Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Реформатори на щат


 

СДС се разпростря във властта, колкото другите малки партии може само да мечтаят. Постове получиха предимно шефове на местни сини структури, а най-големият работодател е председателят им -министър Божидар Лукарски

 

 

Ясен Люцканов
 

 

“Деполитизиране на държавната администрация и персонална отговорност от държавните служители. Премахване на партийните и роднинските назначения.”
Из “Начала на обединение на Реформаторския блок”


“За 14 години в опозиция, десет от които ДПС беше на власт, кьорав седесар на служба не е останал.” Репликата e на Радан Кънев, изпусната по време на една от безбройните разправии в парламента чия партийна метла е по-по-най-голяма. Използването на израза “седесар на служба” издава определен начин на мислене, който е доста далеч от програмните заявления на Реформаторския блок.
“ТЕМА” вече описа как партийно се кадрува в министерството на отбраната, оглавявано от лидера на БЗНС Николай Ненчев.
Още по-впечатляващо обаче е разпростирането във властта на СДС –

партия с по-малко от 50 хил. привърженици

по данни от последното й (почти) самостоятелно участие на парламентарните избори през 2013 г. Сините разполагат с един министър и един заместник-министър, двама областни управители и трима заместник областни управители, както и с четирима народни представители, сред които един председател и един заместник-председател на парламентарни комисии. От цялото 15-членно ръководство на СДС само един-двама не са получили държавен или общински пост и работят изцяло в частния сектор (виж първата графика). Даже и да не броим тези, които са на изборни длъжности – кметове, общинари, депутати, в графата „на служба” пак остават повече от половината началници на “Раковски” 134. Като петима от тях са назначения в рамките на кабинета “Борисов 2”. И това е само на централно ниво.
Председателят на СДС Божидар Лукарски пренесе част от екипа си в министерството на икономиката. Заместник на министъра е заместникът му в партията Любен Петров, началник на кабинета му е главният секретар на сините Филип Кирев. Надолу по веригата до момента има още поне дузина партийни назначения.
“Направил съм преглед на това, което е назначавано като партийни кандидатури по време на кабинета “Орешарски”, и съотношението е 1:3”, обясни наскоро Лукарски и вероятно изчислението му е прецизно. Което с нищо не променя принципа в кадруването, който изглежда по същия добре познат от всички предишни правителства начин.
Когато се съставяше кабинетът, лидерът на СДС призна: “Бих бил министър на икономиката!” Заявката изглеждаше амбициозна по-скоро на фона на неговото CV, отколкото на важността на поста. Но който познава това министерство, знае отлично, че и без енергетиката и туризма то пак е пълно с апетитни властови хапки. МИ продължава да е собственик на дълъг списък от дружества, всяко от които има борд на директорите, надзорен съвет и т.н., и т.н. Като много от тези постове

традиционно се използват за “партийни хранилки”

Да вземем един класически пример – “Летище Стара Загора” ЕАД. За затвореното летище от години се чертаят планове за светло бъдеще, когато то ще се превърне в един от най-големите карго центрове на Европа. Обаче принципалът в лицето на икономическото министерство през последните години поставя в управата на дружеството все хора, които надали могат да помогнат за реализацията на тази идея. Министърът от кабинета “Орешарски” Драгомир Стойнев назначи в борда на директорите ветеринарния специалист Бойчо Биволарски и филолога Ваня Стоева – и двамата местни БСП апартчици. Божидар Лукарски постави на тяхно място Тончо Тонев, инженер със стаж в ДЗУ, и Димитър Чорбаджиев, съсобственик на семейна фирма за противопожарна техника. Тонев е в общинското и в областното ръководство на СДС, а Чорбаджиев е областен координатор на Движение „България на гражданите” (ДБГ)... На летището от близо десетилетие не е кацал самолет и през последните години теренът му се използва за изложения на селскостопанска техника. Дружеството генерира скромни

приходи, близо половината от които отиват за заплати

включително на бордоваците. Наскоро министър Лукарски обяви, че в дружеството ще бъдат апортирани освободени от министерството на отбраната 2 хил. дка терени и след това ще бъде възобновено търсенето на инвеститори.
Икономическото министерство е крупен възложител на маркетингови и социологически проучвания. Въпреки че самото то притежава Институт по маркетинг-ЕАД, предназначен за “проучване на пазара и изследване на общественото мнение”. Но както повечето забравени от бога държавни фирми, и този институт се занимава най-вече с отдаване под наем на имотите си. Дейност скромна, но пък с видни началници. По решение на министър Лукарски това са Любомир Ковачев, бивш зам.-председател на СДС и на столичната организация на партията, Станислав Благоев, бивш син кмет на Панчарево, и Даниела Везиева, зам.-министър на икономиката и областен лидер на ДБГ-Русе. През последните години през този борд са минали и други популярни в различни от маркетинга дейности хора като Алекс Орешков от туристическия бранш, Златин Тепсиев от фенклуба на “Левски” и пр. 

Икономистът Иван Арабаджиев е председател на СДС-Ловеч, дълги години е бил общинар в града и съвсем доскоро е бил в борда на общинските пазари. Но от миналия месец е на друго място и на ново поприще. Той е един от двамата новоназначени членове на съвета на директорите на “Сертификация” ЕАД. Тази фирма на икономическото министерство е приемник на Изпълнителната агенция “Сертификация и изпитване” и си има дългогодишен директор и опитен екип. В миналото надзорници са били служители на икономическото и на финансовото министерство. Сега в “Сертификация” са се сдобили с

провинциален партийно оцветен борд

- синият активист Арабаджиев от Ловеч плюс Рабие Кьосева, червен общински съветник от Смолян. Кьосева запазва поста, придобит благодарение на предишното правителство. Тя е председател на един от експертните съвети на БСП, но по младежката политика, майчинството и децата.
Има и седесари, които няма нужда да сменяват местожителството си заради новите си постове.
Бившият син кмет на Панагюрище Ясен Христов е новият управител на “Еко Медет” ЕООД, Панагюрище. Според местната информационна агенция pia-news доскоро Христов е бил уредник в Природонаучната сбирка към Историческия музей в Панагюрище, но в миналото имал стаж и като ръководител на “Еко Медет”.
Областният лидер на СДС-Габрово Антоан Згрипаров пък е назначен за управител на местната фирма на министерството на икономиката – „Плод-зеленчук“ ЕООД. Тя е правоприемник на регионалния „Булгарплод“ със скромен капитал и допреди няколко години е развивала дребна търговия. От доста време обаче единствената работа в „Плод-зеленчук“ е да се събират наеми от имотите, които все още притежава – терен, върху който е построена бензиностанция, няколко магазина и канцеларии. Така че новият управител няма как да се затрудни. Згрипаров е от Асеновград, завършил е НСА, има сребърен медал от световно първенство по борба свободен стил за юноши през 1986 г. През последните години развива туристически бизнес в Трявна.
Дали в изброените дотук случаи става дума за намиране на

човек за работата или на работа за човека

всеки може да прецени. Още по-интересно е обаче, когото става дума за приватизация и за това под чий контрол ще бъде извършена.
„Овча купел“ ЕООД е сред дружествата, които са включени в плана на Агенцията за приватизация за тази година. Фирмата попада там за пореден път и продажбата й се точи цяло десетилетие. Проблемът е, че дружеството е приемникът на имуществото на бившата АОНСУ и всички свързани с това казуси, натрупани по време на прехода. Преди година правителството извади 14 терена с неизяснен статут от капитала му с мотив улесняване на приватизацията. В „Овча купел“ ЕООД обаче остават още цели 36 имота. Новият управител е Димитър Гочев Иванов - бизнесмен с разнообразна дейност. Той е бивш председател на общинския съвет в Пирдоп от името на коалиция около СДС. През 2011 г. не успява да се класира за нов мандат като кандидат на Синята коалиция.
Друго дружество, което за пореден път е набелязано за раздържавяване, е казанлъшкият военен завод „Наука, изследвания, технологии, инженеринг“ – НИТИ ЕАД. Бордът му е обновен с подписа на зам.-министър Везиева. Назначени са членът на НИС на СДС Юлиян Леков и бизнесменът Кънчо Папазов. Управител остава опитният оръжейник Делян Начев. Леков досега се е занимавал с обществено хранене - снабдявал е детски градини, учреждения и пр. По време на служебния кабинет “Близнашки” беше областен управител на мястото на свой съгражданин – небезизвестния Емил Иванов от Своге, бивш депутат от ДПС.
В първото правителство на ГЕРБ премиерът беше забранил

участието на заместник-министри в бордове

Практика, докарвала космически доходи на някои членове на политически кабинети при тройната коалиция. Сега забраната явно вече не важи, защото заместникът на Лукарски Любен Петров е в борда на “Национална компания Индустриални зони” – дружеството, с което икономическите министри вечно опитват да примамват инвеститори. Под шапката на тази компания е и “София Тех Парк”.
Най-много седесари са струпани във фирмата БАЕЗ ЕАД. Това е Българската агенция за експортно застраховане – последното държавно застрахователно дружество. Принципалът (министърът) е назначил там Венцислав Личев (председател на СДС-Пещера), Анелия Любенова-Мандалска (председател на СДС-Кюстендил) и Ралица Иванова (редови член на СДС-Плевен). И тримата са членове на одитния комитет на БАЕЗ. Такива комитети са задължителни за предприятията от публичен интерес, функциите им са да дават препоръки в избора на независим одитор, да наблюдават процесите по финансово отчитане, ефективността на системите за вътрешен контрол и за управление на рисковете и др. Ролята на комитета е да защитава не само фирмения, а и обществения интерес. Числеността му се определя от едноличния собственик на капитала на дружеството. Ако е съставен от трима съпартийци, изглежда смущаващо, нали?
“За 14 г. Реформаторският блок и нашите хора се научиха, че властта и политиката не е уволнение и назначение, властта и политиката е решение и отговорност.” Това е друга част от изказването на Радан Кънев в дебатите за партийното кадруване...

 

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2014 Nextel