Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

Как да опазим слуха на децата си?

Слухът и зрението са най-важните ни сетива и основата, върху която се гради комуникацията между хората. Развитието на слуха приключва между четвъртата и петата година на детето. Опасностите за детския слух са навсякъде.

За ранната детска възраст е важно, заобикалящата среда да осигурява оптимални условия за развитието на слуховия орган. Децата по правило реагират много чувствително на външни влияния, слуховата им способност може да бъде разстроена поради най-разнообразни влияния от околната среда.

Често сами сме виновни за вредите на слуха

Най-сериозната опасност идва от силна шумна среда. Ако детето живее заобиколено от постоянен и силен шум, слуховият му орган не може да се развие правилно. Студии сочат, че младежите в наше време сами си нанасят често непоправими вреди чрез силната музика, която слушат със слушалки в ушите.

Постоянният уличен шум от автомобилното движение в големите градове може да доведе и до сериозни увреди на нервната система. Евентуалните последици са нарушена способност за концентрация, язви на стомаха, високо кръвно налягане, сърдечен инфаркт, нарушения на съня и уголемени сливици - това се отнася както за деца, така и за възрастни.

Пазете се от ушни болести!

Възпалителни заболявания на средното ухо също могат трайно да влошат слуха. Нарушенията се предизвикват от чести инфекции в комбинация с уголeмени сливици. Особено децата в детските градини - тези тренировъчни лагери за имунната система - много често развиват възпаления на средното ухо.

Над 30 милиона германски граждани страдат и от различни алергични заболявания, чиято честота се засилва и в ранната детска възраст. Тези заболявания могат да предизвикат събиране на секреция в срeдното ухо. Опасността е свързана с това, че проблемът често се забелязва прекалено късно или изобщо остава незабелязан.

Освен това има множество субстанции, които вредят на слуха - например медикаменти или вредни вещества от околната среда. Особено опаснен е фактът, че количества, които за възрастните са безопасни или са в гранична стойност, могат да предизвикат необратими увреди на чувствителния детски слух.

ревенцията е част от решението на проблема

От 2009 година в Германия се извършва обща превенция : всички новородени преминават още през пъвите седмици от живота си слухов тест, с чията помощ се откриват повечето вродени слухови проблеми. В детски градини, училища и университети би трябвало да се полагат по-големи усилия за намаляване на общия шумов фон до приемливо ниво.

Особено необходими са ограничения на нивото на музиката в дискотеки и на концерти, както и на електронна техника като mp3-плейъри и др. Би било редно европейските норми за детски играчки също да се променят. Според нормите от 2007-2008 година са разрешени максимално 125 децибела на открито при отстояние от източника на звука от 50 сантиметра. Но кое ли дете държи играчките си на половин метър разстояние?

АГ/БУ/БЕ

 Copyright© 2000-2009 Filibe.com® Всички права запазени