НАЗАД

ФОЛКЛОРНИ  НОВИНИ

а
 

              


 

а
Пети Национален Фолклорен фестивал на любителските клубове по танци "Болярско надиграване 2015"
 


За пети пореден път Община Велико Търново ще е домакин на Националния фолклорен фестивал на любителските клубове по танци в България "Болярско надиграване 2015".Съорганизатори на мероприятието са фолклорните клубове "Търновска царица" и "Валденс победа".Събитието ще се проведе на 25.04.2015 година(събота) от 9:30 часа в Двореца на културата и спорта "Васил Левски" във Велико Търново.Основната цел е запазване, популяризиране и развитие на танцовия ни фолклор. За победителите са предвидени парични премии.

Нов компактдиск на музикална къща
"Гега Ню"
Музикалните инструменти в България. Гъдулка

 

Колекцията МУЗИКАЛНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ В БЪЛГАРИЯ продължава. Досега представихме тамбура (GD 278), зурна (GD 276), духов оркестър (GD 299) и гайда (GD 106). Обогатяваме я с един древен инструмент - гъдулка, който е променил съществено музикалното развитие на Европа.
До възникването на нейния предшественик, първият в света струнно-лъков инструмент Морин хур или гусла, народите на древен Китай, Египет, Индия, Елада, Рим и т.н. не са познавали подобен инструмент, въпреки богатството и разнообразието в музикалната им култура. Епохалното откритие, което правят прабългарите – да се произвежда звук чрез триене на лък върху струна, а за извличане на различни по височина тонове - чрез поставяне на пръстите върху нея, т.е. чрез съответното скъсяване и удължаване – променя съществено музикалното развитие на Европа, Азия и Северна Африка. В Азия и Африка възникват (със закъснение от няколко века) подобни инструменти, а през 711 г. при завземането на Пиринейския полуостров маврите пренасят редица музикални инструменти, между които е и гуслата и западноевропейските народи създават по нейно подобие струнно-лъковия инструмент фидел. Така се полага началото на великата 1000-годишна еволюция на струнно-лъковите инструменти или т.нар. цигулков период.
В българската музикална практика гуслата е заменена по-късно от гъдулката. Устройството й е примитивно и в различните фолклорни области гъдулката се различава по размер, по формата на резонатора, по брой струни (от 3-4 до 14), по настройването (според традициите на съответния регион). Но и досега тя е любим инструмент в по-голямата част от страната. Най-добрата гъдуларска изпълнителска школа се намира в Тракия, а в Добруджа е известна копaнката – малка гъдулка с три струни, с по-висока звучност.
И днес гъдулковото свирене се развива и усъвършенства, като всеки един от големите майстори-гъдулари внася свои промени: в позиции, пръстова техника, начин на поставяне на пръстите върху струните и т.н. – нещо, в което ще се убедите от записите в тази програма.

 

                              Copyright © 2015 filibe.com