Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Ловецът на билети

Къде кълват най-добрите оферти и как се лети до Токио за 72 евро, знае само Веско Генадиев

 

Елица Димова

 

Веселин пристига подранил, с лаптоп в ръка. Изглежда малко уморен, но не от поредния евтин полет, който е забърсал някъде в интернет. Всъщност от месеци не е летял и се чувства и странно, и приятно. Приземил го е тримесечният му син Кристиан, но не се оплаква. Напротив, на седмото небе от щастие е. Пък и така на Веско му остана време да дръпне една лекция в столичния Клуб на пътешественика, за която вече се носят легенди. Предимно крилати, предвид заглавието й - “Ловец на евтини самолетни билети”. Опорните точки в нея са още по-мамещи: къде да открием неприлично евтини самолетни билети и как точно да ги ловим.
„Мисля, че преобърнах представите на много хора по темата”, усмихва се Веско, чиито очи противно на очакванията са зачервени не от 24-часово висене пред компютъра в дебнене на оферти, а от програмиране. „Хубавото на работата ми е, че мога да бъда спонтанен – ако утре изскочи добра възможност, мога да стегна куфара и да отлетя”, допълва Веселин, загатвайки едно от най-важните правила при търсенето на евтини самолетни билети. Кои са останалите? Веско Генадиев отвори черната си кутия и призна за всички самолетни трикове, които владее.
Обичайните заблудени
„Повечето хора твърдят, че пътуват често и са в час, но реално не знаят нищо за теорията, скрита зад билетите – например как се формира цената, каква е ролята на авиокомпанията и летището, как се допускат грешки, които водят до неразумно евтини билети, и какви сайтове да използваме в търсенето си. Обикновено поглеждат промоциите и резервират”, обяснява ловецът. За хората като него обаче евтиният самолетен билет съвсем не се изчерпва с промоциите и low cost предложенията (нискотарифните полети). Първо, защото у нас low cost компаниите и дестинациите им се броят на пръсти, и второ – защото е открил начин как да летиш София – Лима – София за 10 евро. „Най-оптималните оферти са различни от low cost. Понякога са и по-скъпи, но си струват. Нискотарифните билети държат цена и не предлагат никакви екстри, а е много по-добре да намериш билет, който е с 10-20 евро по-скъп, но да имаш гъвкавост да сменяш градове, дати, условия за повече багаж и т.н. Понякога инвестиция от няколко евро отгоре ти дава свобода и всякакви удобства”, загатва Веселин.
Ловецът на евтини самолетни билети ги дели на две групи: промоционалните и low cost са в едната, а в другата: митичните неразумно евтини (по Веско Генадиев) билети. „Обикновено цената на полет до Щатите е 800 долара, но можеш да го намериш и за 400, ако потърсиш евтини дати, нежелани часове, непопулярни дни за пътуване и др. Това нe e low cost билет, а реално евтин билет, стига да знаеш как да го намериш и да го сглобиш...” (виж карето „Сглоби си билет“). Нетърпението в погледа ни обаче кара Веско да набере височина по-бързо от очакваното и да прелети директно към втората група.
Най-добрата оферта
Летяла ли си София – Токио - София за 72 евро е въпрос, който без съмнение предизвиква турболенция. „Няма нищо свръхестествено или измамно. Това са реални билети на добри компании, но са резултат от нечия човешка грешка – просто някъде някой е проспал детайлите и ги е пуснал в продажба. (Жокер: най-често го правят италианците!)”, допълва Веско. Твърди, че това не е никакъв лов, а въпрос на търпение и бързи реакции. Подобни предложения изпадат три-четири пъти в годината, оцеляват в интернет едва ден-два, докато авиокомпанията се усети и ги свали, и изискват максимална доза спонтанност. „Ако искаш целенасочено да си намериш такъв билет за другия месец, няма как да стане. Но появи ли се, трябва да си светкавичен”, съветва той.
Въпросният билет за Токио все още е незараснала рана за опитния ловец на евтини самолетни оферти. При дежурната проверка на любимите си авиотърсачки един ден Веселин попаднал на въпросното предложение и едва не припаднал пред компютъра. „Билетът беше много повече от пътуване до Токио за 72 евро. Маршрутът включваше по ден-два в Будапеща, Мадрид, Рим, Токио, Милано, Барселона. Сложен билет, затова и беше объркан още при задаването си в системата”, спомня си той. Веднага изпратил линк на приятели и познати с надеждата някой да прояви нужната доза спонтанност и приключенски дух. „Чух невероятни оправдания: Ами, точно тогава имам билети за театър! Или какво ще видя за два дни...”, ядосва се и днес Веселин. Той самият оставил офертата да отлети, защото в този момент се намирал в Сингапур, а само преди два дни бил в Токио. „Пък и нямаше да е честно спрямо жена ми. Тя вече беше бременна и е малко грубо аз да летя по света, докато тя си седи вкъщи”, смее се пътешественикът.
Рискован полет
Веселин Генадиев е натрупал достатъчно часове в небето, за да може да направи най-сигурния избор. Пътува често по работа и за удоволствие – използва промоционални, редовни low cost тарифи, ако изпадне неразумна оферта, или сам сглобява изгоден билет в интернет. „Може би заради опита ми никога не се страхувам, че евтиният билет крие риск. Цялото европейско и световно законодателство е направено в полза на клиента - реално ти имаш повече права, отколкото авиокомпанията. Ако тя допусне грешка като онази със 72-те евро до Токио, не може просто ей така да си изтегли билета обратно. Но ако ти размислиш, в рамките на 24 часа може да го върнеш”, обяснява Веско. Често за компанията е много по-изгодно да си затвори очите и да преглътне нелепата грешка, вместо да спре от продажба билетите. „Би й коствало много повече загуби, плащане на наустойки и разправии.”
Ловецът се сеща за цветен случай от меката на неразумно евтините самолетни билети – италианските авиолинии. „Нали са си небрежни и над нещата, допускат уникални грешки. Преди години пуснаха нови маршрути до Абу Даби, Каракас, Лима и др. на много добри цени – около 260 евро. Но грешката беше не в билета, а че за същия период пуснаха и промокод (отстъпка с цел стимулиране на продажбите) за 250 евро, който важеше и за промоцията. Така някои хора разгледаха Абу Даби и Каракас за 10 евро. Но имаше и такива, чиито билети паднаха под нулата. И какво направиха италианците? Законодателството позволява, ако билетът не струва нищо, компанията да го спре, но италианците спряха само тях. Всички останали, чиято цена беше дори един евроцент, си останаха валидни”, смее се Веско.

Съветва да се ослушваме за грешки, когато се пускат промоции, нови маршрути или авиокомпанията стартира нова система. „Понякога изпадат и билети на смешни цени до Сейшелите, но когато кацнеш, разбираш, че билетът ще е единственото евтино нещо в екскурзията ти”, допълва той. През останалото време, вместо да чакаме промоциите Веселин предлага сами да си сглобим изгоден, редовен и удобен билет с помощта на свободните софтуери в интернет. Все пак е програмист и напасването на детайлите е в кръвта му. „Задаваш си датите, градовете, връзки, изискванията и
 

Веско Генадиев

 

 системата търси. Така подготвих с околосветското си пътешествие...”, Веско разбива на пух и прах представата ни за него, че голямата му мечта е да обиколи света. „Хората като мен не мечтаят за конкретна дестинация, а чакат офертата с главно О. Но си имам план – до края на живота си да посетя всички държави по света. Засега вървя по график. Изчислил съм го по две държави на година...”, програмирал се е вече Веско.

Сглоби си билет
- Кодирани находки
Всеки билет си има код, който съдържа цял куп административна информация за цената и при какви условия важи тя: за кои дни, летища, часови зони, за колко дни престой и др. „На базата на тези правила се определя и ценообразуването на билетите. Например задаваш в системата София - Лондон от петък до неделя и софтуерът, в който са вкарани всички възможни кодове в света, сам изчислява оптималната цена на билета ти. Тези кодове дават реална представа колко най-евтино може да бъде намерен един билет. Това е базата. Например ако до Лондон не намираш тарифа под 200 евро, няма смисъл да следиш и да чакаш със седмици. Софтуерът е свободен и пести времето, което обикновено губим в агенциите”, обяснява Веско. Сайтовете, които препоръчва, са: http://wandr.me/rtw_fares/byproduct и свободният софтуер ITA. „Особено полезни са, когато съставяш маршрут за околосветско пътешествие. Позволяват ти гъвкавост.”
- Гурутата
Истинските ловци на самолетни билети се подвизават в сайта http://www.flyertalk.com/. В него хора от цял свят – бивши пилоти, техници, фенове на самолетите, следят, ловят оферти и обсъждат всичко свързано с летенето. „Наричам го сайта на гурутата, защото всеки въпрос, свързан с авиацията, е разнищен до последния детайл. Единственият недостатък е, че използват доста сложен технически жаргон и понякога трудно разбираш за какво говорят. Но ако имаш въпрос и им го зададеш, със сигурност ще получиш най-компетентния отговор. Понякога си мисля, че тук има хора, които знаят много повече за функционирането на авиосвета от собствениците на авиокомпании”, допълва Веско.
Още сайтове за маниаци: http://www.holidaypirates.com/ , http://www.urlaubsdealer.com/ и http://topreiseschnaeppchen.de/
- Отправна точка
Интернет сайтът http://www.flightcentre.co.uk/round-the-world-flights/deals принадлежи на агенция, която прави бизнес от търсенето на изгодни комбинации за околосветски пътешествия. Плащаш им минимален процент, а те разчитат на това, че едва ли ще намериш по-добра оферта от тяхната. Важно: не бива да променяш детайлите. Направиш ли го, влизаш в друга тарифа. „В подобен сайт си сглобих билетите за околосветското пътешествие. Зададох трите континента, които исках – Европа, Азия и Северна Америка, видях в кой алианц (обединение на авиокомпании) е най-изгодно да се лети и се започна забавна игра на комбиниране и напасване на най-изгодните дати, часове, летища...”, допълва Веселин.
 

Около света със самолет: спирка Петра


Триковете на Веско
- Използвайте повече search engines (Expedia, Travelocity, Orbitz, LastMinute, etc.). Всички добри оферти, на които съм попадал, са благодарение на тези сайтове.
- Евтини дни, часове и летища - хубаво е да се лети в средата на седмицата, петъците са най-скъпи. Търсете следобедните часове. Най-ниските цени са четвъртък около обяд. Най-евтиното летище е там, където има low cost полети.
- Единичен билет vs. групов - понякога има разлика в това дали резервираш билет за един или за повече души. Нека първо проверим цената за един, а после за цялата група. Понякога компаниите надуват цените на груповите билети под претекст, че искаме да седнем заедно, но това не е най-важното, ако ще спестиш 50-100 евро, нали?
- Резервирайте възможно най-рано и не забравяйте, че има влакове и автобуси – стандартният билет до Танзания например е около 700 евро, но аз купих моя за 270. Турските авиолинии пуснаха промоция Виена – Истанбул -Килиманджаро на цена 450 евро, но прецених, че мога да излетя и от Истанбул. Пропуснах Виена и спестих 180 евро. Купих си автобусен билет за 70 лв. до Турция и сглобих пъзела.

 

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2012 Nextel