Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

За големите риби и малкия шаран

Скандални действия на кмет от ГЕРБ и сделки с язовири стигнаха до приемната на премиера. Оттам разпоредиха героите на сигнала... да се проверят сами

 

Калин Първанов

 

Селото изглежда така, че и с трън да минеш, няма какво да закачиш. Дошло си е сякаш с името - Трънково. Два-три реда къщи от двете страни на асфалтираното миналата година, но вече разпадащо се шосе. Половината необитаеми, с буренясали дворове. Някъде из бившата “Република на младостта”, между Странджа и Сакар.
Първото впечатление лъже. Местните политици най-добре знаят, че Трънково притежава скрито богатство, което, уви, не са неговите шейсетина жители (133 по избирателен списък). Малкото хора, които срещаме, изглеждат състарени и оклюмали, също като вехтите къщички, в които живеят. На запад от Трънково са разположени два язовира - малък и голям, а на изток - богатият на дивеч резерват “Долна Топчия”. Обектите са свързани с бизнеса и с хобито на големците, а напоследък се превърнаха в обект на шумни скандали, които “популяризираха” забележителностите на община Елхово в национален мащаб. В мрежата на скандала са оплетени държавни и общински служители, бизнесмени, работещи в МВР и в правораздавателните органи, техни роднини - представителна извадка от среди, които имат самочувствието на действителни стопани на все по-големи територии в страната.
Трънково е крепост на ГЕРБ. Със съответните крепостни селяни. Селото е едно от малкото в Ямболска област, в които на току-що проведения референдум надделя отрицателният вот на управляващите срещу строителството на нова атомна централа. Сходни са и резултатите от всякакви видове избори. В селото е живот­новъдната ферма на общинския кмет Петър Киров. Оттук е и шефът на Икономическа полиция в Елхово Ангел Танчев, чиято майка е кметски наместник. Друг представител на ГЕРБ - кметският наместник на съседното село Кирилово Петър Върбанов, съученик и приятел на общинския кмет, в момента официално се води за арендатор на малкия язовир. Редица обстоятелства обаче водят към подозрението, че реалният му ползвател е самият Киров.
Такива хора са от едната страна на казуса - с цялата си власт, възможности, връзки, авторитет и влияние. А от другата е само един човек - Стоян Желязков, 38-годишен обикновен българин, жител на Елхово, безпартиен, отдаден само на бизнеса и на всекидневните грижи за издръжката на семейството. И който доскоро бил наемател на големия язовир.
Особеностите на общинската политика не са кой знае каква тайна за местните хора като бай Христо Диамандиев. “Знам го кой е, как да не го знам.

Това момче го обраха”

- казва възрастният човек, сочейки към Стоян Желязков. Имената на извършителите на обира са публична тайна, в потвърждение на която бай Христо вдига ръка, пустосва с красноречив жест и отминава.
Откакто му взимат бизнеса, Желязков си е намерил ново призвание - детектив на свободна практика. Тайно записва разговори, вади наяве задкулисни договорки, алармира медии и институции.
Наблизо пасе кравите си друг от измамените - Тошо Панев. Преувеличено ще е да се каже, че и той е бил обран. Все едно да вземеш на босия цървулите. 58-годишният мъж се издържа със 135 лева социални помощи за инвалид и от пенсиите на майка си и баща си. Навремето работил в държавното “Рибно стопанство”, докато съществувало. Рибите нямат тайни от него. Решил да си стъпи на краката, като кандидатства за наемател на малкия язовир, който е на няколко крачки от къщата му. Взел пари назаем и внесъл депозит, но в деня на търга не се явил в общината. “Предният ден прибирах кравите и кметът ме чакаше горе на баира. Дошъл да ми каже, че оставя язовира на населението. Да имало къде децата да ловят риба, за да не ходели на Тунджа и да не се давели. Помоли ме да не кандидатствам, да го отстъпя на селото. Отказах се, за да не ме мрази после цялото село”, разказва историята си кандидатът.
За голяма изненада на Тошо Панев търгът бил спечелен от единствения останал кандидат, а той и цялото село с изумление научили, че това е кметът на Кирилово - Петър Върбанов. Шокът бил болезнен, защото преди това кметът на Елхово Петър Киров открито уверявал, че ще остави водоема за жителите на Трънково.
Версията на Киров, естествено, е различна. “Попитах го: какво ще правиш с язовира? И той ми каза, че ще слага някакво водно колело и щял да произвежда риба. Моят коментар беше единствено, че се говори, че язовирът щял да бъде взет от дружинки, че щял да бъде за селото и т.н. Не съм му казал – Тошо, играй или не играй!”, твърди общинският кмет.
Обясненията му звучат забавно. Като кмет на общината Киров е можел да разполага с цялата информация за това кои са реалните кандидати ден преди конкурса, а не да разпространява селски клюки и да дезинформира единия от потенциалните участници в надпреварата.
Рибопроизводителят Стоян Желязков също подал документи и за малкия язовир. Споделя, че се отказал от наддаването, след като кметът директно му заявил, че го взима за себе си. В деня на търга - 15 май 2012 г., Желязков бил привикан в кабинета на Киров. На срещата присъствали още служителят на Министерството на околната среда и водите Иван Кафеджиев и Кирил Стоянов - активист на ГЕРБ, наемател на най-големия язовир в общината, който е държавна собственост. Същия ден ще се окаже, че и двамата са кандидати за язовира, стопанисван дотогава от Желязков.
Ето как е протекла срещата според написаното в неговия сигнал до Сметната палата, Върховната касационна прокуратура и омбудсмана на Република България:
“По време на разговора с кмета и горепосочените лица П. Киров директно ми заяви, че ако не се откажа от малкия язовир, “няма да са ми леки дните”. Аз си замълчах, а той повика една служителка с документите за търга за двата язовира. Кметът ми каза: “Пиши, че се отказваш от участие в търга за малкия язовир, и ще има една много добра новина за теб.” В ситуацията на натиск, в която бях поставен, подписах протокол, че се отказвам от участие в търга за малкия язовир. След това кметът се обърна към Кафеджиев с думите: “Иване кажи му офертата.” Тогава Иван Кафеджиев ми предложи сумата от 40 000 лева, за да се откажа от участие в търга за стопанисвания до момента от мен голям язовир. Аз категорично отказах да получа сумата и се възмутих от този род изнудване. Напуснах срещата в кабинета на кмета разстроен и същия ден следобед се явих на търга. По време на търга се уверих, че лицата Кафеджиев и Стоянов са кандидати за язовира, което доведе и до повишаване на тръжната цена до 26 000 лева годишен наем.”
Дотогава Желязков е стопанисвал водоема срещу петкратно по-нисък наем. В началото на търга упорито наддават както партньорите Кафеджиев и Стоянов, така и арендаторът на земеделски земи Господин Брайков. Стоян обаче е твърдо решен да запази водоема и последната стъпка е негова, преди останалите да се откажат. Когато след 20 дни отива да подпише договора в общината, прави

фаталната грешка

която ще му коства бизнеса и препитанието на семейството. Според показанията на Желязков общинската служителка Нина Методиева, която го повикала, му посъчувствала за

Служителят на МОСВ Иван Кафеджиев на един от язовирите си в разследването на Нова телевизия

 изключително високия наем, който отсега нататък ще трябва да плаща. Посъветвала го да не подписва договора и да изчака насрочването на нов търг, след което го пратила при кмета Киров. Той също дал вид, че е много загрижен за съдбата на рибовъда, и му предложил да сключат извънсъдебно споразумение за стопанисване на язовира до насрочването на нов търг през ноември. Желязков се хванал на въдицата и не подписал договора. Впоследствие извънсъдебно споразумение въобще не му било предложено.
Предчувствайки, че е изпързалян, Стоян постоянно проверявал в общинския информационен център дали не е насрочен нов търг. Отговаряли му, че няма такава заповед. Всеки ден поглеждал и в сайта на общината. Това продължило до първите дни на септември, когато пред магазина му за риба се явил Иван Кафеджиев, за да го уведоми, че е новият наемател на големия язовир в Трънково за 10 години. Според представения от него договор с общината търгът се е провел на 21 август и бил обявен седмица по-рано само в ямболския вестник “Време”. Стоян, естествено, пропуснал да се снабди с апокрифния брой. Обява в сайта или върху информационното табло на общината така и не била публикувана. Обяснението на кмета Киров, дадено пред “ТЕМА”, гласи, че се касае за пропуск, но не и за нарушение на общинската администрация. Причина за небрежността бил годишният отпуск на служителката Методиева, която отговаря за наемните отношения в общината.
Във въпросния търг държавният служител Кафеджиев се явил като пълномощник на фирмата на тъща си Мария Димова. Тя спечелила наддаването при цена четири пъти по-ниска от достигната през май. Всъщност за наддаване е пресилено да се говори, тъй като на дискретния конкурс се явили само двама кандидати. Колкото Кафеджиев да не е сам, проформа дошъл и приятелят му Кирил Стоянов. Арендаторът Брайков, който на първия търг наддавал здраво, благодарение на което била достигната рекордната цена от над 20 хил. лв., този път отсъствал. Можем да гадаем за причината: дали и той като Желязков не е разбрал за конкурса? Или е бил предупреден да не се хаби, защото язовирът е предварително спазарен?
Новият наемател на яз. “Трънково” Иван Кафеджиев заяви пред “ТЕМА”, че по съвет на адвоката си няма да разговаря по въпроси, свързани с обвиненията срещу него. Единственият му коментар гласеше, че е завел дело за клевета срещу Стоян Желязков. Кметът на община Елхово Петър Киров пък заяви, че е имал само една среща с Желязков – тогава, когато бившият наемател отказал да подпише договора. Твърди, че никога не е водил и телефонни разговори с него. Същото е декларирал в показанията си пред следствените органи.
За Стоян Желязков случаят не е приключен. През септември той поканил на среща в магазина си своя съперник за язовира. Този път Кафеджиев захапал кукичката, тъй като не знаел, че зад басейна за риба са залегнали познати на Стоян, които записват разговора. Част от него беше излъчена на 21 октомври в предаването “Разследване” на Нова телевизия. “ТЕМА” също разполага със записа (публикуваме част от него отделно). Разговорът потвърждава, че е имало опит за предварително договаряне преди първия търг. “Добре бе, милост нямате ли, бе? Деца имам, бе хора”, негодува Желязков, в отговор на което Кафеджиев заявява: “Тане, оная оферта важеше тогава за търга. Ти на нея не се съгласи. Аз какво да направя повече?” В срещата от страната на Кафеджиев участва и служителят на МВР Георги Вълчев, с когото очевидно са в съдружие в рибовъдния бизнес.
Разследването на Нова телевизия стига и до нови обстоятелства, свързани с малкия язовир в Трънково, чийто официален наемател е кметският наместник на с. Кирилово Петър Върбанов. В телефонен разговор с него, който записва, Стоян Желязков го моли да издейства съгласието на Петър Киров да прехвърли временно част от рибата си там, тъй като е принуден да освобождава големия язовир. Върбанов хем казва, че е реалният наемател на язовира, хем обещава да говори с кмета на Елхово относно молбата на Стоян. В крайна сметка отговорът, който предава от негово име, е отрицателен.
В същото предаване Кафеджиев е заснет да предлага зарибителен материал, както сам казва - “със или без документи”. Това става на друг общински водоем на входа на Елхово, който държавният служител стопанисва през фирма на съпругата си.
Кафеджиев е един от малкото изнесени на терен експерти на МОСВ. Основното му задължение е да отговаря за опазването на резерватите “Горна Топчия”, “Долна Топчия” и “Балабана” в община Елхово. Това са лонгозни гори край река Тунджа, единственото естествено местообитание на колхидския фазан у нас, а според някои източници - и в Европа. Не е ясно каква част от популацията му е съхранена, но горите са богати на всякакъв дивеч и главно на диви прасета. Факт е, че тези три резервата са сред малкото в страната, за които отговаря конкретен служител - повечето други са защитени главно на хартия и реално са оставени без надзор. Но са факт и неприкритите следи от джипове, водещи към резервата. Както и разхвърляните гилзи из самата гора. За местните жители

не е тайна, че в “Топчиите” се ловува

Особено в долната. В неофициални разговори се въртят имената на общинари, бизнесмени, полицаи и други влиятелни хора. И естествено - на вездесъщ служител на екоминистерството.
След излъчване на разследването в Елхово пристигат проверяващи от МОСВ, водени лично от шефа на Инспектората на министерството Георги Йончев. Един от резултатите на проверката е изземването на джипа и личното оръжие на експерта Кафеджиев.
В отсрещния лагер също не стоят със скръстени ръце. Рибарят Стоян Желязков е сполетян от проверки на НАП и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Човекът, през чиито ръце са минали тонове риба, се сдобива с
куриозен акт
за пренос без необходимите документи на 1 бр. шаран и... три каракуди! Назначена е проверка от общински и държавни служители, която трябва да установи количеството риба в спорния язовир. Комисията начело с областния шеф на ИАРА Ясен Киров трябва да опровергае твърденията на бившия наемател, че е оставил в язовира около 65 тона риба на приблизителна стойност 250 000 лв. Същият Ясен Киров е споменат от Кафеджиев в записа като човек, “с когото си имам приказката и няма проблеми”.
От своя страна Желязков стига до приемната на министър-председателя. Оттам препращат сигнала до областния управител на Ямбол и до кмета на Елхово да извършат обстойна проверка. Налице е класика в административния жанр – този, срещу когото е жалбата, ще трябва да се проверява сам.
Разореният рибар има отговор на въпроса защо точно на него се случва всичко това. Убеден е, че са го преценили добре още когато са хвърлили око на язовира. Отчели са, че не е фактор в местната политика, че не произхожда от влиятелно в града семейство и няма силен гръб. Спечелил на търг водоема при предишната общинска управа, а зложелатели очаквали да се разори още на първото лято. През следващите 5 години запретнал здраво ръце, за да ги опровергае. Стоян никога няма да забрави обаждане от свой конкурент - местен политик, преди търга от 2007-а: “Къде си тръгнал и ти? Не се меси с Хората!”

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2013 Nextel