Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Обама в сянката на Голямото ухо

Знаел ли е, или не е знаел американският президент, че Агенцията за национална сигурност подслушва 35 световни лидери? Какъвто и да е отговорът, все е зле за обитателя на Белия дом

 

Петър Томов,
Тампа, Флорида

 

Шефове на германското разузнаване, които се опитват да установят мащабите на американската шпионска акция, държала „под похлупак” Ангела Меркел още от 2002 г., пристигнаха тази седмица в САЩ. На свой ред председателят на Комисията по разузнаване към американския Конгрес – републиканецът Майк Роджърс, трябваше да отбива обвиненията на членовете на делегация на Европейския парламент. Роджърс оспори съобщенията в пресата, че АНС е записала телефоните на над 70 милиона души във Франция само за месец. „Ако французите разберат какво точно става, те би трябвало да празнуват с шампанско“, посочи той, като изтъкна, че целта е била да се гарантира безопасността на гражданите. Членът на съвета за Национална сигурност към Белия дом Кейтлин Хейдън допълни: „Информацията, която събираме, не е по-различна от тази, която записват всички държави.“ Конгресменът Питър Кинг, републиканец от щата Ню Йорк и член на Комисията по разузнаването, посочи, че Вашингтон не бива да се извинява и да се отбранява. „На практика АНС спаси хиляди хора не само в САЩ, но също във Франция, Германия и въобще в Европа. Ние не правим това за собствено удоволствие. То е насочено за събиране на ценна разузнавателна информация, коят помага не само на нас, но и на европейците“, посочи Кинг по телевизия Ен Би Си. Интересно е да се отбележи, че само дни преди поредната бомба на Сноудън тайните служби в САЩ предупредиха европейските си колеги, че той може да разбули тайни за сътрудничеството на разузнавачите от двете страни на Атлантика.
Шпионските централи на САЩ действително предотвратиха терористични нападения не само на американска земя, но и на Стария континент. Остава да виси обаче въпросът за какъв дявол са били следени Ангела Меркел, Франсоа Оланд и другите премиери и президенти? Обама се изложи здраво, след като в разговор с Меркел на 23 октомври т.г. я увери, че телефонът й не е бил подслушван, а после се оказа, че все пак е бил. „Шефът на АНС генерал Кийт Алекзандър не е обсъждал с президента Обама през 2010 г. операциите, на които е била обект германският канцлер Меркел“, съобщи агенцията в декларация, разпространена от Белия дом. Според в. „Уолстрийт джърнъл“ АНС е спряла да подслушва Меркел и другите чуждестранни лидери едва през лятото на тази година, след като администрацията на САЩ започна разследване, което бе провокирано от разкритията на Сноудън. Анонимни правителствени източници разкриха, че Обама е бил информиран за „приоритетите на разузнаването“, но не и за специфичните шпионски операции. Белият дом отказа да коментира информацията на „Уолстрийт джърнъл“. Невъзможно е да се разбере знаел ли е Обама. Кабинетът му поддържа абсолютна непрозрачност за всичко, ставащо в администрацията, което е окачествявано от ветерани репортери като безпрецедентно в историята на президентите на САЩ.
Барак Обама се пече на два огъня, защото тук, в Щатите, скандалът в Европа разпали отново настроенията на пресата и обществеността срещу Белия дом. Любопитно е да се отбележи, че Обама е атакуван повече отляво и от същите тези медии, които доскоро го боготворяха. Консерваторите имат свои причини да защитават американския глобален шпионаж. Духът му бе изтърван от бутилката с Патриотичния акт, приет от президента Джорж Буш-младши след терористичните нападения на 11 септември 2001 г. Под воала на войната срещу ислямските екстремисти Вашингтон наложи строги мерки за сигурност, които отидоха извън границите, очертани в демократичните общества. Американците бяха призовани да приемат ограниченията на гражданските права и свободи за сметка на сигурността. Все повече хора съзнават, че машината на тоталния контрол става прекалено голяма и мощна, за да може да се контролира. На 26 октомври т.г. във Вашингтон повече от 3000 души протестираха срещу шпиономанията. Представители на най-различни сдружения – и отляво, и отдясно на политическия спектър, носеха плакати с надписи „Спрете да ни послушвате!“ и големи фотографии на Едуард Сноудън. „Независимо какви оправдания ни предлагат, вървим надолу - към тирания“, заяви един от демонстрантите, цитиран от сп. „Тайм“.
По всичко изглежда, че АНС ще преживее сериозни сътресения. Сенаторът демократ Дайън Файнстайн, която е шеф ма Комисията по разузнаването в горната камара, заяви: „Моето уважение към АНС, но аз съм напълно против да се събира информация за лидерите на съюзиците на САЩ... Доколкото разбирам, президентът Обама не е знаел, че разговорите на канцлера Меркел са били записвани от 2002 г. Това е голям проблем.“
Агенцията обикновено се въздържа от коментири, но заплахата на Файнстайн да извади на показ тайните на АНС е била приета много сериозно. „Ние наистина сме прецакани. Животът става много тежък, когато малкото ти другари изчезват като сенки в нощта, без да оставят адреса си“, оплакал се анонимен източник от АНС пред сп. „Форин полиси“.
САЩ рискуват да загубят Германия като основен партньор в Европа и да влязат в търговска война със Стария континент, предупреди сп. „Форбс“. Представители на страните от ЕС заплашиха, че може да не подпишат ново споразумение за свободна търговия със Съединените щати. Това обаче би означавало многомилиардни загуби и за двете страни на преговорите по въпроса, които се водят от това лято. ЦРУ и АНС може да са скроили шапка на президента Барак Обама, твърдят привърженици на конспиративните теории. Дори това и да не е вярно, Обама е изправен пред кошмарни 3 години до края на втория си мандат. Икономиката се възстановява изключително бавно, съпътствана от невиждана досега безработица в следвоенната история на САЩ – над 9 милиона души. Здравната реформа „Обамакеър“ зацикля и проблемите в нея не са само в софтуера на държавния сайт, а в новите цени на осигуряването, които се оказват непосилни за много хора. Войната в Афганистан, която досега глътна 1 трилион долара, изглежда по-скоро загубена, отколкото спечелена. Това далеч не са всички проблеми, но са достатъчни за Обама, за да остане като един от най-провалилите се президенти на САЩ.

 

Посолствата - шпионски гнезда

Американското посолство в Берлин вероятно е било използвано от Специалната служба за събиране на информация към Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ за подслушване на личния мобилен телфон на германския канцлер Ангела Меркел, съобщи в Хамбург авторитетното списание „Шпигел“, което се позовава на информация от Едуард Сноудън. По ирония на съдбата дипломатическата мисия на САЩ в Берлин се намира до прочутата Бранденбургска врата. Точно тук през 2008 г. кандидатът за президент Барак Обама произнесе първата си реч в Германия, която го направи политическа рок звезда в Европа.
По-рано тази година Сноудън, който бе компютърен специалист в АНС, избяга от САЩ, отнасяйки със себе си купища секретни данни за операциите на американското разузнаване. Той получи убежище в Русия, но обеща да не разпространява тайна информация, която вреди на националната сигурност на САЩ. Миналия месец Сноудън бе посетен в Москва от бившия висш кадър на АНС Томас Дрейк. Пътуването на Дрейк бе голяма загадка, тъй като той също е един от разобличителите на агенцията, която в момента го съди за разпространяване на секретни данни. Според Дрейк Едуард е потвърдил, че не е дал на Русия поверителни документи. В интервю за в. „Ню Йорк таймс“ в края на октомври Сноудън посочи: „Нулева е вероятността руснаците и китайците да са получили някакви тайни документи.“
„Американското разузнаване е погазило германските закони, като още през 2002 г. е подслушвало мобилния телефон на Ангела Меркел. АНС е знаела всичко за Меркел 3 години преди тя да бъде избрана за федерален канцлер на Германия - заяви в Берлин вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих. - Ако американците са подслушвали мобилни телефони в Германия, те са нарушили законите на страната на нейна територия. Това е криминално престъпление и на виновниците трябва да бъде потърсена отговорност“, посочи Фридрих. Германски депутати обявиха, че започват парламентарно разследване по случая. Не е изключено Едуард Сноудън да бъде поканен да даде показания пред комисията на Бундестага, която ще се занимава със случая.
Меркел съвсем на е била сама в шпионската паяжина на Вашингтон. Електронни съоръжения, инсталирани в 80 посолства и консулства на САЩ по света, са прехващали комуникациите на 35 световни лидери. Разузнавателни задачи са изпълнявани от 19 американски дипломатически мисии в Европа, които са следили не само политическите лидери, но и милиони граждани на Стария континент. Само в Испания са били подслушвани повече от 60 милиона телефона за един месец, съобщи излизащият в Мадрид в. „Ел Мундо“. Вербални ноти, изразяващи неодобрение от подмолните действия на Вашингтон, са били прочетени на посланиците на САЩ в Германия, Франция и Испания, които бяха привикани във външните министерства в Берлин, Париж и Мадрид. Някои наблюдатели в Европа свързват нападките срещу шпионските служби на САЩ с трупане на точки от политиците за предстоящите догодина избори за Европейски парламент.
 

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2012 Nextel