Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

Добавките - опасни за живота!

От червеното поумняваш! Синьото укрепва имунната система! Жълтото гарантира супер форма! По сходен начин звучат обещанията на производителите на хранителни добавки. 30 на сто от германците вярват в тези заблуди.

Все повече изследвания удостоверяват, че хранителните добавки са не само безполезни, а дори могат да бъдат и опасни. Датски учени поместиха проучване, съгласно което редовното приемане на съдържащите витамин А, Е и бета-каротин хранителни добавки могат да съкратят живота. Предозирането на витамин А при бременните може да доведе до увреждания на плода и до аборти. А за селена се смята, че може да увеличи риска от диабет.

Други изследвания, в които са били включени 12 000 участници, доказват пък, че този, който приема калций без витамин Д, е с 30 процента повече застрашен от инфаркт. Вероятните причини обаче остават недоизяснени.

Поредната измама от екрана!

Хранителните добавки могат не само да предизвикат нежелани странични явления, но могат и да повлияят на ефективността на медикаментите. Калцият например може да ликвидира ефекта от антибиотиците. А както калцият, така и желязото, са несъвместими с хормоните на щитовидната жлеза.

Витамините К и Е, както и гинко, женшенът, чесънът и жълтият кантарион е по-добре да не се приемат едновременно с препарати за разреждане на кръвта. Жълтият кантарион е несъвместим и с медикаментите за намаляване на холестерина, както и с противозачатъчните хапчета. Грейпфрутът пък не бива да се комбинира със средства, предназначени за намаляване на кръвното налягане.

Уж здравословните напитки на свой ред се оказват чиста проба захарни бомби. Те се рекламират с добавките на екзотични съставки като алое вера, гуаве или папая, но при по-внимателен анализ се разкрива, че полезните за здравето допълнения присъстват в минимални количества, докато от фруктозата изобщо не е било пестено. "Фруктоза" звучи добре, напомня за фрукти (плодове), но всъщност е просто захар. Т.е. този, който консумира препоръчваното количество от 2 литра течности във вид на уелнес-напитки, ще изпие в крайна сметка захар колкото 32 бучки. Затова съветът на експертите е в никакъв случай да не се прекалява с този вид напитки!


Важни са комбинацията и дозировката!

Съществуват и специфични видове сол - с натрий или флуор - която би трябвало да предпазва от кариес и да поддържа костната система. Но такава сол не бива да се консумира паралелно с приемането на препарати с флуор под формата на таблетки. При нормален хранителен режим до предозиране с флуорид не би могло да се стигне. То е възможно само в случай че се пие минерална вода с твърде високо съдържание на флуорид - ако е между 3 и 5 милиграма на литър. Затова е препоръчително да се запознаете внимателно със съдържанието на водата, която пиете.

Повечето хора не се нуждаят от хранителни добавки, но има и изключения - за много от възрастните, които страдат от липса на апетит, имат проблеми с преглъщането или по някакви други причини не могат да приемат твърда храна.   /DW/
 

 Copyright© 2000-2010 Filibe.com® Всички права запазени