Начин на живот & стил

 

Европейската служба за безопасност на храните обяви, че аспартамът е безвреден

Употребата на противоречивия нискокалоричен изкуствен подсладител аспартам бе оправдана от европейски експерти и бе обявена за „безопасна за човешка консумация”. Това решение бе приветствано от производители, като Кока Кола, които използват аспартам в диетични напитки и закуски. Аспаратмът бе поставен под подозрение в резултат на изследвания, които го свързваха с какви ли не заболявания, като се почне от алергични реакции и се стигне до рак и преждевремнно раждане. Сега изследване на експерти от Европейската служба за безопасност на храните установи, че аспартамът няма увреждащи ефекти. „Аспартамът и продуктите след разпада му са безопасни за човешка консумация при сегашните нива на използване”, се казва в изявление на службата. Председателят на борда на експертите, изследвали подсладителя, Алисия Мортенсен заяви: „Това е стъпка напред в убеждаването на потребителите в научната обсновка на системата за безопасност на храните в ЕС и в регулацията на хранителните добавки.” В центъра на съмненията за употребата на аспартама е че съдържа метанол, който е невротоксин, който се метаболизира от тялото и се превръща във формалдехид, химикал, който се използва за съхраняване на мъртви тела. Според учените, метанолът се съдържа и в редица други храни като плодове и зеленчуци, но нивата на аспаратам, които се влагат в храните и напитките са много ниски. Откритието на европейското изследване се покриват с резултатите на проучване публикувано във Великобритания миналата седмица, според което няма доказателства за увреди след употреба на аспартам. Проучването включвало 50 доброволци, които в миналото се оплаквали от реакции след употреба на аспартам сред които тлавоболие и гадене. Обаче професорът от Университета в Съсекс Ерик Милстоун оспорва резултатие на европейското изследване.

Европейските учени оправдаха употребата на аспартам, но това не важи за захарина, който е доказано канцерогенен във високи количества, каквито обилно ръсят в напитките нашите производители

 

 Според него болшинството от участвалите експерти са свързани с производители, заинтересовани от оневиняването на аспартама или с регулаторни органи, които в миналото са оправдавали употребата му. „Разочарован съм, но не съм изненадан, казва той, „Съобщението демонстрира, че Европейската служба работи в услуга на химическата и хранително-вкусовата промишленост и на нея не може да се разчита да защитава потребителите или общественото здраве.” Милстоун посочва няколко изследвания, които повдигат въпроси дали е безопасен аспартамът и настояват за още проучвания.

Copyright © 2013 Nextel