Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

БАСТА-праста

Нецензурен хумор пред непретенциозна публика и фасадно ръководство със скалъпена идеология – това е рецептата за партия по утвърден стандарт на Мирослав Найденов
 

Ясен Люцканов


Колона от паркирали рейсове, сред които изпъква автобусът на футболен клуб “Чавдар” (Етрополе), Димитър Ангелов-Дучето пийва уиски в кафенето пред входа, подгрявайки за програмна реч, в асансьорите - задух, а пред залата солидно полицейско присъствие и частна охрана с металодетектори. Тази атмосфера посрещаше гостите на учредителното събрание на Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията (БАСТА) в неделния следобед на 22 септември в НДК.

Мероприятието, организирано от бившия земеделски министър Мирослав Найденов и заплатено от ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров, успя да разчупи представата за партийна конференция. И друг път се е случвало голяма част от делегатите на подобна сбирка да са облечени в анцузи или издокарани с шарени ризи с надписи, да има компактни групи от роми и от късо подстригани яки момчета. Но и най-маргиналните партии не забравят да изслушат националния химн в началото.
БАСТА обаче озвучи залата с хитове на Лили Иванова и започна със скечове на Краси Радков. Почти всички лафове на актьора от “Шоуто на Слави”, който изимитира последователно Бойко Борисов и Цветан Цветанов, бяха

от категорията “Стефке,
пусни червена точка”

И пожънаха голям успех. Посмяха се и организаторите, но Емил Димитров за всеки случай се извини, ако някой се е почувствал засегнат...
Сред приветствията към събранието, изпратени от политически формации като ЛИДЕР, ВМРО, “Модерна България” и ЗНС, изпъкна поздравът от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Началото на форума се забави, защото, както обясни Мирослав Найденов, имаше закъснели рейсове. Минути по-късно той обяви с апломб, че “тук няма нито един статист”. “Баста на всичко. И трябва да стигнем дъното – а ние вече сме го стигнали, за да можем да отскочим”, разясни философията си Найденов.
На събранието не дойдоха действащи депутати от ГЕРБ, но пък сред учредителите се оказа бившият министър на транспорта и настоящ бизнесмен Александър Цветков. Докато фоторепортерите се оглеждаха дали в залата няма да се появи прословутата бивша пиарка в земеделското министерство Кристина Спасова, името й “изскочи” от устава на партията. Там пише, че седалището на БАСТА е в офис сградата на бул. “България” 86А, където е регистрирана и фирмата на Спасова. Оказа се, че Емил Димитров е наел помещението от нейното дружество.
От БАСТА обявиха намерение да кандидатстват за членство в ЕНП. Но с формулировките в своя устав спокойно

биха могли да се
пробват и в ПЕС

и в АЛДЕ. Според документа ценностите на партията са “свобода, родолюбие, равни възможности и върховенство на закона и гражданските права”. А целите – “реформа на политическата и партийна система”, “разширяване на прякото участие на гражданите във вземането на управленски решения”, “насърчаване на предприемачеството” и пр.
От новата партия се похвалиха със своето правило, че не могат да бъдат изключвани членове заради изразяване на мнение, различно от решението на ръководните партийни органи. Но според друго правило партийци може да бъдат гонени за “нетолерантно отношение към останалите членове и симпатизанти на БАСТА и нейните органи”, както и за “уронване престижа на БАСТА чрез своето обществено поведение”.
Идеолозите на БАСТА я рекламираха и с това, че те самите ще останат встрани от ръководството, което ще бъде отстъпено на млади хора. Вярно, в Управителния съвет влязоха предимно младежи, бивши активисти на ГЕРБ от средния ешелон. Които обаче са близки до членовете на Съвета на ветераните, съставен от Мирослав Найденов, Емил Димитров, бившите областни лидери на ГЕРБ Иван Петров (Хасково), Павел Димитров (Варна), Костадин Хаджигаев (Благоевград), Недялко Недялков (Стара Загора) и пловдивския бизнесмен Едуард Арсенян. Освен това по устав “ветераните” имат право на вето върху всички основни решения на “управителите”, което може да се

 

 

преодолява само с консенсус...
Така структурираната партия изглежда с потенциал да спечели изборите… за местна власт в Етрополе.

Движение България на гражданката

“Поемаме отговорност, нашият Национален съвет реши да подаде оставка и следващата седмица ще се насрочи решение за национално събрание, на което този въпрос ще се разгледа - обяви лидерът на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева след провала на парламентарните избори. - Това е по-скоро техника дали и как аз ще разчитам моите колеги да решат кого да предложат за лидер. Аз лично така както не съм се кандидатирала първия път, така не бих се кандидатирала формално и този път. Ако те решат, че това е крачката, която те искат да видят от моя страна, аз ще разпозная отговорността си.”
Техниката се оказа добре позната – местни структури масово издигнаха Кунева отново и нямаше нито един друг кандидат за поста. Отговорността, разбира се, беше разпозната, а гласуването се превърна във формалност...
Въпреки това за разлика от учредителното събрание преди година, когато делегатите машинално изпълниха законовите изисквания за създаване на партия, Второто национално събрание на ДБГ на 21 септември вече изглеждаше като нормален форум на политическа формация. Конференцията наруши значително предварително начертаната по минути програма, в която за политическа дискусия беше предвиден един час.
След 58-минутната реч на Кунева голяма част от делегатите напуснаха залата, за да атакуват безплатния кетъринг. Тези, които останаха, обаче чуха доста остри изказвания от трибуната. Политологът и бивш шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури Явор Недев постави въпроса защо е трябвало много от членовете на ръководството да оглавят по две депутатски листи. От президиума му отговориха, че се надяват на следващия вот партията да има разпознаваемо лице за водач във всеки избирателен район. Без обаче да уточнят дали смятат всеки от предишните водачи за разпознаваем. “Защо подкрепихме кандидата на БСП за кмет на Варна”, попита още Недев. Отвърнаха му с припомняне, че Христо Бозов се е кандидатирал като независим. Но без да споменат, че десницата имаше друга кандидатура.
“Възможно е да се случи невъзможното – това правителство да изкара пълен мандат и дори нещо повече”, допусна варненският лидер на ДБГ Стилиян Гроздев напук на бодряшките прогнози. Колегата му от Бургас Пламен Янев съвсем разбуни духовете, като постави под въпрос проекта за политическа резолюция на конференцията, в който пишеше, че ръководството трябва “да положи максимални усилия за постигане на предизборна коалиция с партиите от Реформаторския блок”. “Думата “коалиция” досега не се е споменавала, тъкмо обратното”, заяви Янев и отприщи лавина от изказвания в същия дух. Наложи се членове на ръководството спешно да формулират мотиви за решението. Но и това нямаше да помогне, ако опитният Даниел Вълчев не беше измислил компромисен вариант. Той успокои залата, като замени задължението за максимални усилия за постигане на коалиция с дълъг и пълен с уговорки израз. Според окончателния вариант ръководството на ДБГ получи мандат “за общи политически действия с партии от Реформаторския блок, в това число и за постигане на предизборна коалиция за предсрочните парламентарни избори и за изборите за Европейски парламент на основата на ценностите и предизборната програма на „Движение България на гражданите“, както и на базата на 12-те начала на Реформаторския блок”.

 

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2012 Nextel