Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Горе брадата

За отгледаните традиции, модните залитания и чистото мъжко забавление с ножица в ръка

 

 

Елица Димова

 

Няма начин да я подминеш. От няколко години се перчи с дължини и форми, диктува модните тенденции и най-нахално прати в ъгъла добре засукания и благороден мустак. По нея си падат и хипстърите, и актуалните лъмбъри, и традиционалистите с брадата семейна история.
Стилистите се надпреварват да изтъкват ползите и недостатъците й, дамите спорят ожесточено „за” и „против”, бръснарниците се връщат на мода, а търговците поглеждат притеснено и с право.
Оказа се, че брадатата инвазия в последно време е причинила загуби от над 72 млн. паунда на производителите на самобръсначки и аксесоари за бръснене. Факт, който накара бранша пораженчески да признае, че мъжките навици пред щанда за козметика в последните две-три години се променят.
Толкова ли е брадясало положението? Помните ли култа по крехката до чупливост Кейт Мос и „хероиновите“ й колежки през 90-те? Днес мъжете модели с безупречно отгледани бради (beard models) предизвикват подобна истерия в модния свят, но поне не тревожат диетолозите.


Брадата истерия


Факт. Брадата в наши дни е навсякъде. Сайтовете по наболата тема се множат с размаха на епидемия – нищи се историята й от времето на Тюдорите, завръщането й през ледените дни на Кримската война и заслугите на Чарлз Дикенс, Ейбрахам Линкълн и дори на Дядо Коледа за популяризирането й. Пишат се прецизни съвети за отглеждането и оформянето й, а никому неизвестни момчета стават знаменитости подобно Джъстин Бийбър, но не заради гласа си, а защото имат брада и я снимат грижливо всеки ден в Instagram.
Всъщност днес брадата трябваше да е отживелица също като метросексуалните излъскани контета ала Дейвид Бекъм от началото на века. Големият пик на стария-нов мъжки аксесоар беше през пролетта на 2013 г. когато наред с непреходните хипстъри масово и знаменитости като Леонардо ди Каприо, Бен Афлек и Джаред Лето комбинираха по червените килими смокинги с педантично сресани бради. Уви, брадата не само че не излезе от мода, но и постави мъжете в съвършено нова ситуация. Младоци между 20 и 30 г. с по-рехав лицев мъх днес броят между 3000 и 8000 долара за сгъстяването му. Присаждането на мустаци и брада е хит още от 2013 г. във Великобритания, а находчиви туристически агенции продължават да предлагат удобните „трансплантационни пакети“ в интернет: нова коса, брада и мустаци плюс шопинг в Истанбул. Междувременно брадата подобно на мустаците получи свой месец за почит – след мустакатия Movember (през ноември) мъжете отбелязват и Decembeard, посветен на превенцията и борбата с рака на дебелото черво.
Но с това брадатото нашествие съвсем не свършва. От едната страна на модната истерия са недоволните като блогърката Нанси Даниелс, която преди година избухна с отворено писмо в интернет: „Съсипахте ми фетиша към брадата! От малка обожавам мъжете с бради. За мен те са олицетворение на сила, мощ и мъжество. За съжаление, вие (лъмбърсексуалните мъже, б.а.) я превърнахте в модно течение. В сутиен на мъжествеността! Безспорно изглежда секси, но какво има под нея? Днес цяло едно поколение дървосекачи демонстративно пълнят улиците и баровете, нищо че не могат да сменят една спукана гума, ако се наложи...“ На другия край пък са онези, които виждат в брадата не просто моден аксесоар, а повод за запознанство. Или още нещо?

Отскоро в интернет заработи и социалната мрежа Bristlr – за брадатковци и за онези, които... обичат да галят бради (о, да, има и такива!). През октомври 2014 г. 28-годишният британец и софтуерен инженер Джон Кершоу създал страницата на шега между работните си задачи и днес над 75 хил. потребители от цял свят се радват на приумицата му. Е, няма спор, логиката му е желязна: „Има много хора с бради, които обичат някой да ги гали. Има и много хора без бради, които обичат да галят чужди бради. Bristlr е връзката между тях...” Днес освен сайт и Фейсбук страница Bristlr работи и като приложение за Android и iOS.


Родно производство


В целия водовъртеж от жертви на модата, гладко обръснати противници и традиционалисти по темата Кирил и Владимир Балканови от BradaBrad – първия български бранд за ръчно забъркани натурални масла за бради, поглеждат скептично на случващото се. Не са вчерашни в темата – отглеждат бради много преди Брад Пит да се сети, че тя прави чудеса с мъжа, и я приемат по-скоро за семейна традиция, отколкото като модно залитане. „Нашият дядо нямаше брада, но поддържаше впечатляващ мустак.
Голям бохем и кавалер – сплотяваше цялото семейство. Баща ни наследи любовта към оформянето на брада от него, но в онези години тя му е създавала повече проблеми, отколкото поводи за усмивки. Като млад категорично е отказвал да я махне и по време на един летен лагер го изкарали пред строя и го обръснали пред всички. Това беше много емоционална случка за него и след нея той никога не се раздели с брадата си, а това явно е повлияло и на нас”, споделят Кирил и Владимир. Идеята за сайта им - място, на което днес си дават приятеска среща всички побратимени по темата, се ражда от проблем. По-големият Кирил от години отглежда брада, а Владимир често експериментира с дължините, но преди време се сдобил с всички „екстри” на придобивката - раздразнена кожа, пърхот, трудно оформяне. И когато потърсил брат си за съвет, Кирил вече имал готово решение. „Приятел, който се занимава с аюрведа, ми показа тайнството на етеричните

 

Не той, а брадата му е последната голяма интернет знаменитост. 29-годишният Исая Уеб от Сан Франциско е известен като Mr. Incredibeard, или мъжът, който може да прави с брадата си каквото си поиска. Той пълни профила си в Tumblr с впечатляващи стайлинги на дългата си брада, от която може яде спагети, да държи чаши, хамбургери, оформя сърчица и герои от компютърни игри.

 

 

масла”, споделя големият брат Балканов, който дотогава забърква маслата и балсамите сам у дома, а днес Brada brad си имат технолог, който следи за правилните пропорции и комбинации.
За братята е ясно, че все по-честата гледка на момчета с буйна растителност по софийските улици е резултат от актуалната хипстърска и лъмбърсексуална стилистика. „Много от тях след година няма да имат брада, но пък хубавото на тази мода е, че ще направят първата крачка и ще опитат. Защото няма да се лъжем – на обемните бради у нас все още се гледа критично. Приемат я не като символ на мъдрост и мъжество, а като тотална липса на суета и дори назадничаво мислене”, допълва Владимир. И все пак от всички теории за диктата на брадите в последните няколко години двамата приемат най-вече идеята, че след десетилетието на гладко обръснатите бузи и полиран до блясък маникюр днес мъжете изпитват крещяща нужда да върнат позициите си и да заявят отново мъжествеността си. Пък било то и с помощта на обемна брада.
„През годините тя е имала своите възходи и падения, но винаги е оцелявала като особен код за мъдрост и сила. Мъжете с бради имат определено излъчване, което поражда уважение и авторитет. Днешната мода е полезна и с това, че създава цялостен стил на обличане и поведение, а най-хубавото е, че дамите я харесват”, допълват момчетата. Последното е особено важно, за да пребори странната закономерност - наследство от метросексуалните им побратими, че колкото по-еманципирани са жените, толкова по-рехави са мъжките бради.


Ефектът уау!


Ролята на жените в отглеждането на гъста и обемна брада е ключова, смятат момчетата. И съвсем не говорят наизуст – оказва се, че откакто сайтът Brada Brat работи (вече четвърти месец), 80 процента от клиентите им са... дами. „Интересуват се, питат, интересно им е, защото е ново. Или искат да направят подарък, или да обуздаят брадата на половинката си. А може би да му кажат: пусни си брада, нямам нищо против. Мъжете пък питат как да направят брадата по-гъста или как да я боядисат, питат ни за салони, как и къде да я оформят...”
Братя Балканови впечатляват със знания и внимание към детайла и колкото повече ги слуша човек, толкова повече осъзнава, че днешната брада не е като онази от дебелите романи и вехтите снимки. По грижи и внимание съвременните момчета засенчват и най-суетните дами пред огледалото – най-вманиачените не просто я обгрижват с масла и илачи, решат и подрязват, а в търсене на перфектната форма внимават как спят и дори я изправят с преса за коса. Брадата днес ухае на мента и евкалипт и е по-мека на пипане, откогато и да било. „Но, моля, не пипайте без позволение - предупреждава Владимир. – Това е крайно неприемливо и встрани от добрия тон!”
Момчетата от Brada brat мечтаят за времето, когато мъжете ще се почувстват достатъчно свободни, за да не се налага да се бръснат преди всяко интервю за работа, първа среща или работен ден. „Защото няма нищо по-естествено от мъжката брада.” А докато мечтаното пробуждане се случи, Кирил и Владо съветват: пуснете я на воля, имайте търпение, грижете се за нея и тя ще ви се отблагодари.

 

 

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2014 Nextel