Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Врачанският швед

Кошмарът на администраторите в българските интернет форуми Стефанъ Д-р Д. Чолаковъ е готов да поговори с всекиго, но не само в интернет

 

Калин Първанов


Кой не знае шведа Стефан Д-р Чолаков, кой не е чувал за него? Вероятно онези, които ползват интернет само като източник на полезни съвети за домакинята.
За останалите - особено за политическите коментатори във форумите, Стивън Д-р Де Чоли е толкова митична фигура, че някои дори подлагат на съмнение съществуването му извън виртуалния свят. Други си го представят като скандинавско чудовище, обитаващо компютризирана бърлога около полярния кръг, което вдига ръце от клавиатурата само в случай на голяма нужда. Наричат Чоли Боли най-известния форумен трол и машина за спам. Всъщност Чолаков може да послужи за илюстрация на заблудите и на капаните, в които изпадаме, когато прекалим с виртуалното общуване и подменим с него живия контакт.
В реалния живот Чолака - както е известен сред врачани, е местен колорит и общественик, какъвто може да срещнете да се шляе на главната улица почти във всеки български град. Разликата между него и останалите е, че притежава няколко компютъра и познания за модерните технологии в комуникацията, благодарение на дългогодишния си престой в Швеция и на достиженията на тамошната социална система.
Поет, автор на епиграми и журналист на свободна практика, бивш политически емигрант, работил като учител по физическо възпитание и спасител на плажа, внук на депутат от Демократическата партия и врачански прокурор - всичко това се крие зад профила на Стефанъ Д-р Димитъръ Чолаковъ. Но не само.
„Отдавна съм осъзнал, че политическата борба е в интернета. 30% от българите вече са там”, казва самият Чолаков, който не изоставя и традиционните форми на комуникация, за да стига до съгражданите си. Срещаме го на главната улица да раздава безплатно вестник „Врачанско секирче”, на който е издател и единствен автор. Тиражът е 2000 броя, а издателят познава почти поименно аудиторията си, в която преобладават пенсионери, кибици, местни политици и „приказвачи”, както ги нарича Чоли. Освен с афинитета си към конспиративни теории коментаторът на теми от световната, националната и местната политика прави впечатление на състрадателен човек - чувствителен към неволите на своите съграждани и надарен с чувство за мисия, че може да посочи причините за тях.
Обществената му дейност продължава до обяд, след което се оттегля в личното си пространство. Зад волана на автомобил (естествено от шведска марка) Чолака отпрашва към Веслец, където обработва лозе заедно с възрастната си майка. Парцелът с панорамна гледка към града и се намира близо до мястото, където преди 137 години местни първенци се срещат с Христо Ботев, за да му съобщят, че Враца няма да се вдигне.
Онези, които злобно подхвърлят из форумите, че Стефанъ Д-р Чолаковъ не е сам, дори не подозират колко са прави. Притежателят на шведски паспорт на два пъти се е кандидатирал за кмет на родния си град. На частичните избори през 2007 година е издигнат от Българска национал-радикална партия и обира близо 3% от вота. Две години по-късно се кандидатира от името на „Партия за хората от народа”. С получените 468 гласа (1.5%) се нарежда малко след кандидатите на РЗС и „Атака”. В кариерата си на общественик има дори и спечелени избори – за домоуправител на 8-етажния вход, в който живее. Нетипично доверие за човек, който само преди няколко години е лежал във врачанския арест по обвинения в хулиганство. За отношението на съседите му говори фактът, че бил избран от тях задочно – докато се е намирал във втория си дом в Швеция.
Обществената длъжност, поверена на Чолаков, идва като илюстрация на житейското му кредо, че няма вход, през който да не можеш да се промъкнеш. По собствените му думи той умело използва противоречията на различни системи, за да покаже несъвършенствата им. При социализма, след излежана 3-годишна присъда в Старозагорския затвор за престъпления срещу идеологията на НРБ, успява да накара властите сами да му предложат емиграция в чужбина. Отправя се към Франция, а оттам през Германия за Швеция, където получава статут на политически бежанец и право на социална помощ. В обвинителния акт от 1981 г. са цитирани негова кореспонденция с полската „Солидарност”; открито писмо до медиите, с което заявява кандидатурата си за народен представител, и опит за поздравителна телеграма от врачанската поща до кандидат-президента на САЩ Джими Картър.
През 2007-а Чолаков попада и в демократичния арест, след като се е оковал за пилон в центъра на Враца, откъдето попържа тогавашния кмет и началника на полицията. На 1 октомври 2013 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург излиза с осъдително за България решение по случая, макар и без финансови последици за страната.
 

 


Повечето политически форуми отдавна са затворени за IP адреса на персоналния му компютър, но Стефанъ Д-р Чолаковъ винаги намира начин да изскочи отнякъде и да напомни за себе си. Било през прокси-сървъри за анонимно сърфиране, било, като ползва компютри за обществено ползване в Швеция. Врачанинът е убеден, че заради него е бил въведен персонален компютърен код за всеки студент в университетската библиотека на Векшен. Случвало му се е да чака с часове, докато някой младеж си свърши работата изабрави да изключи компютъра. Дори когато нецензурни думи са забранени за употреба в български интернет форуми, Чолаков се е изхитрил да ги разчленява на срички и понякога успява да пробие автоматичната защита. „Виж сега, аз живея свободно. Мога да пиша 12-13 часа пред компютъра, през това време трябва да се поддържат три работни места, за да ме трият. Те се сменяват, аз си седя”, потрива ръце кошмарът на форумните администратори.
„Юдейски” е думата, с която най-вече го свързват читателите му и заради която често си пати. Чолаков лепи прилагателното под път и над път, без значение дали попържа комунизма или политиката на американското правителство. Врачанинът има стройно обяснение за поведението си: „Гонят ме, защото съм груб. Но ако пишеш гладко – никой нищо няма да запомни. Хората първо ще запомнят изразите, а оттам и историята. Това го използват големите пропагандни централи и аз не съм по-глупав от тях.”.
Макар да демонстрира антикомунистически възгледи, форумният коментатор е бил веднъж избирател дори и на Шведската комунистическа партия. Привлякъл го местният й кандидат във Векшен, с когото Чолаков намерил общи черти – агитирал по човешки, продавайки вестник пред кварталния магазин и търсейки пряк контакт с избирателите. От българските партии в момента предпочита НФСБ след разочарованието от Волен Сидеров, комуто не цепи басма из форумите.
Наскоро 69-годишният майстор на спорта участвал в състезание по ориентиране в Тетевен. На път за там се отбил до Правец, за да види бюста на Тодор Живков. „Уважавам го, защото ми е бил противник”, пояснява Чолаков и се впуска в разсъждения как, ако Живков навремето се е вслушвал в „идиоти” като него, нямало да се създаде „тази „златна младеж”, дето пороби и продаде България.” Коментарът му, който може да се прочете и в десетки форуми, се отнася до кадрите на Комсомола в политическия и бизнес елита.
Въпреки че от 22 дни е с блокиран профил и във Фейсбук, Чолака успокоява читателите си - докато е жив, все ще намира начин да им дава сигнал къде се намира и какво мисли по актуални въпроси. Ако ще и в няколко думи: „ЧОЛИ БОЛИ ГОУ УЙЬО
СЕ ОБАЖДА С ЗДРАВ, ПРАВЪ И КУР-АВ ОТ КРАЛСТВО ШВЕЦИЯ! ПРИВЕТ НА БЕЛЪ СЛАТИНА И КНЕЖЪ...В БЪЛГАРИЯ НЯМА СЪД, НЯМА СЪДЕБНА СПРАВЕДЛИВОСТ, ЗАЩОТО ЗАД ГЪРБА НА ТЕЗИ ИЗБРАНИЦИ СТОЯТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ПАРТИИТЕ НА НОВАТА ДЕМОКРАЦИЯ - ТОВА АКО Е ДЕМОКРАЦИЯ, ПО - ДОБРЕ ДА СИ БЯХМЕ ОСТАНАЛИ В КОМУНИСТИЧЕСКИЯ СТРОЙ С "НАЙ-ПРАВИЯ РЕД", В КОЙТО ВСИЧКИ ТИЯ ИЗМЕТИ ВИКАХА - СЛАВА НА БКП А СЕГА СА ПРOТИВ ТЯХ И ЗАЩИТАВАТ ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ ГРУПИРАНИ В ТАЙНО ОБЩЕСТВА ЗА ВСЕКИ ГРАД !”.
Има ли изречение, с което форумецът иска да бъде запомнен? Не се замисля дълго:
„КОЙТО ЧАКА СВОБОДАТА – РОБ ДА БЪДЕ И ПРОКЛЕТ!
Stefan D-R D CHOLAKOV, Швеция – България - NIAKADE PO SVETA”

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2012 Nextel