Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

Страстта към тютюнопушенето - генетична аномалия

Актуални научни изследвания доказват, че пристрастяването към тютюнопушенето всъщност е генетично обусловено. Кои са порочните гени и защо непушачите също заболяват от рак на белия дроб? Аргументите на изследователите:

Някои страстни пушачи и на 90 години ни гледат подигравателно от телевизионните екрани и ни навеждат на мисълта, че консумацията на цигари не им е навредила. От друга страна рак на белия дроб покосява дори непушачи на сравнително млада възраст. Тези, на пръв поглед, гротески случаи обаче не променят нищо по отношение на цялостната статистика, според която в девет от десет случая на рак на белия дроб специалистите недвусмислено сочат като основна причина тютюнопушенето.

Виновни са хромозомите

Изключенията от правилото могат да се обяснят с въздействието на определени гени. Учените в течение на години са определили няколко генетични изменения, които при определен човек могат да повишат риска да заболее от рак на белия дроб. Особено важни са измененията в хромозом 15.

Изследователи публикуваха неотдавна в специализираното издание "Нейчър Дженетикс" три проучвания, осветяващи взаимовръзките между генетичната предразположеност и тютюнопушенето. Международен екип медици, ръководен от оксфордски учени са проучили наследствеността на общо 140 хиляди души - пушачи и непушачи - и са открили, че хората с определени мутации на хромозомите 8 и 19 много по-лесно се пристрастяват към тютюневия дим в сравнение с останалите. Същевременно тези хора пушат и значително повече цигари дневно от пушачите без тази генетична аномалия.

Следователно не е учудващо, че тези особено зависими от тютюна и особено интензивно консумиращи го, са и по-често засегнати от рак на белия дроб. Но посланието към носителите на тези мутации е в действителност още по-неприятна - рискът им от раково заболяване е по-висок дори в сравнение с други пушачи, които пушат същото количество цигари. Коварното е, че значи има генетични изменения, които не само предизвикват по-силната пристрастеност към пушенето, а и повишават чувствително опасността от раково заболяване.

Тютюнопушенето несъмнено е вредно за всички, но за някои е много по-вредно, обобщава един от учените, участвал в изследванията. Би могло да се спечели много, дори само ако хора от тази рискова група биха могли с помощта на убедителни аргументи да бъдат накарани да се откажат от пушенето.


Възможност за по-ефикасна терапия

"Откритията подобряват възможностите ни да разпознаваме застрашените и да им доставяме убедителни аргументи за отказ от цигарите", казва Кари Щефансон, управителен директор на исландската компания deCODE, ръководила едното от трите изследвания.

Друг резултат от изследванията е, че отказът от тютюнопушенето е по-лесен за онези пушачи, които притежават определена мутация на хромозом 9. В рамките на още един научен труд, за който информират северноамерикански учени на страниците на научното списание "Сайънс транслейшънъл медисин", е разработен био-маркер, с който ракът на белия дроб може да бъде диагностициран още в много ранен стадий. С антиконцерогенния препарат "Мио-Инозитол" тогава смъртоносното заболяване е лечимо. /DW/

 Copyright© 2000-2010 Filibe.com® Всички права запазени