Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Смях в залата
 

Или как Бойко Борисов ни развесели със съдебните си искове срещу Николай Бареков

 

Любослава РусеваБойко Борисов се обадил на адвоката си: „Направих си тест за интелигентност!” Марин Марковски разтревожено попитал какъв е резултатът. „Няма страшно, отрицателен е!”

Виц е. Повтарям: виц. За работниците от Оловноцинковия комбинат в Кърджали ще потретя: да, виц е.
Обръщам специално внимание на кърджалийските металурзи, тъй като в края на март 2012 г. Бойко Борисов им каза: „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме.” Понеже никой от тях не заведе граждански иск за обида, това наведе на мисълта, че наистина се чувстват толкова прости, колкото им го рече бившият премиер.
Лошо...Но далеч по-лошо ще е, ако лидерът на ГЕРБ загуби делото срещу Николай Бареков, задето Бареков го нарекъл „тъп”. Защото тогава металурзите ще се окажат и... тъпи.
Изобщо не мислете, че се подигравам. Просто разсъждавам логично. Произнесе ли се съдът в полза на ищеца, Борисов ще бъде официално обявен за не-тъп. И обратното: произнесе ли се в полза на Бареков, ще потвърди, че Борисов е тъп. А приемем ли, че металурзите и Борисов са еднакво прости, ще се наложи да приемем, че металурзите и Борисов са еднакво тъпи. Нещо като „Вие сте тъпи и аз съм тъп – затова ме избирате”...
Впрочем каламбурът отново е дело на анонимни зевзеци, които само чакаха повод да им се даде тон за песен. Префасонираните смешки за Чък Норис се изчерпаха. Борисов вече не е премиер, за да захранва народното творчество през пет минути. Настана печал, налегна ни скука, но ето че лидерът на ГЕРБ заведе две дела, които обещават страхотна веселба поне през следващите няколко месеца.

Дело №1: Тъп ли съм?

Делото за обида, заведено от лидера на ГЕРБ срещу бившия телевизионен водещ Николай Бареков (понастоящем предводител на „България без цензура”) тръгна навръх Деня на театъра, 27 март, в Софийския районен съд.
Причината: Борисов претендира от Бареков сумата от 10 000 лева заради репликата му по време на предаването „Дикофф” по Нова телевизия от 19 октомври м.г. – „Ми той е тъп, той по принцип е тъп”. Тя е произнесена в отговор на забележката на водещия Сашо Диков, че бившият премиер би трябвало да е „много тъп”, ако наистина е собственик на Нова телевизия и допуска от ефира на медията да се сипят обвинения по негов адрес.
В началото на заседанието съдът назначава комплексна видеотехническа, лицево-идентификационна и фоноскопна експертиза на запис от предаването, които да установят дали Бареков действително е казал това. За свидетели са призовани самият Диков и шефът на пресцентъра на ГЕРБ Никола Николов. Показанията на двамата не само влизат с бутонките в стилистиката на майстори на абсурда като Бекет и Йонеско, но после ги догонва и адвокатът на Борисов – Марин Марковски.
Сашо Диков, на въпрос на защитата дали след цитираната реплика двамата са продължили да обсъждат лидера на ГЕРБ: „Не, след това спряхме да обсъждаме тъпотията на г-н Борисов!” А ето и пресаташето на ГЕРБ Никола Николов: „Два дни по-късно (след предаването – бел.ред.), по време на оперативка в централата на ГЕРБ, г-н Борисов се ядоса и си хвърли сакото, което между нас в партията е признак, че наистина е много ядосан.” Запитан какво точно е казал Борисов, когато чува определението за себе си, Николов цитира: „Как може този човек да говори така за мен, при положение че съм бил главен секретар на МВР, кмет на София и министър-председател!”
След разпита на Николов защитата на подсъдимия иска от съдията да задължи Борисов с уточнение в тъжбата как точно е разбрал думата „тъп”, тъй като в тълковния речник са описани различни нейни значения. Например „глух, приглушен, нисък по тембър, умствено ограничен”, а за състояние – „израз на примиреност, отчаяние, пасивност.”
„Логически безсмислено е исканото уточнение”, реагира на мига адвокат Марковски, добавяйки, че от контекста на разговора става ясно какво е имал предвид Бареков и как го е разбрал бившият премиер. „Презумпцията, че всеки човек е умен, се отнася за всички български граждани, а пък за лидера на ГЕРБ, който след едно управление пак вкара най-много депутати, явно изобщо не се отнася. Сега моята работа в процеса не е да правя защита на интелекта на господин Борисов, той се отразява от гласоподавателите!”
Завесата пада. Делото ще се гледа отново на 23 май.

Дело№ 2: Крадец ли съм?

Навръх 1 април, Деня на шегата, Софийският районен съд проведе първото заседание и по делото за клевета, заведено от бившия премиер отново срещу Николай Бареков.
В частната тъжба Борисов твърди, че на 3 ноември 2013 г. , при откриването на нов партиен офис на „България без цензура” и на шествие в София, е бил оклеветен от Бареков, който заявил: „По време на своето управление Бойко Борисов е натрупал 4 милиарда лева лично богатство. Къде са 4 милиарда, които Бойко Борисов открадна от българския народ?"
Уви, делото се отложи, тъй като се оказа, че в „България без цензура” отказват да приемат призовки за лидера си. Бареков не е бил редовно призован, понеже от централата на движението пратили призовкарите в Пловдив, където е домашният му адрес.
Уточнение от съдия Мила Лазарова: на 26 март (т.е. ден преди да се гледа делото за „тъпотията” – бел.ред.) в съда е постъпила молба от адвокат на Бареков, в която бил посочен адресът му в Пловдив, но молбата не била докладвана навреме на председателя на съдебния състав. „Дори и да беше, за три работни дни би било невъзможно да бъде извършена процедура по редовно призоваване на този адрес”.
Вместо да бъде отложено, делото можеше да бъде и прекратено заради пропуск на адвокатите на Борисов (в случая уточнението е на сайта dnevnik.bg). Пак там: „По другото дело срещу Бареков той бе представляван от адвокат Марин Марковски, но по делото за клевета в залата се яви синът му Димитър Марковски. Оказа се обаче, че той няма пълномощно по делото. „Бързо си извадете пълномощно, защото след пет минути ще прекратя делото”,

 

Бойко Борисов и Николай Бареков - Освен на политическата сцена, битки и в съда

 

 

каза съдия Лазарова, но адвокат Марковски успя да спази срока и така делото бе спасено.”
Завесата пада. Делото ще се гледа отново на 16 юни.

Челен опит

През 2011 г. американката Лин Тейлър е изправена пред съда в град Уоруик, Роуд Айлънд, по обвинение, че е обучила папагала си от породата какаду да псува съседите й. За свидетел е призован самият папагал. В продължение на 15 минути какадуто обижда ищците до девето коляно. В залата избухва смях. Но още по-смешно става, когато защитата на Тейлър съвсем сериозно разяснява, че най-често употребяваните от папагала думи „идиот” и „кретен” въобще не са обидни:
„Първоначалното значение на гръцката дума „идиот” няма нищо общо със сегашното. В Древна Гърция „идиот” означава „частно лице”, „отделен, обособен човек”. Известно е, че древните елини са се отнасяли с голяма сериозност към обществения живот, а тези, които са избягвали участие в политиката (например не гласували), били наричани „идиоти”, тоест те се занимавали със своите лични интереси. С каква обществена работа са се занимавали ищците, дами и господа? Отговорът е: никаква. Следователно те са идиоти в древния смисъл на думата.
Що се отнася до „кретен”, ще ви пренеса 5-6 века назад в района на френските Алпи, където всички се обръщали към местните жители с думите „Ей, кретени!” Много ясно защо - на местния диалект думата „кретен” (кретиен) означава християнин. Чак по-късно сред алпийските християни били забелязани хора с умствена изостаналост поради липсата на йод в планинската вода. Но това се отнася само за района на френските Алпи! В град Уоруик, Роуд Айлънд, водата съдържа обилно количество йод. Следователно папагалът на г-жа Тейлър е имал предвид, че ищците са християни, а не хора с умствена изостаналост.”

„Богат и умен” или „беден и тъп”?

Ако следва логиката на своя американски колега, адвокат Марковски –баща би трябвало да хване Бареков в елементарно противоречие: не е възможно да си „умствено ограничен, несъобразителен, несхватлив и глупав” (по Тълковния речник) и в същото време да откраднеш 4 милиарда. Следователно, Бойко Борисов не е тъп.
От друга страна обаче, това усложнява работата на адвокат Марковски – син, тъй като той ще пледира, че Бойко Борисов не е откраднал 4 милиарда от българския народ. Отгоре на всичко второто дело дава възможност на защитата да поиска всякакви имотни експертизи на лидера на ГЕРБ, което поставя ищеца в твърде деликатно положение...
Защо въобще Борисов си самопричини подобни страдания, е пълна загадка, още повече, че забележките на Бареков по негов адрес отдавна бяха забравени. А облаците над главата му ще се сгъстяват и по друга линия:

 

Росен Петров


Неотдавна Росен Петров обяви, че ще подаде жалба срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради виц, който бившият премиер разказа в парламента. „Знаете ли защо новият вътрешен министър ще бъде най-интересен? За първи път ще имаме вътрешен министър, когото никой няма да може да води за носа. Не казвам кой е, само така се очаква”, гласеше анекдотът, в който Петров очевидно се разпозна.
Всъщност само си представете какво ще представлява съдебно-медицинската експертиза по едно такова дело. Или експериментът в съдебната зала, при който разсилният гони Росен Петров и се опитва да го хване за носа. Ако не успее, Борисов печели, ако успее – бившият премиер губи...
Да, Илф и Петров бяха абсолютно прави. Време е прокурорът на републиката да привлича „под углавна отговорност по онзи член, който наказва за тъпота с взлом”!

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2014 Nextel