Начин на живот & стил

 

 

 

Парфюми за мъже

Какво трябва да знаят мъжете за парфюмите

Николай Панайотов

/използвани са и материали от чуждестранния печат/

В България мъжете все повече си купуват парфюми, но малцина са запознати с това, какво точно купуват. Мнозина се доверяват на половинките си да направят избор вместо тях. Много мъже не правят разлика между дезодорант, афтършейв, одеколон или тоалетна вода. За да сме точни от списъка веднага изключваме дезодоранта и подредбата е както следва: eau de parfum /парфюмна вода/ това е най-силният аромат, който съдържа между 8 и 15 % парфюм - може би заради по-високата му цена в България рядко се предлага на пазара; eau de toilette /тоалетна вода/ съдържанието на парфюм варира между 4 и 8%; eau de cologne /одеколон/ с парфюмно съдържание между 2 и 5% и накрая афтършейв, който обикновено съдържа между 1 и 3% парфюм. Съвременните аромати са композирани от серия ароматни „нотки” /съставки на парфюма/, които комбинирани заедно правят парфюм. Върховните нотки са тези, които първо усещате и често са свежи или цитрусови по характер. Те траят кратко, от порядъка на минути преди да блеснат средните или „сърдечните” нотки. Те пък са последвани от появата на основните нотки, които могат да се изяват почти час или дори повече след нанасяне. Те са богати, по-тежки съставки, с повече трайност. Тези нотки са ароматът, който се носи около вас в продължение на часове.

Често се случва да харесате как ухае ваш приятел и си купувате същия аромат, а после се оказва, че не е същото. Получава се така, защото всеки човек си има уникална химия на кожата. Типът кожа /суха, мазна/ също оказва влияние. Например парфюмите са по-дълготрайни и с по-интензивен аромат когато се нанасят на по-мазна кожа.


Какво да купувате или по-скоро какво да не купувате. Наливните имитации на известни дизайнерски парфюми /като тези предлагани от една пловдивска фирма/ съдържат формула наподобяваща на оригинала, но базисните нотки са различни и цял ден ще миришете евтиняшки. Тип „Армани” не означава „Армани”. Преди години на мода излезе Bvlgari Aqua и поради високата му цена в парфюмерийните магазини, веднага се появиха наливни и пакетирани ментета, които завладяха главната по-бързо и от червената армия. Заради имитацията на която лъхаше даже и в автобусите, намразих този иначе хубав и успешен продукт.

Разчитайте на този производител, който макар да предлага по-стара и евтина формула, държи на качеството и не се срамува да постави логото и името на фирмата си на опаковките.

Ако купувате от магазин, за предпочитане е да отидете сутрин. Не само защото сетивата ви са по-изострени, а и защото въздухът в магазина все още не е изпълнен с миризмите на ститици парфюми. Ползвайте картонените листчета за да стесните избора си. След като сте се спрели на един-два аромата, нанесете ги на ръката си и изчакайте час-два за да им дадете време да „узреят” и да видите как ще се комбинират с кожата ви. Чак след това пристъпете към закупуване. Избягвайте да купувате афтършейв. Продажбите на афтършейв по света драстично са намалели през последните 20 години. Все повече мъже предпочитат афтършейв-балсам, а другите смятат, че не си струва да си дават парите, защото ароматат е нетраен и прилагането му след бръснене изисква да си наплескате и двете ръце. Друга причина е, че да си сложите на кожата нещо, което щипе не е много добра идея. Алкохолът, главната съставка на автършейва изсушава кожата и я раздразнява и не се препоръчва да го ползвате след бръснене. Ако търсите нещо свежо и не толкова силно като парфюм, по-добре си купете одеколон. Друго важно нещо, което трябва да знаете е как да си изберете аромат. Има различни аромати, някои са свежи, цитрусови, дървесни, плодови, други са сладки, а трети са тежки. Парфюмът трябва да се съобрази с облеклото и мястото на което се намирате било то на работа, на разходка, на гости, официална вечеря или нощна дискотека. Веднъж в супермаркета попаднах на тип, облечен с анцуг и джапанки, обилно напръскал се с Гучи /тежък, почти напомня на тамян. Ето и описанието на производителя: Gucci Pour Homme for Men Това е разкошна смес от подправки, редки гори, ароматен кехлибар и кожа. Идеален е за вечерта/Така че, направете си труда и прочетете кратката анотация предлагана от създателя на всеки аромат.

Въпреки, че по нашите ширини най-често срещания тип мъж е този, който вони на спарена пот, има мъже, които искат и употребяват парфюм на работното си място. Проблемът е, че границата между това да миришеш хубаво докато си на работа и да вониш на парфюм е много тънка. На работното си място трябва да избягвате тежките, сладки и пикантни миризми, каквито обикновено са вечерните парфюми. За предпочитане са аромати с леки цитрусови нотки и основни нотки на амбра или мускус. Ако не сте сигурни дали парфюмът ви е подохдящ за работата ви, ползвайте лек и свеж одеколон. За всекидневна употреба, подходящи за работа, разходка, спорт и неофициална вечеря са ароматите обозначени като спортни.

За мъжете, които определят себе си като плейбой и постоянно търсят завоевания сред нежния пол е важно да знаят, че жените имат много по-развито усещане за миризми от мъжете. Проучване на изследователски център във Филаделфия открива, че по-силното усещане за мирис, което имат жените е свързано и с паметта, което означава, че първият полъх на парфюма ви ще бъде по-важен за жената отколкото и най-умната или шеговита реплика.

Мнението на жените е противно на схващането, че истинският мъж е потен и немит, а този, който е чистичък и спретнат и мирише хубаво е гей.

Важен съвет е да не сменяте често парфюмите. Купувайте умно и се придържайте към една марка. За предпочитане е да изберете марка, която освен парфюм предлага и други продукти, като дезодорант, рол-он, автършейв-балсам, крем или пяна за бръснене за да не смесвате миризмите.


Какъв положителният ефект на парфюма спрямо професията ви?
Според изследване на медицинския център към университета Дюк употребата на парфюм повдига самочувствието и подобрява настроението. И двете са особено важни на работното място. Ето и подробности според вида професия:
Шофьор – ако сте шофьор на такси, автобус, бус ароматът на канела и читрус ще подобри нивото ви на концентрация, което намалява пътните произшевствия.
Работа в офис – Според изследване на канадския университет Лавал работещите в офис често имат проблеми с високо кръвно налягане. Университетът в Бангкок установява, че миризмата на роза може да намали стойностите на кръвното налягане.
Финанси – смятането на числа е досадно и ще имате нужда от аромат, който да ви държи концентрирани. Ароматът на лилия подобрява фокусирането при изчислителни задачи.
Продажби – Ако искате да увеличите продажбите си ползвайте парфюми на цветна основа. Изследване открива, че хората са по-склонни да харчат пари, когато усещат мирис на цветя.
Здравеопазване
Ако сте здравен работник и постоянната работа с болни не ви действа добре за вас е подходящ ароматът на лимон.
Ако сте учител за вас е подходящ ароматът на жасмин, той стимулира паметта.
Ако давате често нощни смени – не е нужно да пиете безброй чаши кафе. Ароматът му само е достатъчен да ви държи нащрек.
Ако работата ви изисква бързо мислене и сте адвокат например, екстрактът от ветивер и кедрово дърво увеличава нивата на кислород в мозъка с близо 28 на сто.

Съхранението на парфюма не е маловажно. Продължителното излагане на слънчева светлина и на високи температури ще наруши деликатния баланс на ароматната композиция и ще промени миризмата й. Съхранявайте парфюма си в хладно и сухо място /бяната не е добра идея/ и далеч от слънчеви лъчи. Ако е възможно дръжте флакона в оригиналната му кутия. Парфюмите нямат срок на годност защото съставките им са най-различни, но след отваряне те траят около две години. Ако са съхранявани правилно, в магазина неотваряните парфюми траят до пет години.

Copyright © 2014 Nextel