Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Полският Брайвик

45-годишен химик бе задържан в Краков заради намеренията си да взриви националния парламент. Арестуваният се е вдъхновил от норвежкия атентатор, който мрази либералите

Владимир Митев

 

Полските власти задържаха през ноември 45-годишен изследовател в Земеделския университет в Краков, който възнамерявал да взриви националния парламент с 4 тона експлозив. Намерението на химика Бруно Квиечен очевидно е било той или негов съучастник да закара кола или камион бомба непосредствено до сградата на долната камера на Сейма и да я гръмне в момент, когато вътре са президентът Бронислав Коморовски, премиерът Доналд Туск и други министри. Оправдание за подобно дело Квиечен открил в това, че не го управляват „истински поляци“, а „чужденци“. Той не крие възхищението си от норвежкия атентатор Андерш Брайвик, който през 2011 г. уби 77 души в Норвегия, повечето от тях деца. Всъщност именно докато разследват полските контакти на Брайвик, органите на реда попадат на следите на Бруно Квиечен. Известно е, че норвежецът е купувал взривни материали именно в Полша. От друга страна, Квиечен не само е хвалел Брейвик по интернет форумите, но и е имал достъп до лаборатория в университета си. Също като норвежкия убиец краковчанинът е натрупал в дома си солиден арсенал - няколко десетки нелегални оръжия, 1100 патрона, няколко вида бронежилетки, дузина взривателя (включително такива, които се задействат чрез мобилен телефон), 4 тона висококачествени експлозиви, достатъчни да сринат няколко жилищни блока.
След ареста разследващите прокурори пуснаха пред журналисти видеозаписи на бомбени експлозии, направени от 45-годишния химик. Оказва се, че преди да бъде задържан, краковският преподавател вече бил взривил над 250 кг експлозиви в различни ненаселени места в Полша – като тренировка и без жертви или разрушения. Квиечен е анализирал бомбената атака на Брайвик над правителствените сгради в Осло и е смятал, че норвежецът е допуснал поредица от грешки и атаката му „е можела да бъде по-добра“, пише британският в. „Дейли телеграф“.
Техническите умения на поляка със сигурност са били по-големи, но пък е имал проблеми в организацията. Въпреки че го определят като терорист тип „самотен вълк“, Квиечен търсел съмишленици, които да обучи как да боравят с експлозиви. В контакт с него обаче влизат двама правителствени агенти под прикритие. След това полските служби за вътрешна сигурност ABW го наблюдават с месеци, преди да го задържат на 9 ноември. Смята се, че арестът е станал преди парада на независимостта във Варшава на 11 ноември, когато вероятно е бил удобен момент за терористичен акт.
Арестуваният сам твърди, че има националистически и ксенофобски възгледи. Различие от идеологията на Брайвик е, че норвежецът е бил произраелски настроен, докато Квиечен е антисемит. Пишел в духа на убежденията си по интернет форумите. Посетил на няколко пъти и правителствения район във Варшава, за да се подготви за терористичния акт.
В американското списание The National Interest съобщават и за друг детайл – възможно е съпругата на Квиечен, биолог по професия, да е информирала полицията, притеснена от войнствената реторика на мъжа си или от желанието му да направи „биологична мръсна бомба“. Квиечен има неочакван профил за терорист. Той има семейство, две деца, добри доходи и сериозна професия. От малък обаче обичал да се занимава с експлозиви. Майка му разказва как при един от взривовете му като ученик става инцидент, при който Бруно губи няколко от пръстите си.
Като част от разследването са арестувани още двама души – за нелегално притежаване на оръжие. Отделно от тях са двамата правителствени агенти, които са се представили за съмишленици на Квиечен. „Казано просто – той смята, че обществото и икономическата ситуация се движат в неправилна посока и всички властови позиции се заемат от това, което той нарича „чужденци“ или „неистински поляци“, обяснява мотивите на 45-годишния химик прокурорът Мариуш Красон. Квиечен вече е признал отчасти обвиненията срещу него, включително намеренията си да убие държавните лидери. Ако бъде осъден, той може да лежи в затвор до пет години.

Разкриването на опита за атентат отново припомня политическото разделение в полското общество между либерали, които в момента управляват, и хора с националистически убеждения.

серийният убиец Петер Мангс бе осъден на доживотен затвор

 

Крайнодясното движение в Полша, изглежда, се засилва. В деня на независимостта (11 ноември) крайните националисти събраха 20 000 души на своя демонстрация във Варшава, като имаше и сблъсъци с полицията. В същото време Ярослав Качински – водач на дясната формация „Законност и справедливост“, продължава да отстоява тезата си, че самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 г., при която загинаха брат му и редица полски високопоставени лица, е била „убийство“, резултат от чуждестранен заговор срещу Полша. В този контекст и след ареста на Квиечен премиерът Доналд Туск нямаше как да не призове, че е „крайно време да се изостави езикът на насилието и омразата в обществените дебати“.
Във време на икономическа криза поляците имат от какво да са доволни – очаква се икономическият ръст за 2012 г. да е 2.4% - един от най-високите в ЕС. В политически план обаче конфликтите тепърва ще се засилват...

Копия на демона от остров Ютоя

Бруно Квиечен бе определен като „полския Брайвик“, заради вдъхновението, което е почерпил от масовото убийство на норвежеца през лятото на 2011 г. Медиите в Швеция и в Русия също откриха местни превъплъщения на атентатора от остров Ютоя. В края на ноември в

Швеция

серийният убиец Петер Мангс бе осъден на доживотен затвор от районния съд в Малмьо, въпреки че според действащото право затворническата присъда в Швеция не може да е по-дълга от 18 години. Подобно на Брейвик той действал, воден от националистически мотиви, и стрелял по хора, които не са коренни жители на Швеция. Между 2003 и 2010 г. Мангс убива трима души и извършва десетки опити за убийство. Той се криел често в храсти, а след това атакувал и стрелял навсякъде – в домовете на жертвите си, по офисите им, в коли и просто докато ги вижда да се разхождат по улицата. Действията му предизвикват голям страх в Малмьо, където живеят над 300 000 имигранти.
Ужасяващо масово убийство се разиграва и в

Москва

- на 7 ноември юристът Дмитрий Виноградов влиза със сак в централния офис на аптечната мрежа, където работи. От него вади оръжие и започва да стреля наред. Загиват шест души. Оцеляват само две жени – едната леко ранена в гърдите, а другата той сам пуснал да си ходи. Последната била негова колежка, към която Виноградов имал чувства. Той я ухажвал известно време, но впоследствие станал ревнив и в отношенията им настъпил разрив. Колеги я посъветвали да не излиза повече с него. Следва масовото убийство. „Влязох в офиса, където работеше Аня, казах: „Здравейте, колеги“, и пред очите й започнах да стрелям по всеки, който се намира в помещението. Исках да видят, че съм решителен, а после да се самоубия“, споделя убиецът, който бе наречен от медиите „руският Брайвик“. Само че след 10 изстрела патроните на Виноградов свършват и той е заловен от охраната.

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2012 Nextel