Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Off line игри за On line
 

Детските и фитнес площадките по парковете скоро ще произвеждат електричество с малък ампераж

 

 

Искра Ценкова
снимки Петър Ганев

 

Всичко започва с един клатушкащ се стол в столичен бар и с падналата батерия на мобилния телефон на дизайнера Илиян Милинов. Преди две години той и приятелят му Христо Алексиев едва ли са си представяли, че случайно изпусната реплика от устата на единия ще отвори пред тях нови хоризонти. Илиян се занимава с индустриален дизайн, а клатещият се стол в бара неслучайно задържа вниманието му. Интересът му към столовете датира отдавна. През 2002 г. неговият SeatTable (бифункционален стол, който при необходимост се превръща в маса) печели две световни награди на международното изложение за столове PROMOSEDIA, град Удине, Италия. Изделието на Илиян е оценено като абсолютна иновация с голям пазарен потенциал.
Докато се клатушка на стола си и се ядосва, че няма къде да зареди мобилното си устройство, два пъти носителят на най-престижната световна награда Red Dot в категорията „Концептуален дизайн“ въздъхва:
„Ако можеше с енергията, която сега произвеждам, да си заредя джиесема...“ Чакай, чакай, в тая работа има хляб, наостря уши Христо. Идеята не му дава мира. Христо обаче си дава сметка, че от механичната енергия в закритите пространства няма да има кой знае каква полза, в тях все пак има електрическа мрежа. Но на открито подобно изобретение ще е ценно. Къде има най-много кинетична енергия? На детските площадки. Там

децата непрекъснато тичат

неуморно се люлеят, изразходват много енергия, от която може да се произведе електричество - с много слабо напрежение и малък ампераж.
Така се ражда идеята за умните люшкащи се съоръжения, на които малчуганите се забавляват така, както са го правели и техните баби и дядовци. Само че произведената от тях енергия може да служи за осветление, да захранва мобилни устройства, wi-fi сигнали.
На този етап клатушките на двамата български изобретатели обаче само светят.
Христо и Илиян са състуденти от Лесотехническия институт, имат зад гърба си още едно съдружие, което не издържало на напъна на кризата, но това не им пречи непрекъснато да генерират нестандартни идеи и да ги впрягат в действие, без да се притесняват от икономическата несигурност. „Илиян е сензорът, той притежава необикновена наблюдателност и интуиция, той е креативното начало, аз пък съм тракторът отзад“, смее се Христо, чийто предприемачески опит би могъл да се нарече солиден. Зад гърба му са пет фирми, а сред тях и Walltopia, световен лидер в производството на изкуствени катерачни стени. Преди време обаче продал акциите си и се оттеглил, за да се доказва отново и отново.
С помощта на генератор в основното тяло и на кабел произведената от малчуганите енергия се превръща в светлинна. Възседнатите клатушки светкат колкото по-силно се люшкаш. Това стимулира децата да се движат още и още. А малкият екип на Playground Еnergy, в който освен двамата изобретатели има и един изпълнител, си е поставил задачата да направи детските съоръжения и музикални, да ги накара

да възпроизвеждат звуци,

наподобяващи тези, които издават животните, чиято форма са приели – крави, коне, кучета...
“Искаме да балансираме преживяванията на децата вън от компютърния свят. Не водим битка с електронните игри, те развиват други умения, но за да са здрави, децата имат нужда и от много движение. Статистиката сочи, че 18% от подрастващите в Америка и Англия са с наднормено тегло. През последните 30 години този процент се е увеличил три пъти в резултат на обездвижването на децата“, отчита Христо. В клатушките ще има хардуерна и софтуерна част, както и централен сървър, който ще събира информация за генерираната енергия от съоръженията. А събраната в реално време информация може да се включи в битката с детското затлъстяване.
Освен оздравяващ и развлекателен ефект рационално използваният детски кът може да има и образователна роля за по-големите, убедени са двамата изобретатели. Те вече притежават сертификати за качество, за сигурност и безопасност на съоръженията си, имат търговски марки както и патент за технологията за Европа и САЩ. Иновативният им проект безспорно няма да реши енергийния проблем на света, но със сигурност ще донесе на малчуганите много положителни емоции.
Христо и Илиян развиват нестандартната си идея във време на икономическа криза с помощта на ELEVЕN - фонда за рисков капитал, който управлява част от средствата по програмата JERAMIЕ на Оперативна програма „Конкурентност“. Финансовият ресурс е от публични европейски средства. Младите предприемачи стартират с отпуснатите им 50 хил. лв. и разгръщат бизнеса си почти светкавично - както у нас, така и в Англия, Финландия, Израел, Холандия, част от Близкия изток. Днес в три населени места на страната ни има детски площадки с умни клатушки – в Кърджали, в Пазарджик и в казанлъшкото село Крън. Проектите са спонсорирани не от общините, а от електроразпределително дружество по програмата му за социална отговорност.
„Когато преди година открихме първата си площадка в Пазаржик, децата се бяха наредили на опашка, изчакваха се, пак се нареждаха на опашката. Не можеш да ги свалиш от клатушките. По огънатите им метални части след това разбрахме, че и по-големите се люлеят на тях. И започнахме да правим съоръженията по-здрави, от композитен материал, който издържа на натиск до 120 кг“, разказва Христо.

 

 

 

Илиян Милинов

 

 

Малките столичани също ще могат да се забавляват на интелигентните съоръжения. Фирмата засега е подписала договор с

детския център „Музейко“

който ще бъде открит в средата на 2015 г., и с Технопарка за две детски площадки с техни съоръжения. Така децата ще научават на практика как кинетичната енергия се преобразува в електричество.Трансформирането на енергията от детските игри на този етап обаче е под въпрос. „Бяхме три месеца в Кембридж, тъй като проектът ни беше харесан и от акселератора Tech Stars, един от най-големите в света, с частно финансиране. Там обсъждахме с много колеги как може да се използва детската енергия от игралните площадки. Ако в развитите държави от Европа и Америка с нея включим wi-fi на площадката, това ще се приеме за детска експлоатация. Колумбийските деца за разлика от европейските и от американските не страдат масово от затлъстяване, но пък имат други проблеми. Колегите ни от Колумбия много се зарадваха на изобретението ни. Казаха: Идеално! Правителството ни е раздало 100 хил. таблета на децата, но предимно в села из джунглата, които нямат дори ток. Обаче имат покритие на мобилните оператори. В тези села нито децата могат да си зареждат таблетите, нито възрастните - мобилните телефони. Ако вие направите такава детска площадка, ще решите много проблеми в тези села. Затова вторият модел клатушки, който направихме, е по-мощен, може да зарежда и таблети“, отбелязва Христо Алексиев. Занапред обаче малката компания смята да продава стандартни детайли вместо детски площадки. Да акцентира върху седалките с генератори. Така производителите на детски площадки ще могат да монтират по собствено усмотрение.
В момента българската фирма работи по няколко изделия за мащабния проект „Град на бъдещето“ в Милтън Кийс. Негов спонсор е английската държава, а идеята е да се проучат възможностите за най-интелигентно и ефективно развитие на градската инфраструктура, като се залага и на активността на децата. Българските клатушки вече са монтирани от местен производител на детски площадки на Острова. Британците обаче искат и да измерват точно колко енергия изразходват малчуганите в детския кът и за целта ще свържат съоръженията с централен сървър.
Христо и Илиян са неуморими. В момента се трудят и над проект, с който ще впрегнат и енергията, произвеждана

в откритите фитнеси на парковете

И понеже никой не би могъл да ги упрекне в експлоатация на възрастни, генерираната от тях енергия ще зарежда мобилните телефони. Разработват подобен проект и за домовете с помощта на умалени батути. А на стената в офиса им може да се види (засега само като чертеж) как изглежда и люлееща се градинска беседка за двама, стъпила също като клатушките върху пружина. Денем беседката ще събира чрез генератор енергията, а нощем ще свети дискретно и ще създава уют в парковете.
„Всяка сутрин се събуждаме с нова идея в главата. Записваме си ги в тефтер за момента, в който ще имам време и пари за тях“, признава Христо Алексиев, двигателят на творческия тандем.

 Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2014 Nextel