Кевин ЛеврониЗа да имате успех в бодибилдинга трябва да знаете задължително основите на Храненето. По-нататък тези знания ще ви помогнат в подбора на храна и съставянето на диети. Моля, не пренебрегвайте тази страница, защото рано или късно ще стигнете до извода, че тази информация е изключително важна за Вас.

 

Белтъчини

Човешкото тяло се нуждае главно от белтъци, които са необходими за изграждането на тъканта и влизат в състава на ред хормони. Белтъците се разграждат до аминокиселини, които са 20 на брой.  Всеизвестно е, че 10 от тях са есенциални (основни) и трябва задължително да се набавят от храната. Богати на всички незаменими аминокиселини белтъчни храни са:

Яйцата и специално - яйчните белтъци
Млечните продукти и специално - изварата
Месата и специално – телешко, пуешко, пилешко
Соята
Хранителните добавки и специално – суроватъчния и яйчния протеин

Вашата диета трябва да е умело балансирана, като предоставя поне 1.5г. белтък на килограм телесно тегло (ако тежите 70 кг. трябва да изяждате най-малко 100 г. белтъчини всеки ден). И още нещо: нека не ви бъркат понятията белтъчини, белтък, белтъци и протеин. Първите три значат едно и също, като последното се различава съвсем малко. Протеин е усвояемият белтък (този който отива за да изгради тъканите). Съществуват и така наречените протиди, които са лошата част от белтъка, но не се притеснявайте, тя е обикновено не повече от 3% на грам.

Въглехидратите

са горивото на нашия живот. Трениращите имат нужда от повече сложни въглехидрати, които да бъдат използвани за тежките тренировки и други спортни занимания. Не ядем ли достатъчно от тях рискуваме тялото да започне да използва така ценния ни протеин като източник на енергия. В крайна сметка всички въглехидрати се разграждат до прости молекули, но се препоръчват сложните, тъй като се разграждат по-бавно от простите такива, които се намират в сладкишите.

Продукти, съдържащи много сложни въглехидрати, са:

Картофите, ориза, зеленчуците, някои ядки и бобови растения, хляба

На прости въглехидрати богати са:

Плодовете, някои зърнени храни, соковете, десертите

Мазнините

са също необходимост на човешкото тяло и нека още сега да отхвърлим грешното мнение, че мазнините, холестеролът и пр. са вредни. Това се необходимости, чието само прекомерно ниво може да доведе до проблеми. Както всичко, което е в нашето тяло, така и мазнините са химични вещества, които се групират в различни видове молекули и после биват разграждани до прости такива в нашето тяло. Въпреки, че мазнините не са вредни от гледна точка на състава си, трябва да се знае,че съществуват два вида такива – наситени и ненаситени.

Наситените са тези, които повишават "лошия холестерол" и се намират главно в животинските продукти.

Декстър ДжаксънНенаситените са “добрите”, тези в които се разтварят някои витамини, и които са жизнено важни за нормалното състояние на тялото. За съжаление обаче, не могат да се намерят ненаситени мазнини в чиста форма, тъй като те вървят “ръка за ръка” с наситените. Може обаче, да се съчетаят и да не навредят на физиологичното състояние, ако се приемат под формата на някои океански риби. В рафиниран вид това са растителните мазнини - слънчогледово, соево, царевично, рапицово олио, зехтин.

Водата

е вторият по важност елемент на живота (след въздуха). Освен че всички ние сме изпитвали нейното чудотворно действие, утоляващо жаждата, водата има изключително важно място в бодибилдинга. Това е заради хилядите процеси, в които този елемент взема участие. Водата е нужна за отделителната, храносмилателната, половата, ендокринната, сърдечно-съдовата системи и за ред други процеси, които се извършват в нашите тела. Ако желаете да имате успех в бодибилдинга, трябва да пиете поне 8 чаши вода дневно (около 2 литра). Тя има особено голяма роля при билдърите, защото при техния голям прием на храна и непрекъснатия поток от вещества в кръвта, водата трябва да извърши попълването на клетката с необходимите вещества и да отдели ненужните такива. Тя заема основно място в разтварянето на витамините, така важни за всички човешки процеси.

Витамините

са вещества, от които нито ще качите, нито ще свалите килограми. За сметка на това обаче те ще ви помогнат в по-бързото усвояване на храната, отделянето и пр. Витамините ще ви помогнат да се борите с вирусите и токсините. Не случайно се препоръчва пиенето на ежедневна доза витамини – те просто са задължителни.

Най-важните от тях са: витамините C,B1, B2, B6, B12(B Complex), A, D , E, PP и др.Редица от тях са антиоксиданти, които сега намират специално участие в медицинските дискусии. Главно витамините се намират в зеленчуците и специално листните, зелени такива. Вашата диета непременно трябва да бъде богата на салати, чрез които освен витамини ще си докарате и редица други полезни вещества, като минерални соли и фибри, съществено необходими за перисталтиката на червата и пр.

Минералните соли

са почти всички елементи от Менделеевата таблица, които взимат участие в процесите на нашето тяло. Както витамините, минералите няма да ви направят нито мускулести, нито релефни, но те са жизнено важни за изграждането на здрави кости, тъкани, кожа, мускули, хрущяли, стави, сухожилия и т.н.

Най-важните от тях са: солите на калций (Ca), магнезий (Mg), цинк (Zn), натрий (Na), калий (K), силиций (Si).

Баластните

вещества са тези като целулозата, които спомагат перисталтиката на червата и придават обем на храната.Те не могат никога да се усвоят от нашето тяло, но са задължителни за нормалното функциониране на храносмилателната система.

В устройството на храната съществуват и някои други елементи, като багрилни вещества например, чието участие не бива да се пренебрегва, но посочените по-горе данни са ви напълно достатъчни за да сте наясно с Храненето – този изключително важен елемент на бодибилдинга.

 

Copyright © 1999 - 2016 filibe.com