Съвместна рубрика на сп. ТЕМА и Filibe.com

 

 

Microsoft е мъртъв! Да живее Microhard!

Компанията, създадена от Бил Гейтс, настъпва към пазара на смартфони и хардуер
 

 

Владимир Митев


Microsoft е мъртъв! Да живее Microhard (soft e съкратено от софтуер, докато hard – от хардуер)! Реакции в този дух ознаменуваха огласяването на сделката, която е поредна стъпка в развитието на американската корпорация в хардуерния бранш. Като част от съглашението Microsoft ще плати 5 млрд. долара (3.79 млрд. евро) за поделението за устройства и услуги на Nokia. Други 2.17 млрд. долара (1.65 млрд. евро) ще отидат за лицензи за патентите на Nokia. Финландската компания не само запазва своите патенти, но и задържа при себе си своя аналог на Google Maps, наречен HERE – лиценз,?????? за който ще предостави на американците. Във Финландия ще бъде изграден център за данни, който да обслужва клиентите на Microsoft в Европа.
Амбицията Microsoft да е производител на хардуер е завет на отиващия си главен мениджър на компанията Стив Балмър. През август Балмър обяви, че до 12 месеца ще напусне поста си. Покрай сделката с Nokia в медиите вече се завъртя и едно възможно име за негов заместник начело на базирания в сиатълското предградие Редмънд гигант – това на досегашния мениджър на Nokia Стивън Елъп. Между 2008 и 2010 г. канадецът Елъп бе шеф на бизнесподелението на Microsoft, после стана първият нефинландски директор в историята на Nokia. Сега Елъп освободи шефския си пост във финландската компания, за да оглави отдела на Microsoft за устройства и услуги, а след като сделката между двете корпорации бъде приключена, той ще стане вицепрезидент на новия си стар работодател.

Промяната, която от доста време набира сили в Microsoft, обаче е по-голяма от смяната на един мениджър с друг. От години американската компания се сблъсква с проблеми при опитите си да пробие на пазара за хардуер. На глобалния пазар на мобилни операционни системи над 80% от клиентите на Windows Phone – платформата на Microsoft за мобилни телефони, се падат именно на Nokia и нейните смартфони. Сега, когато от Редмънд ще контролират и софтуера, и хардуера на своите смартфони, надеждите са, че компанията ще дръпне напред. В презентация по повод сделката, качена на сайта www.microsoft.com, се посочва, че минаването под един покрив на производителите на операционната система и тези на самите устройства предполага да изчезнат „търканията“ помежду им.
Досегашната договерност между Microsoft и Nokia (основаваща се на тяхно стратегическо споразумение за сътрудничество през 2011 г.) гласеше, че за всеки смартфон на Nokia с инсталиран Windows Phone американската компания ще получава от финландците под 10 долара. Очакванията на Редмънд са в новите условия премийният приход от операционната система на всеки телефон да са 40 долара. Прогнозите на Microsoft са, че през 2018 г. ще се продават 1.7 милиарда смартфона годишно и делът на Windows Phone в пазара на операционни системи ще е 15%. С други думи, компанията ще заработва по 45 млрд. долара годишно от сделката с Nokia. Според анализаторите от International Data Corporation обаче делът на Microsoft Phone в момента е 3.7%, а до 2017 г. (когато се очаква продажбите на смартфони да достигнат 1.7 млрд. бройки годишно) той може да достигне 10%. Финансовите очаквания от сделката между Microsoft и Nokia са преувеличени и според мнозина анализатори на технологичния сектор.

Смарт стратегиите

Всъщност Microsoft, общо взето, отбелязва неуспехи в досегашните си опити да се наложи като производител на хардуер. Конзолата Xbox е считана за пазарен успех. Но през 2010 г. опитът да се правят смартфони, прицелени в пазара за тийнейджъри (серията Kin), претърпя провал заради слаби продажби. Пак заради липса на търсене и залежаване на стока по складовете това лято се наложи да бъдат отписани от сметките таблети Surface на стойност 900 млн. долара. Критиците на американо-финландското корпоративно споразумение посочват, че едно нещо е Microsoft да лицензира своята операционна система за различни производители на смартфони и друго, когато Редмънд сам се превърне в играч на пазара за умни телефони. Опасенията са, че конкурентите, които досега са ползвали отчасти Windows Phone – например Samsung или HTC, ще откажат да плащат лицензи на конкурентен производител на смартфони и вместо това ще увеличат употребата на Android (операционната система на Google) на своите устройства.

Анализаторите често се изкушават да правят аналогии с подобни досегашни сделки или стратегии в бранша, като при сравненията се открояват важни детайли за стратегията на Microsoft. Моделът на Apple например е да прави собствени устройства и собствена операционна система – без тя да е съвместима с устройствата на други производители. Ако бъде изолиран от останалите производители на смартфони, Microsoft може да се приближи до модела на Apple. Но компанията, основана от покойния Стив Джобс, следва своята стратегия от години, умее да продава своите устройства скъпо и вероятно е обхванала по-голямата част от потребителите, които биха приели да ползват операционна система, която не поддържа

Сделка на стойност 7.17 млрд. долара (5.44 млрд. евро) ще позволи в най-скоро време Microsoft да навлезе на пазара на смартфони, след като в началото на септември американската компания обяви, че е закупила поделението на Nokia за производство на мобилни телефони. Очаква се споразумението да бъде финализирано през първото тримесечие на 2014 г., след като за него се произнесат акционерите на Nokia и регулаторните органи. След това 32 000 служители на Nokia от целия свят ще се присъединят към семейството на Microsoft.

 

съвместимост с други производители. Microsoft гони от дистанция Apple и защото онлайн магазинът с приложения на iOS (опериционната система на Apple) съдържа 900 000 различни програми към август 2013 г., докато този на Windows Phone предлага „едва“ 170 000.
След сделката с Nokia Microsoft не прилича съвсем и на Google. През 2011 г. Google купи Motorola за 12.5 млрд. долара. Част от споразумението помежду им обаче бе, че Google няма да дава на Motorola привилегирован достъп до своите продукти спрямо другите световни производители, които ползват Android. През 2011 г. Motorola е само един от многото потребители на Android, а след сделката с Google остава отделна, макар и подчинена структура. Вместо това бизнесът с телефони на Nokia ще бъде напълно погълнат от Microsoft, а финландската компания е основният потребител на Windows Phone. Разлика от Google е и че Microsoft изисква да получава лицензионни такси за ползването на своята операционна система, докато Google предоставя Android безплатно и печели по други начини – например чрез реклама.

Реакции във Финландия

Не само Microsoft търси промяна в стратегията си за хардуерните пазари, но и Nokia през последните години се сблъсква с тежки проблеми. През 2007 г. - преди появата на iPhone, финландската компания държеше зашеметяващите 49.4% от тогавашния все още развиващ се пазар на смартфони. През есента на 2012 г. делът от пазара на смартфоните на Nokia е едва 4.3%.
Влиянието на компанията намалява и като дял от икономиката на Финландия. През 2000 г. Nokia, която дори и днес продължава да е най-големият производител на мобилни телефони в света, осигуряваше 4% от БВП на страната. През 2012 г. икономическата й тежест се оценява на 0.2%. Ако във върха си Nokia наема на работа 1% от работната сила на Финландия, сега цифрата също е спаднала до около 0.2%. През 2009-а 40% от разходите за развойната дейност в скандинавската страна са били правени от компанията, докато сега цифрата се оценява на 17%, пояснява се сайтът за новини от технологичния бизнес ZDNet.
Финландското правителство е знаело за предстоящата договореност, но депутатите в парламента са научили за нея от медиите. Синдикатите, изглежд,а са на различни мнения относно сделката. Телефоните и в бъдеще ще бъдат правени от финландци, акцентира Анти Рине, президент на Trade Union Pro – най-големия синдикат на служителите в частния сектор. Но Перти Порокари – президент на Съюза на професионалните инженери във Финландия, смята, че неизбежно с времето софтуерната дейност ще се пренесе към САЩ, където са повечето софтуерни инженери на Microsoft.

Nokia започва своята история през 1865 г. като съвкупност от компании в областта на хартията, гумите и кабелите. През 1987-а представя първия си мобилен телефон, който тогава тежи 1 кг. През 1992-ра продава своите поделения, несвързани с мобилни технологии, и пуска на пазара първия GSM. През знаменателната 2000 г. на борсата компанията струва 186 млрд. евро (спрямо 11 млрд. евро в момента). През 2011 г. - след идването на Стивън Илоп като главен мениджър, Nokia решава да изостави своята операционна система Symbian и да премине на Microsoft Phone. Тогава много хора се питат защо е избран софтуерът на Microsoft вместо собствения на Nokia или този на Google. Днес критици на сделката говорят за Елъп като за троянски кон във финландската крепост.

„Въпреки че Nokia e голям източник на национална гордост за Финландия, не съм изненадан и ако съм честен, това развитие бе напълно неизбежно, след като войната на смартфоните бе изгубена още преди много време, а Nokia изпитваше затруднения, докато Apple и Google доминираха пазара“, заяви по повод споразумението Инка Меро, член на борда на директорите на държавната компания за насърчаване на финландския бизнес и заетостта Finnish Industry Investment.

Статията се публикува със специалното разрешение на сп. Тема

 

Copyright © 2012 Nextel