Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

Кучета надушват рака

Кучетатата са в състояние да надушват болните от рак - сочат медицински проучвания в Австрия. Специално обучени кучета успели да познаят 93 процента от случаите, които били поднесени под чувствителните им носове.

Взети били проби от пациенти, болни от рак на белите дробове, както и от контролни групи здрави хора - непушачи и пушачи, имало е и неутрални проби, които са били предоставени на обучените кучета. "Така разполагаме с един колкото ефективен, толкова и прост и евтин метод за ранно установяване на заболяването" - казва ръководителят на проекта Волфганг Глайхвайт.

Диагностиката се революционизира

"Първият пилотен опит е извършен между 24 и 30 май тази година и се оказва многообещаващ. Продължаването на изследванията в по-широки рамки би трябвало да доведе до широко разпространение на новата ранна диагностика при злокачествените форми на рака на белите дробове", допълва Глайхвайт.

Ето и как точно се действа с новия метод: от балон издишаният въздух се вкарва в тръбичка и се филтрира със специално абсорбиращо средство. Най-фините частици от дъха остават по тръбичката и могат да бъдат подушени и различени от кучетата.

Успех в 93% от случаите

Обучението на кучета за работа в тази сфера започва в Австрия през октомври 2009-та година, след осем години изследвания, на които се базира обучението. По време на експериментите възникват подозрения за раково заболяване у три жени на средна възраст, което след това е било потвърдено и от лекарите.

По време на пилотната фаза на проучването петте специално обучени кучета са "разглеждали" по три проби дневно, общо пробите са 2 250, а 93,2 процента от тях са били правилно разпознати. Тези впечатляващи резултати са извод на надежда, че в съвсем обозримо бъдеще този метод би могъл да се превърне в крайъгълен камък при диагностицирането на рака на белите дробове.  /DW/
 

 Copyright© 2000-2010 Filibe.com® Всички права запазени