РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА         архив

а
 

    


 

а

ФОЛКЛОРНА ТАНЦОВА ГРУПА „КИТКА” - КАНАДА


a
Фолклорна танцова група „Китка” съществува от 2003 година в град Ванкувър, Канада. Като състав за българска народна музика, тя е единствена по рода си за района на Грейтър Ванкувър.Идеята за създаването й принадлежи на Маргарита Трифонова и още няколко българки, които водени от любовта си към българските народни танци, решават да се събират всяка неделя, за да танцуват неповторимите български хора. Постепенно към тях се присъединяват много ентусиасти и самодейни танцьори и репетициите се превръщат в истински празник за българите във Ванкувър. Заслуга за развитието на групата има и Виолета Русева, която от 2007 година поема състава и го развива професионално. Броя на участниците се увеличава, наема се постоянна зала за репетиции и се ражда идеята танцьорите да си набавят собствени народни костюми.
Така с автентичен външен вид и богат репертоар , фолклорна танцова група „Китка” става популярна и обичана не само сред българската общност в Канада, но и далеч зад нейните предели. Танцьорите на „Китка” постоянно се усъвършенстват, изучавайки танци от различни фолклорни области на България. Те дори участват в хореографията на танците със свои идеи и много любов. И резултатите са налице. На първата си изява на Европейския фестивал в град Бърнаби през 2009 година, „Китка” печели сърцата на публиката и получава бурни овации. Съставът получава многобройни покани за участие на различни фестивали и културни събития в Канада.
С китната си хореография, красивите народни костюми и сърцатите изпълнения фолклорна танцова група „Китка” поддържа българския дух жив и съхранява любовта към нашия фолклор на поколения българи извън пределите на родината.Антон Гърдев
[email protected]
 

 

 

 

                                                  

 

а
 

                              Copyright © 2000 - 2013 filibe.com