Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

Щастливи и без месо

Милиони германци отказват месото. В големите градове отварят все повече ресторанти с имена от сорта на "O, Bio Mio". Има ли бъдеще вегетарианското движение в Германия и какво говори в полза на безмесната кухня?

През 1970-те на Шарлоте Линк гледат като на заблудена сектантка. „Разяснявайки в ресторантите, че не ям нито месо, нито риба, докарвах готвачите до отчаяние“, разказва германската писателка. Днес никoй не се шокира от избора й, а в повечето заведения за хранене се предлагат и безмесни ястия.

Броят на германците, които не консумират месо, възлиза в момента на около шест милиона и расте прогресивно. От една страна заради скандала с диоксина, откриван все по-често в животински продукти, от друга по морални съображения, все повече хора решават да станат вегетарианци или дори вегани.

Това казва Себастиан Цьош, председател на сдружението на вегетарианците в Германия. „Става дума за това, че стремежът да се търси все по-евтино месо на пазара нанася вреда на околната среда. Важно е обаче и етичното измерение на въпроса“, пояснява той.

Изборът да не ядеш месо

В момента има бум на вегетарианството, казва Цьош. „Броят на членовете ни се увеличава, а все повече заведения за хранене въвеждат вегетариански дни в седмичното си меню". Тъй като търсенето определя предлагането, от почти година McDonalds също предлага веги-бургер.

Десет процента от вегетарианците в Германия са вегани, т.е. те се въздържат изцяло от животински продукти, включително от яйца, мляко, сирене, мед. Причините за това са различни. Самият Цьош е веган и счита, че здравословното хранене изисква внимателен оглед на условията за производство, които на пазара с животински продукти търпят сериозна критика.

За 47-годишната Шарлоте Линк, която не яде месо от осемгодишна, причината е любовта към животните. „Проблемът ми с консумацията на месо се появи тогава, когато осъзнах, че животните трябва да умрат, за да мога да ям“, разказва тя.

Богът на веганската кухня

За Атила Хилдман, 29-годишния студент по физика, прочул се напоследък като кулинарен бог, причината е друга. От десет години Хилдман е веганец, но самият той не се нарича така. “Не съм от хората, които постоянно сочат другите с пръст”, казва той. За него веганството е начин на живот. Отказвайки месото, Хилдман успял да отслабне и се почувствал се по-здрав.

В Германия Хилдман е отдавна известен с готварското си предаване по YouTube, а последната му книга за веганската кухня ще получи наградата „Книга на годината 2011“, по време на първия вегетариански панаир VeggieWorld във Висбаден.

Подобно на Хилдман, писателката Шарлоте Линк също не сочи другите с укор. Целта й не е да обвинява и отблъсква, а да намери последователи за каузата си. „Все някога обществото трябва да се запита до каква степен е редно да допуска безсмислено насилие“, казва тя и твърди, че все повече хора си задават именно този въпрос.   /DW/

 Copyright© 2000-2010 Filibe.com® Всички права запазени