РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА   архив

а
 

              


 

аПрез 1954 година в град Добрич е създаден фолклорен ансамбъл „Добруджа”
.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ДОБРУДЖА”
 

Първоначално добричкият диригент Димитър Димитров обединява няколко певици в народен хор към Профсъюзния дом на културата в града. По-късно с помощта на Димитър Симеонов, Паскал Паскалев и Атанас Генчев ансамбълът придобива завършен вид с образуването на народен оркестър и танцов състав. Главната цел на състава е съхраняване и популяризиране на добруджанския и северняшки фолклор, който е съвкупност от местния фолклор и фолклорът на тракийските преселници.

Добруджанският фолклорен стил е уникален с преплитането на местните традиционни народни инструменти( копанка, гайда, кавал, тъпан ) и хармониката като народен инструмент от по-ново време. Ръководители на ансамбъла са: Стоян Господинов – главен художествен ръководител, Живко Желев – ръководител на народния оркестър и Христо Христов – хореограф.

През годините негови ръководители са били известните диригенти Костадин Бураджиев, Петър Крумов, Валентин Кубратов.Заслуги за успеха на фолклорния ансамбъл имат и неговите солисти, които оставят трайна следа в творчеството му през годините: Галина Дурмушлийска, Миланка Йорданова, Иван Георгиев... В ансамбъл „Добруджа” участват деца, разделени на три възрастови групи, както и професионалисти и група за разучаване на български народни хора за любители.

В тази връзка главният художествен ръководител на състава Стоян Господинов споделя: ”Все повече младежи проявяват интерес към фолклора, много от тях се влюбват в българската народна музика, а и хора на средна възраст искат да научат танците на народа ни. Младежите пък държат да знаят поне основните хора, защото ако не ги знаеш, си наполовина беден в душата си.

Фолклорът е едно от най-стойностните неща, които народът ни е създал и сме длъжни да го съхраним и предадем на децата и внуците си.” Днес в ансамбъла работят 38 души, а около 200 деца изучават автентичните ни народни танци.

Фолклорен ансамбъл „Добруджа” е изнесъл над 8000 концерта по света. Посетил е Австрия, Германия, Швейцария, Русия, Испания, Италия, Белгия, Франция, Холандия, Англия, Турция, Украйна...
Носител е на редица престижни отличия и медали: „Златна лира” и „Кристална лира” от Съюза на българските музикални итанцови дейци, Голямата награда за изключителен принос в областта на духовната култура на Община Добрич, три златни и четири сребърни делфини от фестивала в италианския град Фивицано...

Близо шест десетилетия фолклорен ансамбъл „Добруджа” съхранява и предава на поколенията традициите и песните на добруджанския фолклор и радва многобройните почитатели на народната ни музика по света с неповторимите
добруджански ритми.

 

 

 

Антон Гърдев
agurdev@abv.bg


a
а
 

                              Copyright © 2000 - 2012 filibe.com