Намериха ли археолозите частица от кръста на който е бил разпнат Исус?

Гюлгюн Кьороглу показва намерената реликва
Археолози, работещи по разкопки на древна църква в Турция вярват, че може би са открили парче от кръста на който е бил разпнат Исус. Реликвата била открита в каменно сандъче, изкопано от руините на църквата Балатлар в черноморския град Синоп, Турция. „Намерихме някаква светиня в ковчеже. Тя е част от кръст“, казва археологът Гюлгюн Кьороглу пред репортер на в. Хюриет. Тя показа каменното ковчеже с гравиран кръст. „Това каменно ковчеже е много важно за нас. То е част от историята и най-важният артефакт, който досега сме изкопали.“ Ковчежето е изпратено в лаборатория за по-нататъшно изследване.

Кръстът на който е бил разпнат Исус е бил обект на религиозен интерес през вековете. Много църкви по света претендират, че притежават частица от кръста, но автентичността на повечето се подлага на съмнение. Според легендата Елена, майката на император Константин пътува до Йерусалим, където открива кръста и го отнася във Византия.

Протестантът Калвин през 16-ти век изказва скептично мнение за множеството частици от „истинския кръст“ намиращи се в черкви в западна Европа и отбелязва, че „ако всички частици се съберат на едно място, с тях може да се построи кораб.“

Екипът на Кьороглу работи в църквата Балатлар от 2009 г. И там са направили някои изненадващи открития в това число над 1000 човешки скелета. Църквата, построена през 660 г. сл. Хр. Има стенописи на които са изобразени Исус, Мария и апостолите.

Copyright © 2000 - 2013 filibe.com