Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Сенките от БУДОара на ББ

Къде се преплитат интересите и връзките на приятелските кръгове „Банкя“, „Монтерей“ и „Бояна“

 

Тодор Пройчев


3 април 2000 година. Британското посолство в София връчва нота на българското външно министерство, която е заведена под номер N54-13-62/13.04.2000 г. В секретния дипломатически документ става дума за нарушения на оръжейното и петролното ембарго срещу режима на Саддам Хюсеин в Ирак от петима български търговци. Дипломатите на Нейно величество са изброили сред търговците и двама висши офицери от времето на комунизма и Студената война - единия от МВР, а другия от разузнаването.

Повече от две години по-късно - в топлата вечер на 27 юни 2002-ра, тъмнозолен джип “Ленд Роувър” с регистрационен номер С 0148 на британското посолство стои паркиран дискретно встрани от централния вход на столичния хотел „Зографски-Кемпински”. Час по-рано с него са пристигнали двама „приятели” от “Фирмата”. На жаргона на специалните служби по света така наричат британското разузнаване Сикрет интелиджънс сървис, популярно и като МИ 6. Така както ЦРУ пък е известно като “Компанията”, която също проявява интерес към нарушенията на ембаргото срещу Саддам от българските търговци. За тайните служби по света, с които си сътрудничат, и за дипломатите от Форин офис офицерите от „Фирмата” са просто „приятелите”.

В „Зографски-Кемпински” двамата „приятели” вечерят с тогавашния зам.-шеф на българското контраразузнаване полковник Пламен Гълъбов. На масата са още двама началници от Националната служба „Сигурност” (НСС) – ръководителите на сектор „Пролиферация” Веселин Марков и на сектор „Международно сътрудничество” Евелина Чорбаджийска, която играе ролята на преводач. Компанията допълва съветник на вътрешния министър в кабинета „Сакскобургготски” Георги Петканов.

През последните месеци Марков на няколко пъти е пътувал до Лондон и веднъж до САЩ. По-рано същия ден в неговия кабинет в централата на НСС на булевард „Черни връх” „приятелите” са били брифирани подробно за работата, свършена от контраразузнаването след онази британска нота. А обемът на тази работа не е никак малък, въпреки че в нейния фокус е попаднал само един от изброените петима търговци - бившият служител на Националната разузнавателна служба и дипломат Атанас Самсарев. Заедно с него активно разработвана от контраразузнаването е още една фигура, свързана с разузнаването и дипломацията - Венцислав Кънев, който е партньор на Самсарев. Неговото име обаче не е сред петимата търговци, заинтересували първоначално офицерите на Нейно величество. В същото време покрай активния оперативен фокус на НСС някъде са се търкулнали двамата топофицери от бившата Държавна сигурност (ДС), интересуващи британските тайни служби. Нищо че те имат цяла „огърлица” от съдружия с Кънев и Самсарев в купища фирми с имена на скъпоценни камъни. Едва след подканяне от новите съюзници на България двамата офицери от ДС само за кратко са изплували от сенките на прехода, за да потънат отново там - в света на кукловодите на българската политика и на тайните, които крият нейните будоари.

Назначаването на Борисов

Британската нота за нарушения на оръжейното ембарго срещу режима на Саддам Хюсеин е един от редките случаи, в които се появява почти митичната фигура на Чавдар Чернев, както и тази на неговия другар от т.нар. приятелски кръгове „Банкя” и „Монтерей” генерал Димо Кръстинов. Тези случаи са редки, защото изглежда, че Чернев играе в „отбора на добрите”. Или поне така казва на 30 август 2001-ва в Гранитната зала на Министерския съвет Бойко Борисов, който току-що е бил номиниран за главен секретар на МВР в кабинета „Сакскобургготски”. А в седмиците, предшестващи номинацията му, сенчеста София тръби, че лично Чернев е лансирал Борисов за най-високия професионален пост в МВР. Въпреки че години по-късно ексшефът на разузнаването генерал Бриго Аспарухов ще твърди, че самият той е препоръчал Борисов за главен секретар.

„Чавдар Чернев в периода преди 1989 година беше началник на Второ районно управление (на милицията - бел. ред.), а през 1990 година - началник на Софийско градско управление на МВР, обяснява в края на август 2001-ва бъдещият главен секретар Борисов пред журналистите на „Дондуков” 2. - Заедно с генерал Барбалов бе и председател на Българската федерация по бойно-приложни спортове, тъй като каратето бе забранено като спорт. То можеше да се практикува само от служители на Държавна сигурност, Народната милиция и спецчастите към армията. Пожарникарите - такива като мен, нямахме право да тренираме дори и карате. За мен беше направено изключение по простата причина, че тренирах сам и когато се събираше отборът, аз ги побеждавах и нямаше как да не ме вземат. Чавдар Чернев направи изключително много за каратето. Той беше първият човек, който успя да убеди тогавашното закостеняло ръководство на партията и държавата, тъй като те бяха едно и също, че каратето може да стане граждански спорт, защото в една Турция например има 400 хиляди картотекирани каратисти. И тогава стана гражданската федерация и аз станах първият национален треньор на гражданската федерация. Оттам ми е и приятелството с Чавдар Чернев, дори не и приятелство, защото той ми е бил като началник. Той е един доста твърд и суров човек. Както и до ден днешен аз го уважавам.”

Почти 12 години по-късно обаче „началникът” не би трябвало да е нещо повече от достолепен пенсионер в една страна от Европейския съюз, да си гледа старините и чат-пат да се среща със старите другари от „Монтерей” и „Банкя”. Ей така, на раздумка и на спомени за миналото, както обичат да казват „официалните” говорители на кръга „Монтерей” генерал Любен Гоцев и бившият външен министър Виктор Вълков.

Да, но фигурата на Чавдар Чернев пак изплува от сенките на прехода. Първо, на рождения си ден през миналата година - 8 февруари, за да направи новата политическа формация ГОРД, оглавена от бившия евродепутат Слави Бинев. И преди 2 седмици отново - в скандала с хипотетичното вербуване на премиера Борисов като агент „Буда” на службата за борба с организираната престъпност в края на 1996 година. „Слави Бинев и кръгът „Банкя“, те са в основата на това”, обяви самият Борисов в отговор на въпроса на в. „Преса” кой може да стои в основата на скандала. Това бе първата реакция на министър-председателя пред медиите, след като сайтът „Биволъ” публикува първите материали от досието „Буда”. По-късно Борисов поразшири кръга на поръчителите, като включи в него и вездесъщия „октопод” Алексей Петров.
Според специалиста по политически PR Арман Бабикян министър-председателят „приблизително точно е улучил” с назоваването на Слави Бинев и кръга „Банкя”. „Може би малко трябва да разшири обхвата на представите си. Но под Слави Бинев не разбирайте физическото лице Слави Бинев, а по-скоро негови съседи по вила в Бояна, които са доста по-информирани”, казва Бабикян пред сайта offnews.bg, като уточнява името на съседа - „полковник Чернев”, и говори за нов „Боянски кръг”.

„Банкя” и „Монтерей” - различната геометрия на кръга

Каква всъщност е „геометрията” на кръга „Банкя”, който премиерът Борисов на практика за първи път официализира с отговора си на въпроса на в. „Преса”. Защото през последното десетилетие споменаването на този кръг е основно в контекста на конспиративни теории, които обикалят интернет пространството и намират място в няколко книги, посветени също на недоказани конспирации.

Първата история за това как нещо се мъти в китното софийско предградие излиза в първия компромат (доста обширен) за Борисов. Той е публикуван под псевдонима Стрезов на 7 март 2002-ра (т.е. само половин година след назначчаването на Борисов в МВР) в clubs.dir.bg и носи заглавието „За криминалната власт”. В самия компромат обаче се твърди, че той се е появил 3 седмици по-рано - на 18 февруари 2002 г., във във форума 4„abv.bg”.

„И накрая - за властта в сянка (поне над Бойко Борисов) - търсете я на тенис корта в Банкя. Там укрепват мишци Славчо Б. Христов, Чавдар Чернев, самият Бойко, неговата приятелка Цветелина Бориславова, пък и други интересни хора - поотделно, по двойки, а често и накуп” - така завършва този първи компромат за бъдещия премиер. Споменатият Славчо Б. Христов е всъщност любимият ресторантьор на експремиера Иван Костов. По-известен и като „Бате Славе”, той доби популярност в края на миналия век като основополагащ камък в Костовия приятелски кръг „Олимп”. Христов бе и крупен акционер в СИБанк, докато не бе сменен на тази позиция от Цветелина Бориславова.

Случайно или не, но още от далечната 1992 г. неизменен председател на тенис клуба „Банкя” е бизнесменът Иван Саздов. През 2005-а той оглави инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София. В интернет пространството Саздов е определян като „личния масажист на Тодор Живков, кум на днешния зам.-министър на финансите Владислав Горанов” и, разбира се, „виден член на кръга „Банкя”. Сегашният шеф на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който подобно на премиера „укрепва мишци” в тенис клуба на Банкя, също е смятан за част от едноименния кръг.
Тогава дали митичният корт не е рожденото място и на митичния кръг? Според цитати в интернет, приписвани на Виктор Вълков, различни хора се събирали ей така, по съседски, в ресторанта “Бялата къща” в Банкя, откъдето се ражда и името му. По-късно този кръг бил преминал в далеч по-популярния в медиите „конспиративен” кръг „Монтерей”, за чийто неформален лидер е смятан генерал Любен Гоцев. Това станало, когато Вълков, Гоцев, Чернев и техните приятели си харесали едноименното заведение до сградата на Интерпред в София.

Сбирка на клуба "Монтерей" в едноименния ресторант

 

Всъщност истината е по-друга. Приятелската група на Гоцев, Вълков и Чернев се събира редовно през 90-те години на миналия и в началото на новия век не само в „Монтерей”. Бившите разузнавачи, дипломати и висши кадри на Народната милиция периодично организират обедите и вечерите си както в Руския клуб (ресторант „Крим”), така и в ресторанта на хотел „Зографски-Кемпински”. Срещите в Японския са, може би, най-удобни, тъй като повечето от тях имат офиси в съседния хотел „Орбита”. Дали тези сбирки са носталгия по отминалите времена, както казват Виктор Вълков и Любен Гоцев, или на тях се редят различни властови конфигурации в държавата, е трудно да се даде еднозначен отговор. Както винаги, вероятно истината е някъде по средата. Със сигурност обаче отличителна черта на приятелската група, която по-късно ще стане известна като „Монтерей”, е съпричастността й към едрия червен капитал, т.е. към БСП и към вече несъществуващото „генералско движение” в партията - Движението за единство и развитие. Освен Гоцев, Вълков и Чернев в приятелския кръг „Монтерей” са влизали и червени бизнесмени като Сергей Превалски и Чавдар Минков. Според покойния Георги Тамбуев тогава в средите на бизнеса Превалски бил известен като „диамантения бос” и минавал за приятел на Андрей Луканов, Николай Добрев и Румен Петков.

За „монтереец” е смятан и ексшефът на контраразузнаването и бивш зам.-директор на ДАНС генерал Иван Драшков. Като цяло обаче кръгът „Монтерей” наистина може да бъде смятан за „компания на маса”, която в годините често мени състава си. А участниците в нея, дори и понякога да въртят общ бизнес, не са задължително бизнес съдружници поне според официалните търговски и съдебни регистри.

Нещо, което е точно обратното в доста по-тесния кръг „Банкя”, чиято геометрия по-скоро е изтъкана от общи бизнес съдружия между различните участници в него. Този кръг реално се оформя през 2001 година около братята Чавдар и Тихомир Черневи и генерал Димо Кръстинов - преди и след победата на НДСВ на парламентарните избори през юни. Сред по-известните имена в групата са още ковчежникът на НДСВ Максим Димов и бизнесмените Димитър Събев и Евстати Гюров. Всички те са обединени от съдружия в различни фирми като „Инвестиционен фонд Рубин 24”, „Елмаз 24” и „Интербулпред”. Сред шефовете на „Интербулпред” пък са още Бойко Борисов и Румен Николов, по-известен като Пашата. Според обясненията на самия Борисов през 2001 година „Интербулпред” е била една от фирмите, „чиято цел беше, ако заработят, да можем да финансираме каратето”. Друга от тях е прословутата „Будоинвест”, в която Борисов е бил съдружник с Алексей Петров.

В съдружие с Чернев и Кръстинов, но без да са смятани като част от кръга „Банкя”, са били и вече споменатите в началото Атанас Самсарев и Венцислав Кънев. Техните политически връзки обаче са почти изцяло в посока на БСП и на нейните двама последни лидери - Сергей Станишев и Георги Първанов.

В интернет публикации се твърди, че към кръга „Банкя” гравитира и Ангел Стойчев, който е бил заместник на Чавдар Чернев в Софийската дирекция на вътрешните работи. Личен шофьор на Стойчев пък бил бившият концесионер на софийския боклук Румен Гайтански-Вълка.

Веднага след победата на НДСВ на 17 юни хората около Чавдар и Тихомир Черневи започват да правят чести сбирки в ресторанта на “Зографски-Кемпински”. Пак по същата причина, както и при „монтерейци” - заради близостта на офисите им в съседния хотел „Орбита”. Според различни източници в някои от сбирките участва и Бойко Борисов, а основна тема на разговорите е бъдещото политическо и професионално ръководство на МВР и митниците. (Малко по-късно Тихомир Чернев ще стане главен секретар на Агенция „Митници”.) Тогава обаче като кандидатура за министър или в краен случай за главен секретар кръгът „Банкя” обсъжда фигурата на главния секретар на МВР в правителствата на Ренета Инджова и Жан Виденов – Георги Ламбов, близък до ген. Гоцев и приятел на покойния вътрешен министър Николай Добрев. Първоначално кандидатурата на Борисов за професионалния връх в МВР, изглежда, е била на по-заден план.

Достолепните бели якички

Какво се е объркало между „началника” Чернев и редовия каратист Борисов през последните години, за да се стигне до избухването на премиера пред в. „Преса”, можем само да гадаем. Дали енергийни интереси, дали нещо друго...

Частичен отговор за случилото се дава анализът на ситуацията с БУДОара около ББ, който прави бившият червен депутат Татяна Дончева. „Нападението срещу Доган и стрелбата по Златко Баретата, както и процесите, които се водят срещу Алексей Петров, показват, че вече не могат да бъдат балансирани едни стари отношения, в основата на които почиваше престъпният свят - казва Дончева. - Подземието на България беше създадено, за да държи хората в страх и подчинение и да дава възможност на определени среди, които имат достъп до командното табло на тези структури, да печелят от какво ли не - от рекет, от контрабанда, от наркотрафик, от всякакви други неща. Това са хора достолепни, възрастни, с бели якички.”

Според Дончева „постепенно т.нар. борци, които не са само борци, заякнаха, създадоха собствен бизнес, легализираха го, а част от този бизнес е доста атрактивен”. „Само че всичко това, както и първоначалният капитал на България почива върху греховно разпределени национални богатства и отношенията на тези хора помежду им и върху това така разпределено богатство в продължение на 23 години е като към нещо, което подлежи на непрекъснато преразпределение... Те смятат, че след като тези пари са от „онези” пари (условно наричани парите от „червените куфарчета” - б.а.), те може периодически да бъдат преразпределяни като се използват силови похвати”, обобщава Татяна Дончева.

Дали сега гневното избухване на Борисов срещу кръга „Банкя” не разкрива и нещо друго - че кукловодите от сенките на прехода вече са направили нов завой. Формално към ГОРД-ия патриот и евродепутат Слави Бинев, а реално към Партията-майка. Защото, както казва Дончева, „достолепните възрастни хора с бели якички” могат да бъдат видени и преброени в целия им блясък на първия ред на конгресите на БСП. Въпреки че невинаги те работят в полза на БСП и на действащия й лидер.

Дали кукловодите с „бели якички” не са решили, че е време лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и бившият президент Георги Първанов пак да седнат заедно на една маса в БСП? Така както двамата го направиха вечерта след референдума за АЕЦ „Белене”? А че кръгът „Банкя” има необходимото влияние и връзки в БСП, едва ли трябва да буди някакво съмнение. Та нали точно съдружниците на Чернев - Самсарев и Кънев, навремето са съветвали младия червен международник Станишев за сложната ситуация в Близкия изток. Та нали само намесата на външния министър на НДСВ Соломон Паси предотврати намерението на Първанов да изпрати същия Кънев като посланик в Сирия. Случайно или не, само седмица преди публикуването на документите за агент „Буда” в сайта „Биволъ” именно бившият президент призова червеният лидер Станишев да обяви възможно най-бързо имената на бъдещите си министри. Дали пък на „Позитано” - и на лидерстващите, и на опозицията, вече не им мирише на власт? А с чувствителния си политически нюх Борисов дори от „Дондуков” 2 сигурно също е уловил някои от ароматите на гозбата, която му готвят сенките от прехода...

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2012 Nextel