На тази страница ще намерите отговорите на специфичните въпроси, които не могат да бъдат поместени в основните рубрики.

Висок съм 170 на 68кг. обаче имам натрупване на мазнини в талията и основно там! Тренирам от 2 месеца. Как да си направя програмата и храненето, за да стопя мазнините, но не и мускулите на другите групи?

Намалете въглехидратите и вдигнете протеина на 40% от общото количество калории. Mазнините, трябва да бъдат предимно от растителни източници. Тренирайте с по-умерени тежести и правете с 2-5 повторения повече от тези, които правите за маса. За да чистите само мазнини ви трябва и аеробна дейност – по половин час дневно е достатъчно. Трикът е да се храните с точното количество протеин, но да изразходвате повече енергия, отколкото приемате.

Здравейте, аз съм на 15 години, 73 кг 1,87 ходя от 2 седмици на фитнес и искам да ми кажете за протеините по колко трябва да взимам за да не предозирам бихте ли ми казали дали ще има по голям ефект ако ги взимам заедно с бианаболи?

За вашето телосложение 1-2 дози по 20-30г суроватъчен протеин са предостатъчни. Към бионабола изобщо не посягайте – първо изчерпете всички възможности с натурални средства и добавки. Запомнете, че само вашата правилна програма определя до къде ще стигнете. И със стероиди, и без тях, ако не се храните както трябва, резултатите няма да са трайни.

25 години, жена, 166 и тежа 52 кг. Не изглеждам никак дебела, но искам "по-спортно" тяло. Идея нямам какво точно да правя, а ефект има от всякакъв вид упражнения. Проблемът е че не знам какво,  как и колко да правя. И как по-лесно да горя мазнините (ако ми е нужно)?

Започнете с ежедневна аеробика – по 30-45 мин. под препоръката на инструктор, който да ви покаже изпълнението на различните видове упражнения (колело, бягане, упражнения с уреди и пясъчни гири). Съдейки по вашето писмо, сте в добра кондиция и не ви трябва много за да влезете в перфектна форма. За целта намалете приема на прости захари и мазнини до минимум и наблягайте на пресните салати, плодовете, киселото мляко, като не приемате повече от 1500 ккал дневно. Коремните преси и упражненията за бедра могат да помогнат.

Жена на 28 г.съм, от клекове и напади с лост ми се изявиха мускулите в горната част на бедрото отстрани и отпред - сега тичам на пътечка и правя степер, правилно ли е?

Прекратете упражненията на степер и оставете само бягането, което правете възможно най-продължително. Ако мускулите ви продължат да растат увеличете интензивността и намалете калориите. Не използвайте в никакъв случай тежести – именно от хипертрофията мускулите ви се “изявяват”.

Здравейте, искам да попитам дали, ако тичам, това може да повлияе на горната част на тялото ми (като например сваляне на мускулна маса)?  

Това зависи от много фактори – колко тичате, как тичате, с какво се храните, кога тренирате и т.н. Ако тичате не повече от 45 минути дневно при една нормална хранителна програма няма голяма опасност от загуба на мускулна маса.

По принцип тренирам на лост, но не ми е достатъчно та искам просто нещо като тяло на акробат. Можете ли да помогнете ?

Тялото на акробат се постига с много дълги години труд и сериозни диети пред състезания, за които изобщо не бихте искал и да си помисляте. Всъщност вие не сте много далеч от истината – телата на гимнастиците са направени основно от изометрични упражнения (такива, които използват тежестта на тялото). Въпреки това към сериозните ежедневни тренировки можете да добавите и едно посещение във фитнес-залата всяка седмица. Тогава тренирайте всички мускули.

Искам да попитам дали правенето на серии до отказ е полезно, както и дългите тренировки  (имам предвид час и половина-два) дали е полезно да тренирам по 4-5 пъти седми4но ?

Освен ако не искате да свалите голямо количество мускулна маса или сте културист с изключителна генетика – такава програма е пределно тежка. Серията до отказ е удачна към края на тренировка за да се постигне максимално кръвонапълване. Едва когато имате 2-3 години стаж в залата и сте стигнал до застой при много добра хранителна програма, можете да преминете към 4-5 тренировки седмично. За поечето хора 3 са достатъчни.

Може ли да ми кажете дали ми е добра програмата.1ден-гърди,2ден-гръб,3ден-трицепс,4ден-бицепс,5ден-рамо,6 и 7 почивам. При положение че тренирам от 3 месеца.

При положение, че не тренирате краката и сте начинаещ програмата е тежка. 5 дни тренировка без почивка е противопоказно. Разредете дните и комбинирайте мускулните групи – така ще имате оптимален ефект. Тренировка на мускули протагонисти (гърди, трицепс; гръб-бицепс) е безсмислено да се прави в различни дни – просто ще ги чувствате претоварени.

Copyright © 1999 - 2016 filibe.com