Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

Заблудите около рака

Колкото по-опасна е една болест, толкова повече заблуди витаят около нея. Така е и при раковите заболявания. Представяме Ви някои от най-разпространените заблуди, свързани с тях:

В Германия 430 000 души заболяват годишно от рак. 210 000 от тях умират вследствие на болестта. Сред жените е най-разпространен ракът на гърдата, а сред мъжете - ракът на простатата. Ракът на дебелото черво и белодробният рак са съответно на трето и четвърто място. Въпреки че мнозина са се сблъсквали с темата "раково заболяване", около болестта съществуват какви ли не заблуди.

Ракът е заразна болест?

Няма никакви доказателства, че човек може да се зарази с рак, както става при други болести. Хората, които са в контакт с раково болни, няма от какво да се страхуват. Има обаче вируси, причиняващи болести, които от своя страна в крайния си стадий могат да мутират в рак. Така например между вируса на хепатита и рака съществува индиректна зависимост. Ако хепатитът доведе до цироза, тогава може да се образува и карцином. Също и кълнът Helicobacter Pylori, който причинява възпаление на лигавицата на червата и язва, повишава риска от рак на стомаха.


Който не яде зеленчуци, се разболява от рак?


Това е втората заблуда. Разбира се, че ежедневната употреба на пресни плодове и зеленчуци е здравословна. Не липсата на зеленчуци в менюто обаче, а превишената консумация на месо може да се окаже причина за раково заболяване. Американска студия стига да заключението, че прекомерната употреба на месо повишава риска от рак на бъбреците до 30 процента.

След операция ракът може да се разпространи?

Тази опция почти не съществува. Усъвършенстваните операционни техники, които позволяват извънредно прецизна намеса, всъщност свеждат риска до нула. Въпреки това след операция някои пациенти се чувстват по-зле или пък ракът рецидивира. Причина за това е стресът, на който е подложен организмът. Стресът отслабва имунната система. "Решението да не се оперираш обаче е грешно", казва онкологът Йенс Сивеке. Ако диагностицираният тумор не бъде отстранен, той ще нараства и може да се разпространи.

Многото млечни продукти предизвикват рак?

Няма доказателства за каквато и да било взаимовръзка, казва Йенс Сивеке. В миналото млякото и млечните продукти се били "заподозрени" като причинители на рак. Учените са предполагали, че млечните продукти могат да доведат до рак, защото съдържат животински мазнини. Нито една студия обаче не е доказала тази теза. Тъкмо обратното, голямото съдържание на калций в млечните продукти оказва възпиращо действие и защитен ефект. Особено при рак на дебелото черво.

Стресът води до рак?

Този, който непрекъснато е подложен на стрес, се разболява. Последствията може да бъдат високо кръвно налягане, сърдечен инфаркт или язва. А това, че стресът увеличава риска от рак, не е доказано. Не съществуват студии, които изследват тази взаимовръзка, защото стресът е субективно усещане и по тази причина не би могъл да бъде измерен.


Жените с големи гърди - с по-висок риск?

Няма никакви научни доказателства за взаимовръзка между големият бюст и рака на гърдата. "В действителност големите гърди се поддават по-трудно на преглед", казва онкологът Сивеке. Поради големината на гърдите по време на мамография тъканите изглеждат по-твърди. Оттук идва и рискът при големите гърди туморът да бъде открит по-късно, отколкото при гърдите с по-скромни размери.

Мобилните телефони предизвикват рак?

По тази тема има всевъзможни студии с противоречиви резултати. "Все пак не бива да се изключва някакъв малък ефект", твръди Йенс Сивеке. Последната студия на Световната Здравна Организация стига до заключението, че постоянно ползващите мобилен телефон са склонни да развият определени мозъчни тумори. Хората, които ползват мобилния телефон по-рядко, няма нужда да се опасяват. Все още обаче не е изяснено защо електромагнитното излъчване от мобилните телефони има вредно въздействие.  /DW/

 Copyright© 2000-2010 Filibe.com® Всички права запазени