радости, сълзи и купичка спагети за капак!
Историите ѝ за живота в Ню Йорк са преплетени със стари семейни италиански рецепти, храна за разбити сърца - идеалното ястие, с което да спечелиш сърцето на изплъзващия се любим и ужасната "пиянска супа", която в 4 часа сутринта ѝ приготвя мъж, който очевидно не е "Голямата любов".
Неустоима и изостряща апетита "Разбити сърца и спагети" е история за любов, страст и най-вече... спагети.

"Тази книга е като "Сексът и градът" за ценители на вкусната храна!"
Марио Батали, готвач и писател

 

 

АПАРТАМЕНТ В РИМ

Пени Фийни

 

Стр. 384

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-204-9

 

Вечният град е място, в което по неповторим начин се преплитат история и съвременност, богатство и мизерия, разточителност и оскъдица.

40-годишната англичанка Джина повече от 20 години живее и работи в Италия. След края на кариерата си на модел, тя започва да се занимава с художествена фотография. Живее сама в апартамент в Трастевере - популярния бохемски квартал на Рим. Независима е. Може би любовникът й не е точно това, което иска и красивият й апартамент има нужда от ремонт, но не може да имаш всичко през цялото време. Погълната е от последния си творчески проект – да улавя образите на младите мъже, пристигащи в Италия като бежанци, мизерстващи и уязвими, и да направи изложба, която би могла да предизвика обществен интерес и съчувствие към тях.
 

 

 

ГНЕЗДОТО НА ОКАЯНИТЕ

Решат Нури

 

Стр. 272

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-203-2

 

„Гнездото на окаяните“ е последният роман на Решат Нури. В него под формата на изповед е описана покъртителната история на най-младия член на богатата фамилия Коджабаш (голяма глава от турски език), свързана тясно със султан Махмуд II. Книгата ни прави съпричастни към драматичния живот на младия Коджабаш, който протича през годините преди и след Първата световна война, краха на Османската империя, идването на власт на младотурците и след тях на Кемал Ататюрк. Коджабаш израства в удобния конак на фамилията, получава добро образование. Но една особеност – несъразмерно едра спрямо тялото му глава (оттам е и фамилното име) е причина за комплексите му и той се затваря в себе си. Въпреки това любовта не го подминава. Влюбва се в красивата Месруре. Първоначално тя не може да го приеме. Но духовният свят на младежа я впечатлява и постепенно тя свиква с него. Благодарение на широките си познания по източна поезия успява да спечели и бащата на любимата си, тя склонява да се омъжи за него, но съдбата е решила друго...

 

ДА ОТВОРИШ СЪРЦЕТО СИ

Патрик Калахан Хенри

 

Стр. 336

Цена: 12.99 лв.

ISBN:  978-954-742-202-5

 

 

Какво се случва, когато светът край теб започва да се разпада?

Лилиан (Ели) Калвин е направила правилния избор в живота си - точно както майка  я е учила, омъжена е за преуспяващ бизнесмен, живее в хубава къща. Въпреки това тя се чувства изгубена и сама - бракът  дава сигурност, но не и истинска близост, дъщеря  отива в колеж, а докато болезнено преживява внезапната смърт на майка си, Ели намира нейния дневник, в който открива неподозирани тайни.

В търсене на отговор на въпроса кой е тайнствения мъж, разбил сърцето на майка  преди много години, тя отново среща Хъч О’Брайън – своя любим от времето, когато самата е била на 20 години.

Той подготвя изложба за десет забележителни жени от Алабама, една от които е майка ѝ и двамата започват да правят проучвания за нейното участие в движението за граждански права през 1960 - 1961 г.

Ели отива при приятелката на майка си - Бърди, в нейната лятна къща на брега на океана и там попада на Празника - природен феномен, характерен за това крайбрежие през лятото при определени климатични условия, при който кислородът изчезва от дъното на залива и всички риби и морски създания се устремяват към брега, за да излязат на въздух, с риск да не оцелеят.

 

 

Това мистично "жертвоприношение" на морето, както и пътешествието на Ели в миналото на майка ѝ, я карат да осмисли по нов начин любовта, загубата, предателството в отношенията, собствените си заблуди и грешки. Но ще са  нужни още много усилия, за да успее в битката си за щастие.

Написана остроумно и увлекателно, книгата дава обяснение за житейски ситуации, с които всеки се сблъсква, но невинаги разбира. "Да отвориш сърцето си" е история за истинската любов и куража да воюваш за нея.

КУАЛА ЛУМПУР. ПОД ПРИКРИТИЕ

Ю Пайк Леонт

 

Стр. 224

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-201-8

 

Тази необичайна книга ни пренася в Куала Лумпур – един от най-бляскавите азиатски мегаполиси. Но зад лъскавата му фасада се крие различен свят. Хиляди млади жени – малайзийки, рускини, украинки, новозеландки, филипинки, тайландки продават денонощно телата си под контрола на местната мафия. Авторът на книгата Ю Пайк Леонг проследява техните драматични истории. За да ги предаде максимално достоверно, той влиза "под прикритие" в ролята на "клиент".

Малайзия е мюсюлманска страна, конституционна монархия и една от държавите с най-добри икономически показатели в Азия. Столицата й е с население над милион и шестотин хиляди души. За разлика от Тайланд, проституцията в Куала Лумпур не е предназначена основно за туристи. Клиенти са главно местни жители, тъй като в Малайзия е за предпочитане да се забавляват с проститутки срещу заплащане, вместо да развалят семействата си с извънбрачни връзки. Леонг описва различни места с различна клиентела, където се предлагат всевъзможни видове услуги.
Книгaта представлява едно своеобразно документално свидетелство на явлението "секс срещу пари", така характерно за големите градове в Югоизточна Азия.

 

 

 

КЛЕЙМОТО

Решат Нури

 

Стр. 240

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-199-8

 

Една приказка внушава на Ифет, че човек е длъжен да се жертва за любовта си. Дали това ще провали живота му? Приказката за двамата влюбени Фатма и Исмаил, който за да спаси честта на любимата си, се хвърля в студените води на воденичния вир, ще се повтори макар и в по-различен вариант и в живота на Ифет. Той расте безгрижен в богатия бащин дом. Най-ранният му спомен е свързан с красива руса жена – неговата починала майка. Отгледан е от икономката, към която силно се привързва. Ифет е старателен ученик, след време успешно се дипломира и става учител в едно семейство. Влюбва се в красивата Ведия – стопанката на дома. Двамата се срещат тайно, когато нейния съпруг отсъства. Внезапно настъпва повторението на някогашната приказка. И Ифет, макар и невинен се озовава в затвора, за да опази честта на Ведия. Животът му след затвора е изпълнен с премеждия и когато един ден пак среща своята любима, заради която е загубил достойнството си, Ифет прави тъжна равносметка. Романът „Клеймото” на ненадминатия разказвач Решат Нури се чете на един дъх.

 

 

ПОГУБЕНА МЛАДОСТ

Ан Чи Мин

 

Стр. 384

Цена: 12.99 лв.

ISBN:  978-954-742-200-1

 

Откровение, породено от живата рана на спомените….

Шанхай по време на културната революция. Седемнадесетгодишната Ан Чи Мин е изпратена в трудов лагер като възпитателна мярка за деца, чиито родители се определят като “неблагонадеждни”. Там изкарва по 18-часови работни смени в мразовитите води на оризовите полета край Източнокитайско море.
 

Десет години по-късно младата китайка успява да се добере до САЩ с 500 долара в джоба, куфар пълен с тоалетна хартия, направена от слама и с много илюзии. След куп перипетии успява да постъпи в Чикагския художествен институт. Започва борбата й за оцеляване в чуждата държава. Съдбата не е на нейна страна. Мин преживява ужаса на изнасилването, нежелана бременост, аборт. Запознава се с млад китайски художник, от когото ражда дъщеря. Следва още едно разочарование и развод. Мин започва новата си борба – на самотната майка, която иска да оцелее и да възпита детето си. Започва да пише книги и успехът не закъснява.
“Погубена младост” е силно въздействаща книга за китайската културна революция. Историята проследява живота на авторката Ан Чи Мин, започнал в Шанхай по времето на Мао, преминал през трудовия лагер заради “неблагонадеждност” на нейните родители, и продължил в САЩ, където Мин успява да пристигне по щастлива случайност.

 

 


В тази книга читателя ще научи не само за последствията от културната революция, но и за несъвършенствата на американската система, която макар и демократична е силно повлияна от човешкия фактор, за силата на човешкия дух, особено този на жената и майката.

КРИСТАЛНО ЧИСТА

Дебора Кромби

 

Стр. 432

Цена: 12.99 лв.

ISBN:  978-954-742-198-1

 

“Кристално чиста” е полицейски криминален трилър от най-висока класа.
Когато кучетата-търсачи на издирвателно-спасителната служба откриват тяло на жена, оплетена в отломките, носени по реката, Дънкан Кинкейд от „Скотланд Ярд“ се оказва начело на разследване, пълно с усложнения. Жертвата - Ребека Мередит, е била талантлива, но с труден характер, с много почитатели, но и със също толкова врагове. Претендентка за олимпийски медал в навечерието на противоречиво завръщане към спорта, тя е била и старши офицер в Лондонската полиция – факт, който повдига политически и етични въпроси във вече деликатния случай.
Ситуацията се усложнява още повече от отделно разследване, водено от инспектор Джема Джеймс, съпругата на Кинкейд, която скоро разкрива смущаваща – и вероятно свързана – серия от престъпления и кръгът на заподозрените се разширява. Но когато някой се опитва да убие един от членовете на издирвателно-спасителната служба, който е намерил тялото на Ребека, случаят става още по-сложен и опасен – намесени са влиятелни интереси, а техните пипала са впити дълбоко в сърцето на самата Лондонска полиция.
Заобиколен от врагове с дружелюбни лица, притиснат да намери отговори бързо, докато защитава „Ярд“ на всяка цена, заложил на карта кариерата и репутацията си, Кинкейд трябва бързо да хване убиеца, преди да са погубени още невинни животи – включително и неговия.

 

 


 

ХИЛЯДА ДНИ В ТОСКАНА

Марлена де Бласи

 

Стр. 432

Цена: 12.99 лв.

ISBN:  978-954-742-197-4

 

Това е книга за любовта и истинските житейски ценности. За романтичните тайни на жителите на старинно тосканско селце, за любовта към древната Тоскана, към гроздобера, към дружелюбните църковни камбани, италианската история, обичаи и кухня. Книгата проследява една година от живота на семейството на Марлена и нейния съпруг. Този път авторката ни пренася в едно от най-красивите кътчета на земята – италианската провинция Тоскана. Привлечени от ритмите на селския живот двамата решават да напуснат Венеция и да се преместят в живописно тосканско селце.

Те се установяват сред двеста жители, древни маслинови горички и горещи етруски извори. На това парче земя, където се срещат Тоскана, Умбрия и Лацио, има изобилие от неща, които подхранват двете страсти на де Бласи – храната и любовта. Ставаме спътници на двамата, докато участват в гроздобер, събират кестени, тършуват за диви гъби и се катерят по дървета през мразовития декември, за да берат маслини една по една.

Обичайните им занимания не са много по-различни от заниманията на селяните преди векове. Марлена и съпруга й Фернандо се сприятеляват с Барлоцо, самозван вожд на селото, който е романтично увлечен по Флориана. Увлекателните му разкази отвеждат де Бласи още по-дълбоко в душата на Тоскана.

Заедно посещават свещени празненства и опитват току-що пресован зехтин, поръсен върху препечен селски хляб, хапват тиквени цветове, панирани и изпържени в много мазнина, а после поръсени с разтворена във вода морска сол.

 


В казан, поставен върху жар, задушават фасул в червено вино, а в пепелта на тяхната камина цяла нощ къкри яхния от глиган. Барлоцо им споделя своите познания в италианските земеделски традиции, древни лековити рецепти, води ги при умели готвачи, но има тайни, които не споделя и една от тях е свързана с красивата Флориана, чиято болест учи Марлена, че щастието наистина е въпрос на избор. За авторката: Читателите познават Марлена де Бласи от книгите й Хиляда дни във Венеция, Лято в Сицилия и Любов в сърцето на Италия, издадени с успех в много европейски страни и САЩ.

ЗАГАДЪЧНИ УХАНИЯ

М. Дж. Роуз

 

Стр. 432

Цена: 12.99 лв.

ISBN:  978-954-742-195-0

 

Тайна, заради която си струва да умреш... Открай време видения от миналото тормозят Жаки л’Етоал, а най-ранните ѝ спомени са обгърнати от екзотичните ухания, с които е израснала като наследничка на френска парфюмерийна компания. Виденията ѝ стават все по-страшни след самоубийството на майка ѝ, докато накрая не попада на лекар, който успява да ѝ помогне, като я учи как да разпознава митологичните символи в халюцинациите си. С помощта на това си умение Жак си изгражда успешна кариера като митолог, телевизионна водеща и писателка. Брат ѝ Роби – който ръководи компания „л’Етоал“ се обажда на Жаки, за да ѝ каже, че е открил нещо удивително в семейните архиви, Скоро след това Роби изчезва преди да успее да разкрие тайната, оставяйки след себе си труп. Жаки заминава за Париж, за да разбере истината за изчезването на Роби и открива, че тайната всъщност е загадъчен парфюм, изработен по времето на Клеопатра. Възможно ли е това древно ухание да отключва способността за припомняне на минали животи и така да докаже, че прераждането съществува? Ако този парфюм има силата да промени света, то заради него би си струвало и да убиеш.

 


 

ЗАЛЕЗЪТ НА ВАРНА

Невена Троянска

 

Стр. 208

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-196-7

 

От авторката на "ТИМ: Отборът, който превзе България".

През 21 век Варна се върна в епохата на феодализма. Най-добрият град за живеене някога все повече заприличва на гето за малоумни маргинали - с всеки изминал ден разрухата превзема нови и нови позиции в т.нар. градска среда, докато управниците ѝ пеят в хор как подопечните им поданици тънат в благоденствие. Днес дълговете на Варна гонят 100 млн. лв., улиците и булевардите ѝ сякаш са преживели дълбока оран, а край дупките в асфалта се кипрят палми в саксии. Абсурдна картина от залязващ град.

Това е книга за пътя и залеза. Пътят на един съвсем незабележим съдия по етажите на властта. И залезът на един град, който е бил бленуван пристан за поколения наред. Залез след няколко мандата под неговото управление.

Това е книга за пътя на Кирил Йорданов и залеза на Варна.
 

 

 

ВАРНЕНСКОТО СОФИЯНЧЕ ОТ ШУМЕН

Гергана Михайлова

 

Стр. 344

Цена: 12.99 лв.

ISBN:  978-954-742-193-6

 

Няма българин, който да не познава Тодор Колев - от сцената, от телеви-зионния и филмовия екран или концертния подиум. Неговата автобиография е една задъхана изповед за необикновен и изумително интересен житейски път. Книгата е заредена с необичайни случки и събития, със съкровени признания, любовни истории и залпове от смях. Пределно откровен, той не кокетира с читателите си, не се старае да им се хареса, а ги прави зрители и съучастници в голямото приключение на своя живот.

Читателят остава с усещането, че общува с няколко души. С актьора, с шоумена, с певеца, с преподавателя от НАТФИЗ, с режисьора, с дипломата. Толкова много същности, събрани в един творец. И за разлика от прочутия си герой от филма “Двойникът”, той няма братовчед, който да му върши “черната работа”, а е един за всичко. Ту тъжен, ту скептичен, ту гневен, ту засмян до уши, Тодор Колев не търси евтина популярност. Стремежът му е да покаже още една страна от неизчерпаемия си талант. Неговият път съвсем не е низ от успехи и признания. Минал е през какво ли не - разочарования и обиди, забрани и разследвания, през несъгласия и несполуки.

 

 


 

ЕТИКЕТ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ ДЕЦА

Шерил Ебърли, Карълайн Ебърли

 

Стр. 296

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-182-0

 

Тази книга е истинска енциклопедия. Събрала опита на предишни поколения, обогатена с предизвикателствата на днешния ден, тя показва на родителите какво да правят, за да дадат на децата си знания, които никъде не се преподават и не могат да се прочетат в нито един учебник – знанията за добрите обноски, които са в основата на доброто възпитание. Всичко тече, всичко се променя! Но, изглежда, са вечни позабравените и дълго време пренебрегвани от нас ценности от рода на: как да се държи детето у дома и на публично място; как да общува с връстниците си и с възрастните; как да постъпва, когато е на гости, на вечеря у дома или в ресторанта; когато е на кино, на стадиона; как да реагира като го хвалят, награждават или засегнат достойнството и приятелските му чувства. Майките и бащите, които държат на възпитанието на децата си, няма да останат равнодушни и към набора от нови знания, свързани с бурното навлизане във всекидневния ни живот на новите технологии. Може би за първи път в съвременната литература толкова подробно и ненатрапчиво се говори какво трябва да е поведението на малките момченца и момиченца, когато говорят по мобилния телефон и пращат есемеси, когато общуват в мрежата, пишат имейли, чатят си или слушат музика по електронните си устройства. Книгата е подчинена на идеята – как, като съдействаме на децата да усъвършенстват поведението и обноските си, да им помогнем по-успешно да се вградят в личния и професионалния живот.

 

 

 


 

УЧЕБНИК ЗА РОДИТЕЛИ

Наталия Барложецкая

 

Стр. 256

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-188-2

 

Всеки родител се нуждае от помощ при възпитанието на детето си. Такава е и целта на тази книга – да помогне, когато родителите са объркани, да отговори на въпросите, които те си задават. В книгата са събрани теоретичните и практически познания на детския психолог и житейската мъдрост на хора, които всеки ден се занимават с възпитание на деца от предучилищна и училищна възраст. За да помогнат на детето, родителите трябва да си изяснят причината за лошото му държание и едва тогава да решат как да постъпят в една или друга ситуация. Но кой в такъв случай има повече нужда от помощ? Обърканите възрастни или непослушното дете? Най-често обръщенията на родителите завършват с фразата: "Чудя се какво да правя…" Как да постъпим, ако детето се държи истерично в магазина? Как да се справим с детските страхове? Защо то не иска да яде, отказва да спи, не обича да се разхожда или да се къпе? Как да го откъснем от телевизора или компютъра и така нататък... Стотици въпроси, които изискват конкретни съвети, точно те са в основата на книгата. Разбира се, можете да ги ползвате, като се осланяте на здравия си разум, семейните традиции и нравствените устои. Родителите възпитават детето не само когато разговарят с него. Те го възпитават във всеки миг от живота си, дори когато не са заедно. Как се обличат, как общуват с други хора, как се държат вкъщи и на работа, какви навици имат, какви книги четат, каква музика слушат - всичко това има значение за внимателните очи на детето.

 

 

 

 

В този смисъл “Учебник за родители” е универсален помощник, необходим за всяко семейство, за учители, за възпитатели в интернати, за преподавателите в училищата за родители.

КНИГА ЗА КЪРМЕНЕТО

Хана Лотроп

 

Стр. 280

Цена: 17 лв.

ISBN:  978-954-742-184-4

 

„Книга за кърменето” информира младите родители и ги подготвя за периода преди и след раждането на детето им. Тя предлага и подробна справка за адреси и институции, които интересуват кърмещите майка, обяснява какви са правата им в България според Кодекса на труда. Малко аспекти от човешкия живот се влияят толкова силно от модата и медицинските идеологии, колкото бременността, раждането и кърменето. Някога майките кърмеха децата си, защото това е естествено. На пазара не се предлагаха подходящи заместители на майчината кърма. Майката, която имаше повече мляко, кърмеше и друго бебе или изцеждаше кърма и я носеше в някой от пунктовете за събиране на кърма. Майчиното мляко беше ценна и търсена храна. Първите изкуствени бебешки храни са появиха в Западна Европа преди около четири десетилетия и изведнъж стана модерно бебетата да се хранят с шише. Това създаде несигурност у жените и те почти престанаха да кърмят. Авторката всъщност е създала една книга за майчинството въобще. Освен, че е обобщила своя дългогодишен професионален и жизнен опит, тя се базира на твърдо доказани научни факти, методи и постижения, на социални и правни нормативи относно майките, децата и техните права. Хана Лотроп не е пропуснала нито един въпрос, нито една тема, подтема или дребничка подробност, вълнуващи майката, бащата, братята и сестрите в периода преди, по време и след раждането на бебето.

От нейното внимание наистина не е убягнало нищо, което би могло да засегне майката и нейното общуване с новороденото и с малко по-голямото бебе – като се започне от положителните неща, премине се през по-суховатата част (административни, правни, бюрократични, социални въпроси), та чак до случаи на грубост, насилие, неправди, лошо отношение към майката и детето. С отделни раздели са представени всички останали сфери от живота на майката – личен живот, семейната среда, роднините и тяхната роля преди и след раждането, социалната среда, професията и възможностите за работа.

 

 

 

Не е пропусната нито една подробност от ежедневието на майката – домашната работа, пазаруването (с кърмаче в количката), пътуване с бебето – с личен автомобил или в транспорта, на дълъг или кратък път, в отпуска или на пътешествие; разгледан е дори въпросът за манипулирането на мисленето на майките чрез идиличните и нереално разкрасени образи от рекламите и медиите.

Обърнато е внимание дори на такива, може би по-редки, явления, като: пушене, алкохол и дрога, отглеждане на осиновено бебе, случаи на смърт на новороденото или раждане на дете с увреждания, изоставената самотна майка и др. Много интересни са съветите за различни видове терапия и методи за отпускане, стречинг, гимнастика и автогенен тренинг – на практика Хана Лотроп е разгледала всичко възможно, от традиционната медицина, до алтернативните методи – аромотерапия и терапия с цветовете на Бах.

ЛЮБОВ В СЪРЦЕТО НА ИТАЛИЯ

Марлене де Бласи

 

Стр. 384

Цена: 14 лв.

ISBN:  978-954-742-191-2

 

“Любов в сърцето на Италия” e част от новата и успешна поредица “Пътувай и обичай” на издателство “Слънце”. Книгата обхваща две години от живота на Марлена Де Бласи, времето в което тя и съпруга й решават да се преместят в Умбрия. Докато чакат да бъде ремонтирано и подготвено за живеене тяхното бъдещо жилище /етаж от дворец от 1500 г. на аристократичния род Убалдини в Орвието/ двамата наемат апартамент уж за кратко. Ремонтът на палацо “Убалдини” обаче продължава две години вместо очакваните няколко месеца. През това време Марлена поддържа социалните си контакти, прави планове за бизнес, организира гастрономически събития и е запленения от италианската душевност и красотата на Италия. На 300 страници са разказани истории, изпълнени с драматизъм, любов, красота и мъдрост. Читателят става свидетел на сватби, смърт, тайни връзки и изневери, на фона на една от най-романтичните и красиви области на Италия. “Любов в сърцето на Италия” е романтична история, основана на реалността. Това е книга за радостта от живота, която ни убеждава, че щастието е възможно и без голямо богатство. Тя е пример как човешките желания могат да се осъществят без да са нужни титанични усилия или големи драми. В крайна сметка виждаме един не съвсем типичен, но постижим опит за смислен и приятен живот без огромни амбиции и мания за величие. И както във всичките си книги, Марлена де Бласи успява да ни откъсне от нашата действителност и да ни пренесе под лъчите на галещото слънце, за да усетим уханието на прекрасно кафе и вкусна храна в италианските ресторантчета и да помечтаем заедно с героите.

 

 

 


 

За финал на книгата има приятна изненада – кулинарен речник, който съдържа интересна информация за известни и не до там известни италиански вкуснотии.

ОБЯД В ПАРИЖ

Елизабет Бард

 

Стр. 376

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-189-9

 

Това е елегантна любовна история, пропита с хумор и парижко настроение, “овкусена” с прекрасни рецепти. Елизабет е американска журналистка, която работи в Лондон. Запознава се на конференция с бъдещият си съпруг Гуендал – инженер от Бретан. И започва вълнуваща интернет връзка. Елизабет успява да си намери причина за пътуване до Париж. Нетипично за нея самата, защото тя се определя като скромна романтичка, тя се отзовава в леглото с Гуендал почти на първата среща. Почти, защото всичко се случва преди финалното кафе… Не след дълго Елизабет събира смелост и се премества при своя любим в Париж, в малък неугледен, но романтичен апартамент. Следва предложение за брак, празненства в Париж и Ню Йорк. И младата съпружеска двойка тръгва по пътя на зрелостта. Постепенно Елизабет разбира, кои са истинските житейски ценности. Опознава Париж и парижани, техните маниери и култура, прониква в тайните на французойките за стройна фигура, наред с изключителните им готварски умения. Преживява и трагични събития, помъдрява. Изпълнена със зрелищни описания на Париж и Ню Йорк, наред с интересната интрига, книгата кара човек да мечтае – за среща с истинския любим и приятел, за пътешествия, за един по-цветен живот.

 

 


 

СИНЬО И ЧЕРНО

Халид Зия Ушаклъгил

 

Стр. 352

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-187-5

 

 “Синьо и черно” е едно от най-значимите произведения на Халид Зия. Основната тема на романа е човешката съдба, белязана от песимизма, любовта, раздялата и разочарованието.

След смъртта на баща си, преодолявайки редица трудности, главният герой Ахмед Джемил, успява все пак да завърши своето образование. Обстоятелствата го принуждават да търси каквато и да е работа, за да може да издържа майка си и сестра си. Ахмед пише статии за различни вестници и списания, дава частни уроци, превежда детективски романи. В един момент като че ли щастието му се усмихва – назначен е на работа в един от големите централни всекидневници. Синът на собственика на вестника се жени за сестрата на Ахмед, което му носи надежда, че тя най-накрая ще намери щастие и покой. Тази надежда бързо рухва – Вехби ефенди се оказва груб и безчувствен човек, силно зависим от алкохола. Една нощ пияният Вехби удря силно бременната си съпруга, и тя губи детето си. Огромните усилия на Ахмед да спаси сестра си от смъртта остават напразни.
Отчаянието му е непоносимо. В желанието да сподели с някой голямата си мъка Ахмед посещава своя близък приятел от детинство Хюсеин Назми. Вместо утеха обаче Ахмед ще трябва да научи, че Ламия – неговото най-свидно същество, любовта на живота му, с която не се обвързал единствено за да не я подложи на нови несгоди и мизерно съществуване, се готви за сватба.

 

 


 

ОБСЕБВАНЕ, книга първа

Нанси Холдър

 

Стр. 304

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-186-8

 

 „Обсебване” е първата книга от едноименната поредица за тийнейджъри на американската писателка Нанси Холдър. Авторката умело преплита трилър, хорър и фентъзи, за да ви изправи на нокти и да ви държи в напрежение до края.

Готините момичета в интерната „Марлууд” имат всичко. И не се боят да нарушават правилата. Среднощни купони, алкохол, наркотици и... момчета! За тях няма невъзможни неща!
Но Линдзи Кавана трябва да се съобразява, защото е стипендиантка. След като е преживяла нервен срив, гимназистката е изпратена в интерната „Марлууд”, за да се откъсне от болезнените си спомени. Тя обаче въобще не подозира, че там ще се откъсне и от света. Академията е разположена на затънтено място, заобиколена от злокобни гори, където мобилните телефони нямат обхват.
Съвсем скоро Линдзи разбира, че там няма да намери спокойствие. Напротив. Още първия ден се натъква на група момичета, които изпълняват спиритичен ритуал, при който очите им стават черни. Училището е страховито – с древни порутени сгради, сгушени в гората и прокрадваща се тънка бяла мъгла. Има тайни коридори, появяват се странни отражения по прозорците нощем, но най-зловещо е голямото езеро, за което се носят слухове, че е приковало духа на момиче, удавило се в него преди много години...

 

 

 


 

КНИГА ЗА МЕНОПАУЗАТА

Кейт Брейси Калб

 

Стр. 288

Цена: 15.99 лв.

ISBN:  978-954-742-158-5

 

По данни на Националния статистически институт у нас има над 1,2 млн. жени над 45 г., а средно около 60 хиляди българки годишно навлизат в менопауза.
Въпреки стряскащата си репутация, климактериумът не е само една неприятна фаза от живота на жената. Също както и пубертетът, той е белег, който маркира нов етап от битието на жената и изисква време и внимание, за да се разберат настъпващите промени в тялото.
В книгата има всичко важно за остеопорозата и хормоналната терапия, както и отговори на въпроси, които трудно се задават на лекаря, като например: „Ще изпитвам ли отново удоволствие от секса?“.
 

При всяка жена климактериумът протича по различен начин. Различна е и възрастта, при която той настъпва. При някои жени – на 30 години, а при други – на 50. Обикновено симптомите му са строго индивидуални.
Книгата дава възможност да превърнете менопаузата в начало на вълнуващ етап от живота си.

Шансовете да подобрите всекидневието си са налице и сега имате и основание, и мотивация да се заемете с всичко онова, за което сте мечтали до момента.


 „Книга за Менопаузата” е практичен наръчник, предлагащ най-актуалните методи за справяне с физическите и психологическите промени, които настъпват по време на климактериума.
Кейт Калб е акушер-гинеколог с повече от 20 години стаж. Тя е автор на няколко книги, свързани с проблемите на женското здраве.

СЪДБАТА НА АТИЕ

Нашиде Гьокбудак

 

Стр. 384

Цена: 12.99 лв.

ISBN:  978-954-742-180-6

 

Читателите на „Съдбата на Атие” имат уникалната възможност
да участват в томболата на издателство „Слънце”
за спечелване на екскурзия за двама до Истанбул.

 

„Съдбата на Атие” е четвъртата книга от поредицата “Магията на Босфора”, която представя класически и съвременни романи от Турция. В тях се разказва за любов и раздяла, семейни ценности и чисто човешки взаимоотношения.
Нашиде Гьокбудак ни отваря вратите на своя дом, за да ни разкаже реалната история на Малката господарка – нейната леля.

Истинското й име е Атие, но всеки в околността я знае като Кючюк – голямата дъщеря на Кючюк бей от Сарай.
Първите трепети на любов младата красавица открива в лицето на Кемал. Очите на Кючюк се взират в бъдещето и тя мечтае за съвместен живот с него... Съдбата обаче не е благосклонна към хубавиците от нейния род.

До една имат тежка участ. Това проклятие застига и нея.
Без обяснения Кемал се оженва за друга. Разочарованието от първата любов разклаща устоите на нейния свят и довежда Кючюк до решението също да сключи брак. Макар и да не е влюбена в съпруга си Мустафа, тя е предана и вярна.


 


Интелигентна, амбициозна и самоуверена, Кючюк бързо успява да докаже себе си и да се развие. За пореден път обаче получава плесница от Съдбата. Мустафа, който я е боготворил до обожание, й изневерява... Разводът е неизбежен.
Един след друг ударите на Съдбата я покосяват...

ПОСЛАНИЯТА НА АНГЕЛИТЕ

Ангелина Могилевская

 

Стр. 256

Цена: 10 лв.

ISBN:  978-954-742-179-0

 

Читателите на „Посланията на ангелите” имат уникалната възможност
да участват в томболата на издателство „Слънце”
за спечелване на луксозна козметика Angel.


 Вие сте наясно със самотата си?
 Може би си мислите, че никой не го е грижа за вас?
 Загубили сте вяра във всичко и във всеки?

„Посланията на ангелите” от Ангелина Могилевская ще ви помогне да разговаряте със света на един нов език – езика на щастието и пълното доверие към Живота. Но за да научите този език, е необходимо да получите подкрепа от света на тайнствените същества – Небесните ангели.
На ангелите са посветени много легенди, предания и прекрасни книги. Авторката ни убеждава, че тяхното съществуване е точно толкова реално, колкото и нашето.

Когато ти е тъжно и самотно, когато не знаеш как да се справиш с проблемите, които те затрупват, спомни си, че не си сам на този свят. Повярвай, че твоите Небесни ангели те обичат и пазят, и по всички възможни начини те подкрепят – призовава Могилевская.


 


Ангелина Могилевская е събрала на едно място всичко, което е чула от своите Ангели. Допълнила е всяко от описаните човешки състояния - самота, тъга, носталгия, радост, мечти и др. с афоризми на известни личности.

*...Най-лесно е да осъществиш мечтите, в които не се съмняваш. (Александър Дюма-баща)

ХИЛЯДА ДНИ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

Марлена де Бласи

 

Стр. 288

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-178-3

Читателите на “Хиляда дни във Венеция” имат уникалната възможност
да участват в томболата
на туристическа агенция “Atlas-S” и издателство “Слънце”
за спечелване на екскурзия за двама до Венеция.

 

Изпълнена с храните и ароматите на Италия, "Хиляда дни във Венеция" е истинската история на една жена, влюбила се и в един мъж, и в един град.

Когато Фернандо забелязва Марлена в едно венецианско кафене, той вярва, че е намерил ‘единствената’. Марлена не е толкова сигурна. Разведена американска журналистка, гурме-специалист и сомелиер, Марлена пристига в Италия по работа. Вярва, че е доволна от живота си. Но няколко месеца след запознанството с Фернандо тя продава къщата си в Сейнт Луис, напуска работа, раздава повечето си вещи, взема си довиждане с двете си пораснали деца и се премества във Венеция, за да се омъжи за "непознатия", както сама нарича Фернандо.
Пристигнала там, тя похапва в миришещи на захар pasticcerie, сладкарници, разхожда се из palazzi, дворци от XVI век, ремонтира апартамента на любимия с изглед към Адриатика и подготвя сватбата си в старинна каменна църква.
Но никое щастие не се постига лесно. Фернандо не говори английски.
 


 


 Единственият италиански, който знае Марлена, е езикът на храната. Фернандо е сдържан, мълчалив песимист. Марлена е весела оптимистка. Слага си яркочервено червило и се облича във винтидж дрехи на Норма Камали.

Той намира червилото й твърде ярко и ястията, които готви, прекалени. Това е "празнично готвене", казва той. Фернандо предпочита простички неща, а у Марлена няма нищо простичко.
 

SOS!!! РАЗГЛЕЗЕНО ДЕТЕ!

Ричард Бромфийлд

 

Стр. 144

Цена: 10 лв.

ISBN:  978-954-742-159-2

 

 Детето хленчи, изисква и се оплаква непрестанно?
 Крещи в мола, избухва внезапно в ресторанта и

спира да диша у дома, докато не посинее или не получи своето?
 При най-слабото раздразнение смъмря сърдито и иска да признаете колко сте лоши или че не го обичате?

Ако всичко това или част от него звучи познато, детето може би е разглезено. Родителите обаче не бива да изпадат в паника. В днешно време огромна част от майките и бащите разглезват децата си.
Някои любящи родители вероятно се опасяват, че е твърде късно да поправят нанесената вреда. Съвсем не е така! Не е късно!
 

Предвид повече от двадесет и петгодишния опит на автора Ричард Бромфийл в работата с деца и техните родители, тази книга ще бъде пътеводител към успешното справяне с разглезеното дете (“отглезването”). Тук те ще намерят един обикновен, директен и изпълним план, който ще им позволи да се учат от опита и грешките както на другите родители, така и от своите.
 


 


 

МОМИЧЕШКОЛОГИЯ

Мелиса Холмс, Патриша Хъчисън

 

Стр. 272

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-177-6

 

“Момичешкология” е книга, написана с искрен и приятелски тон, която ще помогне на момичетата да отворят вратата към тийнейджърството и да придобият самочувствието, от което се нуждаят, за да решат какво момиче искат да бъдат.
“Момичешкология”:
- не е разговор за секс, който тийнейджърката води в училище;
- не е научен урок;
- не е лекция, изнесена от родителите.
“Момичешкология” е нещо различно. Тя е житейски урок.
Книгата е написана от две лекарки, които са майки на момичета. Едната е педиатър, а другата – гинеколог.
Авторките разкриват всички промени, които настъпват с тялото, когато момичето съзрява – гърдите, ханша, окосмяване на “странни” места, първия цикъл...
Сексуалната зрялост и израстването объркват всеки, когато го сполетят. Обстановката в края на прогимназията и в гимназията може да бъде наистина странна – понякога прекрасна, но друг път толкова объркваща и неприятна...
“Момичешкология” ще помогне на момичетата да осмислят взаимоотношенията си с момчетата; как да разговарят с тях, как да се доверят на своите родители и да спечелят доверието им, да ценят семейните ценности, да узнаят тайните за секса.
 


 


 

И най-важното – да узнаят кои са всъщност и... какви искат да бъдат. Защото това кой си ти, зависи от решенията, които взимаш, начина, по който се държиш, опита, който трупаш и предизвикателствата, които поемаш.

РАЗБИТ ЖИВОТ

Халид Зия Ушаклъгил

 

Стр. 424

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-175-2

 

„Разбит живот” е последният роман на турския класик Халид Зия Ушаклъгил – авторът на първата книга от поредицата „Магията на Босфора” – “Забраненият плод”.
Писателят извежда на преден план битието на едно единствено семейство, в чиято особеност прониква до дъно и я изкарва на показ.

„Ето тук, като на сергия, разбитият живот бе изложен в истинската си мъка и истинското си страдание. Сред тези стени, под този покрив... се люшкаше така, че да настръхнеш...”

Йомер Бехич е уважаван и преуспял лекар. Почтен и искрен, той държи на семейните ценности и вярва твърдо в устоите на брака.
Съпругата му Ведиде е отдадена изцяло на дома и двете им дъщери, но живее в страх, че нещо ще помрачи щастието им. И то се случва. Неочаквано.

Неподозирано. Опиянен от необузданата си страст към 18-годишната Нейир, Йомер потъпква морала и достойнството си.
Един съпруг, един баща е на кръстопът. Лъкатуши неуверено между плътските си желания и чувството за дълг. Любовта към Нейир го преобразява - носи му наслада, но и го кара да се презира и срамува.
 


 

Докато вкъщи малката му дъщеричка агонизира от болка, Йомер стене от удоволствие в прегръдките на любовницата си. Светът му се срутва, но той е безпомощен да сложи край. А когато намира сили, вече е твърде късно.
Семейното щастие се разпада на хиляди парченца болка... А прошката е безсилна да ги слепи отново.
 

МОМИЧЕТАТА И УСПЕХЪТ

Анита Найк

 

Стр. 216

Цена: 10 лв.

ISBN:  978-954-742-174-5

 

Мислейки за бъдещето, вероятно някои дами си представят известност, идеалния мъж до себе си, купища пари и бляскав живот – с други думи – представят си успех, успех и пак успех!
А какво представлява успехът?
З

а някои хора той се изразява в това да се пенсионират на 35 години, за други  да срещнат голямата любов, а за трети  солидна банкова сметка или кариера, съпроводена от завидно обществено признание. Истинският успех обаче обхваща всички области от живота.
„Момичетата и успехът” е забавна, откровена и написана с много чувство за хумор книга, в която авторката се обръща към съвременните вече пораснали (или не съвсем!) момичета, за да им подскаже някои изпитани женски трикове и хитринки за решение на техните проблеми.
- Как да се справим с проблемите по пътя към успеха?
- Как успешно да се подложим на диета?
- Как да открием любовта?
- Как да забогатеем?
- Как да си изградим по-високо самочувствие?
Съветите на Анита Найк са кратки, ясни и най-важното... наистина са ефикасни!
 


 

 

300 ВЪПРОСА ЗА ВАШЕТО БЕБЕ

 д.м.н. Р. Гилесен/ Г. В. Хуфт/ С. Ленерт

 

Стр. 288

Цена: 10 лв.

ISBN:  978-954-742-161-5

 

Очаквано с трепет и радост, на света най-сетне се появява новото човече. Чудото, наречено раждане, и удивлението от съвършенството на малкия човек завладяват родителите.

 Готови ли сте да посрещнете новия член на семейството си?

 Дали трябва да претегляте бебето всеки ден?
 Кога да започнете със захранването на детето и кои игри стимулират неговото развитие?

В тази книга са засегнати най-важните теми от живота на бебето и са разяснени с полезни съвети.

 

“300 въпроса за вашето бебе” е практичен пътеводител за младите майки. В стегнат, систематизиран и много достъпен вид тази книга дава решения на различни проблеми, с които се сблъскват жените в първите месеци от отглеждането на детето.
Информацията се възприема изключително лесно, благодарение на структурата на текста, която са избрали авторите – отговори на конкретни въпроси от всякакъв характер:

 Кога трябва да се направят последните приготовления за появата на новороденото?
 Как да намеря добър педиатър?
 Кога мога да изляза за първи път на разходка с бебето?
 Има ли подходяща за кърмене поза?
 Какво меню да съставя на детето си, за да го храня пълноценно?
 


 

Радостта от появата на бебе в семейството е голяма, но от време на време родителите ги обзема несигурност: Дали правим всичко правилно? Какво ще стане, ако...? На какво трябва да обърнем внимание?
Новият жител на планетата ще преобърне ежедневието, ще постави пред мама и татко неподозирани проблеми и независимо дали е първо дете, или в семейството вече има по-големи деца, то ще предизвика удивление. Всяко бебе е единствено по рода си!
Тази книга отговаря изчерпателно на всички въпроси, свързани с кърменето и отбиването, с детския сън и правилната грижа за бебето, с първите стъпки от развитието му. По отношение на големите и малките болежки, храненето на бебето и ритуалите авторите дават практични съвети, които ще помогнат на родителите да се справят без колебания и притеснения с първата година от живота на своето бебе.

ТИМ. ОТБОРЪТ, КОЙТО ПРЕВЗЕ БЪЛГАРИЯ

Невяна Троянска

 

Стр. 216

Цена: 10 лв.

ISBN:  978-954-742-173-8

 

 Книгата «ТИМ» на варненската журналистка Невяна Троянска не е мутренска проза. Това е историята на една българска фирма, чийто бизнес възход изглежда като добре планирано и методично изпълнено настъпление на мощна армия в затънтена джунгла, населявана от туземци. Сякаш някакви тихи колонизатори безмълвно превземат нови и нови територии, без дори да срещнат съпротивата на местното население. И като че ли за тези години единствените "изстрели" срещу завоевателите са били отправяни от медиите.

"Ако някой все още изпитва вълнуващо удивление защо никога, никъде и по никое време не може да се прочете повече за холдинга ТИМ, ще трябва да се сблъска с очевидното: групировката старателно се грижи името й да бъде употребявано като в гробищен парк - или за добро, или за нищо".

Троянска пише книгата си с любов и преклонение към фактите. Разкрива историята на тази мощна българска фирма - днес конгломерат от холдинги, дружества и кооперации, вплетена в един град и хората му. Споделена е и личната история на авторката, чиято съдба през годините неведнъж се е преплитала по странен, понякога изненадващ начин, с пътя на империята, която вече владее България - ТИМ.
Ще узнаете и как обикновен журналист успя да спечели съдебната битка с недосегаемите бизнесмени. Въпреки всеобщото убеждение, че те не познават поражения, а процесът на ТИМ срещу Невяна Троянска влезе в доклада на Българския хелзинкски комитет за 2003 г. като пример за български журналист, срещу когото е предявяван иск с най-висок размер в гражданско дело - 39 000 лева.
 


 

 

Тук няма да намерите отговор как е бил натрупан първият милион на бившите командоси. Но със сигурност ще научите нещо повече за първите 7 години на общото им отроче, как митичната абревиатура остана само с три букви и кой е пропуснал шанса си да шества днес редом с тях.
Също като древните, които са смятали, че светът е стъпил на гърбовете на три кита, стратезите на ТИМ са издигнали цитаделата си върху три солидни основи, доказали устойчивостта си през хилядолетията – военната дисциплина, информацията и страха.
Ще се събуди ли България? Този въпрос все още чака своя отговор...

ХЮМЕЙРА

Нашиде Гьокбудак

 

Стр. 392

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-172-1

 

“Хюмейра” е втората книга от поредицата “Магията на Босфора”, която ще представи класически и съвременни романи от Турция. В тях се разказва за любов и раздяла, семейни ценности и чисто човешки взаимоотношения.

Нашиде Гьокбудак ни отвежда в китния град Айвалък, разположен в залив на Егейско море, за да ни покаже как една любов, по-силна от волята дори, завладява сърцата на две съседски деца.
С майсторско проникновение авторката разнищва пред очите на читателя тънката нишка на чувствата...
Хюмейра е младо момиче, което израства под тъмната сянка на строг, деспотичен баща и тиха, покорна майка. Тя намира утеха и упование единствено при прабаба си. От нея Хюмейра се научава да бъде силна и да отстоява себе си.
Когато раздразнението й към съседското момче Нежат се превръща в любов, тези първи трепети окриляват душата й и я изпълват с щастие.
Но баща й, завладян от лична неприязън и злоба, не позволява на влюбените дори да си говорят.
Любовта обаче не познава забраните! Тя не е чувство, което можеш да отминеш и да му обърнеш гръб. Или я изживяваш, или цял живот изпитваш разкаяние и болка, че уплашено си побягнал назад.
Любовта на Хюмейра и Нежат е безгранична и толкова реална, че ако протегнат ръце, ще я усетят в дланите си. Тези чувства на взаимност ги карат да дишат, да живеят, да усещат красотата на раззеленяващите се дървета, мириса на земята след първите прокапали върху нея едри капки дъжд, величавото тайнство на залязващото слънце.
 


 

 

Любов за цял живот, побрана в една-единствена нощ... след която вече нищо няма да е същото. Заченат е един нов живот...
Съдбата обаче разделя пътищата им и години наред те се търсят, без да знаят през какви премеждия е минал другият...
Дали Нежат ще прочете писмата на Хюмейра, в които думите са като откъснати от сърцето й парченца?
Ще намери ли той утеха в зелените очи на една пленителна американка, или ще продължи да търси своята първа любов?
А може би голямата любов наистина остава да съпътства човек непрестанно...

ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД

Халид Зия Ушаклъгил

 

Стр. 400

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-171-4

 

“Забраненият плод” е първата книга от поредицата “Магията на Босфора”, която ще представи класически и съвременни романи от Турция. В тях се разказва за любов и раздяла, семейни ценности и чисто човешки взаимоотношения.

Сериалът по класическия роман на Халид Зия – “Забраненият плод” (режисьор: Хилял Сарал; сценаристи: Едже Йоренч и Мелек Генчоулу), оглавява класацията за сериал на 2010-та година в Турция.
За образа на Бехлюл актьорът Къванч Татлъту печели наградата за главна мъжка роля.
"Бихтер изигра много важна роля в моя живот. Тя ми помогна да се оформя като жена", казва Берен Саат, която за ролята на Бихтер получава няколко приза, сред които две поредни години наградата за женска роля на най-големия в Турция телевизионен фестивал "Златната пеперуда".


Романът "Забраненият плод" на Халид Зия Ушаклъгил се счита за шедьовър на психологичната проза. С майсторско проникновение авторът преплита човешките съдби, за да разкрие пред читателя най-съкровените и тайни мисли и чувства на героите си.
 


 

НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЕЧИТЕЛИ

Николай Москов

 

Стр. 256

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-160-8

 

Близо 30 години след смъртта на легендарния Петър Димков, той живее в паметта на хората. Още се разказват невероятни истории и за чакръкчията Бай Митьо от Златарица, за десетките народни лечители, имената на които се предават от уста на уста. Но съвременниците искат да знаят кои са днешните техни следовници.
Да разкаже за тях – това е целта на тази книга. За да може всеки да отиде при тях и да остави болката си завинаги. Защото народът казва: “За всяка болка има билка”. Но в това издание няма да намерите информация само за билките – книгата разказва и за хомеопатията, иглотерапията, ирисовата диагностика, калолечението, чакръкчийството, лечението с минерали, с диети, с вода... Пълен арсенал от природни оръжия срещу болестите.
Алтернативната медицина – дълго незаслужено отричана, гонена и забранявана, съществува от памтивека. Преди да измислят химическите хапчета, хората са се лекували с билки.

 

Лекарствата от природата и сега са на почит в най-населените страни на света – Китай и Индия. Там всъщност под официална медицина се разбира онази, която тук наричаме народна. Но и двете разновидности – официалната и народната, са като двете страни на монетата. Тук авторът предлага скромния си опит да изчисти тази монета от патината и да покажа блясъка й с няколко портрета на най-известните съвременни народни лечители.
 


 

Стремежът и на автора, и на издателя, е книгата да бъде максимално полезна на всеки читател, т.е. да му посочи като пътеводител как да се свърже с конкретния лечител. Затова към всеки от героите на книгата подходът е максимално документален. Отделните глави започват с визитката на лечителя – къде и как да го намерим и какви болести лекува. Отделно е потърсено и потвърждение на лечителските умения от други две независими страни – от дипломиран лекар и от самите болни.
В края е прибавена и една глава за Божията сила и за вярата като път към изцелението.

ОБИЧАЙ ТЯЛОТО СИ!

Луиз Хей

 

Стр. 256

Цена: 8 лв.

ISBN:  978-954-742-163-9

 

Ако очакваме да станем съвършени, без да обикнем себе си, ще пропилеем целия си живот. Трябва да се гордеем със себе си и да приемем факта, че ние вече сме съвършени – тук и сега.
Любовта към нас самите е ключовият елемент на доброто здраве. Тя създава себеизразяването и позволява на всички ни да се изявяваме творчески по дълбоко удовлетворяващи ни начини. Любовта към себе си и към живота ни свързва с преуспяването на Вселената.
Докато обичаме и одобряваме себе си и другите, животът ни става все по-добър.
Луиз Хей

Позната като една от най-ярките представителки на движението за самопознание и самопомощ, Луиз Хей е помогнала на стотици хиляди хора по всички краища на планетата да “излекуват живота си” и да променят в положителна посока мисленето си, себе си и респективно – своя свят.

Още през 70-те години на 20 век, много преди да стане модерно да говорим за връзката между духа и тялото и преди т. нар. “книги за самопомощ” да заемат огромен пазарен дял в световен мащаб, Луиз Хей разкрива пред своите читатели силата на позитивното мислене и ги учи как да получат най-доброто от живота, било то по отношение на любовта, семейството, здравето, професионалната реализация или контактите с хората около тях. 

 

 

 

Вдъхновяваща и проникновена, новата книга на Луиз Хей е побрала мъдростта и опита на своята авторка. Посланията на Хей за обич, вяра и кураж ще помогнат на всяка жена да преобрази живота си и да осъществи пълноценно духовния си потенциал.

ЛЮБОВ ПРЕЗ РЕШЕТКИТЕ

Цветана Кьосева

 

Стр. 228

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-170-7

 

„Любов през решетките” разкрива интимния свят на двама съпрузи, известни на българската история с политическите си деяния, но непознати като душевност.
Авторката Цветана Кьосева ни въвежда в най-съкровените мисли на Георги Димитров и сръбската поетеса Любица Ивошевич. В писмата си те разсъбличат чувствата си до голо и пред читателя застават вече не партийният лидер и неговата съпруга, също отдадена на идеите му, а просто Люба и Жорж. Мъж и жена.

 

 Двама влюбени, на които нищо човешко не им е чуждо. Две същества, които не се срамуват да говорят за своите сексуални желания, вълнения и трепети...
„Скъпа Люба... / Мили Жорж...” - с тези нежни обръщения започват всички писма на Георги и Любица.
В началото на ХХ в. писмата са били един от най-естествените начини за общуване.

 

Написаните думи често казват повече, отколкото устните могат да изрекат...
Писмата, разменени между Георги Димитров и Любица Ивошевич, са неизменна част от личния им живот, нещо, без което и двамата не могат да живеят.
 


 

 

Писани в периоди, в които двамата влюбени са разделени по различни причини (а те са били толкова много и толкова чести), думите, запечатани на белия лист, разкриват невероятната душевност на техните автори.

Обагрени от свръхчувствителността на поетичната душа на Любица Ивошевич и от мъжката страст на Георги Димитров, те разказват не само за една изгаряща любов, завършила трагично, но и за епоха от нашата история.
 

В книгата става дума и за югославската любовница на Димитров – писателката Кити Йованович, за германските му интимни приятелки Ани Крюгер и Ирма Рьослер и за втората му съпруга Роза Флайшман.

КОМА

Огнян Стефанов

 

Стр. 320

Цена: 14 лв.

ISBN:  978-954-742-162-2

 

„Кома” е истински документален психотрилър, който взривява представата за изповед. Неочаквани обрати, описание на събития и преживявания, които могат да впечатлят и най-закоравелия читател.
На 22 септември 2008 г., Денят на независимостта, журналистът Огнян Стефанов, главен редактор на електронното издание frоgnews.bg, е проследен, причакан в тъмна уличка, и пребит до смърт от професионална наказателна бригада в центъра на София. Убийците не стрелят в него, не го ликвидират „хуманно”. Смазват го хладнокръвно и методично, натрошaвайки цялото му тяло с чукове, винкели и тръби. Дори виделите какво ли не медици от шокова зала на Военномедицинска академия признават, че би било истинско чудо, ако този, обработен като в кланица човек, загубил близо два и половина литра кръв, оцелее. Спасителна за Стефанов се оказва комата. Медиците се борят за живота му дни наред, но надеждата е нищожна... Чудото обаче се случва. Журналистът се завръща от онзи свят. Следват поредица от сложни операции.

 Докато е в реанимацията, ченгета го разпитват за нападателите, също и за скандалния сайт „Опасните”, който за кратко време е успял да предизвика яростни настроения, закани и нападки срещу Огнян Стефанов.

 


 

Именно той е посочен от агенти на тайните служби като създател на въпросното издание, което взривява интернет пространството и общественото мнение с разкрития за корупция и морална деградация на хора от политическия, бизнес елит и от специалните служби.

ГАНГСТЕРСКА ИКОНОМИКА

Юрген Рот

 

Стр. 336

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-168-4

 

Гангстерска икономика не означава нищо друго, освен че част от икономическият и политически елит сътрудничат с мафията, с престъпни синдикати, за да печелят. Няма значение дали по парите има засъхнала кръв, стига да има печалба. Така обяснява заглавието на новата си книга журналистът Юрген Рот.
Защо днес организираната престъпност така се улеснява да си пазарува икономика, а оттам и политика? Тезата на Рот е, че принципите на законност и морал и ценностната система на конституцията за все повече представители на икономическия и политически елит са само театър за пред медиите. Това, което е особено актуално в контекста на българската действителност, са препратките на Юрген Рот към историческото развитие на организираната престъпност. Днешната й икономическа мощ и политическо влияние се дължат на тежки престъпления като изнудване, измами, убийства, фалшифициране на документи, подкупи, контрабанда с цигари, алкохол, дрога, търговия с оръжия, екологични престъпления и укриване на данъци. Крадци и измамници в рамките на немного години се превръщат в магнати, а бандити и мародери – в олигарси. Искат да живеят неосветявани, да изперат спорните си биографии. С добре заплатени PR агенции преследват единствено целта да внедрят криминално придобитите си средства в легалния икономически цикъл, за да имат влияние върху политическите решения в своя изгода.
 

В първата част на книгата журналистът се спира на начините, по които се свързват престъпни структури със законни икономически субекти.

 


 

 

 

Втората част разглежда конкретни примери за такива връзки и механизма на функционирането им. Замесени са големи реномирани предприятия, които в една или друга степен партнират с представители на организираната престъпност.
Третата част е посветена на стратегиите за борба с организираната престъпност, които шумно се рекламират, но всъщност се провалят.

Причините за този провал също са маркирани.

BG АФЕРИ

Веселина Томова

 

Стр. 352

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-164-6

 

Книгата „BG АФЕРИ. Алексей и останалите” на журналистката Веселина Томова, главен редактор на сайта afera.bg, може да се нарече своеобразно продължение на „Бандитска Варна”, но не съвсем.
Eдин разголващ разказ за всичко онова, което никога няма да чуете в официалните новини на телевизията или да прочетете в медиите на „монопола”.
Освен подземния свят, Веселина Томова вади на показ и „мафията на белите якички” – видни политици, висши полицаи, депутати и магистрати. Разказът шокира с уникални задкулисни действия и търговия с влияние, корупция и обвързване на полиция и прокуратура с бандитите.
Веселина Томова е болезнено откровена, разбулвайки фалшивите легенди около Алексей Петров, който бе превърнат в „демон на републиката”. Алексей Петров – нито ангел, нито дявол, такъв, какъвто не подозирате, такъв, който прилича на всички вас – със заблудите си и качествата си.
 

Книгата изважда на бял свят ужасяващите механизми, по които се скалъпват дела от „обществено значим характер”. Описани са контактите на авторката с агенти на ДАНС, с мистериозната фигура на Алексей Петров и криминално проявени лица от т.нар. български ъндърграунд. Едно от мащабните разследвания на журналистката дава яснота по въпросите как и защо служителите на агенцията не могат да доведат един конкретен случай до край, кой ги спира и защо всичко потъва при главния прокурор.
 


 

 

Томова търси отговорите. Упорито. Усърдно. Непримиримо.
 Коя е истинската мафия?
 Кой връзва пранги на ДАНС?
 Кой бачка зад гърба й като „вътрешен враг”?
 Колко струва моралът на ченгетата?
 Родната прокуратура – мегаразбивачи на мафията или далавераджии!?
Истината е някъде там. Въпрос на време е да избухне. Лавинообразно.

ИНТЕРНЕТ ЕТИКЕТ

Уил Шоулби, Дейвид Шипли
 

Стр. 240

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-157-8

 

Едва ли някой ще отрече, че в последните години интернет комуникацията започва да измества всички познати ни до момента начини за общуване – и в личен, и в професионален план. И тази промяна се осъществява с доста бързи темпове. Имейлът, съобщенията в skype и други подобни програми, смартфоните – всички тези чудеса на техниката – внесоха редица предимства и улеснения във всекидневието ни: те са чудесно средство за предаване на информация; с тяхна помощ можем да се свържем с почти всеки човек (независимо дали го познаваме или не); часовите зони не са от значение; това е ефикасен и евтин начин за общуване с хора от цял свят; електронната поща осигурява архив, в който лесно може да се търси и да се правят справки и позволява да се прикачи допълнителна информация, която получателят може да разгледа когато и ако иска.
Наред с това обаче, електронната комуникация създава предпоставки и за безброй проблеми.

 

 

 Изпращаме толкова много съобщения, които не е трябвало да пишем, като забравяме, че имейлът оставя неизтриваема електронна следа. Не внимаваме как съставяме посланията си и нерядко се налага получателят да гадае, какво сме искали да кажем.

 

 Писменото общуване е по-трудно от общуването лице в лице, та дори и от това по телефона. Трудно можем да перифразираме посланието си спрямо реакцията, която получаваме от отсрещната страна по време на самото общуване.

 

 

 

Електронната поща е бърза, понякога дори прекалено бърза. Пишем десетки и дори стотици съобщения на ден, често под голямо напрежение и към получатели, чиито нужди, отношение и настроения постоянно се променят.
 


 

 

 

На страниците на “Интернет етикет” ще стане дума за най-често срещаните подводни камъни що се отнася до общуването в мрежата и ще получите ценни съвети, как да ги избягвате и да се справяте с всички потенциални проблеми, с които неизбежно се сблъскваме в ерата на информационните технологии.

 

 

Кога да използваме електронната поща?
Кои са алтернативите на имейла и кога да прибягваме до тях?
Как да напишем съвършения имейл в зависимост от случая?
Кои са най-честите грешки, които допускаме при писането на електронни писма?
Какви правила трябва да спазваме при общуването в чатрумове и форуми?
Кои са предимствата на електронната комуникация и как да се възползваме най-добре от тях?

АРТУР И ВОЙНАТА НА ДВАТА СВЯТА

Люк Бесон

 

Стр. 240

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-167-7

 

Поредицата на прочутия френски кино-режисьор Люк Бесон за приключенията на Артур стана любима на малките читатели в България и в още 34 страни по света, където беше издадена. „Артур и минимоите”, „Артур и Забранения град” и “Артур и отмъщението на Малтазар” си спечелиха милиони фенове с приказната история за храбрия Артур, който преминава през редица изпитания, разчита тайни послания, разрешава загадки и се хвърля смело в битка със злите сили. И всичко това се случва в приказната страна на минимоите – мили и добродушни същества, високи едва около два милиметра.
В четвъртата книга от поредицата „Артур и войната на двата свята” невероятните приключения на Артур продължават...

Цялата гора е тиха, не се чува дори звук от стъпчица от стоте крачета на някоя стоножка… Ние знаем причината за смразяващата тишина. Малтазар е наблизо и няма нито едно животно, колкото и малко да е, което да не усеща лошите вълни, излъчвани от мрачната личност на новия гигант.
 

Страхуваме се от най-лошото, тъй като Прокълнатият М. се е възползвал от отвора под лунния лъч, за да порасне и да премине в другия свят, този на хората.

Отвратителното създание сега е високо два метра и четиридесет и е решило да завладее този нов за него свят.

 


 

 

Пред задалата се невъобразима опасност Артур и приятелите му ще пробват всякакви хитрости, ще извлекат полза от най-неочакваните ситуации и ще направят всичко, за да осуетят ужасяващия план на Малтазар.
Загубена ли е предварително подобна мисия, когато си висок само два милиметра? Кой ще бъде победител в тази неравностойна битка на двата свята?

ХАРАКТЕРЪТ  НА ВАШЕТО ДЕТЕ

Олга Шелопухо

 

Стр. 336

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-166-0

 

 

Защо едно дете има лек, а друго труден характер?
Защо чуждите деца са алтруисти, а нашето е егоист?  Защо едни деца са самоуверени до наглост, а други са срамежливи до боязливост?
Едни са приспособени към живота, а други не са приспособени към нищо?
Защо едни кряскат и се инатят, а други непрекъснато хленчат?
Защо децата са различни? Различни по отношение към себе си и към нас – техните родители?

Олга Шелопухо дава отговор и на въпроса, който родителите най-често си задават: Защо децата са толкова различни? Защото всяко дете си има свой темперамент. Темпераментът представлява вродени качества на нервната система, които се проявяват много ясно на 5-6 годишна възраст.
Когато родителите говорят за различните характери на децата си, става дума по-скоро не за характера, а за темперамента им, защото характерът тепърва започва да се формира.
Няма добри и лоши детски характери. Всяко дете има запас от качества и свойства, които му помагат да запази индивидуалността и неповторимостта си, своето собствено “АЗ”. Тези заложени от природата качества на личността определят активността на детето, темпа и интензивността на неговите действия, способността му да превключи на нов вид занимание, реакцията му спрямо заобикалящия го живот.
Авторката посочва факторите, които влияят за формирането на характера. И въпреки всичко... най-ярка и ясна представа за характера на детето може да добием, когато наблюдаваме неговите постъпки, поведение и дейност.

 


 

 

 

 

Най-естественото и най-необходимото от всички задължения на родителя е неговото любвеобилно и внимателно отношение към детето във всяка възраст.
Да обичаш детето, не означава просто да му угаждаш за всичко. Да обичаш детето, означава да се погрижиш за възпитанието на характера му, да се опиташ да разбереш какви навици водят до появата на една или друга отрицателна черта в характера му.
Как да внушим на детето увереността в родителската любов? Отговорът не е труден. Обичайте своето дете! А каква любов е нужна на детето? Безусловна, безгранична и безкрайна.

ИЗКУСТВОТО НА СВАЛКИТЕ
Кати Хопкинс

 

Стр. 176

Цена: 10 лв.

ISBN:  978-954-742-165-3

 

Случвало ли ти се е да размениш поглед с момчето, което отдавна харесваш, но да нямаш смелост да го заговориш? Време е да научиш някои момичешки трикове!
Има повече от един начин да плениш някое момче и да го омотаеш в мрежите си. Но за да успееш, ти трябва да овладееш изкуството на свалките.
Училището по чар отваря врати!
Да можеш да флиртуваш, означава да покажеш на света богинята вътре в теб и да й позволиш да разкрие целия си ослепителен чар. Всичко зависи от теб! Съвършенството идва с практиката. Колкото повече флиртуваш, толкова по-уверена ставаш. А увереността те прави просто неустоима!
Когато става въпрос за флирт, като че ли очите ти са най-силното оръжие. Да погледнеш някого право в очите е много силен и емоционален начин на комуникация.
В книгата “Изкуството на свалките” Кати Хопкинс се въплъщава в образите на четири 15-годишни тийнейджърки, които са най-добри приятелки, и представя нещата през техните очи.
Изи, Неста, Ти Джей и Луси са забавни, щури и непринудени момичета, които са преодолели своята срамежливост и са овладели до изкусност флирта. Тяхната мисия е да споделят наученото и да посъветват останалите.
 


 

 

Как да станеш по-уверена?
От друга планета ли са момчетата?
Как ще познаеш, че Той те харесва?
Съвместими ли сте?
А дали е любов?

ЕТИКЕТ ЗА МАЛКИ ПРИНЦЕСИ

Светлана Лубенец
 

Стр. 352

Цена: 12 лв.

ISBN:  978-954-742-169-1

 

“Етикет за малки принцеси” е книга, насочена към малките момичета на възраст 8-13 години и е своеобразен пътеводител към света на добрите обноски.
Авторката Светлана Лубенец разкрива на бъдещите госпожици тайните на доброто възпитание.
В 4 отделни глави момиченцата ще се запознаят с основните правила на поведение. Чрез решаване на интересни тестове те ще затвърдят знанията си за наученото до момента, ще проверят уменията си в кухнята, изпробвайки различни кулинарни рецепти, ще обогатят репертоара си от весели и забавни игри...
Всяко малко момиченце обича да чете истории за живота на принцове и принцеси. И сигурно неведнъж си е мечтало за дълга до земята рокля, обшита със скъпоценни камъни, и за изящна златна корона на главата...
Но принцовете не харесват принцеси, които имат опърничав нрав, непоносим характер и не умеят да се държат прилично. Истинските принцеси, онези, които младите господа с радост избират за съпруги, никога не изпадат в смешни и глупави ситуации, защото знаят етикета! Да, да! Етикетът! Това е установеният ред за поведение на едно или друго място.
Във всяка малка госпожица се крие бъдеща принцеса, но тя трябва да овладее до изкусност тайните на общуването, да се научи да бъде любезна домакиня, когато посреща своите гости, да бъде тактична и възпитана, когато самата тя отива на гости и да знае как да се държи в обществото.
 


 

 

 

 

 

С помощта на тази книга малките момиченца ще направят първите крачки в изкуството на добрите обноски и ще започнат да постъпват, а съответно и да изглеждат, като истински принцеси!
 

   

Copyright © 2014  Nextel