Седем вида насекоми, които ще консумираме в бъдеще


При темпото с което населението на Земята нараства и скоро ще стигне цифрата от 8 милиарда, изхранването на толкова много гърла ще стане изключително трудно. Все по-голям брой експерти твърдят, че на хората скоро ще им се наложи да ядат насекоми за да оцелеят.

В съответствие с това твърдение, група студенти от Университета МкГил в Монреал спечели наградата Хулт за 2013 г. След като произведе богато на протеини брашно от насекоми. „Започваме със скакалци“, каза капитанът на тима Мохамед Ашур в интервю за АВС Нюз. По-рано тази година ФАО, организацията за храни и земеделие към ООН разпространи доклад със заглавие: „Ядивни насекоми: Бъдещи перспективи за храна“.

В документа се описват здравословни и екологични предимства при използването на диета съдържаща насекоми или „ентомофагия“ както е известна. Опирайки се на доклада сп. Лайв сайънс дава седем предложения от насекоми за диетата, които след време можете да откриете в чиниите си:

Гъсеници Мопане
Тази гъсеница е етап ларва на нощната пеперуда (Imbrasia belina). Използва се за ядене в южните части на Африка. Събирането на тези гъсеници е мултимилионна доларова индустрия в район, в който жените и децата работят като събират тлъстите ларви. Обикновено гъсениците се варят в солена вода, после се сушат на слънце, така траят няколко месеца. Те са важен източник на храна в трудни времена. Докато съдържанието на желязо в говеждото е 6 мг за 100 грама месо, гъсеницата съдържа 31 мг. желязо за 100 грама. Гъсениците мопане са добър източник на калий, натрий, калций, фосфор, магнезий, цинк, манган и мед според ФАО.
Чапулини
Чапулините са скакалци от вида Sphenarium и са широко използвани като храна в южно Мексико.
Често се сервират печени, което ги прави хрупкави, подправят се с чесън, сок от лайм, сол или с гуакамоле от авокадо или пък поръсени с лют червен пипер. Скакалците са известни като богат източник на протеини, някои твърдят, че даже 70 процента от теглото им са протеини. Изследователите са забелязали, че събирането на скакалци с цел храна спомага за намаляване употребата на пестициди в полетата от люцерна и други растения. Заключението е, че не само се задоволява нуждата от храна, но и има екологичен ефект, а също и приходи от продажбата им за храна.

Уичети ларва
Сред аборигените в Австралия уичети ларвата е важна част от диетата им. Когато се яде сурова ларвата има вкус на бадем, когато се запече леко, кожичката става хрупкава и наподобява тази на печено пиле. Въпросната ларва е бъкана с олеинова киселина или иначе казано така модната напоследък здравословна омега-9 мазнина. Много често бъркат тази ларва с тези на различни пеперуди, но според специалисти, уичети ларвата е на пеперудата Endoxyla leucomochla. Ларвите се събират под земята, където те се хранят корените на австралийски дървета като евкалипт и акация.
Термити
В Щатите този вид мравки са голяма напаст за домакинствата. Е, трябва да постъпят така както в Южна Америка и Африка. Да се възползваме от тези хранителни насекоми и да ги ядем, пържени, сушени, пушени или задушени. Термитите съдържат около 38 на сто протеини, а един венецуелски вид съдържа даже 64 процента протеини. Тези мравки са богати на желязо, калций, мастни киселини и аминокиселини като триптофан.

Африкански палмов житоядец /виждам тафталогията в името и се съгласявам, че това си е един истински тлъст палмов червей./ Считан за деликатес от африканските племена, явно от името му той се събира от стволовете на палмите. Дълъг около 10 сантиметра и дебел 5. Тези гадинки лесно се пържат защото телата им са пълни с мазнина, макар, че могат да се ядат и сурови. Преди две години в доклад на Джърнъл ъф инсект сайънс се казва, че африканския житоядец е отличен източник на калий, цинк, желязо, фосфор, също на важни аминокиселини и здравословни мононенаситени и поли ненаситени мазнини.
Вонещици
Името определено не говори в полза на кулинарията, но вонещиците (Hemiptera order) се консумират в Азия, Южна Америка и Африка. Тези насекоми са богат източник на протеини, калий и фосфор. Заради изпусканата от тях неприятна и нездравословна миризма вонещиците не е ядат сурови. Първо се маха главата, откъдето излиза вонята. После се пекат или варят. Като допълнителна полза водата в която се варят абсорбира зловредните секреции и след това може да се ползва за прогонване на нежелани насекоми у дома.
Брашнен червей
Ларвите на брашнения бръмбар (Tenebrio molitor) са единствените, които се консумират в западния свят. Отглеждат се в Холандия за човешка консумация, също и като храна за животни. Хранителната стойност е забележителна. Богати са на мед, натрий, калий, желязо, цинк и селен. Сравняват се с говеждото по съдържание на протеини, но съдържат повече здравословни полиненаситени мазнини.

Copyright © 2000 - 2013 filibe.com