Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

Бавна смърт на всяко вдишване

По света годишно умират 5 млн души от заболявания, свързани с тютюнопушенето - точно толкова е населението на Финландия. Но надхвърлящите милиард пушачи по света застрашават живота и на околните, най-вече на близките си.

Скандинавски учени под ръководството на Анете Прюс-Устюн от Световната здравна организация са направили първото изследване на пасивното пушене в световен мащаб. Те съобщават, че годишно над 600 хиляди души умират от дима на другите. Което отговаря на един процент от смъртните случаи по земята.

Особено много страдат жените и децата. 165 хиляди деца умират, защото са изложени на дима, идващ от цигарите на родителите им. "Децата не могат да избягнат пасивното пушене, те определено страдат най-много", казва Прюс-Устюн. Две трети от смъртните случаи при децата са в Африка и южна Азия. "

40% от децата по света са пасивни пушачи

Често срещаната комбинация от заразни болести и тютюн в тези райони е смъртоносно. Децата стават лесна жертва на белодробни възпаления и други инфекции на дихателните пътища. Ако вдишват цигарен дим, това отслабва имунната им система и влияе на влакната в бронхите така, че те не могат да се отбраняват срещу бацилите. Освен това отровните вещества в дима вкарват токсини в белите дробове и другите тъкани.

При възрастните пасивното пушене се отразява в най-голяма степен на сърцето. Около 380 хиляди смъртни случаи се дължат на инфаркт, тъй като вдишаните с дима отровни вещества се наслагват върху артерии, които се калцират и втвърдяват. Но и астмата, инфекциите на дихателните пътища и ракът на белите дробове, предизвикани от пасивното пушене, причиняват много жертви. По света 40 процента от децата и една трета от възрастните са пасивни пушачи.

Учените са изследвали и каква част от живота си в добро здраве губят хората заради това, че са в обкръжението на пушачи. И са пресметнали - 10,9 милиарда години страдания и заболявания. "На политиците трябва да им е ясно, че законите против тютюнопушенето бързо намаляват броя на смъртните случаи и чрез тях по-малко хора ще се разболяват", казва Прюс-Устюн.

Отрова, която може да бъде елиминирана

Както става ясно от многобройни изследвания още в първата година след налагането на забрана за тютюнопушене броят на инфарктите намалява до 20 процента, а и другите страдания се проявяват по-рядко. Освен това забраните намаляват консумацията на никотин и подтикват към прекратяване на пушенето. Но пък само 7,4 процента от световното население живее в региони с тотална забрана на тютюнопушенето. Ако те не успеят да се наложат, би трябвало да се увеличат данъците за цигарите и да се спрат рекламите, настояват учените. Още повече, че пушенето е сред отровите, които могат да бъдат елиминирани, а ползата от това се проявява тутакси.   /DW/

 Copyright© 2000-2010 Filibe.com® Всички права запазени