Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Модерни отрови

 

Искра ЦенковаПовече никакви мазни банички, дюнери, пици, бургери за закуска. Никакви сандвичи, приготвени в микровълнова печка, която деформира молекулите на храната и предизвиква патологични промени в тялото. Сандвичите с колбаси са два пъти по-опасни, пълни са с вредни съставки, ако ги изчетеш, косите ти настръхват - сланина, смлени изрезки, уши, крака, много кожа, соя, емулгатори, оцветители и каквото още ви идва на ума. Ами натриевите нитрити? Има ги и в шунката, в пушената риба, в консервираното месо, дори в това, което ни продават за прясно. С помощта на белия прах увехналият продукт придобива нов, по-привлекателен вид. Откакто разбрах, че натриевите нитрити се трансформират в стомаха ни в силно канцерогенните нитрозамини - мощни химикали, които ускоряват формирането и развитието на рака на клетките, подминавам и тоя щанд. Знам, че изследователите на рака инжектират мишки точно с нитрозамини, за да предизвикат коварната болест и после да я изучават.
Тия дни изключих от менюто си и сиренето и кашкавала заради вредното палмово масло, с което производителите заместват млякото. Чипсовете и царевичните пръчици отдавна съм изхвърлила от масата си. Най-трудно ще ми бъде с бисквитите, вафлите, сладкишите, шоколадите и солетите пак заради несвойствените субстанции в тях - трансмастните киселини, синтетичните подобрители, огромното количество захар, сол или още по-лошо - опасните подсладители. Не посягам и към любимите ми сушени плодове, откакто знам, че серният диоксид, с който са консервирани, има токсичен ефект. Никакви подсладени кисели млека, сладоледи, газирани напитки, те също бавно убиват.
 

Оглеждам безпомощно рафтовете в магазина. Все пак трябва нещо да хапна. Може би компромисно един кроасан. Зачитам се в ситните букви на опаковката: белтъци - 6, въглехидрати - 33, мазнини - 22. Общо 360 калории. Ура, нито един Е код. Пред диглицеридите на мастните киселини мигам на парцали. Следва - калциев пропионат. А сега де? Още един керван сложни наименования ме карат да се чувствам виновна за пропуските си в часовете по химия. Колкото повече се разтакавам из магазина, толкова по-огладнявам. Накрая изяждам бързо кроасана. Щях ли да го направя, ако знаех, че диглицеридите на мастните киселини всъщност „маскират“ Е 471 - стабилизатор, използван за млечните продукти, маргарини, сладоледи, майонези, все храни с високо съдържание на мазнини. Добавката се смята за безвредна, стига да нямате проблеми с черния дроб и жлъчката и наднормено тегло, Е 471 увеличава калоричността на закуската. Калциевият пропионат пък е Е 282 - бял кристален прах, забранен в някои държави, тъй като влиянието му върху човешкия организъм все още не е напълно ясно. Хранителната добавка Е 282 може да се натрупва в организма, може да предизвиква главоболие, да окаже канцерогенно действие върху човешкото здраве, да предизвика образуване на ракови клетки, предупреждават специалистите.
„В този кроасан има много малко белтъчини, много мазнини и въглехидрати. Има и вредни хидролизирани мазнини.Трансмазнините, на които те са богати, предразполагат към инфекции, възпалителни, сърдечносъдови заболявания, рак. Водят и до наднормено тегло, отчита на свой ред диетологът от УМБАЛ „Александровска“ д-р Митко Ригов. Комбинацията на бутертестото с пълнеж от крем може да увреди стомашно-чревния тракт при стомашен проблем, добавя диетологът. Един кроасан не може да ви разболее, но може да ви докара стомашен дискомфорт, киселини, болки в стомаха. В комбинация с една кока-кола или друга газирана напитка може да ви сдобие с гастрит, ако сте предразположени към заболяването. Лоша храна за хора с високо кръвно налягане и чернодробни проблеми - категоричен е специалистът по хранене. Толкова много заплахи, и то само в един кроасан!
Дания първа въведе през 2003 г. закон, чрез който ограничи съдържанието на трансмастни киселини в храните до 2% от общото съдържание на мазнини в продуктите. Последва я Швейцария. Англия, САЩ и Канада задължиха производителите да обявяват на етикетите на храните съдържанието на трансмастни киселини. Междувременно град Тибурон в щата Калифорния и област Монтгомъри в щата Мериленд станаха първите “свободни” региони от трансмастни киселини, отбелязва проф. Стефка Петрова, консултант в Националния център по обществено здраве и анализи.
В САЩ сега се провежда кампания за намаляване на границата за съдържание на трансмастни киселини, под която продуктите може да бъдат обявявани като свободни от тях. А Американската агенция по лекарствата и храните е направила оценка, че дори и при настоящите норми за 10-годишен период годишно ще бъдат предотвратени между 600-1200 заболявания от коронарна болест на сърцето и 250-500 смъртни случая, свързани с нея. Най-накрая и Европейският парламент задължи страните, членки на ЕС, през 2011-а етикетите на всички суровини, полуфабрикати и готови продукти да включват информация за съдържанието на енергия и основни хранителни вещества, характеризиращи състава им, включително съдържанието на трансмастни киселини. Регламентът влиза в сила през декември 2014 г. А дотогава ще се чудим каква ли химия има в чиниите ни!


Д-р Митко Ригов, началник на отделение „Хранене и диететика“ към УМБАЛ „Александровска“:

Лошото хранене разболява

Д-р Ригов, какво сочи практиката ви, нараства ли заболеваемостта сред българите като последица от нездравословното ни хранене?
- Проблемът категорично се задълбочава. От една страна, много хора се хранят неправилно. От друга - „най-достъпните” храни поради своя състав и обработка не са най-здравословните. Лошото хранене обикновено се свързва с наднорменото тегло и затлъстяването, на по-заден план остават заболяванията, свързани с хранителните ни навици. Най-често се сблъскваме с метаболитния синдром - съчетание от наднормено и свръхтегло, инсулинова резистентност, нарушен глюкозен толеранс и евентуално диабет, сърдечносъдови проблеми, най-често артериална хипертония, повишени нива на пикочна киселина. Тук включвам и чернодробните проблеми, най-често стеатоза - омазняване на черния дроб. Също високите нива на холестерол и триглицериди. Неправилното хранене води и до стомашно-чревни проблеми – гастродуоденит, гастроезофагиален рефлукс, колит, проблеми с жлъчния мехур и задстомашната жлеза. При жените лошото хранене може да е едно от условията за развитие на остеопения и остеопороза в по-зряла възраст. Често констатирам ниско ниво на желязо и анемичен синдром предимно при млади жени.
Българинът яде бързешком, поглъща храни с вредни съставки, пие малко вода, повече безалкохолни напитки и сокове, а като се прибавят обездвижването и стресът, болестите бързо идват. Но напоследък има и друга тенденция. Все повече хора се опитват да се хранят оптимално, търсят квалифицирана помощ, което е радващо.

Доколко храната, която приемаме, може да ни причини онкологично заболяване?
- Въпросът е спорен, но начинът на хранене е от голямо значение. Някои от съставките, които се добавят - стабилизатори, овкусители, ароматизатори, оцветители, са с неблагоприятно здравословно влияние и даже са канцерогенни, ако се консумират в големи количества. Храненето с рафинирани, с бързо- и високопреработени храни също влияе неблагоприятно на туморните заболявания. Повечето от месните продукти пък съдържат твърде много наситени мазнини и нитрити, ползвани за стабилизиране на цвета. Това ги прави фактор за ракови заболявания.
Въпросът кои храни ни разболяват, е много индивидуален. Една храна може да е полезна за вас и за още много хора, но за други да се окаже вредна. Основният принцип е - повече природосъобразни храни, с по-малко обработка. Храните, които поемаме, трябва да осигуряват оптимално алкално-киселинно равновесие на организма ни. Тялото ни има механизми за саморегулация и самовъзстановяване, но трябва да му дадем възможност за това.
Тестените изделия от бяло брашно, захар, сол, месните и млечните продукти ни подкиселяват. Добрият баланс се получава с прием на достатъчно плодове и зеленчуци, които ни алкализират. За да се справя с всички предизвикателства, тялото трябва да приема разнообразна храна и в умерени количества. Един-два вегетариански дни в седмицата може да ни изчистят от натрупаните токсини и метаболити. Да „разтоварят тялото” и да му дадат „глътка въздух”

Наскоро излезе американско изследване, според което газираните напитки също ни убиват, макар и бавно. Трябва ли да ги изключим изцяло от трапезата си?
- Ако са произведени на плодова основа с малко захар, не са толкова вредни. Проблемът идва от съдържащите се в тях въглероден двуокис и консерванти, оцветители, овкусители, заместители на захарта. Въглеродният двуокис влияе върху усвояването и съдържанието на желязо и калций в тялото и в същото време може да е предпоставка за развитие на туморни заболявания. Има хора, които пият в големи количества газирани напитки, но това не ги разболява. При други може да предизвикат тежест и подуване на стомаха. По-неприятното е, че в съчетание с други храни газираните напитки може да повлияят лошо на стомашната лигавица и на стомашно-чревния тракт като цяло. Не трябва да се пият на гладно и по време на хранене, защото това нарушава функцията на храносмилателния тракт. Ако не можем да се откажем от ободряващите напитки, трябва да ги приемаме между две хранения и в неголеми количества, с температура близка до температурата на тялото. В практиката си имах случай, при който човек разви остър панкреатит след прием на леденостудена газирана напитка. Заболяването е особено опасно, животозастрашаващо. Адекватното правилно хранене по принцип не е панацея, но е важен фактор и условие за добро здраве, жизненост и самочувствие!

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2012 Nextel