Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

Ще ставаме по на 150 години!

Няма да излъжем, ако кажем, че никой не иска да е стар. Възможно ли е да си здрав и пъргав на 70, 80 или 90 години? Според биолозите - да. Вече има дори кандидати, готови да изпробват новото хапче срещу остаряване.

Факт е, че срещу остаряването не може да се направи нищо. Както е и с колите, при които в един момент изхабяването на частите не може да се игнорира. Това е най-разпространеното мнение, но не и сред биолозите, изследващи процесите на стареене. Според тях вече е дошъл моментът да обявим война на старостта - както твърди Ричард Милър от Мичиганския университет:


Младост по рецепта

"По-рано хората се надсмиваха, когато ставаше дума за изследване на старостта - смяташе се, че е загуба на време, при положение, че така или иначе срещу старостта няма какво да се направи. Но днес нещата са променени - ние успяваме да удължим живота на червеи, мухи, мишки и плъхове чрез определен начин на хранене, генни технологии или пък нови вещества. Старата представа, че срещу старостта не може да се направи нищо, е вече до голяма степен погрешна."

В изследователските лаборатории се стига дори до удвояване на продължителността на живота на опитните животни - червеи или мухи. Добър ефект е отбелязан и при мишките - например чрез блокирането на един важен хормон на растежа, разказва Анджей Бартке от университета в Илинойс: "Доказано е, че при определени условия се постига значително удължаване на живота на мишките - между 20 и 70 процента."

Ако се съотнесе към хората, това би означавало до 150 години живот, и то в най-добро здраве, подчертава Анджей Бартке: "Потискането на хормона на растежа е съпроводено с намаляване на равнището на инсулина. Тялото реагира по-чувствително на инсулина и се справя с по-малко количество от него. Ефектът е като от продължителна диета без захар. Така не само се удължава продължителността на живота, но и здравословното състояние се подобрява трайно като цяло. Което означава, че този ефект не само ни подарява по-дълъг живот, но и допълнителни години в добро здраве."


Ще ни се наложи да почакаме...

Много от идеите за удължаване на живота, които в момента се обсъждат от биолозите, са свързани пряко или непряко с обмяната на захарите - като хормона на растежа, който играе важна роля и при хората. Тези вещества могат да подтикнат тялото да се пренастрои на режим с по-малко изгаряне на калории и енергия, респективно - на по-дълъг живот.

Някои вещества, които би трябвало да удължат живота, помагат поради това и срещу нарушенията в обмяната на веществата - като диабета тип 2. По тази причина първите субстанции срещу остаряване се тестват в клиничните изследвания срещу диабет. Но за да се докаже ефектът, ще трябва да минат десетилетия.  /DW/

 Copyright© 2000-2010 Filibe.com® Всички права запазени