Начин на живот & стил

 

Четири причини поради които шоколадът е полезен за здравето

Шоколадът е една от любимите храни на много хора, не само защото е вкусен, а и защото се оказа, че той наистина повлиява добре на здравето ви. Последното доказателство идва от августовското изследване на сп. Неврология. Учените открили, че шоколадът е от полза и за възрастните хора, като обостря мисловните процеси и подобрява паметта. Участниците в изследването пиели по две чаши топъл шоколад ежедневно в продължение на 30 дни и показали 8.3 % повишение на кръвния поток към мозъка и дали по-добри резултати на тест за паметливост. Това откритие е обещаващо, но не е единствения положителен ефект от яденето на шоколад. Ето и главните три причини защо е добре да включите шоколада в диетата си:
1. Полезен е за сърцето – Ежедневната консумация на шоколад може да намали риска от инфаркт у някои пациенти, според проучване от миналата година.
2. Повлиява добре при отслабване – Ако винаги сте си мислели, че от шоколад се пълнее, може би трябва да преосмислите това си становище. В друго изследване се твърди, че хора, които ядат шоколад пет пъти в седмицата или повече имат по-нисък индекс на телесното тегло, от тези, които ядат шоколад рядко.
3. Контрол върху апетита – Шоколадът съдържа фибри, които естествено понижават апетита. Така, че ако се поддадете на шоколада като резултат ще поемате по-малко калории, отколкото ако го избягвате.
Въпреки, че вече има много причини поради които е полезно яденето на шоколад, важно е да бъдете разумни в консумацията му. Ето и няколко съвета:
Колкото е по-тъмен шоколада, толкова е по-полезен. Натуралният шоколад е доста горчив, затова има доста варианти – млечен, с плодов пълнеж и т.н. Запомнете, че полезната съставка е какаото и за предпочитане е да консумирате натурален с по-висок процент на съдържание на какао.
Ако пиете топъл шоколад по-добре е да си купувате какао на прах и да си правите напитката сами, като я приготвяте с гореща вода или мляко.
 

Натуралният шоколад с високо съдържание на какао е по-полезен от млечния

Топлият шоколад с много какао също е вариант

Copyright © 2013 Nextel