ХОРАТА ЗАД МАСКИТЕ В "МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ"

Джордж Лукас има око за таланта, дори когато става дума за актьори, чиито лица никога не се виждат на екрана. Тези актьори без лица разчитата на своето присъствие, движение и специфични гласове за да дадат живот на маските, които носят. Тези актьори не получават славата, която заслужават.

Чюбака – Питър Мейхю

Докато работел в една лондонска болница над два метра и двайсетсантиметровия Мейхю бил забелязан от един продуцент, който го поканил на прослушване за филма „Синдбад и окото на тигъра”. Когато Мейхю се явил на кастинга за „Междузвездни войни” получил ролята на Чюбака още в момента в който се здрависал с Джордж Лукас. Питър бил предвиден и за двете роли – на Дарт Вейдър и на Чюбака. Той избрал ролята на косматия гигант защото искал да играе герой. И той изигра този герой в четири от шестте филма на сагата.

 

Чюбака – Питър Мейхю

Ситрипио – Антъни Даниелс

Ветеран с дългогодишен опит на сцената, и умения в пантомимата Даниелс получил покана от Лукас да се срещнат зада обсъдят ролята на Ситрипио. Даниелс отказал защото смятал, че фантастиката не му приляга.  С известно окуражаване от страна на неговия агент той прочел „Приключенията на Люк Скакилър”. Съгласил се и получил ролята. Направили му отливка на тялото за да може да носи костюма на „златния” робот.”Изключително непрятно изживяване” както самият той си спомня. Той изпълнил ролята без никакви забележки и напътствия от страна на Лукас.  След снимките Лукас искал друг да озвучи робота, но накрая помолил Даниелс сам да свърши тази работа. Въпреки трудностите по време на снимките и след отличната оценка на студиото, което разкрило на побликата, че роботът всъщтост се играе от жив човек Даниелс подписва и за останалите филми от поредицата.

Ситрипио – Антъни Даниелс

Дарт Вейдър - Дейвид Праус

Повечето хора знаят, че актьорът Джеймс Ърл Джоунс даде гласа си на Вейдър, но малцина знаят, че Дейвид Праус въплъти в тъмната страна на Анакин Скйуокър всяващата страх стойка на тялото и отсечените жестове. Праус като млад искал да бъде състезател по бодибилдинг, но впоследствие решил да се занимава с вдигане на щанги. През 1964 г бил на крачка да участва на олимпиадата като члена националния отбор на Щатите. Тогава решил да се посвети на това да стане известен чрез силата си. Скоро попада втелевизията, получава филмови роли – „Ужасът на Франкенщайн” и шедьовъра на Кубрик „Портокал с часовников механизъм”. След като подписал за ролята на Дарт Вейдър разбрал че гласът ще бъде на Джеймс Ърл Джоунс. По средата на снимките на „Завръщането на джедаите” пък разбрал, че след падането на маската ролята на Вейдър ще се изпълни от друг актьор. След разрив с Лукас той отпада от по-нататъшните продължения на филма.

Дарт Вейдър - Дейвид Праус

Йода – Франк Оз

Въпреки, че всъщност не носи маска Франк оз безспорно е човекът който сти зад лицето и движения на на куклата в ролята на Йода(в първите три филма, впоследствие куклата е заменена с генерирано от компютър изображение). Лукас се обърнал към шефа на Оз, майстора на кукленото шоу „Мъпетите” Джим Хенсън да му направи кукла за роля в „Империята отвръща на удара”. Хенсън бил твърде зает с други проекти. Тогава Оз „дал” гласа си на малкия пзелен приятел на Лукас. Оз, който има голяма заслуга за обърнатия словоред на речта на Йода, озвучава куклата и в „Завръщането на джедаите” и компютърните версиии в останалите три филма.

Йода – Франк Оз

R2-D2 – Кени Бейкър

Преди да стане най-якия дроид в гарлактиката високия близо метър Кени е участвал в пътуващо шоу. В цилиндричното тяло на робота била постевна седалка на която тй седял и манипулирал с два лоста движенията настрани. „Когато Джордж ме режисираше обикновено казваше: „погледни насам” или „погледни натам”, „изглеждай развълнуван”, „клати се бавно”, „клати се бързо”, ет такива неща”, разказва Бейкър. Той се изявава като R2-D2 и в шестте епизода. Освен това играе в „бандити във времето”, Флаш Гордън” и „Амадеус”.

R2-D2 – Кени Бейкър

Рей Парк - Дарт Мол

Рей искал да наритва задници още на 7 години, когатогледал филмите за Брус Лий заедно с баща си. Бил е състезател по бойни изкуства преди да го наемат за каскадьор във филма „Смъртносна битка” - "Mortal Kombat: Annihilation" (1997). Две години по-късно влиза в кожата на Дарт Мол, героят, когото мнозина считат за много як в „Невидима заплаха”.  За съжаление героят му умира, но Рей получава успешна кариера в Холивуд където играе в Х-мен. Играе ролята на Едгар в ТВ сериала „Герои” и ролята на Чък Норис в сериала ”Легендата за Брус Лий”. Тази година предстои да го видим в  продължението "G.I. Joe: Retaliation".

Рей Парк - Дарт Мол

Малкото аборигенче от „Завръщането на джедаите” – Уоруик Дейвис

Когато бил на 11 години високият по-малко от метър Уоруик трябвало да играе едно от аборигенчетата в племето от Завръщането на джедаите”. Актьорът, който трябвало да играе ролята на главното аборигенче Кени Бейкър (също и в ролята на R2-D2) се разболял и тогава Уоруик получил своя шанс. Той всъщност стана известен с главната роля във филма „Уилоу”, а е участавал и в „Лабиринт”, а напоследък изигра професорът от Хогуърт Филиъс Филтуик във филимте за Хари Потър. В „Междузвездни войни – Невидима заплаха” има две епизодични роли.  

Малкото аборигенче от „Завръщането на джедаите” – Уоруик Дейвис

Copyright © 2000 - 2012 filibe.com