Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

Смъртоносни лекарства

Все повече хора в Европа купуват медикаменти чрез интернет - без рецепта или допитване до лекар. Немалка част от тези лекарства обаче са фалшиви, а съставките им са не само вредни, но дори опасни за живота.

Все повече стават германците, които поръчват лекарства онлайн. Една трета от интернет-потребителите ползват тази услуга - заради по-ниските цени и удобната за тях доставка до дома.

Ако купените онлайн лекарства са германско производство, повод за безпокойство няма, тъй като контролът функционира безупречно.

Факт е обаче, че повечето поръчани през интернет медикаменти идват от чужбина. Факт е също, че немалка част от тях са фалшиви. Особено висок е процентът при т. нар. "лайфстайл-препарати", например стимуланти за потентност, срещу наднормено тегло, срещу
косопад и т.н.


Фалшивите лекарства - по-доходоносни от хероина

"Можем да кажем, че днес всичко се фалшифицира. Заляти сме от подправени лекарства - инсулин, антибиотици и какво ли още не. Противозачатъчните са сред най-фалшифицираните продукти изобщо. В Европа вече имаме дори случаи на фалшифицирани болкоуспокояващи", казва проф. Харалд Швайм от университета в Бон.

Статистиките показват, че 50% от предлаганите онлайн продукти не съответстват на оригинала. Производителите са разположени основно в Азия, но търговците са базирани в Европа с акцент Великобритания, Холандия, Исландия и Чехия. Печалбата от това нелегално производство е огромна и може да надхвърли със 100 пъти печалбата от хероин например. И тъй като в Германия клинично нетествани продукти не са разрешени за продан в аптеките, лъжепроизводителите ги продават в интернет, представяйки се за съвсем нормална онлайн-аптека.

Колкото по-евтино, толкова по-опасно

Един от начините за предпазване от фалшификати е сравняването на цените. Стимулираща потентността таблетка, например, струва около 14 евро в нормална аптека. Ако в интернет я предлагат за 3 евро, това определено е сигнал, че продуктът е фалшив. А с такива лекарства трябва да се внимава, тъй като съставките им може да се окажат опасни за живота. Както например за 19-годишна ученичка от Хановер, която искала да отслабне с хапчета, които поръчала по интернет и които, както се оказва, изобщо не са били разрешени в Европа. Момичето почива в следствие на свръхдоза от изгарящите мазнини таблетки.

 Copyright© 2000-2009 Filibe.com® Всички права запазени