Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Припомнисибе

Волен Сидеров не просто забрави какво обещаваше само преди два месеца, а прави точно обратното

 

Ясен Люцканов


“От тази трибуна аз казвам, че българският народ е много мъдър! Той не даде властта нито на ГЕРБ, нито на БСП. Той постави „Атака” като свой коректив, като своите очи и уши.” Това скандираше Волен Сидеров на първото заседание на 42-рото Народно събрание на 21 май. Речта му, произнесена с традиционния заканителен тон и със заплашително размахване на пръст наляво и надясно, трябваше да убеди неговите избиратели, че не е влязъл в съглашателство с управляващите от БСП и ДПС, като ще е безкомпромисен и с опозицията в лицето на ГЕРБ. От словото му бяха запомнени няколко ключови послания.

“Предлагам за партийните субсидии или да бъдат премахнати, или да бъдат драстично намалени, а тези партии, които не влизат в парламента, да не получават изобщо субсидии”, рече тогава Сидеров. В добавка лидерът на “Атака” поиска депутатската заплата да се намали до размера на минималната, “за да може вие самите да искате да я вдигнете на 1000 лв. тогава, а не да ми се смеете арогантно тук”.

Какво се случи впоследствие? В дебатите по финансовата част на правилника на новия парламент, която регламентира депутатската заплата,

“Атака” не предложи и запетая промяна

От партията не обелиха и дума по темата, когато НС гласува да се запази досегашният размер на възнаграждението.
Волен Сидеров не забрави да внесе промени в Закона за политическите партии в частта за държавната субсидия. В законопроекта и в изявленията, с които беше мотивиран, обаче нямаше и помен от идеята за премахване на дотацията. Изпари се и предложението за драстично намаляване на сумите за парламентарните партии. Вместо това лидерът на “Атака” пожела само да бъде прекратено финансирането на партиите, получили между 1 и 4%, както и те да бъдат лишени от правото да наемат държавни и общински помещения за офиси. Което, разбира се, щеше да удари както неговия основен противник – НФСБ, така и опоненти на БСП и ДПС като “България на гражданите” и РЗС. Поправката все пак беше отхвърлена от мнозинството.

“Ще внесем да се инициира референдум с 50 хил. гласа. Гласувайте, подкрепете го да ви видя! Хайде, големите политици, където си играхте на политика толкова години! Подкрепете това - народът да бъде контрол, с 50 хил. гласа да се инициира референдум и неговото решение да бъде задължително”, заричаше се Волен Сидеров на 21 май.

Два месеца по-късно такова предложение липсва. Планът “Сидеров” съдържаше над 100 страници и обхващаше всички сфери, но до момента “Атака” е внесла само още два самостоятелни законопроекта - за връщане на тютюневия дим в заведенията и за по-тежки санкции за нападения над медици. И двата засега не са приети.

“Недейте да идвате тук с надути бузи и да ни обяснявате как се прави демокрация – от Брюксел”, репчеше се Сидеров на дипломатите, уважили първия пленарен ден. Но от хронологията на неговите действия ясно личи, че той прекрати изстъпленията си в София веднага след като се засили чуждестранният натиск за поставянето му в изолация.

Парламентарната му група отиде на море

като пътьом повика под прозорците на СКАТ в Бургас. А в Созопол Сидеров уплътни времето си с “инспекция” на местната каса на телевизията, където проведе разпит на редови служителки.

 


“Ние ще бъдем вашият кошмар, не само вашият, защото вие крадохте и сега ще отговаряте, и вашият – от тази страна, защото сега вече виждам съглашателството”, заплашваше лидерът на “Атака” всички сектори на пленарната зала. Партията му пое ръководството на анкетната комисия, разнищваща полетите на властта с държавни самолети и хеликоптери и в престараването си стигна даже до мерене на изядените ядки по време на пътуванията. Но категорично отказа да сравни данните за управлението на ГЕРБ с тези за предишните мандати.

Самият Сидеров оглави комисията по корупция, като от нея беше изваден ресорът “парламентарна етика”, защото лидерът на “Атака” бил “неетичен по собствено желание” (Антон Кутев). Задачите, които си постави като шеф на “Антимафия”, обаче също се оказаха “тематични”. На второто заседание Сидеров обяви, че са постъпили 21 сигнала, като “най-сериозни и интересни” били тези за президента Плевнелиев, бившия премиер Борисов, шефа на СКАТ Валери Симеонов, главния архитект на София Петър Диков, генералния директор на БНТ Вяра Анкова и т.н. Тоест намерението му е да

атакува само политически опоненти или техни назначения

и нито един човек, свързан с управляващите. После лидерът на “Атака” с готовност включи в дневния си ред и скандала с тефтерчето на шефа на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Междувременно Сидеров още не е намерил време да заведе в деловодството си декларациите за конфликт на интереси на новите министри, депутати и висши чиновници, за да бъдат документите публикувани на сайта на НС... Лидерът на “Атака” е начело на “Антимафия” повече от месец, но засега напълно се оправдава прогнозата от началото на юни на опитния в тази роля Яне Янев пред „Всяка неделя“: “За да ръководиш такава комисия, трябва да имаш компетентност, трябва много да четеш и трябва да можеш да стоиш на едно място.
А Волен може да отиде на парламентарната трибуна, да изджафка нещо, след което да си бие камшика”...

 

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2012 Nextel