Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

Йога за очите

Лаптопи, смартфони и други мобилни устройства за четене са обичан коледен подарък. Те могат да накарат сърцето да подскочи от радост, но не забравяйте, че означават ново натоварване за очите през идната година.

Ако искате да зарадвате някого, който има проблеми със зрението, най-добре е да му подарите очила за компютър. Тези очила са предназначени специално за гледането на близко и средно разстояние. Благодарение на стъклата с по-широко средно зрително поле погледът може да се мести от екрана към клавиатурата без да се налага да се мърда главата. Така се предотвратява напрежението във врата и раменете, а пренапрегнатите очи се разтоварват.

Пет минутки са достатъчни

Около 5 минути йога за очите дневно помагат много за зоркия поглед и премахват чувството на умора. И не е никак сложно - просто очите трябва да се затворят и няколко пъти да се вдиша и издиша дълбоко. Накрая потърквате ръцете една в друга, докато се загреят и покривате нежно очите с тях. При положение, че се повтори няколко пъти, това упражнение ще отпусне очната мускулатура и ще осигури нова енергия на зрителните органи.

За укрепване на очната мускулатура се препоръчва и смяната на посоката, в която се отправя погледът, без при това да се мести главата. Упражненията не бива да напрягат - важното е да успеете да откриете индивидуалния си ритъм.

Оплаквания от типа на парене в очите, сърбеж или чувство за сухота възникват при смущения в продукцията на сълзлива течност. При концентрирана работа пред монитора мнозина забравят да мигат: вместо между 20 и 25 пъти се мига едва по веднъж-дваж на минута. Т.е. целенасоченото мигане помага срещу сухотата в очите - например 10 пъти едно след друго. След което има нужда от половин минута почивка преди процедурата да се повтори.

Това ще ви помогне със сигурност!

Ето и няколко съвета как да облекчите живота на очите си при работа с компютър:
мониторът не бива да е срещу светлината от прозореца; екранът трябва да е малко под височината на очите; избягвайте отраженията в монитора, евентуално с антирефлексно покритие; настройте екрана на компютъра на най-високата възможна честота; проветрявайте добре служебното си помещение; евентуално изключвайте периодически климатика; откажете се от пушенето на работното място!   /DW/

 Copyright© 2000-2010 Filibe.com® Всички права запазени