Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Папата на другия свят

Накъде ще тръгне Ватиканът начело с понтифа Франциск I

 

Владимир Митев


На новия папа - аржентинеца Франциск (Хорхе Берголио), 266-ия в историята на Римо-католическата църква, се падна тежката участ да я оглави в доста кризисен момент. 1.2 милиарда католици от целия свят ще очакват от него да изведе църквата от водовъртежа на засмукващите я морални, демографски, финансови и управленски проблеми. Според американеца Томас Рийз, автор на книга за Ватикана, папата би се справил най-добре, ако беше „Исус Христос с магистърска степен по бизнес администрация“.
Изборът на доскорошния аржентински архиепископ бе изтълкуван като знак, че католическата църква се обръща към развиващия се свят и към континента, на който живеят най-много католици - Латинска Америка. Настъплението на протестантските църкви там е застрашителна тенденция за Ватикана. В същото време броят на новите свещенослужители не само в Латинска Америка, но изобщо в света спада драстично. Според анализ на в. „Гардиън“ именно Франциск е човекът, който може да намери решение на тези проблеми.
Роденият в Аржентина Хорхе Берголио е първият папа за последните 1300 години, който не е от западния свят, и първитят йезуит въобще на този пост. Син е на италиански работник в железниците. Освен испански владее още италиански и немски език. Други любопитни факти за него са, че има химическо образование и че в продължение на над 50 години живее с половин функциониращ бял дроб, тъй като другата половина е премахната поради инфекция.
Новият папа е известен със скромния начин на живот. Например вместо резиденцията си на архиепископ в Аржентина той обитавал малък апартамент и си готвел сам. В биографията на Берголио обаче има период, във връзка с който навярно тепърва ще има спекулации и публикации - ролята му в т.нар. мръсна война в Аржентина по време на военната хунта (1976-1983). Тогава десетки хиляди души са отвлечени или убити от военните, а името на Берголио е замесено в скандали с откраднати бебета или похитени йезуити, за които според публикации той не е направил достатъчно или дори е действал като съучастник. Самият висш духовник отхвърля тези твърдения. През 2012 г. Аржентинската католическа църква под негово ръководство се извини за ролята си по време на мръсната война, но въпреки това мнозина правозащитници не могат да му простят и да приемат, че именно той сега е начело на Ватикана.

Папа Франциск I


На глобално ниво проблемите, с които Франциск ще трябва да се заеме още от утре, са многобройни. Сред тях са нестихващите случаи на педофилия и сексуални посегателства с участието на католически свещеници. Особено разтърсващ за Ватикана е скандалът с пране на пари през собствената му банка, чието официално име е Институт за религиозни дейности. Скандалът избухна през 2010-а, а през 2012 г. доведе до уволнението на тогавашния председател на банката Еторе Готи Тедески. На 15 февруари - 15 дни преди сам да се оттегли, папа Бенедикт ХVI назначи за ръководител на банката външен за църквата човек - германския юрист и бизнесмен Ернст фон Фрайберг, със задачата да подобри имиджа на банката.
Католическата църква трябва да се справи и с дисбаланса между висшия си клир и католическите маси по света. В момента около 68% от католиците живеят в Латинска Америка, Африка или Азия. В същото време на Европа се падат 61 кардинали от 115-те, които имат право да изберат следващ папа. За развиващия се свят остават едва 39 кардинали - или 34% от конклава.
Най-бързо нараства броят на католиците в Африка, южно от Сахара. Днес там живеят 16% от цялото световно католическо паство, докато през 1910 г. са били едва 1%. Демографските промени неизбежно ще продължат да се задълбочават.
Теолози настояват и за реформа в администрацията на църквата - т.нар. Курия.

 

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2012 Nextel