Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

От вечерята не се дебелее

Дузина "мъдрости" относно храненето и стомаха са дълбоко загнездени в съзнанието на всеки от нас. Но това не означава, че са и верни. Ето някои от най-разпространените:

Гъбичките са виновни, ако ни присвива стомахът

Не е точно така. Гъбичките са част от бактериалната флора в червата и обикновено не предизвикват оплаквания. Ако обаче имунната система е отслабена, гъбичките могат да предизвикат болки в корема и дори разстройство.

Лош дъх = нещо със стомаха ни не е наред

Всъщност, рядко е така. В 90% от случаите причината е лошата хигиена на устата или плака по езика.
 

Ракията поощрява храносмилането

Не точно. Алкохолът поощрява стомаха да произвежда повече стомашна киселина, това е добре за храносмилането. Но често алкохолът води до болки в стомаха и до киселини, тъй като твърде много стомашна киселина дразни лигавицата. Освен това алкохолът пречи на разграждането на мазнините. За предпочитане е чаят преди ядене.

От вечерята се дебелее

Съвсем не! Все едно е кога се храните. Важно за килограмите е общото количество калории, погълнати на ден. Който похапва повече, отколкото организмът има нужда, автоматично надебелява. Повечето хора в средиземноморските страни вечер се хранят доста обилно и въпреки това са слаби.

Сиренето "затваря" стомаха

Не е съвсем вярно. Истина е, че мазнините в млечните продукти затрудняват контракциите на стомаха. Забавеното храносмилане създава по-продължително време чувство за ситост. Само че това не "затваря" стомаха.

Ако ядеш плодове с костилки...

...и едновременно с това поемаш течности, болките в корема са ти в кърпа вързани. Не е точно така. Зависи какво количество череши, сливи и др. изяждаш. Повече от половин килограм не бива! Защото върху обвивката на плода се намират много квасни бактерии. Погълне ли се голямо количество плодове, стомашната киселина не може да спре процеса на ферментация; ако пък киселината се разреди и с вода, нежеланите бактерии безпрепятствено се разпространяват в организма.Разходката след хранене е здравословна

И да, и не. Храносмилателният процес започва, когато тялото се успокои, ето защо след ядене е най-добре да си починете около половин час. След това можете да се разходите, тогава разходката вече е здравословна.

Суровите зеленчуци са по-полезни...

...отколкото варените. Не съвсем. Ако се ядат прекалено много сурови зеленчуци, това може да предизвика проблеми в храносмилането, газове и пр. Доматите са по-поносими и по-здравословни за стомаха, когато са запарени.

Махмурлукът се премахва най-добре с бира

Не е вярно! Бирата само засилва нетърпимите симптоми на махмурлука. Защото организмът трябва да разгради допълнително количество алкохол. Най-доброто средство са водата и солените неща.   /DW/
 

 Copyright© 2000-2010 Filibe.com® Всички права запазени