Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

Не е лекарство, а лекува

Малките хитринки могат да бъдат много полезни за здравето. Често се случва например болните да се почувстват по-добре, когато приемат лекарство, което изобщо не съдържа лечебна субстанция. Този феномен се нарича плацебо.

Вероятно това е най-старото лекарство на света - използваното от хилядолетия насам от шамани, лекари и лечители плацебо. То се използва и днес, а името му е известно от 200 години и е свързано с латинската дума placere, означаваща "ще ти харесам". Хапчетата плацебо нямат никакви лечебни свойства, но помагат, защото пациентите вярват в силата им. Психологът професор д-р Манфред Шедловски от Есен изследва феномена над 20 години:

Самовнушението лекува

"Плацебо ефектът се постига тогава, когато пациентите приемат медикамент, който не съдържа лечебни вещества. Но не става дума само зе приемането на медикамент, т.е. за фармакологичната терапия, а за нещо повече - за самовнушението."

Именно то е в центъра на ефекта - ако пациентът знае, че взима недействителен медикамент, той ще изгуби силата си. Все пак трябва да се знае, че ефектът не се проявява еднакво добре при всички заболявания - силата му е доказана при остри и хронични болки, както и психически смущения и депресии. Може да се прояви много добре и при неврологични заболявания като паркинсона.

В опитите си да разберат на какво се дължи ефектът плацебо учените са установили, че важен фактор е така нареченото "кондициониране" - тялото се научава да реагира по определен начин на определено дразнение. Така например почитателите на кафето се чувстват след изпиването на едно еспресо по-бодри, отколкото преди това, дори и ако става дума за безкофеиново кафе. Това функционира именно защото след определено време тялото отговаря на сигнала "кафе" с едни и същи биохимически реакции. Включително тогава, когато кафето не съдържа кофеин.

Това важи както за кафето, така и за обезболяващите и другите медикаменти, обяснява професор Шедловски, като допълва, че наред с "кондиционирането" голяма роля играе очакването, което отправят пациентите, както и степента на доверието, което пациентите изпитват към лекаря си: "Колкото по-голямо е доверието към лекаря, толкова по-силно се проявява ефектът плацебо."

53% от лекарите препоръчват плацебо

Броят на лекарите, които предписват на пациентите си плацебо, не е известен, тъй като няма медик, който би признал мащабите на препоръчваните от него уж-медикаменти. От международните проучвания се знае, че към половината от запитаните лекари се е случвало периодически да предписват плацебо. По данни, събрани от университета в Хановер, 53 процента от лекарите и 88 процента от болногледачите препоръчват от един до два пъти в месеца плацебо. Но вероятно реалните цифри са много по-високи.

Лекарите и болногледачите често препоръчват този вид препарати срещу болки и смущения в съня - например тогава, когато пациентът вече е получил най-високата дозировка, или пък за да попречат на възникването на зависимост на пациента от препарата.   /DW/
 

 Copyright© 2000-2010 Filibe.com® Всички права запазени