Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Мачът на годината

Двубоят Борисов-Станишев се връща в праймтайма на обществото, без правила и по-груб отвсякога. Колко пъти двамата уцелиха вратата в последните си изяви?


Ясен Люцканов, Калин Първанов

“Забранил съм да ми говорят за Станишев.”
“Г-н Борисов, честно казано, вече не ме интересува какво говори.”

Тези реплики си размениха наскоро настоящият и бившият премиер. Взаимните им нападки отново се очертават като център на кампанията за парламентарните избори, както преди четири години.
В края на 2008 и началото на 2009 г. двамата мереха несъизмерими величини - успехите на премиера и на столичния кмет. Борисов ставаше все по-агресивен, за да заяви накрая, че е построил повече метро, отколкото Станишев магистрали. Лидерът на БСП пък се принуди да втвърди тона си до степен, нетипична за него. Той даже се снабди с обемисто спортно яке, за да изглежда адекватно редом до широкия гръб на кмета, облечен в кожена тужурка.
И все пак двамата понякога заставаха рамо до рамо, демонстрирайки защита на национални приоритети. Например - при рязането на лентата на първия участък от южната дъга на столичния Околовръстен път и за първата копка на продължението на метрото от “Младост 1” до „Цариградско шосе”. На тези церемонии Станишев изтъкваше големите инвестиции от държавния бюджет, а Борисов – крупните суми, привлечени от еврофондове. “И двамата със Станишев си свършихме работата. Сега хората си карат по естакадите и ще запомнят, че по наше време е станал строежът. И аз ще се хваля, че съм открил тази отсечка, и той ще се хвали. По-добре да се хвалим с десет направени неща, отколкото да си показваме кое не е направено”, разсъждаваше тогава кметът.
Четири години по-късно подобно изказване звучи немислимо. Отново се сравняват постижения – този път на предишното и на настоящото правителство. Но те пак са до голяма степен несъизмерими, както заради кризата, така и поради факта, че в половината от предишния мандат България още не беше в ЕС. На пръв поглед темите, по които дебатират Борисов и Станишев, са значими – еврофондове, пътно строителство, ограниченията за тютюнопушене, АЕЦ “Белене”. Аргументите, които си разменят, обаче стават все по-повърхностни и необосновани, но това прави все по-малко впечатление. Така например нищо не пречи на Борисов да обяви ГЕРБ за “една млада, тригодишна партия” по темата чия е отговорността за ниските доходи в страната. И само няколко дни по-късно да отправи поздравления към актива за... шестия рожден ден на своята формация. Междувременно Станишев обявява, че е построил повече километри магистрали в своя мандат. След което признава, че “изоставането” на БСП ще е максимум 20-30 км, а накрая е коригиран от собствените си депутати, че “преднината” на ГЕРБ се очаква да е 40 км.
Взаимните нападки вече по правило са задочни. От изборите през 2009 г. между двамата не е имало нито един пряк медиен дебат, а премиерът се явява все по-рядко в парламента. Ако използваме любимата на Борисов футболна терминология, двубоят не изглежда като мач в редовното време, а като дузпи. Изпълнявани обаче на терен, характерен за Югозападната “В” група, където се състезава “Витоша”–Бистрица. Разкалян терен.

Магистралите: 1:0 за Борисов

Както и да разглежда Станишев статистиката, в края на мандата Борисов ще построи повече километри магистрали. Всички основателни нападки по забавяне на срокове, оскъпяване и качество на строителството, с които БСП брани своята врата, са отвяни от най-важното попадение на премиера.

“Думите отлитат, построеното остава”, обича да казва напоследък Борисов. Латинската сентенция обаче е по-подходяща в оригинал – “Думите отлитат, написаното остава”. Надали особено голяма част от обществото е запозната с конкретните числа в това състезание. Няма и как да се ориентира от изявленията на лидерите на БСП и на ГЕРБ.
Както във всяка статистика, и в размерите на пътното строителство всеки отчита параметрите, които са му по-удобни. В играта с числата се използват поне три различни величини – проектирани, частично изградени, изградени и пуснати в експлоатация участъци. От БСП намесват и рехабилитацията на останалите пътища, но в тези данни също се омешват ремонтирани, изцяло обновени и новоизградени отсечки. От цялата каша се получават следните твърдения на Сергей Станишев:
- По време на мандата на нашето правителство са пуснати 140 км магистрали. (23 юни 2009 г.)
- ГЕРБ има 19 км магистрали, а Ламбо е на всеки километър. (16 септември 2011 г.)
- Тройната коалиция е построила 144 км магистрали и е рехабилитирала 6900 км републиканска пътна мрежа. По отношение на магистралите са преди нас, но не и по отношение на рехабилитирани пътища. Там БСП бият с 2.5 пъти ГЕРБ. (19 юни 2012 г.)
- За трите години от управлението на ГЕРБ са открити 50 км магистрали, а за предишния мандат са пуснати в експлоатация 114 км. (20 юни 2012 г.)
Според последните данни на депутата от БСП Димчо Михалевски (бивш строителен зам.-министър) и колегата му Петър Мутафчиев (бивш транспортен министър) километрите на предишния кабинет са 133, а настоящият се очаква да завърши със 174...
При така структурирани атаки Борисов е в правото си да отговаря с напомняне за аферата “Батко и братко”, “Цанков камък”, “Водното огледало” или каквото друго му хрумне. А основателните понякога критики за забавяне на срокове, некачествено или оскъпено строителство съвсем спокойно се превръщат в още допълнителни поводи за първи копки, демонстративни инспекции и рязане на ленти.

Заводът за боклук: Станишев изравнява 1:1

Лидерът на БСП Сергей Станишев наскоро отбеляза първия си гол, с който скъса мрежата на противника. Атаките на опозицията са напълно основателни. От първото обещание на бившия кмет на София Бойко Борисов, че „много бързо” ще построи завод за боклук, минаха точно 7 години, но обектът продължава да е на етап „гола поляна”. Този път Борисов има цялата власт и не може да мине с никакви оправдания, че ДПС, Джевдет Чакъров или тройната коалиция му бавели проекта.
Десетина дни след като седна на кметския стол през есента на 2005 г., Бойко Борисов поръча на експертите от столичната администрация да му направят «идеален модел за начина на изграждане, за технологията и за начина на финансиране на бъдещия завод за третиране на сметта». Оттогава не минава и година, в която Борисов да не обещае, че заводът ще е готов съвсем скоро. През 2009 г. направи дори и първа копка на поляната край село Яна, в резултат на което до този момент имаме ограда, кантар за теглене на боклук и административна сграда. Същинският завод обаче го няма, «идеалният модел» на Борисов буксува някъде в Еврокомисията.
Наскоро от БСП отново попитаха къде е заводът за боклук и дори организираха търсенето му с конска каруца. «А иначе се хвалят, че строели 29 пъти по-бързо. Ако беше така, щяха да са построили не един, а три завода досега», заяви Сергей Станишев. Малко по-рано от Столична община признаха, че капацитетът на сметището в Суходол е на изчерпване, и по спешност се заеха да отварят старата площадка в Долни Богров. Премиерът за първи път се престори, че не чува въпроса на Станишев «Къде е заводът?», а кметицата на София Йорданка Фандъкова му отговори задочно, като в същия ден направи първа копка на... нова линия на метрото.

Еврофондовете: Борисов нацели гредата

Червеният картон, който Борисов постоянно вдига на Станишев за спрените “всички еврофондове” в предишния мандат, не е напълно заслужен. През 2008 г. бяха замразени само парите по предприсъединителните програми. “На тях им ги спряха, на нас ни ги пускат” обаче е любим рефрен на агитката на ГЕРБ, тъй като настоящото правителство има значително по-добри резултати в усвояването.
Наскоро Станишев упрекна Борисов, че не е защитил националните интереси на срещата на евролидерите в Брюксел, на която се обсъждаше бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 г. Изявлението му беше така “захлупено” от острия отговор на премиера, та вече едва ли някой си спомня повода за тези думи. Това не бяха еврофондовете, а размерът на компенсациите за затворените реактори на АЕЦ “Козлодуй”.

“Станишев е този, който не знае как се защитава национален интерес. По негово време бяха спрени всички пари от еврофондовете”, избухна Борисов. Това твърдение, макар и повторено вече стотици пъти, не отговаря на истината. През 2008 г. ЕК замрази (безпрецедентно за целия ЕС) над 500 млн. евро за България, но само по предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и САПАРД. Блокадата на парите по някои от фондовете беше вдигната още в края на миналия мандат, но впоследствие голяма част от тях бяха окончателно загубени поради грешки и измами в проектите и изтичане на срокове.
Ако в този спор оценката на Брюксел не беше по-важна от конкретните числа, Борисов щеше да говори предимно за изпълнението на оперативните програми. Фактите са изцяло в негова полза - до края на 2009 г. бяха реално изплатени по-малко от 3% от европарите, а според последната обобщена справка (до 31 октомври) са договорени 83% от средствата и са изплатени 31%. Премиерът обаче е на път да си вкара автогол със заканата, че ще се усвоят 100% до края на 2013 г.

Станишев и Борисов


Пушенето на закрито: Станишев бие “от дузпа в тъч”

Станишев може да си вкара автогол, обявявайки се срещу забраната, която беше въведена за първи път по време на неговото управление. Борисов демонстрира последователност в отстояването на решението, но бяга по тъча от икономическите аргументи срещу него.
БСП ще обсъди въпроса с пълната забрана на цигарите в заведенията и ще излезе с инициатива за промяна на този режим, обеща Станишев, яхвайки поредна популистка вълна. Той обясни, че при пътуванията си из страната разпитвал по кафенета и се уверил в големите щети, които понася дребният и средният бизнес. Според лидера на социалистите трябвало връщане на предишното положение със зали за пушачи и непушачи.
Нека си припомним, че забраната беше гласувана за първи път при тройната коалиция, но с дата в следващия мандат. Борисов направи две години “отстъпка”, но след много колебания накрая отстоя въвеждането на мярката от 1 юни 2012 г. Друг е въпросът какви аргументи използва. Доскоро той изтъкваше в защита на решението запазването на здравето на деца и възрастни, демонстрирането на добро възпитание и даже повишаване производителността на труда. После отсече, че така е “в белите държави” и че “този, който пуши в заведение, е простак”. Напоследък обаче се ограничава само да изразява надежда, че “накрая постепенно хората свикват с това”.

Заменките: Борисов повежда 2:1

Бойко Борисов отлично знае, че дори и гърбом да ритне тази топка, пак ще я вкара във вратата на Станишев. Заменките с гори се превърнаха в нарицателно на тройната коалиция и в БСП още не се е родил вратар, който да спаси подобен удар. Друг е въпросът, че доста от печелившите в подобни сделки с държавата преминаха в отбора на ГЕРБ.
Колкото пъти бъде нападнат от опозицията, Борисов винаги се връща към горските заменки, благодарение на които апетитни имоти по Черноморието и в курортите попаднаха в частни ръце, при това на безценица. Дори и наскоро, когато съобщи, че е забранил на приближените си да му говорят за лидера на БСП, премиерът се завайка, че благодарение на Станишев България е заплашена от стотици милиони евро глоба. Делата за нерегламентирана държавна помощ за притежателите на заменени терени се водят от 2008 г. в съда в Люксембург по искане на Еврокомисията.
Визират се 132 сделки, осъществени при управлението на тройната коалиция. Скоро се очаква решение, което може да се отрази съществено върху резултатите от предстоящите избори. Заменките съсипаха репутацията на БСП и изровиха дълбока бразда между социалистическата партия и различни младежки и екологични групи, които днес протестират и срещу управлението на Борисов. В мандата на ГЕРБ върху застрояването на заменените терени беше наложен мораториум, но сделките не бяха развалени.

Свободата на словото: И Станишев удря гредата

Станишев има на разположение достатъчно силни аргументи да финтира Борисов по темата за медийната среда, но явно не смее да ги използва. Вместо това се хвърля в необмислени шпагати да защитава нецензурната песен “Бяло, зелено и червено” и свой отявлен критик като Николай Колев-Босия.

Ако човек слуша Станишев, свободата на словото е тотално потъпкана в последните три години, ако се вярва на Борисов, тя е в пълен разцвет. Лидерът на БСП има на разположение както външни критики към медийната среда, така и мнения на опозицията. Но вместо това прегръща “каузи” като защитата на Мишо Шамара и на Николай Колев-Босия. И двата случая изглеждат така, сякаш Станишев се подготвя да заеме политически позиции, преглеждайки само заглавията в медиите. Тези подозрения намират основание в прибързаната му подигравка към Дянков, че изпаднал от класация на финансовите министри, в която, оказа се, изобщо не е участвал.
Затова, ако беше си направил труда да изслуша целия скандален текст на песента “Бяло, зелено и червено”, лидерът на БСП може би нямаше да бърза да се възмущава от парламентарната трибуна. И докато за чуждестранните медии е нормално да зоват Босия “поет”, без да са наясно с ролята му на виден конспиратор, в устата на Станишев това звучи, меко казано, странно. Тъй като стотици от безбройните писания на Николай Колев са посветени на афери от времето на тройната коалиция. Само един бегъл преглед на неговия блог е достатъчен, за да се намерят крайно неприятни определения за Станишев.
Ето какво пише в произволно избран текст от края на предишния мандат, озаглавен “Защо се учудваме, че правителството действа непрофесионално?”.
“Момчето Сергей има готова реплика за всичко, което става у нас. Това трябвало, онова трябвало. Не ме интересува какво трябва и какво не. След три години управление искам резултати. А те какви са? 1. Икономически хаос. 2. Тотална корупция и престъпност. 3. Безпомощна полиция и аматьорски стъпки на ДАНС. 4. Високи лихви. 5. Престъпна съдебна система. 6. Издъхващо селско стопанство. 7. Нулев международен авторитет.
8. Болно здравеопазване.
9. Колабиращо образование.
10. Висока емиграция.” В същата статия Станишев е наречен още “политически профан”, който “търси виновници сред журналистите и обществото”...

АЕЦ „Белене”: Станишев спасява дузпата на Борисов

Опитът на лидера на ГЕРБ да бие дузпата на АЕЦ „Белене” засега е неуспешен. Съдбата на проекта изглеждаше предрешена в първите дни на управлението „Борисов”, когато премиерът лично заведе журналисти на площадката за бъдещия реактор и я окичи с прозвището „гьол”. Оттогава на няколко пъти си променя мнението, но БСП успя да го принуди да насрочи национален референдум.
“Този гьол струва 800 млн. лева на българския данъкоплатец”, обяви Бойко Борисов при инспекция на площадката на АЕЦ „Белене” през 2010 г. и обеща, че още същия ден ще говори с главния прокурор и ще поиска много пълна и обстойна проверка. Впоследствие Борисов се заричаше, че ще даде „Белене” и на ОЛАФ. След многобройните проверки досега не е известно да са предявени обвинения на когото и да било.
По едно време самият Борисов стана защитник на проекта. „Подкрепям го с цялото си сърце”, обяви той пред ИТАР-ТАСС в края на 2010 г. От „гьол, пълен с жаби” АЕЦ-„Белене” се превърна в обект, без който след 15 години икономиката на България ще банкрутира – ако се вярва на изявление на премиера от 26 февруари 2011 г. Година по-късно обаче проектът беше спрян с решение на Министерския съвет. То даде повод на БСП да обяви акция за свикване на национален референдум. Социалистите успяха да съберат над 700 хил. подписа, 540 хил. от които бяха признати за валидни. При насрочването на референдума обаче мнозинството на ГЕРБ в парламента редактира въпроса и АЕЦ „Белене” беше изваден от него. На 27 януари догодина всички пълнолетни българи ще бъдат призовани да отговорят на въпроса: Да се развива ли ядрената енергетика на България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала? Правителството дава знаци, че предпочита да строи нов реактор на АЕЦ „Козлодуй”, но съдбата на проекта „Белене” също е отворена.
Референдум ще има, а при така формулирания въпрос и в случай на положителен отговор всеки управляващ ще може да си тълкува волята на народа, както поиска. Така Борисов и Станишев засега докараха този спор до реми.
Международното признание: Станишев се връща в мача - 2:2
Успешното изпълнение на тази дузпа върна Станишев в играта. Всички съперници на БСП вече се съобразяват, че в отбора на червените играе президентът на ПЕС.
След катастрофалния за партията му резултат на изборите през 2009 г. Сергей Станишев беше отписан за голямата политика. Следващите две години той прекара главно в качеството си на боксова круша за лидера на ГЕРБ. В края на 2011 г. – след загубени местни и президентски избори, смяната на върха в БСП изглеждаше въпрос само на месеци. Тогава от Брюксел дойде сензационната новина, че Станишев е избран за временно изпълняващ длъжността председател на Партията на европейските социалисти.
При това обстоятелство апаратчиците на «Позитано» нямаха широко поле за маневри и повечето от тях се строиха зад стария председател. През май 2012-а Станишев беше преизбран начело на БСП, а скоро след това застана и за цял мандат начело на ПЕС. Социологическите проучвания, които изравниха рейтингите на ГЕРБ и БСП, дойдоха именно след новината от Брюксел. Не е ясно дали Станишев ще победи на следващите парламентарни избори в България, но като нищо може да спечели европейския вот през 2013-а. Студеният вятър на кризата духа в платната на ПЕС.
В същото време противниците на Станишев от ГЕРБ постоянно се дънят на чужд терен. Гръмкото фиаско на Румяна Желева като кандидат за еврокомисар беше последвано и от бламирането й за вицепрезидент на ЕНП. Представителката на ГЕРБ не успя дори да стане един от 10-те заместници на Вилфрид Мартенс.

 

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

Copyright © 2012 Nextel