Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Джорджомания

Раждането на кралското бебе в Лондон пощури не само прехласнатите по монархията си британци, но и всички любители на гланцирани истории по света. Най-доволни са производителите на сувенири за малкия принц
 

 

Кристина Любомирова

 

Най-продаваемият по света британски продукт – монархическият сериал, се обогати с най-умилителния от десетилетия насам епизод – раждането на бъдещия престолонаследник Джордж Александър Луис Кеймбриджски. След месеци прехласвания по грациозно бременната Кейт Мидълтън, съпругата на принц Уилям, който е втори след баща си Чарлз в онаследяването на британския трон, публиката беше възнаградена с достойно за гланцирания жанр кралско раждане. Интересът бе подгрян с вълнуващи вестникарски дописки как кралица Елизабет ІІ вече губела търпение, че контракциите на булката на Уилям се бавят и как дала „ултиматум” на Кейт да роди до края на седмицата. Херцогинята на Кеймбридж не разочарова Нейно Величество – роди още в понеделник, 22 юли, точно в първия ден на лъвската зодия, така добре пасваща на предводители. Всички интересуващи се научиха, че раждането в лондонската клиника „Сейнт Мери” било естествено, а не със секцио, и продължило 12 часа. След толкова мъки Кейт даде живот на мощно 3.8-килограмово момченце. Полът на бебето окончателно взриви ликуването на поданиците и чак кулата на лондонския телеком възвести със светещи букви по окръжността си: It’s a boy. А вестник The Sun („Слънцето”) се прекръсти за един ден, непосредствено след щастливото събитие, в The Son („Синът”). Оръдията на Тауър дадоха 62 топовни салюта. Въодушевлението литна и по света – Ниагарският водопад грейна в синьо нощно осветление в чест на синята кръв на височайшото лондонско бебе.
След раждането принц Уилям спази святата традиция и също както неговите собствени родители са го показали някога на народа точно ден след появата му на бял свят, така и той изведе Кейт на стълбите на „Сейнт Мери” с бебето им на ръце, за да го видят всички 24 часа след първото му проплакване.
Една стара традиция все пак бе нарушена, въпреки уж непоклатимите британски навици. Още от ХVІ век на кралските раждания винаги е присъствал вътрешният министър като свидетел и гарант за действително синьокръвния произход на бъдещия престолонаследник. Сега обаче обградената от най-елитни медицински грижи Кейт роди без министерски контрол. За сметка на това до нея неотлъчно бе лично принц Уилям. Впрочем самият Уилям е първият престолонаследник, роден в болница – преди това тайнството е ставало все из дворци.
Уилям и Кейт поначало са олицетворение на по-съвременния, разчупен и демократичен повей в британската династия. „Ето я модерната монархия!” – възторгна се в свой коментар за държанието на двойката пред публиката след раждането един от всекидневниците в Испания (страната, в която местната кралска фамилия също обича да се представя за близка до народа). Авторката на коментара възхвали Уилям и Кейт колко естествени били, показвайки бебето си, как искрено отговаряли на въпроси, как се извинили, че се забавили с излизането пред клиниката и накарали хората да чакат, как после Уилям сам натоварил положеното в специално столче бебе на задната седалка на колата си, редом до Кейт, и седнал лично да кормува.
Сред разменените със събралите се почитатели реплики пресата открои закачките на Уилям, че „благодарение на Бога” новороденото приличало на майка си (а Кейт през смях вмята, че това не е сигурно) и имало повече коса от него.
Публикувани бяха и пояснения, че младото семейство само ще се грижи за бебето и няма да наема гледачка. Нещо повече – за пръв път в историята на британската монархия принц Уилям официално си е пуснал отпуск по бащинство, възползвайки се от закон от 2003 г., регламентиращ това право. Разрешили са му обаче само две седмици отпуск... Говорител на двореца Кенсингтън уведоми: „Принцът и херцогинята ще се съсредоточат сега върху детето си. Това са моменти на интимност и покой, те искат да опознаят сина си.”
Предстоящите няколко седмици до следващата му публична поява вероятно ще са първите и последните в живота на малкия Джордж, в които той ще е просто едно радващо родителите си бебе. После ще започне режимът му на кралско отроче, постоянно надзиравано от пазители на протокола и от нестихващ медиен интерес. Вестник Daily Telegraph подсеща, че малкият принц най-вероятно ще обиколи света покрай светските ангажименти на родителите си още преди да е навършил и годинка.

Щастливите херцози на Кеймбридж с наследника си ДжорджНа всички обзети сега от вече залялата Великобритания „Джорджомания” направи впечатление още един детайл – Уилям и Кейт се забавиха значително по-малко от предшествениците си с измислянето на името на новороденото. Навремето, когато и до днес властващата 87-годишна кралица и прабаба на сегашното най-ново кралско попълнение Елизабет ІІ ражда собствения си първи син и наследник на трона, минава цял месец преди да бъде оповестено, че той ще се казва Чарлз. Когато пък самият принц Чарлз е ощастливен от тогавашната си половинка принцеса Даяна с раждането на принц Уилям, таткото на малкия Джордж, е необходима една седмица, докато родителите се определят с името на отрочето си. Сега на Уилям и неговата Кейт им трябваха само два дни, за да решат, че първенецът им ще се именува Джордж Александър Луис. Джордж бе предпочитаното от британците име за малкия принц във всичките многобройни анкети и залагания. Още повече че го е носил и бащата на Елизабет ІІ – крал Джордж VІ.
Най-доволни от щастливото събитие в кралския двор са производителите на сувенири и работещите в туризма. Британските медии вече изчислиха, че предстоящите тържества в чест на раждането на кралското бебе ще донесат на икономиката печалби от 78 милиона британски лири. Сувенирите на свой ред ще докарат още 80 милиона. Отделно от книги и дискове се очакват 76 милиона. Само в деня на раждането са били отворени 3 милиона бутилки шампанско.
„Бебето ще почака 50 години, докато се възкачи на престола, но Обединеното кралство ще си остане същото”, убеден е вестник Independent.
Вероятно е прав, щом още на следващия ден след изтощителното 12-часово раждане горката Кейт Мидълтън беше длъжна да се яви на сцената с бебето и с мъжа си в перфектно изпипан съвместно с фризьорката и стилистката й вид. Вместо да се възползва от полагащото се на всяка родилка пълно отпускане. Колкото и да се модернизира монархическият сериал, той си има железни сюжетни правила. И неизменното – to be continued.


Различният син

Би Би Си изброи 6 характеристики на кралското бебе, по които то се отличава от мнозинството останали бебета във Великобритания.
- Със самия факт, че майка му е британка, то вече влиза в малцинство, защото 57% от младенците в Лондон са родени от жени, чиято родина е някъде в чужбина.
- Определението „бял британец” също го вкарва в малцинство, защото такива са само 30% от новородените в Лондон.
- Не е обичайно също, че родителите му са женени. Повечето от децата в Обединеното кралство се раждат като извънбрачни или в рамките на съжителство без брак. Така е при 51% от случаите в Шотландия, при 58% в Уелс, при 54% в Североизточна Англия, при 52% в Йоркшир и Хъмбърсайд.
- Голямо постижение е и самото раждане в община Уестминстър. Това е една от зоните с най-ниска раждаемост в цялата страна. Средният показател за жени във фертилна възраст е по 1.37 деца. Само кварталът Камдън има по-лоши данни – 1.35.
- Ако Уилям и Кейт биха решили да следват модата в кръщаването на новородени, преобладаваща в Лондон, синът им трябваше да се казва Даниел, а ако беше момиче – Елизабет.
- Малкият Джордж със своите 3.8 кг надхвърля средното тегло за новородени момчета във Великобритания, което е 3.4 кг. Момиченцата пък рядко минават 3.3 кг.

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2012 Nextel