НАЙ-СТРАННИТЕ ЧУДЕСА НА СВЕТА


В началото на 21-ви век все още на Земята има места, които са изпълнени с мистерия и има причина да бъдат изследвани. Предлагаме на вниманието ви няколко природни феномена. За някои от тях със сигурност сте чували, а други определено ще бъдат новост за вас. Опитахме се да приложим и подходящи фотоси, за да добиете по-реална представа за места, които все още са далечна цел за пътуване.

Мраморната пещера, Чили


Шест хиляди години на ерозия са създали вълнисти форми, които придавата на пещерата ефект на мрамор, обогатен с отражението на синьозелената вода на езерото Карера в близост до чилийско-аржентинската граница. Въпреки, че има планове в районът да се строи язовир, за сега все още може да има посетители, които да плават с каяк в дните когато водите на езерото са спокойни.
 

 

 

 

 

 

 

 

Езерото Ретба, Сенегал


Изглежда като че ли някой е излял гигантска бутилка с детски розов шампоан в езерото Ретба -толкова наситено розови са водите му. Цветът всъщност се причинява от особен вид водорасли наречен Dunaliella salina, които образуват пигмента. Количеството на солта във водите е много високо, достигайки 40 на сто солно съдържание на някои места, заради което водораслите цъфтят, а плувците плуват безпроблемно на повърхността, без да потъват в дълбокото три метра езеро. По брега на езерото в контраст на ярко розовите води има ослепително бели купчини сол, които местните събират по цял ден.

 

 

 

 

Петнистото езеро, Британска Колумбия в Канада


Петнистото езеро се намира в провинция Британска Колумбия в Канада близо до границата с Щатите. Всяко лято по-голяма част от водата на богатото на минерали езеро се изпарява, оставяйки високи концентрации на сол, титан, калций, сулфати и други минерали, което формира огромни точки в нюанси на зелен, жълт и кафяв цвят в различни размери. Езерото е свещено за коренните жители на долината Оканаган, а земята около него е частна собственост, притежавана от Департамента по индианските въпроси. Не всеки може да отиде до езерото, но то се вижда от минаващия наблизо път.

 

 

 

 


Травертиновите тераси на Памуккале


Памуккале /памучна крепост в превод от турски/ е известен малък турски курортен град във вилаета Денизли, отстоящ на 30 км северно от град Денизли, но също така и удивителен природен феномен в околностите на градчето.
Водни струи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падайки от голяма височина, създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади. В това живописно място действието на горещите извори, съдържащи калциев окис, довежда до образуването на варовикови отлагания върху скалистите тераси. Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Водата с температура 37°C излиза, клокочейки изпод земята от 17 извора и в изумителни каскади се спуска надолу по поредица от около сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви. За съжаление, замърсяването на околната среда се отразява върху свежестта на цветовете. До платото на Хиераполис се стига по долината на река Меандър.
Хиераполис - Памуккале е един от обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.


Пълзящите камъни в Рейстрак Плая, Калифорния, САЩ


Никой досега не е виждал с очите си как камъните си движат в Рейстрак Плая в Долината на смъртта, но доказателство за тяхното преместване са дългите следи, които оставят след себе си по напуканата суха и прашна земя. Учените не са съвсем сигурни как камъни, които достигат тежест от десетки килограми се движат и си проправят път по дъното на пресъхналото езеро. Преобладаващата теория е, че когато камъните са влажни или замръзнали те биват изтласквани от силни ветрове. Дълбоките следи показват, че камъните „извървяват“ по над 200 местра от началото на пътешествието си.
 

 

 

 

 

Камъните Моераки, Нова Зеландия


Каменните сфери Моераки са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. В близост до градовете Моераки и Хампдън това чудо се е превърнало в туристическа атракция и привлича туристи от цял свят.  Те често са оприличавани на гигантски топчета, яйца на динозаври и полупотопени преисторически костенурки, готови да се надигнат и да изтръскат пясъка от корубите си. Достигащи в диаметър над три метра сферите са или изолирани по плажа или скупчени на гроздове. Съставът им е от компактни наноси, аргилит и глина, циментирани с калцит. Те са формирани на морското дъно край брега в продължение на 4-5 милиона години преди повече от 50 милиона години.

 


Река Каньо Кристалес в Колумбия


Тези, които отидат в националния парк Серанеа де ла Макарена в централна Колумбия ще разберат защо река Каньо кристалес вдъхновява хората да я наричат още Петцветната река, Течната дъга или дори Най-красивата река в света.
Когато водата на реката достигне до перфектното ниво /обикновено между юли и декември/ тя се превръща в калейдоскоп от розово, зелено, синьо и жълто заради растението Макарениа клавигера, което живее на речното дъно. Когато водите са бързи, пречат на растението да получава слънчеви лъчи и в резултат реката тава наситено червена. Между септември и ноември макарениата цъфти и дава истинска експлозия от цветове. До 2009 година нямаше достъп до реката заради активността на местните партизани. Сега някои колумбийски агенции организират пътувания, но на туристите е забранено да преспиват край реката и да палят огньове.

Copyright © 2000 - 2012 filibe.com