Фитнес и бодибилдинг
Упражнения, хранене

Кулинарни рецепти и съвети
(видео)

a

Депресията - всенародна болест

Самоубийството на националния вратар на Германия Робърт Енке изведе в светлината на прожекторите една твърде разпространена, но трудно разпознаваема болест - депресията. Близо 4 милиони германци страдат от нея.

Всеки ден около 10% от мъжете и 20% от жените в Германия трябва да се справят със симптомите на тази всенародна болест, която за разлика от предишни десетилетия вече се третира като "нормално" заболяване. Депресиите са най-честата причина за преждевременното пенсиониране. Те не винаги водят до самоубийство, както в случая с вратаря на германския национален отбор по футбол Робърт Енке.

 

Тъга, чувство на безтегловност, страхове, чувство на вина, безперспективност и дистанциране от семейството и приятелите, всичко това са симптоми на депресия. Болестта се проявява периодично. Причините са най-различни, често депресията се дължи на преживяна житейска трагедия. Болестта обаче може да бъде предизвикана от травми по време на детството, които са подсъзнателни. Психическото пренатоварване също може да отключи депресии. Хора с други психични заболявания, напр. фобии, или с хронични болки, също могат да станат депресивни. Има и депресии, които се предават по наследство.

Как протича болестта?

Депресията може да се развие по много различни начини, казва проф. Матиас Бергер от университетската болница във Фрайбург: "Има хора, които генетично са до такава степен обременени, че неща от сорта на смяната на сезоните може да ги извади от равновесие. Има и хора, при които трябва да се случи нещо наистина сериозно, за да изпаднат в депресия. За щастие обаче има една голяма група от хора, които при никакви обстоятелства не изпадат в депресия."

По принцип депресиите могат да застигнат човека на всяка възраст, най-уязвимата група обаче е тази на хората между 30 и 40 години. Въпреки че мъжете страдат по-рядко от въпросното заболяване, последиците при тях често са по-сериозни -самоубийствата са три пъти повече, отколкото при жените. При това животът на повечето самоубийци може много лесно да бъде спасен, ако партньорите им забележат достатъчно рано симптомите и ги вземат на сериозно. Например хора, които страдат от безсъние, които стават прекалено рано, не успяват да се концентрират, получават пристъпи на страх и параноя, които се изолират доброволно и отказват да участват в социалния живот.

 

Има и хронична депресия

Не при всеки случай на депресия обаче е необходима помощ отвън. В 50% от случаите настроението отминава след няколко месеца и удоволствието от живота се завръща. Разбира се, ако те преживеят този период, както отбелязва и проф. Бергер:

"При останалите 50% депресията може да се завърне след 3, 10 или 20 години, като междувременно потърпевшите водят съвсем нормален живот. След това има и една относително малка група от хора, които страдат от един вид хронична депресия, ще рече с продължителност до 2 години. Но дори за тях вече има подходящо средство - комбинация от медикаменти и психотерапевтични сеанси, които им дават възможност да излязат от това състояние."

Автор: Б. Ойелмайер, Е. Видински/Редактор: Б. Емануилов
/DW/

 Copyright© 2000-2009 Filibe.com® Всички права запазени