Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Гейм, сет, аут

Колкото по-бързо Григор Димитров престане да бъде придатък към антуража на Мария Шарапова, толкова по-голям е шансът да спаси кариерата си

 

Влади Лазарова

 

Историята е доказала, че най-успешните спортисти в световен мащаб не са задължително най-талантливите, но със сигурност са най-работливите и най-упоритите. Дарбата, в която и да е сфера на живота, е бич божи. Особено за онези, осъзнали, че го притежават. Колкото и да са здраво стъпили на земята, усещането, че с по-малко усилия постигат същите резултати като "пчеличките", разглезва талантите.
Разглезен от внимание и от чувството, че тенисът е в кръвта му и каквото и да става, той вече му гарантира сладък живот сред елита, е и Григор Димитров. Първата ни ракета при мъжете подсъзнателно прави всичко възможно, за да пропилее даденото му от Господ да бъде не просто добър, а да влезе в клуба на величията в най-аристократичния спорт.
Когато си роден в Хасково - град, където няма закрит тенис корт, тренирал си вместо пред мрежа и истинско игрище на лекоатлетическа писта, преградена с въже, а вечер си упражнявал бекхенда си над кухненската маса, не би трябвало да има сила, която да те спре.
Всъщност има. Това си ти самият и пределите, които сам поставяш. Нивото на задоволеност, което сам си определяш. Докато някои от най-капризните тенис специалисти на планетата му вещаят бъдеще в топ 10, а по-смелите от тях даже място в топ 3, Григор е на друга вълна, той е щастлив от настоящето и не счита за необходимо да мисли толкова напред.
На 22 години нашето момче е в първите 30 на ранглистата, редовно е поставен в основната схема на най-силните турнири от Асоциацията на професионалните тенисисти, има в банковата си сметка почти $2 млн., изпълнил е детската си мечта да шофира „Порше“ и се буди до една от най-желаните неомъжени все още жени в света - Мария Шарапова.
За него всичко е супер. От началото на годината е изиграл 49 мача и е спечелил 20. С представянето си през последните 10 месеца е заработил почти $900 000. Вече е толкова известен и разпознаваем, че му е трудно дори да прескочи за капучино с кроасан до ъгъла на улицата.
Той е любовта на строгата, доскоро лишена от публични емоции Шарапова. Димитров е едва вторият мъж, който тя официално представя до себе си. Предишният бе годеникът й - сръбският баскетболист от НБА Саша Вуячич, който й подари диамантен пръстен за $200 000. Той обаче забиваше в „Ню Джърси Нетс“ срещу $5 млн. годишно.
А Григор? Колкото и да ни се иска да бъдем позитивно настроени към него, да го подкрепяме като сънародници и да бъдем горди с постиженията му, в последно време все повече придобива характерните черти на придатък към антуража на голямата Шарапова. Ние можем да продължим да затваряме очите си, но фактите не са в негова полза.
Трета поредна загуба за Гришо в първи кръг в рамките на последните два месеца. Пораженията му се усещат още по-болезнено, защото са срещу съперници, които са по-близо

Григор Димитров и Мария Шарапова

 

до изхода на топ 100, отколкото до първата десетка на световния елит. Хасковлията няма победа от август, когато надви №15 на планетата Николас Алмагро на „Мастърс“-а в Синсинати.
Падна без бой на старта на Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк - турнир, от който Шарапова се оттегли поради контузия.
Доста дразнещ маниер е и неизменното му напускане на бърза ръка на всяка надпревара, в която по една или друга причина любимата му не участва или е отпаднала. Веднъж би могло да е случайно, вторият път буди подозрение, а третият идва, за да затвърди лошото впечатление, което вече е оставило горчив вкус.
Същото се случи на „Уимбълдън“, а преди това и в Милано, когато Маша се разболя, а Гришо бе отупан по бързата процедура, въпреки че броени дни по-рано се бе превърнал в герой на нацията ни след победа над лидера в ранглистата Новак Джокович в Мадрид.
За цялата 2012 г. Димитров бе допуснал по-малко загуби, отколкото от януари насам през настоящата. Показател, който определено не е в негова полза, тъй като до декември има още много време. Дано то бъде използвано от българина по предназначение, т.е. да вземе да поиграе малко истински тенис, а не да чака любимата му да оздравее и чак тогава да си спомни от коя страна се държи ракетата. Защото тогава може да е твърде късно.
На 22 години в световния спорт отдавна си изпуснал и последния влак за ново начало. Дори когато се казваш Григор Димитров и хората те познават като гаджето на Мария Шарапова. Както се казва, за Гришо настъпи часът да избере какво иска да чува занапред: „Гейм, сет, мач“, или „Гейм, сет, аут.“

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2012 Nextel